Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

15 pärlor i Sverige i sommar

SVERIGE I SOMMAR. Strand som på Franska rivieran, landskap som i Provence och surf som i Hawaii... Det är lätt att bli hemmablind för allt fantastiskt som finns i Sverige.

Här är 15 smultronställen!

 

Av Colette van Luik

Upptäck Sveriges Provence. Foto: Shutterstock

1. Österlen, Skåne

 

Österlen sträcker sig från Ystad i söder till Kristianstad i norr. Cykling och vandring är två trivsamma sätt att uppleva Österlen. Byarna ligger tätt, liksom fiskelägena längs kusten. Är man road av konst finns det mycket av det. Konstnären Annika Jägfeldt har till exempel en galleribostad i Ystad där hon visar fler av sina coola rockporträtt på Jimi Hendrix, Madonna, Bruce Springsteen med flera. Fortsätt sedan uppåt längs kusten så passerar man fler gallerier/ ateljéer att stanna till vid. För den som är mer road av shopping har Österlen många loppisar att bjuda på. De som anordnas av idrottsföreningarna är oftast de bästa.

Tips! Kolla www.loppiskartan.se, www.svenskaloppisar.se eller www.antikochloppisguiden.se för datum och tider. För den som vill utforska Österlen till fots är Brösarps backar ett bra alternativ. Fina vandringsleder med böljande kullar – och betesmark.

Hitta hit: Utgå från till exempel Simrishamn eller Ystad.

www.visitystadosterlen.se

 

LÄS MER: 11 bra stopp för en roadtrip på Österlen

 

Storlagen vandring i världsarvet. Foto: Shutterstock

2. Höga kusten, Ångermanland

 

Det är ingen slump att många söker sig till Höga kusten för den storslagna naturen och för den unika skärgården. Begreppet Höga kusten myntades i början på 1970-talet, i samband med Höga kusten-utredningen 1974. Höga kusten blev ett världsarv år 2000. Sex år senare utvidgades detta världsarv med Kvarkens skärgård på den finländska kusten i Österbotten. Under de senaste åren har Höga kusten tillsammans med Gotland blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Skuleberget, Skuleskogens nationalpark, Högbonden, Ulvöarna och Trysunda är populära attraktioner.

Vandring lockar också besökare till platsen. Många tänker nog på surströmming när mat och Höga kusten sätts samman. Här bottnar mycket riktigt en stor del i den surströmmingskultur som finns och det var också här, på Ulvön, som Surströmmingsakademin instiftades 1999.

Hitta hit: Det område som ligger öster om E4 i Kramfors och Örnsköldsvik samt nordost om Ångermanälven.

www.hogakusten.com

 

LÄS MER: 13 vandringstips längs Höga kusten

 

Här testas vattnet regelbundet. Foto: Bosse Eriksson

3. Blå lagunen, norra Gotland

 

Många av Gotlands gamla kalkbrott är numera vattenfyllda. Blå lagunen i Ar på norra Gotland är ett stort, turkosskimrande kalkbrott som ger en känsla av att vara utomlands. Sommartid är det en mycket populär badplats som försetts med ny tillfartsväg, parkeringsplats och toaletter. Vattenanalyser görs vid flera tillfällen under säsongen, eftersom det räknas som ett EU-bad med över 200 badande per dag.

Får du chansen att sitta ensam nere vid vattenkanten en stund är det bara att njuta av brottens skönhet. Se ljusspelet på klippväggarna när solen studsar mot vattenytan och studera fågellivet. I de trolska brotten går det att ta sig ett dopp från tidig vår till långt in på hösten.

Hitta hit: Ta länsväg 148 mot Fårösund. Sväng vänster vid Bunge kyrka mot Ar. Blå lagunen ligger mellan Bästeträsk och havskustremsan.

www.gotland.net

 

LÄS MER: 13 gulkorn Gotland runt

 

Paddla i Bauers skog. Foto: Peter Söderberg

4. Tivedens nationalpark

 

Naturen här är som hämtad från John Bauers sagovärld med dramatiska klippskrevor och gigantiska granitblock, övervuxna med mossa. För den naturintresserade är parken ett eldorado. Trolska Tiveden tar andan ur en med sin vilda natur och ljuvliga lugn. För inte så länge sedan fanns det människor som var fast övertygade om att de sett skogsrår, sjöjungfrur och vättar i Tiveden, ett område skapat av inlandsisen för över 10 000 år sedan.

