Unna dig en hösthelg i Stockholms skärgård! Här är bastubaden på Bullerö.
1 av 9: Unna dig en hösthelg i Stockholms skärgård! Här är bastubaden på Bullerö. Foto: Hélène Lundgren / HÃ LÃ NE LUNDGREN
Grinda.
2 av 9: Grinda. Foto: Christian Örnberg
Landsort.
3 av 9: Landsort. Foto: Hélène Lundgren
Nynäs havsbad.
4 av 9: Nynäs havsbad. Foto: Hélène Lundgren
Nässlingen.
5 av 9: Nässlingen. Foto: Hélène Lundgren
Rögrund.
6 av 9: Rögrund. Foto: Hélène Lundgren
Sandhamn.
7 av 9: Sandhamn. Foto: Hélène Lundgren / HÃ LÃ NE LUNDGREN
Smådalarö gård.
8 av 9: Smådalarö gård. Foto: Hélène Lundgren
Svartsö.
9 av 9: Svartsö. Foto: Hélène Lundgren

22 bästa bastubaden i Stockholms skärgård

När solen gått ned över skärgården passar det utmärkt att krypa in i en varm bastu. Allt om Resor listar 22 av Stockholm skärgårds härligt heta bastubad.

De flesta kan du nå kommunalt med buss, pendeltåg och båt.

Passa på att ta en helgtur ut i skärgården och njut av bastuvärmen!

Helene Lundgren

Arholma

Arholma är Stockholm skärgårds nordligaste ö. Här finns en fin gammal skärgårdsbebyggelse och vid ångbåtsbryggan står en mycket speciell midsommarstång som påminner om ett fartygssegel. Det finns två vandrarhem på ön och Bull-August gård med sina rödmålade mysiga stugor har öppet året runt.

På den norra sidan av ön nära ett topphemligt militärområde insprängt i berget ligger Arholma Nords vandrarhem. Här finns en vedeldad bastu som ligger vackert med utsikt över havet.

Vid gästbryggan i Österhamn finns också en allmän vedeldad bastu med en lång trappa som leder ner till havet. Bastun tillhör Skärgårdsstiftelsen och kostar bara 20 kronor att använda. Arholma har också en sommaröppen restaurang och en dansbana som ligger vackert, på en kulle med utsikt över havet.

Mer info: Buss via Norrtälje till Simpnäs och vidare med passbåt till Arholma. På sommaren går det även båtar hela vägen från Stockholm.

arholma.nu och arholma.se

Arholma. Foto: Hélène Lundgren

Bullerö

Bullerö naturreservat är en liten pärla i ytterskärgården med 900 öar och här finns en av skärgårdens bästa bastu. Runt ön går naturstigar över släta klippor, bergshällar, hedar, skog och ängar där fåren går och betar.

1909 lät konstnären Bruno Liljefors bygga en jaktstuga där vännerna Albert Engström och Anders Zorn träffades under vår och höstjakten. Deras gamla jaktstuga är i dag museum och det går att övernatta i små röda skärgårdsstugor med höns utanför förstukvisten. Precis vid havet finns en allmän vedeldad bastu som inte behöver bokas och kostar bara 20 kronor.

Mer info: På sommaren och hösten går det båtar från Stavsnäs till Bullerö som måste bokas i förväg.

bullero.se

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till 17 bästa öarna

Djurönäset

Vid Djurönäset finns en stor hotell- och konferensanläggning med bastu, ångbastu, pool och relaxavdelning i huvudbyggnaden. En bit från hotellet, nere vid vattnet ligger en mysig vedeldad bastu och varma badtunnor. Bastun blir inte så varm men en kulen höstdag är det helt underbart att sjunka ner i den varma badtunnan.

Djurönäset arrangerar även en hel del kul aktiviteter med skärgårdsfestivaler, konserter, sälsafari, kajakpaddling, SUP, segling, RIB-båt och ubåtsäventyr.

