Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pampiga rådhuset i Helsingborg stod klart 1897.Pampiga rådhuset i Helsingborg stod klart 1897.Pampiga rådhuset i Helsingborg stod klart 1897.
Kuggen som huset kallas ligger på Hisingen i Göteborg och designades av arkitekten Gert Wingårdh.Kuggen som huset kallas ligger på Hisingen i Göteborg och designades av arkitekten Gert Wingårdh.Kuggen som huset kallas ligger på Hisingen i Göteborg och designades av arkitekten Gert Wingårdh.
1 AV 2
Pampiga rådhuset i Helsingborg stod klart 1897.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Kuggen som huset kallas ligger på Hisingen i Göteborg och designades av arkitekten Gert Wingårdh.
Foto: Shutterstock

15 spännande byggnader i Sverige värda att besöka

Klassiskt pampiga eller häftigt moderna. Sverige är fullt av intressanta och spännande byggnader som är läckra på olika sätt. Vi har valt ut 15 favoriter.

Föreningen Arkitekturupproret, som driver opinion mot vad man anser vara ”misslyckad nybyggnation” och ”rivningar av välbyggda, vackra, fullt funktionsdugliga byggnader”, genomför varje år en omröstning av Sveriges vackraste byggnader. Vi har gått igenom den senaste listan och valt ut 15 byggnader som vi tycker är extra läckra. 

Fotnot: På grund av den rådande pandemin kan öppettiderna variera. Titta därför alltid på hemsidan innan du besöker någon av byggnaderna. 

1. Universitetsbiblioteket i Lund – fotovänlig byggnad på campus 

Arkitekten Alfred Hellerström utformade det nya universitetsbiblioteket med en typisk stilblandning av både nygotik och nyrenässans som var inne på den tiden. Byggnadsarbetet påbörjades 1902 och 1907 kunde huset tas i bruk. Sedan dess har det byggts ut, renoverats och utvecklats kontinuerligt. 1993 byggnadsminnesförklarades det. På sommaren skimrar den berömda gröna vildvin, under hösten skiftar den färg till eldigt rött, något som gör byggnaden extra fotovänlig.

Adress: Helgonabacken 1, ub.lu.se

Öppet: Måndag till fredag 12.00 till 17.00, lördag 12.00 till 15.00.

På Helgonabacken i Lund ligger Alfred Hellerströms universitetsbibliotek, byggd i en tidstypisk stilblandning av nygotik och nyrenässans. Biblioteket stod klart 1907.På Helgonabacken i Lund ligger Alfred Hellerströms universitetsbibliotek, byggd i en tidstypisk stilblandning av nygotik och nyrenässans. Biblioteket stod klart 1907.På Helgonabacken i Lund ligger Alfred Hellerströms universitetsbibliotek, byggd i en tidstypisk stilblandning av nygotik och nyrenässans. Biblioteket stod klart 1907.
På Helgonabacken i Lund ligger Alfred Hellerströms universitetsbibliotek, byggd i en tidstypisk stilblandning av nygotik och nyrenässans. Biblioteket stod klart 1907. Foto: Shutterstock

2. Hirschska huset i Sundsvall – draken ska skydda mot bränder

Hirschska huset är byggt i renässansstil med fasader i rött tegel och ornament i puts. Huset byggdes mellan 1890 och 1891 efter den stora Sundsvallsbranden 1888. I mitten av byggnaden finns ett torn med en spira med en vindflöjel i form av en gyllene drake för skydd mot framtida bränder. Byggherre var grosshandlare Isaak Hirsch och arkitekter Johan Laurentz och Hjalmar Kumlien. Hirsch byggde huset på spekulation och bodde aldrig själv där. Huset utsågs till byggnadsminne 1996. I dag ägs det av Fastighetsaktiebolaget Lilium Sundsvall och har lokaler, butiker och bostäder.

Adress: Torggatan 6-8, visitsundsvall.se

Öppet: Inte öppet för allmänheten, men man kan ju förstås kika in i butikerna och få en liten känsla av hur huset ser ut invändigt. 