När Tiveden blev nationalpark 1983 hade skogsavverkningen legat nere i flera decennier. Målet är nu att Tiveden långsamt ska återfå sin ursprungliga karaktär av urskog. Därför får träd som faller ligga kvar och mänskliga ingrepp i nationalparken minimeras och koncentreras till att hålla vandringslederna öppna. Har man tur kan man få syn på tjäder och tretåig hackspett. De röda näckrosorna har gjort parken till en biologernas vallfartsort.

Hitta hit: Bil söderifrån, från riksväg 49 mellan Karlsborg och Askersund.

www.tiveden.se 

 

Fågelskåda vid havet. Foto: Shutterstock

5. Ottenby fågelstation, Södra Öland

 

Ottenby Fågelstation på Öland är som gjort för utflykter. Här finns blomsterängar, fornminnen, stränder och kohagar som bara väntar på att bli utforskade. Och här lyser solen garanterat mer än på de flesta andra ställen. Så packa picknickkorgen och ge dig ut på strövtåg i Sveriges minsta landskap.

Fågelskådare från hela världen vallfärdar redan till Ottenby fågelstation och fyren Långe Jan längst nere på Ölands södra spets. Ta de 197 trappstegen upp till toppen av den 42 meter höga fyren. På Ottenby fågelstation guidar man årligen cirka 2 500 personer och tar emot grupper av alla storlekar och åldrar. Anmäl dig till exempel till en "Ottenbymorgon" då du följer med ornitologerna ut bland nät och fällor under en tidig morgon och får hjälpa till med fågelfångst och ringmärkningsarbete.

Hitta hit: Åk väg 136 söderut. Strax öster om Ottenby kungsgård svänger du till höger mot Ölands södra udde och kör 4 kilometer.

www.ottenby.se 

 

Upplev skärgården i Västerbotten. Foto: Andreas Nilsson

6. Lotshuset gästhem, Nordmaling

 

Så långt ut i den Västerbottniska kusten man kan komma med bil, och lite till ligger Sveriges minsta vandrarhem, Lotshuset gästhem, beläget i det gamla fiskeläget Järnäsklubb. Klubb betyder "i havet utskjutande udde" och det stämmer väl in på Järnäsklubb som ligger längst ute på en landtunga långt uppe i Norra Kvarken.

Endast en smal stenbro binder samman Lotshuset med Järnäsklubb. Och det enda sällskapet är lotsarnas små stugor, den karga udden, kobbarna och så havet förstås. Här njuter man i första hand av omgivningen, badar, fiskar, promenerar över klipporna... Lotshuset har tre dubbelrum med havsutsikt och badrum i korridoren. I huset finns ett ggästkök och sällskapsytor i tornet med en oslagbar utsikt.

Hitta hit: Storklubben 18, Nordmaling. Ligger vid havet på Storklubben i Järnässklubb utanför Nordmaling mellan Umeå och Örnsköldsvik.

lotshuset.se 

 

Här bjuder Norrbotten på sol. Foto: Mikael Sundkvist

7. Pite havsbad, Piteå

 

På 1950-talet hade Pite Havsbad under tre år i följd Sveriges varmaste badvatten, och fick i samband med detta benämningen Norrbottens riviera. Sedan att Pite har oslagbart många soltimmar på sommaren, spär förstås på ryktet. Havsbadet ligger i Bottenviken cirka 10 km sydost om Piteå vid Piteälvens utlopp invid en kilometerlång sandstrand.

Sommaren 1970 skrevs svensk naturisthistoria då Piteå blev först i landet med att inrätta ett skyltat nakenbad. Sandstrandens nordligaste del är avsett för naturister, nakenbadet kallas även Naturisten. Många kommer med husvagn eller husbil och väljer bland de många platserna med havsutsikt. Nöjeslivet kring Pite havsbad kvällstid är berömt i hela Sverige.

Hitta hit: Cirka 10 kilometer sydost om Piteå.

visitpitea.se 

 

Fyrromantik på Sveriges sydligaste udde.

