Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blå porten, Djurgårdsporten eller Lusthusporten, idag den enda bevarade portalen till Djurgården i Stockholm.
Blå porten, Djurgårdsporten eller Lusthusporten, idag den enda bevarade portalen till Djurgården i Stockholm.
Blå porten, Djurgårdsporten eller Lusthusporten, idag den enda bevarade portalen till Djurgården i Stockholm.
Blå porten, Djurgårdsporten eller Lusthusporten, idag den enda bevarade portalen till Djurgården i Stockholm. Foto: Shutterstock

Stor guide till Kungliga Djurgården mitt i Stockholm

Djurgården är inte stort – men rymmer mycket. Här finns allt du behöver för en härlig helg i Stockholm. Skansen, Gröna Lund, Abba The Museum, Oaxen krog & slip, Rosendals trädgård, Thielska Galleriet och Vasamuseet.

Krogarna, nöjena och naturen – du behöver inte lämna ön!

Skansen, Vasamuseet, Gröna Lund, urgamla ekar, badklippor och ett unikt historiskt landskap. På kungliga Djurgården, som är en del av Kungliga nationalstadsparken, finns några av Stockholms bästa sevärdheter, krogar och museum. Det är huvudstadens gröna oas. Här är en guide till det bästa på Stockholms härligaste ö.

NÖJESPARKER

Gröna Lund

Sveriges äldsta tivoli. Blå tåget har kört sedan 1935 och Lustiga huset slog upp portarna redan 1917. Årets nyhet 2017 är Ikaros – en 95 meter hög attraktion där man i 90 graders vinkel faller fritt mot marken. Den som vill njuta av en god måltid gör dock bäst i att äta utanför Grönan. 

Adress: Lilla Allmänna Gränd 9. gronalund.com

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ligger på vackra Djurgården i Stockholm. Foto: ISTOCK

Skansen

Världens äldsta friluftsmuseum, och en av Sveriges mest populära turistattraktioner – både bland utländska turister och svenskar. Här kan man besöka ett historiskt Sverige i miniatyr och lära sig mer om traditionella hantverk och traditioner. På Skansen firas stora svenska traditioner som valborg, midsommar och lucia. Men till Skansen går man också för djuren, och här kan man skåda nordiska djurarter som älg, björn, lo, varg, järv och säl. 

Adress: Djurgårdsslätten 49-50, skansen.se/sv

Varje sommar arrangeras Allsång på Skansen. Sanna Nielsen har varit programledare i många år. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Junibacken

Lekfullt museum med barnboken i fokus. I centrum står Sagotåget och Astrid Lindgrens fantastiska berättelser och figurer, men här finns också barnbokskändisar som Alfons Åberg, Pettson & Findus, Vilda Bebin och Max. En barnfavorit är Pippis hus. Och missa inte barnföreställningarna. Här spelas varje år 1 500 barnföreställningar – fem om dagen. 

Adress: Galärvarvsvägen 8, junibacken.se

På Junibacken kan du ta sagotåget till Astrid Lindgrens olika sagomiljöer.

NATUR

Djurgårdsfärjan

Den lilla turen mellan Slussen och Djurgården är en naturupplevelse i sig. Havskänsla och vackrast tänkbara utsikt. 

Kärleksstigen 

Kärleksstigen, eller som den egentligen heter: ”Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kärleksstig” är en del av en naturskön promenadstig mellan Djurgårdsbrunnskanalen och pumphuset i södra Isbladskärret. Kärleksstigen är 390 meter lång, och har invigts av kronprinsparet själva. Stigen är en gåva till Victoria och Daniel från Världsnaturfonden WWF. Stigen går förbi Isbladskärret, som är ett litet fågelrikt våtmarksområde. Här finns bland annat knölsvan, vigg, gäss, tofsvipa och häger. 

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels "kärleksstig” invigdes av Kronprinsessan och Prins Daniel själva. Foto: SUVAD MRKONJIC

Djurgården runt

Promenera Djurgården runt. Börja vid Djurgårdsbron och sluta vid Waldermarsudde. Efter Djurgårdsbron - ta direkt till vänster och följ vattnet. Promenaden tar cirka två timmar i normalt tempo. 

MUSEER

Liljevalchs

Kanske Stockholms vackraste utställningsmiljö. Här visas konst och form i minst fyra stora utställningar varje år. Varje nytt konstår inleds med den välkända Vårsalongen. 

Adress: Djurgårdsvägen 60, liljevalchs.se

Prins Eugens Waldemarsudde 

Ett av Sveriges mest välbesökta konstmuseer. Byggnaden var ursprungligen ett privatpalats för Prins Eugen och ritades av den kände arkitekten Ferdinand Boberg. Året runt visas verk av Prins Eugens egen konst – prinsen vad en av sin tids främsta landskapsmålare. Men museet är framför allt känt för sina högklassiga utställningar. 