Hirschska huset är en av 600 byggnader som uppfördes i Sundsvall efter den stora branden år 1888.Hirschska huset är en av 600 byggnader som uppfördes i Sundsvall efter den stora branden år 1888.Hirschska huset är en av 600 byggnader som uppfördes i Sundsvall efter den stora branden år 1888.
Hirschska huset är en av 600 byggnader som uppfördes i Sundsvall efter den stora branden år 1888. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Kallbadhuset i Varberg – en morisk pärla på pålar

Det nuvarande kallbadhuset byggdes 1903 i orientalisk stil och står på pålar i Kattegatt, alldeles vid Strandpromenaden. På 1950-talet byggde man om för att ge badhuset en mer modern prägel, men vid en stor renovering i mitten på 1990-talet gav man åter huset den moriska stilen med hjälp av fotografier och ritningar från sekelskiftet. Badhuset är indelat i två sidor, en för herrar och en för damer. Varje sida har två bastur, en liten och en stor, med omklädningsrum och duschar. Genom de stora fönstren i bastun kan man njuta av utsikten över havet. 

Adress: Otto Torells gata 7, kallbadhuset.se

Öppet: Kallbadhuset renoveras för tillfället, just nu på herrsidan då damsidan redan är klar. För exakta öppettider under denna period, se hemsidan. 

Kallbadhuset i Varberg är uppförd i nymorisk stil, inspirerad av arkitekturen i Nordafrika och området på iberiska halvön där morerna härskade mellan 711 och 1492.Kallbadhuset i Varberg är uppförd i nymorisk stil, inspirerad av arkitekturen i Nordafrika och området på iberiska halvön där morerna härskade mellan 711 och 1492.Kallbadhuset i Varberg är uppförd i nymorisk stil, inspirerad av arkitekturen i Nordafrika och området på iberiska halvön där morerna härskade mellan 711 och 1492.
Kallbadhuset i Varberg är uppförd i nymorisk stil, inspirerad av arkitekturen i Nordafrika och området på iberiska halvön där morerna härskade mellan 711 och 1492. Foto: Shutterstock

4. Societetshuset i Marstrand – nyrenässans med kunglig glans

I Marstrand har människor kurbadat sedan tidigt 1800-tal och kungligheter som Oscar II älskade att tillbringa sina somrar här. Framför Societetshuset på Kungsplan står en bronsbyst föreställande just Oscar II. Nuvarande Societetshuset, som är i trä, uppfördes 1886 i nyrenässansstil efter ritningar av Adrian Crispin Peterson. 1979 fick huset restaurang och festvåning, renoverades varsamt och blev byggnadsminnesförklarat.

Adress: Långgatan 1, societetshuset.se

Öppet: Här finns en restaurang med uteservering där man kan njuta av utsikten. Uteserveringen har öppet mellan 11.00 och 19.00 under sommaren. 

Marstrand var tidigt ute när det gäller kurbad i havet. Inspirationen kom från badorter längs med de brittiska, tyska och nederländska kusterna. Nyrenässansbyggnaden Societetshuset uppfördes 1886.Marstrand var tidigt ute när det gäller kurbad i havet. Inspirationen kom från badorter längs med de brittiska, tyska och nederländska kusterna. Nyrenässansbyggnaden Societetshuset uppfördes 1886.Marstrand var tidigt ute när det gäller kurbad i havet. Inspirationen kom från badorter längs med de brittiska, tyska och nederländska kusterna. Nyrenässansbyggnaden Societetshuset uppfördes 1886.
Marstrand var tidigt ute när det gäller kurbad i havet. Inspirationen kom från badorter längs med de brittiska, tyska och nederländska kusterna. Nyrenässansbyggnaden Societetshuset uppfördes 1886. Foto: Shutterstock

5. Stockholms stadshus – vackert panorama över Stockholm

Stadshuset, längst ut på Kungsholmens sydöstra spets, började byggas 1911 och arkitekt var Ragnar Östberg. Det invigdes på midsommarafton 1923 och är byggt av cirka åtta miljoner tegelstenar i en renässans- och nationalromantisk stil. Uppifrån tornet har man ett vackert panorama över Stockholms innerstad. Halvvägs upp i tornet ligger Tornmuseet där man kan titta på skisser och prototyper av olika statyer och byggnadsdetaljer som finns i Stadshuset.

