5 svenska boutiquehotell du inte får missa
Ett boutiquehotell är en perfekt kompromiss när du vill ha ett lyxigt boende till ett bra pris. Vi tipsar om tre urbana och två lantliga boenden som kommer att få dig att vilja stanna på rummet hela semestern.
1. Villa Dagmar (Stockholm)
Villa Dagmar är systerhotell till klassiska Hotel Diplomat på strandvägen och slog våren 2020 upp sina portar på ett av Stockholms mest exklusiva lägen intill Östermalms Saluhall. Det smakfulla boutiquehotellet med stadsvillakänsla erbjuder en internationell upplevelse. Inspirationskällan till Villa Dagmar kommer från en anmoder inom ägarfamiljen, Dagmar Bergsten, som var en modern, världsvan och nyfiken person med passion för resor, kultur och den sociala scenen. I fastigheten där Villa Dagmar ligger fanns tidigare en gammal karamellbutik där numera kändiskockarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson från Michelinprisade restaurangen Aloë i Älvsjö håller till. Menyn präglas av ett nordiskt kök korsat med medelhavsköket med många spännande rätter som krabbsallad med pinjenötter och picklad kålrabbi, eller hummerschnitzel med vitlökssmör, melon och pikant sås.
Ett hisnande vackert glastak, inspirerat av det på British Museum i London, ramar in innergården och trädgården. Från balkongen på vårt rum på översta våningen kan jag nästan sträcka upp handen och röra vid det. På de övre våningsplanen har många rum balkonger med utsikt antingen in mot den livliga inglasade innergårdens bar och kafé, eller utsikt över Östermalms röda tegelpannetak och bort mot city.
Innergården är hotellets hjärta och för tankarna till en italiensk piazza. Här finns en mat- och vinbar med barhäng och bekväma soffor, liksom ett kafé för frukostmöten och eftermiddagsfika. En kombinerad koncept- och blomsterbutik ger innergården ytterligare liv och rörelse. I källaren finns ett holistiskt spa för hotellets gäster att boka in sig på. Villa Dagmar är också ett av få hotell i världen med en egen saluhall. Eller ja, eftersom det finns en direktanslutning till Östermalms Saluhall från piazzan och man därmed inte ens behöver gå utanför dörrarna för att botanisera bland nybakade croissanter och skaldjur räknar jag det som en del av hotellet. Dagmar Bergsten skulle ha trivts här!
Adress: Nybrogatan 25-27, Stockholm, hotelvilladagmar.com
2. Vox Hotel (Jönköping)
Ett av Vox Hotels starkaste kort är Vättern. Från rummen på hotellets norra sida har man utsikt över Sveriges näst största sjö och dess ständiga skiftningar, från morgonrodnad till kvällsstilla blankhet. När vi checkar in har det dock blåst upp och vågorna närapå slår mot hotellfasaden, i alla fall känns det så när jag tittar ut.
Vox ligger mitt i centrala Jönköping på en lite anonym bakgata, men ett halvt stenkast från shoppingstråket Östra storgatan med alla affärer och restauranger. Hotellet erbjuder hela spannet av inkvartering från fönsterlösa smårum i källarplanet till lyxsviten på 80 kvadrat med öppen spis. Vi hamnar någonstans mitt i med en mindre svit som har golv-till-tak-utsikt mot Vättern. Men även om du inte får ett av rummen mot sjön kan du njuta av den milsvida utsikten från gymmet på plan sex. Alla rummen är modernt inredda i samma stil med uppvärmt stengolv, möbler i starka färger och en inbjudande säng med sänggavel i turkos sammet. I vårt rymliga badrum med både badkar och inbyggd dusch andas det regnbågsglimrande kaklet lyx och fredagsdisco.
För den som vill ta sig ut och upptäcka sin omgivning finns en hel del att ägna sig åt. Jönköping har mysiga gränder, fina parker och nedanför Vox ligger den långa Piren som sträcker sig ut i Vättern från stranden med kaféer och restauranger. Intresset för mat och smak har ökat explosionsartat i den småländska staden under de senaste åren, något som restaurangutbudet vittnar om. I närbelägna Gränna dras och rullas polkagrisstänger på samma sätt som för hundrafemtio år sedan, och museet om Ingenjör Andrées misslyckade ballongfärd till Nordpolen lockar många besökare.