Adress: Prins Eugens väg 6, waldemarsudde.se

Thielska galleriet 

Ett av Sveriges förnämsta konstmuseer. Museet skapades av finansmannen Ernest Thiel som var en av Sveriges mest betydande konstsamlare. Den unika samlingen från förra sekelskiftet innehåller konstverk av bland annat Bruno Liljefors, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. Här finns dessutom en av världens största samlingar av Edvard Munchs verk. I parken finns skulpturer av bland andra Auguste Rodin, Tobias Sergel och Gustav Vigeland. Ernest Thiels urna är gravsatt i klippan under Rodins skulptur Skuggan. 

Adress: Sjötullsbacken 8, thielskagalleriet.se

Thielska galleriet är ett av Sveriges förnämsta konstmuseer. Museet skapades av finansmannen Ernest Thiel. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Spritmuseum

Museum om den svenska alkoholkulturen – från parkbänk till cocktailparty. Häftig miljö – belägen i två galärskjul från 1700-talet. Här kan man delta i provsmakningar, men också äta och dricka gott i den hyllade museirestaurangen. 

Adress: Djurgårdsvägen 38, spritmuseum.se

Spritmuseum är ett museum om den svenska alkoholkulturen – från parkbänk till cocktailparty. Här ser du baren. Foto: JONAS LINDSTROM

Abba the Museum

Glittriga sjuttiotalskostymer och klassiska diskotoner – Abbamuseet är en internativ resa genom en av musikhistoriens mest framgångsrika karriärer. Stå på scen med Abba, sjung karaoke i Polarstudion, och dansa i en musikvideo. Museets slogan är förstås: ”Walk in. Dance out.”. Abba the Museum ligger i det som kallas Pop House Stockholm. 

Adress: Djurgårdsvägen 68, abbathemuseum.com

Björn Ulvaes på "sitt museum". Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ

Aquaria 

Gå på upptäcktsfärd i Amazonas fuktiga regnskog. Upplev tropiska hav, färgsprakande korallrev, och spana in Nemo. Det biologiska museet Aquaria är en naturupplevelse för både stora och små. Men Aquaria handlar inte bara om exotisk natur. Här finns också vår nordiska miljö representerad. En unik laxtrappa förbinder Östersjöns fiskar med Aquaria. 

Adress: Falkenbergsgatan 2, aquaria.se

Aquaria.

Vasamuseet

Skandinaviens mest besökta museum med över en miljon besökare årligen. Vasa är världens enda bevarade 1600-talsskepp. Skeppet består till mer än 95 procent av originaldelar och är prytt med hundratals snidade skulpturer. Det 69 meter långa Regalskeppet Vasa sjönk under sin jungfruseglats mitt i Stockholm 1628 och bärgades 333 år senare, år 1961. Under närmare ett halvt sekel har skeppet omsorgsfullt restaurerats till i princip ursprungligt skick. De tre masterna på taket utanför det specialbyggda museet visar höjden på skeppets ursprungliga master. Här finns tio olika utställningar som berättar om livet ombord på båten. Filmen om Vasa visas på 13 olika språk.

Adress: Galärvarvsvägen 14, vasamuseet.se

Vikingamuseet.

Vikingaliv

Vikingar har blivit ett signum för Norden, och intresset för vikingar är större än någonsin. Huvudattraktionen på Vikingaliv är Ragnfrids Saga, en elva minuter lång dramatiserad vikingafärd, som ger besökaren en inblick i vikingalivet – både hur det var hemma på gården och ute i världen. Här finns också restaurang Glöd. 

Adress: Djurgårdsvägen 48, vikingaliv.se

Vikingaliv är det senaste museitillskottet på Djurgården – här en bild från "Ragnfrids saga". Foto: VIKINGALIV

Nordiska museet

Folkkonst, samer, mode, smycken, svenska hem och traditioner – Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum, som skildrar tiden 1520 till nutid. Museet är byggt som ett nordiskt renässansslott och byggnaden är en upplevelse i sig. Från början var den tänkt att bli fyra gånger så stor, men till slut nöjde man sig med det nuvarande formatet. Ett tips är att låna en audioguide utan extra kostnad. 

Adress: Djurgårdsvägen 6-16, nordiskamuseet.se

RESTAURANGER

Oaxen Krog

År 2013 flyttade hyllade krogen Oaxen från skärgårdsön till Djurgården. Oaxen Krog serverar gastronomiska måltider under kvällstid. År 2015 fick Oaxen Krog två stjärnor i Guide Michelin. Oaxen Slip serverar nordisk bistromat till lunch, brunch och middag.