Adress: Hantverkargatan 1, stadshuset.stockholm

Öppet: Visningar av Blå Hallen och Gyllene salen hålls dagligen. Stadshusparken är öppen 05.30–20.00.

Kronorna som pryder Stadshusets 106 meter höga torn har en diameter på 2,2 meter. Stockholms stadshus invigdes 1923 och ligger på den tomt där Eldkvarn var belägen innan branden 1878.Kronorna som pryder Stadshusets 106 meter höga torn har en diameter på 2,2 meter. Stockholms stadshus invigdes 1923 och ligger på den tomt där Eldkvarn var belägen innan branden 1878.Kronorna som pryder Stadshusets 106 meter höga torn har en diameter på 2,2 meter. Stockholms stadshus invigdes 1923 och ligger på den tomt där Eldkvarn var belägen innan branden 1878.
Kronorna som pryder Stadshusets 106 meter höga torn har en diameter på 2,2 meter. Stockholms stadshus invigdes 1923 och ligger på den tomt där Eldkvarn var belägen innan branden 1878. Foto: Shutterstock

6. Gamla apoteket i Visby – medeltida stenhus med hyreslägenheter

Byggnaden uppfördes omkring 1290 och användes då bland annat som packhus. Man tror att magasinvåningarna byggdes om till bostäder redan under 1600-talet och 1700-talet. Från slutet av 1700-talet fram till 1897 fanns det ett apotek i huset. När apoteket flyttade fick byggnaden namnet Gamla apoteket. Byggnaden ägs sedan 1975 av bostadsbolaget Gotlandshem och i huset finns två lägenheter samt en lokal som hyrs ut. Intresset var stort när den mindre lägenheten, en femrummare, blev ledig för uthyrning 2019.

Adress: Strandgatan 28, gotland.com

Öppet: Inte öppet för allmänheten, men absolut värt en titt från utsidan. 

I korsningen Strandgatan och Lybska gränd i Visby ligger trappgavelhuset Gamla apoteket, Sveriges äldsta byggnad som används som hyreshus.I korsningen Strandgatan och Lybska gränd i Visby ligger trappgavelhuset Gamla apoteket, Sveriges äldsta byggnad som används som hyreshus.I korsningen Strandgatan och Lybska gränd i Visby ligger trappgavelhuset Gamla apoteket, Sveriges äldsta byggnad som används som hyreshus.
I korsningen Strandgatan och Lybska gränd i Visby ligger trappgavelhuset Gamla apoteket, Sveriges äldsta byggnad som används som hyreshus. Foto: Shutterstock

7. Turning Torso i Malmö – inspirerad av människans nackkotor

Den 190,4 meter höga futuristiska skyskrapan Turning Torso invigdes 2005 och har en konstruktion som utgörs av nio likadana delar som tillsammans vrider sig ett kvarts varv från botten till toppen. Byggnaden är ritad av arkitekten Santiago Calatrava och formen bygger på en skulptur av samma arkitekt, inspirerad av människans nackkotor. Totalt finns 54 våningar och är i huvudsak ett bostadshus. 

Adress: Lilla Varvsgatan 14, turningtorso.se

Öppet: HSB Malmö brukar under några sommarveckor öppna översta våningen till betalande turister som vill se den spektakulära utsikten över Västra hamnen. Bokar gör man på Turning Torsos hemsida. 

Malmös Turning Torso är med sina 190,4 meter Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Vid invigningen 2005 var byggnaden världen första vridna skyskrapa.Malmös Turning Torso är med sina 190,4 meter Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Vid invigningen 2005 var byggnaden världen första vridna skyskrapa.Malmös Turning Torso är med sina 190,4 meter Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Vid invigningen 2005 var byggnaden världen första vridna skyskrapa.
Malmös Turning Torso är med sina 190,4 meter Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Vid invigningen 2005 var byggnaden världen första vridna skyskrapa. Foto: Shutterstock

8. Kuggen i Göteborg – huset som växer med varje våning

Byggnaden, som ligger på Hisingen, fick sitt namn för att den liknar ett kugghjul. Den designades av arkitekten Gert Wingårdh och stod klar 2011. Byggnaden tillhör Chalmers Lindholmen-campus. De glada färgerna i sex olika röda nyanser samt en grön är inspirerade av omgivningen. För varje våning växer ytan med två ”kuggar”, vilket gör att de översta våningsplanen är större än de nedre. Detta skänker skugga till våningarna under. 