Mer info: Buss går från Slussen till Djurönäset.

djuronaset.com

Djurönäset. Foto: Hélène Lundgren

Blidö

Det är lätt att ta sig till Blidö med bil och ön är populär bland sommargäster med en krog, bio, kyrka och hembygdsmuseum i en båtsmansstuga från 1700-talet.

Nedanför värdshuset ligger en typisk gammal roslagsskuta där man kan få prova på att segla på traditionellt vis med vindkraft eller rodd. Blidö Hamnkrog har ett trevligt värdshus med vandrarhem, stugor och en restaurang.

På bryggan nere vid havet ligger en härlig vedeldad bastu och en badtunna som måste förbokas.

Mer info: Bil eller båt från Stockholm samt buss från Stockholm östra via Norrtälje.

blidohamnkrog.se/sv/hem

Finnhamn

Finnhamn är en av skärgårdens populäraste öar med fina promenader över klipphällar och skog. I en stor sommarbostad från 1915 ligger öns vandrarhem som har öppet året runt. Det är ett mycket familjevänligt vandrarhem och många grupper hyr hela huset för att fira speciella födelsedagar och bröllop.

När hösten kommer kan man vira in sig i en varm filt och läsa en bra bok eller spela spel framför den öppna brasan. Det finns även stugor att hyra och en sommaröppen krog. Den vedeldade bastun ligger riktigt fint nere vid vattnet och från bryggan kan man doppa sig i havet.

Mer info: Det går båt från Stockholm eller så kan man åka buss från Slussen till Boda, Lillsved eller Åsättra och ta båten därifrån.

finnhamn.se

Finnhamn. Foto: Hélène Lundgren

Grinda

Grinda är en välbesökt skärgårdsö med skogsstigar, strand, klippor, ängar, lanthandel, gästhamn och ett gult värdshus i jugendstil som byggdes 1906. Wärdshuset har en restaurang som serverar trerättersmiddagar och i den mjuka soffan framför brasan är det lätt att lära känna nya människor. Bakom Wärdshuset ligger fyra byggnader med gästrum och det finns både vandrarhem och stugor att hyra på ön.

I gästhamnen finns en vedeldad bastuflotte som har en lucka i golvet där man kan doppa sig direkt i havet. Det finns även två elbastur, en nedanför värdshuset och en i närheten av vandrarhemmet.

Mer info: Båtar går från Stockholm till Grinda.

grinda.se

Häringe slott

Häringe slott är ett hemtrevligt slott där både människor och hundar trivs. Slottets bastu ligger i en röd stuga, på bryggan nere vid havet. Omklädningsrummet är fint, men elbastun är lite för het och toalett saknas. Det går att doppa sig vid bryggan, och det bästa med bastun är träbänken utanför där man kan sitta och njuta i solen.

Uppe vid slottet finns en fin trädgård med en turkos utomhuspool som är populär på sommaren. På slottet serveras à la carte och afternoontea varje dag med varma scones, bakverk och smörgåsar där även hundar och deras hussar och mattar är välkomna. I flyglarna finns gästrum för övernattningar där även Greta Garbo, Elisabeth Taylor och Zarah Leander har bott en gång i tiden.

Mer info: Ligger norr om Nynäshamn.

haringeslott.se

Häringe slott. Foto: Hélène Lundgren

Landsort

På skärgårdens sydligaste ö, Öja, ligger Sveriges äldsta fyr: Landsort som byggdes 1678. På den södra delen har militärbarackerna byggts om till vandrarhem. Det går även att övernatta i det 44 meter höga Lotstornet som har en underbar utsikt över hela den långsmala ön. På norra delen av ön finns stugor att hyra och en bastu samt badtunna som ligger precis vid havet.

Landsort har en fågelstation och är en av Sveriges bästa platser för fågelskådning på vår och höst när flyttfåglarna passerar.