Adress: Beckholmsbron 26, oaxen.com/oaxen-krog

År 2013 flyttade hyllade krogen Oaxen från skärgårdsön till Djurgården. Foto: MAGNUS JÖNSSON

Ulla Winbladh

Äkta svensk husmanskost i historisk miljö. Här serveras rätter som strömmingslåda, biff Rydberg och köttbullar med gräddsås. Wärdshuset Ulla Winbladh har hämtat namninspiration från nationalskalden Bellmans musa. Wärdshuset – anno 1897– påstår att ”alla” hittar till dem – kungligheter, barnfamiljer och Djurgårdsflanörer, till och med hundar och hovstallets hästar släcker törsten restaurangens uteservering. Mottot är att ”behandla folk som kungar och kungar som folk”. 

Adress: Rosendalsvägen 8, ullawinbladh.se

Restaurang Spritmuseum

Så långt ifrån en museikrog man kan komma. Är listad tillsammans med bland andra Museum of Modern Art i San Francisco och Carnegie Museum of Art, Pittsburgh som världens sju bästa museirestauranger. Grönsaker – nordiska och säsongsbetonade – i fokus och menyn byts hela tiden. Mysig lokal, och trevlig, avslappnad stämning.

Adress: Djurgårdsvägen 40, spritmuseum.se/restaurangen

LÄS MER: Stockholms bästa hotell

KAFÉER

Flickorna Helin Café

Ombonat och mysigt – och ibland lite trångt - fik med goda bakverk och lättare mat. Grön profil och bröd från eget bageri. Härlig uteservering med utsikt över Djurgårdskanalen. 

Adress: Rosendalsvägen 14, flickornahelin.se

Café Monika Ahlberg

Drivs av matkreatören Monica Ahlberg, som startade Rosendals trädgård och som har skrivit många kokböcker. Här serveras smörgåsar, dagens soppa, och lättare rätter. Och bakverk förstås – Monica Ahlberg signum.   

Adress: Sjötullsbacken 8

Missa inte kafé Monika Ahlberg på Thielska Galleriet när du tar en söndagspromenad på Djurgården. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

Rosendals trädgård

Vad vore en långpromenad på Djurgården utan fikapaus? Många powerwalkare beger sig till Rosendals trädgård där det serveras bakverk och smörgåsar. Allt är ekologiskt och biodynamiskt. Kaféet är inrymt i ett av växthusen, men vid soligt väder är det härligt att slå sig ner i den gröna trädgården.

Adress: Rosendalsvägen 38, rosendalstradgard.se

På Rosendals trädgård är det mysigt att fika i den gröna trädgården. Foto: ROSENDALS TRÄDGÅRD

NÖJEN

Cirkus

Nordens största privatteater. Invigdes 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Med åren har Cirkus blivit ett allaktivitetshus som bjuder på både teater och show. Framför allt är Cirkus de stora musikalernas arena, här har Kristina från Duvemåla spelats.

Adress: Djurgårdsslätten 43-45, cirkus.se

Grönan Lunds Stora Scen

Gröna Lunds Stora Scen är kanske sommar-Stockholms främsta konsertscen. 

Adress: Lilla Allmänna Gränd 9, gronalund.com/konserter

HOTELL

Hotel Skeppsholmen

Okej, det är inte riktigt Djurgården. För att komma till Hotel Skeppsholmen måste man ta färjan, från Djurgården. Det tar å andra sidan bara någon minut. Ett av Stockholms bästa hotell, i underbar miljö. Inredningen av Claesson Koivisto Rune är modern och ganska avskalad, men ändå ombonad. Vackert beläget i en historisk byggnad från 1699 med antika trägolv och stora fönster.

Adress: Gröna gången 1

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Skeppsholmen här [extern länk]

Hotel Hasselbacken

Sevärdheterna finns utanför dörren. Hotellet ligger vägg i vägg med Gröna Lund, Skansen och Junibacken. Helt okej hotell, mysigt och charmigt, men här bor man framför allt för läget. 

Adress: Hazeliusbacken 20

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Hasselbacken här [extern länk]

Pop House Hotel

Ligger i samma hus som Abba the Museum. Gröna Lund och Cirkus finns runt hörnet. Perfekt läge för den som vill upptäcka Djurgården, eller ska gå på kvällskonsert. Panoramafönster i alla 49 rum. Hotellet är ritat av den svenske arkitekten Johan Celsing. 

Adress: Djurgårdsvägen 68

ANNONS: Läs mer och boka Pop House Hotel här [extern länk]

LÄS MER: 9 okända pärlor du inte vill missa i Stockholm