Adress: Lindholmsplatsen 1, lib.chalmers.se

Öppet: De tre nedersta våningarna kan allmänheten besöka vardagar 09.00 till 17.00.

Kuggen har en tydlig hållbarhetsprofil. De keramiska panelerna i fasaden valdes till exempel för deras långa livslängd.Kuggen har en tydlig hållbarhetsprofil. De keramiska panelerna i fasaden valdes till exempel för deras långa livslängd.Kuggen har en tydlig hållbarhetsprofil. De keramiska panelerna i fasaden valdes till exempel för deras långa livslängd.
Kuggen har en tydlig hållbarhetsprofil. De keramiska panelerna i fasaden valdes till exempel för deras långa livslängd. Foto: Shutterstock

9. Stadsbiblioteket i Halmstad – träden bestämde husets form

Nya stadsbiblioteket invigdes 2006 och fick samma år Halmstads byggnadsnämnds arkitekturpris. Arkitekter är danskarna Mette Wienberg och Kim Holst Jensen. Biblioteket är uppbyggt av två betongplan med ett inskjutet balkongdäck emellan. Byggnaden är uppförd utan fasta skiljeväggar för att skapa en känsla av mjuka övergångar samt låta det naturliga ljuset prägla lokalerna. Fasaden är täckt helt i glas och en del av byggnaden vilar på pelare i Nissan. Formen på byggnaden är skapad med hänsyn till de träd som stod och står på tomten. Arkitekterna la ett papper på markplanen och anpassade byggnadens form efter träden. 

Adress: Axel Olsons gata 1, bibliotek.halmstad.se

Öppet: Vardagar 10.00 till 18.00. Helger 12.00 till 16.00.

Stadsbiblioteket i Halmstad kom till efter en arkitekttävling där allmänheten fick rösta. Danskarna Mette Wienbergs och Kim Holst Jensens förslag vann med bred marginal och kom sedan att byggas.Stadsbiblioteket i Halmstad kom till efter en arkitekttävling där allmänheten fick rösta. Danskarna Mette Wienbergs och Kim Holst Jensens förslag vann med bred marginal och kom sedan att byggas.Stadsbiblioteket i Halmstad kom till efter en arkitekttävling där allmänheten fick rösta. Danskarna Mette Wienbergs och Kim Holst Jensens förslag vann med bred marginal och kom sedan att byggas.
Stadsbiblioteket i Halmstad kom till efter en arkitekttävling där allmänheten fick rösta. Danskarna Mette Wienbergs och Kim Holst Jensens förslag vann med bred marginal och kom sedan att byggas. Foto: Shutterstock

10. Stadshotellet i Haparanda – italienska stuckatörer smyckade hotellet

Stadshotellet i marmor, tegel och granit är ett berömt hotell från förra sekelskiftet som invigdes med pompa och ståt 5 december 1900. Byggnaden ritades av stockholmsarkitekterna Fritz Ullrich och Eduard Hallqvist. Hotellet är byggt i klassisk stil med stuckatörer från Italien och byggmaterial från Schlesien (en preussisk provins). Hotellet har renoverats och man var då noga med att behålla den anrika atmosfären med röd plysch, kristallkronor och stuckaturer. 

Adress: Torget 7, haparandastadshotell.se 

Öppet: Checka in på hotellet eller ta ett glas i baren som heter Kafé Gulaschbaronen.