Fram emot kvällen har vädret lugnat ner sig, en vacker aftonrodnad sprider sig över himlen, och vi tar oss ner till restaurangen i bottenvåningen. Färgskalan går i guld och svart med lågt i tak och ger lite av en nattklubbskänsla. Kvällstid dämpas ljuset i Tom Dixonlampornas glänsande glober och restaurangen serverar en à la carte-middag i modern nordisk stil. Vox bjuder definitivt på en glamourös stämning mitt i Jönköping och känns som en hel fredagskväll.
Adress: Lantmätargränd 2C, Jönköping, voxhotel.se
3. Örum 119 (Österlen)
Det är inte ofta man säger det, men den här morgonen inleds med en sjurätters. Den exklusiva långfrukosten avnjuts på gårdshotellet Örum 119 beläget på Österlen.
– Varför ska allt kul hända på kvällen? frågar sig hotellchefen Pia Lasson och vi kan bara nicka medhållande eftersom vi har munnen full med perfekt tillagad grön sparris.
En syrenlemonad sätter tonen i menyn och följs bland annat av en kardemummadoftande pannacottayoghurt, nybakade scones, gravad torsk och 64-gradersägg. Det hela avslutas med fattiga riddare på mandelkubb med brynt smör och hemgjord kokosglass. Frukosten tar nästan två timmar att äta sig igenom, och under tiden underhålls vi av serveringspersonal och kockar med anekdoter och proveniens på råvarorna, där merparten kommer från odlande vänner runtomkring. Vill man stanna längre än till frukost bör man till exempel inte missa deras fina gin och tonic-meny.
Örum 119 ligger mitt emellan byarna Löderup och lilla Örum på den österlenska slätten. Hotellet ligger i en före detta skola med totalt 15 gästrum, var och ett varsamt inrett för att ge känslan av ett hem. Både de gemensamma utrymmena och gästrummen är möblerade med Norrgavel-möbler och det finns även ett fristående ”Norrgavelhus” med ett sovrum med dubbelsäng, badrum med badkar och dusch, kök, sällskapsrum med matplats och en egen uteplats. Hundar är välkomna både i Norrgavelhuset och i de övriga rummen.
Mångfald är definitivt melodin här. Förutom restaurang och hotell finns även en pizzeria, en trädgårdsbutik, ett prunkande orangeri och en egen glassverkstad med dagsfärsk glass och glassdesserter med det passande namnet Frusen glädje. Gårdens butik är fylld av noga utvalda varor. Här hittar vi trädgårdsredskap, arbetskläder, handdukar, japanska tekannor, vackra vaser och choklad, allt tänkt att kunna njutas av och användas i många år.
”Age quod agis”, är latin och betyder ungefär ”Gör det du är bra på”. En enkel filosofi som fungerat som en ledstjärna sedan den första surdegspizzan med buffelmozzarella, torkade tomater, parmesanost och basilika gräddades i den vedeldade ugnen, och kommer att leda mången ny gäst till Österlens mysigaste boutiquehotell.
Adress: Örumsvägen 119, Löderup, orum119.se
4. Eco by strandNära (Öland)
Stora alvaret på södra Öland är onekligen ett av världens mest säregna kulturlandskap - överväldigande, ensligt och svindlande vackert. I kanten på de vidsträckta betesmarkerna ligger ekohotellet Eco by StrandNära, ett smakfullt inrett pensionat med en modern, hållbar filosofi. StrandNära är en nästan sekellång historia, redan 1928 anlände de första badgästerna med färja från fastlandet för att njuta av sommaren i lugn och ro på den pampiga verandan, och de gör de fortfarande. Även när det är fullt på pensionatet känns det ändå inte trångt. Utrymmena är rymliga och luftiga, och det finns många olika ställen att slå sig ner på utomhus i solen eller skuggan utan att stöta på andra gäster.
Erica och Mikael Anerhaf har drivit pensionatet sedan 2013 och har byggt vidare på traditionen att erbjuda sina gäster en rofylld plats. Med ljus och vacker inredning i naturliga färger och material har de satt sin egen personliga prägel på verksamheten.
– Vi vill hålla det ganska litet, för vi vill kunna ta hand om det mesta själva, säger Erica när vi träffas över en kaffe på verandan.