Mer info: Pendeltåg till Nynäs gård och buss till Ankaruddens brygga på Torö, samt vidare med båt till Landsort.

landsort.com

LÄS MER: 27 tips på Stockholms vackraste ö – Djurgården

Lidö

På Lidö finns ett vackert värdshus i en gul herrgårdsbyggnad med en restaurang, 17 gästrum och en stor trädgård utanför. Herrgården byggdes 1764 av en kapten på Ostindiska Companiet på ruinerna efter ett barockslott som brändes av ryssarna 1719.

Alldeles vid vattnet ligger ett litet lusthus som är värdshusets fina bröllopssvit med plats för en stor säng. På ön finns även ett vandrarhem och stugor med havsutsikt.

I närheten av värdshuset ligger bastun och två härliga badtunnor i trä. Det är helt magiskt att ligga i mörkret och njuta av det varma vattnet tills händerna är helt skrynkliga. När det blir för varmt i badtunnan kan man alltid gå ner och doppa sig i havet.

Mer info: lidovardshus.se

Lidö. Foto: Hélène Lundgren

Nynäs havsbad

Nynäs havsbad har öppet året runt och på söndagar är det perfekt att komma hit och äta en riktigt god brunch innan bastu, havsbad och kanske en massage eller någon behandling. Vid Havspaviljongen finns ett riktigt fint spa med en mindre inomhuspool och på bryggan ligger en härlig, stor bubblande jacuzzi med varmt vatten.

Det finns även en ångbastu och två bastur med olika temperaturer. Från den vedeldade bastun har man en underbar utsikt över havet och vid en liten strand utanför bastun kan man doppa sig i Östersjön. En trappa upp finns en fin relaxavdelning med stora fönster.

Mer info: Pendeltåg till Nynäshamn

sodexomeetings.se/nynashavsbad/spa

Nåttarö

Nåttarö har en av skärgårdens finaste stränder med finkorning vit sand, klapperstensfält och orörd urskog. Här finns ett vandrarhem, stugor att hyra, en sommaröppen krog samt en unik tältby med fasta tält där flera generationer har tillbringat sina somrar i skärgården.

Mellan krogen och vandrarhemmet ligger en rustik vedeldad bastu och utanför kan man doppa sig i havet. Bland blåbärsriset i skogen ligger Drottninggrottan dit drottning Maria Eleonora sägs ha flytt och övernattat i en grotta. Enligt sägnen ligger kungens hjärta begravt utanför grottan.

Mer info: Båtar går från Nynäshamn till Nåttarö.

nattaro.se

Nåttarö. Foto: Hélène Lundgren

Nässlingen

Den gamla kursgården på Nässlingen som under många år ägdes av fackförbundet Byggnads är nu privatägd. Här finns hotellrum, många stugor att hyra, en restaurang med en fin terrass, fotbollsplan och en stor gästbrygga. I skogen kan man träna löpning, promenera eller styrketräna bland stockar och stenar.

Vid Sjövistet nere vid vattnet finns två härliga bastur och en utomhusbubbelpool. Relaxavdelningen är riktig fin med sköna vilstolar och ett stort trädäck som har ett perfekt läge med kvällssol.

Mer info: nasslingen.se

LÄS MER: 12 bästa tipsen i Stockholm

Rånö

Med båt från Nynäshamn tar man sig till Rånö som har fina vandringsstigar runt ön och många stugor att hyra. På en klippa vid havet i närheten av stugbyn ligger en bastu. Det är en vanlig elbastu, men det är riktigt skönt att springa ut på den mjuka sandbottnen och doppa sig i havet. På sommaren är restaurangen och matbutiken öppen.

Mer info: Båtar går från Nynäshamn.

rano.se

Rånö. Foto: Hélène Lundgren

Rögrund

Rögrund har ett trevligt vandrarhem med rum som ligger runt en liten innergård, och i den lilla hamnen finns en sommaröppen restaurang. Ön har ett utkikstorn, en träningsbana för rodelåkare och på den södra udden står den vita krokodilstatyn i betong som är ett välkänt landmärke.