I Sveriges östligaste tätort hittar man Stadshotellet i Haparanda, ritat av arkitekter från Stockholm och byggt med hjälp av inredningsnickare från Sundsvall och stuckatörer från Italien.I Sveriges östligaste tätort hittar man Stadshotellet i Haparanda, ritat av arkitekter från Stockholm och byggt med hjälp av inredningsnickare från Sundsvall och stuckatörer från Italien.I Sveriges östligaste tätort hittar man Stadshotellet i Haparanda, ritat av arkitekter från Stockholm och byggt med hjälp av inredningsnickare från Sundsvall och stuckatörer från Italien.
I Sveriges östligaste tätort hittar man Stadshotellet i Haparanda, ritat av arkitekter från Stockholm och byggt med hjälp av inredningsnickare från Sundsvall och stuckatörer från Italien. Foto: Shutterstock

11. Rådhuset i Helsingborg – storstilad monumentalbyggnad

Stod klart 1897 och ritades av Alfred Hellerström. Då inrymdes även polis och brandkår i byggnaden. Hellerström förenade influenser från italiensk, nederländsk och tysk arkitektur och skapade en storstilad monumentalbyggnad, som på karaktäristiskt vis har högt klocktorn och rikt utsmyckade fasader i rött tegel. Entréerna flankeras av bronsskulpturer skapade av skulptören Albert von Stockenström. Skulpturerna föreställer Rättvisan och Rättskipningen samt en medeltida borgmästare och en borgarfru.

Adress: Järnvägsgatan 35, helsingborg.se

Öppet: Öppet för besökare i samband med öppet hus, guidade turer och kommunfullmäktigesammanträden. För datum se hemsidan. Det finns också en digital guide för dig som hellre går runt och tittar på egen hand. Ladda ner appen: Guide Helsingborg.

Rådhuset i Helsingborg är byggd i nygotisk stil med fyra hörntorn och ett 65 meter högt klocktorn.Rådhuset i Helsingborg är byggd i nygotisk stil med fyra hörntorn och ett 65 meter högt klocktorn.Rådhuset i Helsingborg är byggd i nygotisk stil med fyra hörntorn och ett 65 meter högt klocktorn.
Rådhuset i Helsingborg är byggd i nygotisk stil med fyra hörntorn och ett 65 meter högt klocktorn. Foto: Shutterstock

12. Rudolf Steinerseminariet i Ytterjärna – vilar på antroposofisk grund

Kulturcentrum Järna, som platsen med en mängd olika byggnader heter numera, grundades av konstnären Arne Klingborg 1964. Här växte en rad antroposofiskt inspirerade verksamheter fram med bland annat biodynamiska gårdar och skolor. Arkitekten Erik Asmussen fick i uppdrag att rita bland annat Kulturhuset (på bilden) som stod klart 1992. Den monumentala takmålningen och de färgade glasfönstrens motiv gjordes av Arne Klingborg själv och den internationellt kände färgsättaren Fritz Fuchs låg bakom de harmoniska färgerna. Kulturhuset har vunnit flera prestigefyllda priser för sin arkitektur. I byggnaden finns teater, kafé, konferenslokaler och kontor.

Adress: Kulturcentrum Järna, kulturhuset.nu

Öppet: Kaféet är öppet vardagar 10.00 till 16.00, helger 10.00 till 17.00.

Arkitekten Erik Asmussens Kulturhuset från 1992 utnämndes 2001 till silverpriset i arkitekturtävlingen Sveriges mest omtyckta nutida byggnad.Arkitekten Erik Asmussens Kulturhuset från 1992 utnämndes 2001 till silverpriset i arkitekturtävlingen Sveriges mest omtyckta nutida byggnad.Arkitekten Erik Asmussens Kulturhuset från 1992 utnämndes 2001 till silverpriset i arkitekturtävlingen Sveriges mest omtyckta nutida byggnad.
Arkitekten Erik Asmussens Kulturhuset från 1992 utnämndes 2001 till silverpriset i arkitekturtävlingen Sveriges mest omtyckta nutida byggnad. Foto: Shutterstock

13. Rådhuset i Östersund – medeltida borgar stod förebild

Östersunds rådhus är byggt i nationalromantisk stil. Arkitekt var Frans Bertil Wallberg som ritade såväl byggnaden som all inredning till Rådhuset, som stod klar 1912. Byggnadsmaterialet är tegel och förebilder hämtades från medeltida borgar och fästningsanläggningar. Byggnaden, med vindflöjel inräknad, mäter 51 meter över marken. Över Rådhusporten, flankerad av skulpturerna Justicia och Drätsel, står stadens valspråk: Stadens väl – allas mål. 