8. Smygehuks fyr, Smygehamn

 

Smygehuk, öster om Trelleborg, är en flack sandudde omgiven av steniga stränder. Strax öster om udden ligger Smygehamn. Smygehuks gamla fyr, väster om byn, är ett fint besöksmål och det 17 meter höga tornet erbjuder en hänförande utsikt. Fyren är öppen dagtid under sommaren. Den gamla fyrvaktarbostaden är sedan ett tiotal år ombyggd till vandrarhem och i det gamla mistlurshuset arrangeras bland annat konstutställningar.

Från cykelsadeln kan man upptäcka Söderslätts småvägar med dess byar och kyrkor. Några hundra meter österut ligger den gamla fiskehamnen med rökeri, kafé och båtklubb. Köpmansmagasinet sägs ha fungerat som omlastningsplats för smuggelvaror under Napoleonkrigen. Under sommaren arrangeras konst- och konsthantverksutställningar med mera.

Hitta hit: Alldeles intill väg 9 mellan Trelleborg och Ystad väster om Smygehamn.

www.soderslatt.com/smygehuk 

 

Havets läckerheter på Västkusten. Foto: Fotolia

9. Smögen, Bohuslän

 

Smögen är ett gammalt fiskesamhälle i det yttersta havsbandet av Bohuslän som är Sveriges västligaste landskap. Smögen är känt för sina badplatser med blankslipade klippor och det renaste vattnet på Västkusten. Samtliga badplatser drivs i kommunal regi och förutom dessa finns badstegar uppsatta på flera ställen. Men mest känt är Smögen ändå för sina delikata räkor. År 1962 kom räkan faktiskt med i kommunvapnet och färska smögenräkor har därefter näst intill blivit synonymt med nordhavsräkor.

På Smögen och i Göteborg finns Sveriges enda fisk- och skaldjursauktioner. Räkor kan du frossa i lite överallt, till exempel på någon av restauranger på Smögenbryggan, som börjar längst i öster med Fiskhamnskajen som är den stora betongkajen utanför Göstas Fiskekrog.

Hitta hit: 13 mil norr om Göteborg. 

www.smogenbryggan.se 

 

Varberg är surfarnas Mecka. Foto: Owe Olsson

10. Varberg, Halland

 

Varberg bor granne med havet och anses vara Sveriges surfmecka nummer ett. Apelviken och Läjet är de absolut mest besökta stränderna, kända för att vara några av norra Europas bästa vind- och kitesurfingplatser. Stränderna har också en strandpromenad hela vägen in till Varbergs centrum med flera populära badplatser utmed vägen, "Barnens badstrand", de berömda nakenbaden och lilla Apelviken, även kallad Kåsa utanför Varbergs kurort.

Vill man komma bort från folkmassorna i Apelviken är det till Kåsa man ska bege sig. Med Varbergs fästning i ryggen kan man få till riktigt skön surfning vid väst och nordvästlig vind. Surfingen tog fart i Varberg i mitten på 1980-talet. Några av 80-talets surfungdomar driver i dag framgångsrika företag i staden inom surfning där de säljer produkter och kurser. Butikerna håller öppet nästan hela året.

Hitta hit: 7 mil söder om Göteborg. 

www.surfaivarberg.se 

 

Medeltida gator ger en levande historia. Foto: Shutterstock

11. Ystad, Skåne

 

Ystad är en av de bäst bevarade medeltida städerna i landet. Få andra kan visa upp en så komplett bild av svunnen miljö som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. Här är de äldsta delarna från 1200-talet. Detta trots att staden flera gånger plundrats och bränts av danskarna under krigen på 1600-talet. Här finns även Sveriges näst äldsta kloster, Gråbrödraklostret, invigt 1267, och en miljö med många välbevarade korsvirkeshus från 1700-talet.

Av kommunens cirka 27 000 invånare bor drygt 17 000 i själva staden. Ingen av Ystadsborna är mer känd i världen än den fiktive kommissarie Kurt Wallander från Henning Mankells detektivromaner. Tack vare honom – och stadens extremt lyckade satsning på filmturism - kammade Ystad hem den Stora Turismpriset 2009.