Deras företagande bygger på tanken på en hållbar planet. De är kravcertifierade på den högsta nivån, vilket betyder att allt som hotellet förbrukar är minimerat och effektiviserat.
– Vi följer inte trender, för det är inte hållbart, menar Erica.
Vattenbristen kan bli stor på Öland sommartid, så i trädgården har man valt att ha växter som klarar torka för att slippa vattna och samtidigt skapat en trädgård som främjar den biologiska mångfalden där bin, humlor och fjärilar trivs. Längs trädgårdsgångarna växer stora lavendelbuskar, bakom dem vajar stånd av strandråg och mot verandastaketet klättrar gula rosor.
Erica och Mikael lägger stort fokus på spårbarhet och de råvaror som inte odlas i någon av de egna ekologiska odlingarna hämtas från gårdar i närheten i så stor utsträckning som möjligt.
I den luftiga matsalen som kantas av vit bröstpanel och foton från svunna tider serveras middagen varje kväll. Vi väljer en tunt skivad lättrökt torsk med picklad gurka och rostade sesamfrön, som följs av en krispigt stekt råraka med svensk löjrom. Till efterrätt vankas det en sval semifreddo med rabarber och jordgubbar från de egna odlingarna. Alla viner på menyn är ekologiska, liksom en imponerande stor del av det övriga dryckessortimentet. Efter middagen är det fortfarande ljummet ute och vi vandrar några hundra meter genom den tysta tallskogen ner till Ölands sydvästra strand. Här kan man ta ett svalkande dopp eller studera de många färgglada kitesurfarna vid Haga park som försöker bemästra vågor och vind innan det är dags att vända hem och krypa ner mellan manglade ekologiska lakan och drömma om den hemlagade frukosten.
Adress: Dansbanevägen 3, Mörbylånga, strandnara.com
5. Stora Hotellet (Umeå)
Under artonhundratalet var Umeå en viktig sjöfartsstad att räkna med. 1895 byggdes Umeå Sjömanshus som kom att bli ett tillhåll för Umeåsocieteten där fester och nöjen avlöste varandra, men också en plats där sjöfolk, redare och skeppsbyggare höll till när de besökte Norrland. Etablissemanget bytte så småningom namn till Stora Hotellet och fortsatte vara en viktig knytpunkt i över hundra år framåt.
Efter en omfattande renovering 2014 slog hotellet upp sina portar igen, men nu med ett helt nytt inkråm. Firman Stylt Trampoli tog uppdraget att renovera det ärligt talat ganska skamfilade hotellet ända in i det Gaudíinspirerade golvkaklet för att ta tillvara på hotellets och i förlängningen hela Umeås anrika historia.
Redan i hotellobbyn får vi en dos historia av den trevliga receptionisten som berättar om hur trätrappan till våning tre byggts av föremål som hittats mellan golven och som påminner om ett förlist svartnat skeppsvrak. I receptionens tak hänger kedjor som skimrar i guld och grönt och för tankarna till sjögräs eller norrsken och genom hela byggnaden går ett mäktigt konstverk av rep och glasprismor från golv till tak.
Rumsdörrarna är täckta med tredimensionella bilder med sjöfartstema som gör mig lite snurrig i huvudet, men ger ett modernt och fräckt intryck i kombination med de lite mer gotiska inslagen. Alla rum är unikt inredda med en blinkning åt sjöfararlivet, från de mindre ”sjömanskojerna” med våningssäng och matroströjor hängda på tork, till de magnifika juniorsviterna med plyschklädda soffgrupper och brickbord med sjömansmotiv.
Gotthard Zetterberg var den första hotelldirektören och har fått ge namn åt hotellets restaurang som serverar mat både i den intima restaurangdelen med marint tema och ute på ljusgården under glastaket. Från innetorget når man också entrén till Väven som är namnet på Umeås berömda kulturarena, och en del mysiga butiker. Restaurang Gotthard serverar en internationell crossovermeny. Här kan man med fördel dela med övriga runt bordet för att få smaka på så många som möjligt av de utsökta smårätterna, lite som en 1800-talssjöman på upptäcktsresa på de sju haven med stopp i olika gastronomiska hamnar.
Adress: Storgatan 46, Umeå, storahotelletumea.se
LÄS MER: 6 svenska mysiga hotell – perfekt för en lyxig weekend