Nära krokodilen finns det många fina släta badklippor och gott om vandringsstigar. Vid vattnet i närheten av restaurangen ligger en rund, vedeldad bastutunna och man kan bada från bryggan utanför.

Mer info: Saltsjöbanan eller buss från Slussen och sen båt från Saltsjöbaden.

grundet.se 

Saltsjöbaden

Det gamla anrika badhuset på Restaurantholmen i Saltsjöbaden är Stockholms vackraste badhus med två gamla träbyggnader, en för damer och en för herrar. Damernas badhus byggdes 1913 och har en mindre bastu, samt långa fina träbryggor.

Herrarnas badhus är större med flera våningar och stora härliga träbryggor. Högst upp finns ett soldäck där man kan sola naken samt ett 10 meter högt hopptorn. På sommaren är badet och bastun öppen för allmänheten och på vintern kan bastun hyras av fasta grupper varje vecka.

Mer info: Saltsjöbanan eller buss till Saltsjöbaden.

saltisbadet.se

Saltsjöbaden. Foto: Hélène Lundgren

Sandhamn

Sandhamn har en fin gammal skärgårdsbebyggelse med vackra gamla trähus som ligger tätt i den lilla byn. Ön heter Sandön och har en sandig natur med tallskog och blåbärsris. Vid Trouville finns en fin sandstrand och i hamnen ligger flera restauranger.

För några år sen fick Sandhamns Seglarhotell nya vedeldade bastuflottar som är helt underbara. Bastuflottarna ligger i hamnen och det går att doppa sig i havet precis utanför bastun. Personalen fyller på med ved och tar upp beställningar på dryck. Utanför står två badtunnor med utsikt över vattnet och Seglarhotellet har en riktigt fin inomhuspool i vackra former samt bar och en härlig relaxavdelning.

Seglarhotellet har öppet året om med mysiga rum och i restaurangen serveras riktigt god mat. Även Sandhamns Värdshus är öppet året runt och serverar mycket prisvärd mat på puben.

Mer info: Det går buss från Slussen till Stavsnäs där båtarna går till Sandhamn året runt. sandhamn.com

Skepparholmen

Skepparholmen i Saltsjö-Boo är byggd i 60-tals stil och har över 100 hotellrum samt en restaurang. I närheten av vattnet ligger ett fint nybyggt spa som blev valt till årets spakonferens. Här finns en mindre inomhuspool och en elbastu med stora fönster. Utanför ligger en uppvärmd infinitypool som är helt underbar när solen tittar fram, och från poolen har man en fin utsikt över fjärden.

På en betongflotte nere vid vattnet finns en villa som kan hyras av grupper. Den har en egen bastu och möjlighet att bada direkt från villan. I veckorna har hotellet många konferensgäster och på helgerna är det mest privatgäster. Vill man komma hit och bada, så bör man ringa i förväg och boka.

Mer info: Buss från Slussen.

skepparholmen.se

Skepparholmen. Foto: Hélène Lundgren

Smådalarö gård

I en gammal rödmålad sjöbod i Hemviken vid Smådalarö gård ligger två mysiga vedeldade bastur. Bastun är härligt varm och precis utanför finns en altan med en trappa ner till havet. Den lilla bastun har en alldeles egen jacuzzi på altanen.

Herrgården byggdes 1810 och har byggts till med hotellflyglar, ett orangeri och en restaurang som har en stor terrass. På sommaren spelar liveband med kända artister som Eric Gadd, Louise Hoffsten, Ebbot och Pernilla Andersson. Precis bredvid hotellet ligger en golfbana.