Adress: Rådhusgatan 21, ostersund.se

Öppet: Man håller med jämna mellanrum Öppet hus då det finns guider på plats för att berätta om Rådhusets historia. För mer info, besök hemsidan. 

Ståtliga Rådhuset i Östersund har en lökformad kupol som påminner om en gammal jämtländsk klockstapel.Ståtliga Rådhuset i Östersund har en lökformad kupol som påminner om en gammal jämtländsk klockstapel.Ståtliga Rådhuset i Östersund har en lökformad kupol som påminner om en gammal jämtländsk klockstapel.
Ståtliga Rådhuset i Östersund har en lökformad kupol som påminner om en gammal jämtländsk klockstapel. Foto: Shutterstock

14. Stationshuset i Boden – drakhuvuden pryder stationshuset

Stationshuset i Boden ritades av Folke Zettervall under arkitekt Adolf Edelsvärds ledning och stod klart till invigningen av stambanan 1894. Huset byggdes i trä i en nationalromantisk stil och liksom många andra stationshus byggda på 1890-talet uppfördes det med fornnordiska motiv; drakhuvuden, takkammar, utskjutande övervåning och blindarkader med svarvade kolonetter. År 1917 och 1925 byggdes huset ut med två sidoflyglar ritade i jugendinspirerad stil. Bodens stationshus är exteriört välbevarat och har ett betydande arkitekturhistoriskt värde. Numera är det märkt som byggnadsminne. 

Adress: Stationsgatan 8, boden.se 

Öppet: Vardagar 08.00 till 18.00. Helger 10.00 till 18.00.

Stationshuset i Boden stod klart 1894 och byggdes i trä i en nationalromantisk stil med fornnordiska motiv som drakhuvuden.Stationshuset i Boden stod klart 1894 och byggdes i trä i en nationalromantisk stil med fornnordiska motiv som drakhuvuden.Stationshuset i Boden stod klart 1894 och byggdes i trä i en nationalromantisk stil med fornnordiska motiv som drakhuvuden.
Stationshuset i Boden stod klart 1894 och byggdes i trä i en nationalromantisk stil med fornnordiska motiv som drakhuvuden. Foto: Shutterstock

15. Rådhuset i Lidköping – barockt jaktslott blev rådhus

Gamla rådhuset är en ikonisk barockbyggnad och ursprungligen greve Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott på Kållandsö, uppfört efter en ritning av Matthias Holl. Byggnaden plockades ned 1672 och fraktades till Lidköping. Det togs i bruk som rådhus 1676 och hade samma funktion till 1883. 1960 drabbades byggnaden av en stor brand som var så omfattande att endast bottenvåningen och mindre delar av mellanvåningen blev kvar. I dag återstår endast vissa konstruktionsdetaljer inne på första våningens vind, vissa panelbrädor i markplan samt den stensatta inre kärnan i huset från tiden före branden.

Adress: Nya Stadens torg, lidkoping.se, Facebook: Rådhuskonditoriet Lidköping

Öppet: Konditoriet i Rådhuset har öppet måndag och tisdag 08.30 till 18.00. Onsdag 07.30 till 18.00. Torsdag och fredag 08.30 till 18.00.  Lördag 07.30 till 16.00. Söndag 10.00 till 18.00. 

Rådhuset i Lidköping eldhärjades 1960, men rekonstruerades efter gamla ritningar. Byggnaden har genom tiderna omväxlande målats gul eller röd.Rådhuset i Lidköping eldhärjades 1960, men rekonstruerades efter gamla ritningar. Byggnaden har genom tiderna omväxlande målats gul eller röd.Rådhuset i Lidköping eldhärjades 1960, men rekonstruerades efter gamla ritningar. Byggnaden har genom tiderna omväxlande målats gul eller röd.
Rådhuset i Lidköping eldhärjades 1960, men rekonstruerades efter gamla ritningar. Byggnaden har genom tiderna omväxlande målats gul eller röd. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Åtta drömhotell i Sverige vi gärna bor på i sommar