Hitta hit: Fyra mil öster om Trelleborg. 

www.ystad.se 

 

Dela rum med Anita Ekberg. Foto: Anna Lefvert

12. Bomans hotell, Trosa

 

Här är "more is more – less is a bore" viktiga ledord. Här är det allt annat än avskalat och naket. Om du gillar nordisk minimalism är Bomans hotell i Trosa inte det rätta valet. Men trots den eklektiska stilblandningen finns det en röd tråd genom varje rum och miljö. En tanke som startat vid ett föremål, en känsla, en person eller en företeelse. På Bomans finns detaljerna som annars bara går att finna i någons hem; parfymflaskor att låna en skvätt ur, designerskor och Herméssjalar att låna till middagen.

Rummen har olika teman, som Anita Ekberg, Marlon Brando, Eros, citroner... Bara fantasin sätter som bekant gränser, och här verkar kreativiteten inte ha något tak alls. Vill man inte bo över kan man nöja sig med en middag i hotellets restaurang, Stina Bomans Matsal. Ofta finns ägaren Kristin Boman på plats och går runt och småpratar med gästerna.

Hitta hit: Östra Hamnplan 1, Trosa. 

www.bomans.se 

 

Finn lugnet som Albert Engström. Foto: Shutterstock

13. Grisslehamn, Väddö

 

"Nu är jag ägare av ett hemman med corps de logi, uthus och ateljé, den underbarast belägna i landet... "

Så skrev författaren Albert Engström när han köpt fastigheten Augustberg i Grisslehamn, och byggt sin ateljé långt ute på en klippa i Ålands hav. I Albert Engströms gamla bostad har familjens idylliska hem återskapats. Här finns också museet och museibutiken. Och i brygghuset finns kaffestugan Kafé Kalaset. På Väddös norra spets ligger det gamla fiskeläget Grisslehamn. Ett stenkast från havet ligger också Hotell Havsbaden, ett sekelskifteshotell med anor från 1903. Turister letade sig dock hit ännu tidigare, bland annat till varmbadhuset på södra sidan av hamnen.

Hitta hit: Engströms väg 11, Grisslehamn. 

www.upplevroslagen.se 

 

Paddla kajak i Roslagen. Foto: Anneli Borgenhammar

14. Roslagen, Östra Uppland

 

"I Roslagens famn på den blommande ö, där vågorna klucka mot strand och vassarna vagga och nyslaget hö det doftar emot oss ibland... "

Så skrev Evert taube i "Calle Schewens vals". Roslagen är skärgården, bruken, småstäderna och havet. Denna pärla omfattar de fyra skärgårdskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. Roslagens skärgård lämpar sig utmärkt för kajakpaddling. Glid fram ljudlöst mellan skärgårdens klippor och skär, bli ett med omgivningen. Bara i Norrtälje kommun finns 10 000 öar och holmar.

Den lite mer äventyrlige söker sig till ytterskärgården som är karg, med mer eller mindre kala kobbar och skär och mer spelrum för vind och vågor. Den som vill undvika alltför många möten med sommargäster och badturister undviker högsäsongen i juli. Många företag hyr ut kajaker, ordnar kurser och guidade turer. Oberoende av dina förkunskaper finns det många lämpliga paddlingsrutter.

Hitta hit: Norrtälje brukar kallas för Roslagens huvudstad. Ligger 7 mil norr om Stockholm.

www.roslagen.se 

 

På Zornsafari i Mora. Foto: Magnus Viktorsson

15. Zornmuseet & Zorngården, Mora

 

Se konstnären Anders Zorns verk i hans egen hembygd. Zornmuseet äger världens största samling av hans konst. Här erbjuds alltid en permanent utställning med Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Ett rum ägnas åt den omfattande silversamling som en gång prydde Zorngården, konstnärens utmärkelser och Emma Zorns smycken.

Zorngården, också i Mora, är ett av Sveriges mest berömda konstnärshem, som i år firar 75 år som museum. Byggt och inrett kring sekelskiftet 1900 av makarna Zorn står det i dag närmast orört. I de originellt utformade rummen blandas konst och konsthantverk från hela världen med kurbits och dalatradition: Vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn själv ritat. Till huset hör en trädgård med skulpturer av Zorn.

Hitta hit: Vasagatan 36, Mora. 

www.zorn.se