Mer info: Ligger på Smådalarö i närheten av Dalarö.

smadalarogard.se

Stora Kalholmen

Stora Kalholmen är en av mellanskärgårdens okända pärlor. Högt uppe på en klippa, i en skyddad vik ligger ett charmigt vandrarhem med utedass, vatten får man hämta från en brunn på gården.

Vandrarhemmet är en av skärgårdens första och många grupper brukar hyra hela huset över helgerna. Den gamla röda trävillan byggdes 1914 som sommarbostad åt livmedikus Anselm Larsson. Nere vid vattnet ligger en bastu som tyvärr inte är vedeldad längre.

Ön har många fina stigar och släta klippor att bada från. En liten bro går över till lilla Kalholmen som också har en hel del fina badklippor.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-stora-kalholmen-vandrarhem

Stora Kalholmen. Foto: Hélène Lundgren

Svartsö

Svartsö har skärgårdens charmigaste bastu! Den lilla vedeldade bastun ligger mycket fint på en stor brygga vid den södra delen ön. Bredvid bastun finns även en söt liten sjöstuga som heter Aborrvassbad. Stugan är enkel, men mysig med ett kylskåp, kokmöjligheter och en soffa att övernatta på.

Svartsö är mellanskärgårdens största ö med små sjöar, lanthandel, restaurang och ett skärgårdshotell samt vandrarhem som har öppet året runt. Nu på hösten grillas det lamm på lördagar och den 15–16 oktober är det höstmarknad.

Cykel är ett perfekt sätt att ta sig runt på öns alla grusvägar och vandrarhemmet har cyklar att hyra. Vid Alsvik brygga ligger Svartsö Krog som nu under hösten har helgöppet. Restaurangen finns med i White Guide och serverar riktigt bra mat samt ett stort urval av goda ölsorter från många olika mikrobryggerier.

Mer info: Från Strömkajen går det båtar till flera olika bryggor på Svartsö.

svartso.se och svartsonorra.se

Söderarm

Söderarm ligger långt ute i det yttersta havsbandet och har skärgårdens häftigaste bastu med utsikt över hela Ålands hav. Den unika vedeldade bastun ligger i en gammal ombyggd bunker från andra världskriget. Utanför står en härlig badtunna och när det börjar bli för varmt kan man doppa sig i små naturliga havsbassänger bland klippskrevorna. Att sitta i det varma vattnet och spana ut över ett öppet hav med vinden vinande runt öronen är magiskt.

På Torskär som ön heter finns Söderarms fyr och gäster kan övernatta i de gamla fyrvaktarbostäderna samt i en före detta militärbarack. Ön har öppet året runt och många grupper kommer hit. Maten sägs vara mycket god och det går även att arrangera bröllop på ön.

Mer info: Egen båt eller taxibåt från till exempel Räfsnäs. På sommaren finns en ny båtlinje från Kapellskär som sponsras av bland annat Björn Ulveus.

soderarm.com

Söderarm. Foto: Hélène Lundgren

Yasuragi

På Yasuragi i Saltsjö-Boo har man chansen att uppleva en mycket sensuell och rogivande japansk badritual. Det passar alldeles utmärkt nu när det börjar bli lite kyligare ute. Innan badet sätter man sig på en liten pall och tvagar sig genom att långsamt hälla ljummet vatten över hela kroppen från en trähink.

Det finns en inomhuspool och utomhus under tallarna är det helt underbart att sjunka ner i de varma källorna medan mjuka snöflingor sakta singlar ner från himlen. Det finns även en bastu, ångbastu, en pool med kallt vatten, massage, olika behandlingar, yoga, Qi gong, meditation, restaurang och ett tehus.

Mer info: Det går bussar från Slussen.

yasuragi.se

Ta dig ut till skärgården

 Waxholmsbolaget kör till de flesta öarna.
 

 Cinderella kör till några av öarna och pendeltåg och bussar ansluter till båtarna.
 

 Genom SL:s reseplanerare kan man söka sig fram till den bästa resvägen ut i skärgården.
 

Aktuellt just nu