Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

15 nya måsten i Sommarsverige

Ett nytt spritmuseum, gondol upp på fjället och skärgårdslinje. Det är tre av våra 15  favoritnyheter som gör semestern i Sverige snäppet bättre. 

Malören i Bottenvikens skärgård. Foto: Pressbild

1. Norrbotten, bo på naturreservatet Malören

Nyrenoverade Lotsstugan har öppnat på semesterön.

Få har kunnat besöka och övernatta på den särpräglade lilla ön Malören, längst ut i Bottenvikens skärgård, tidigare. Men i sommar blir det ändring på det. I mitten av juni öppnade den nyrenoverade Lotsstugan med plats för upp till 16 personer som vill koppla av och känna lugnet på den hästskoformade ön.

I naturreservatet ligger landets enda skärgårdskapell med domkyrkospira på taket. Det är en lugn och fridfull ö med fyr, sandstrand och fina slipade stenar (vilket även gett ön sitt namn Malören, vilket betyder rund sten).

Hitta hit: Båt från Kalix till Malören, i Bottenvikens skärgård. 

maloren.se

 

Med den nya gondolen kan man snabbare påbörja vandringen från toppen av berget. Foto: Pressbild

2. Västerbotten, ta gondolen till bergstoppen

Hemavan Gondol har öppnat för vandrare och livsnjutare.

I sommar kan både vandrare och livsnjutare ta Björks nyöppnade gondol, som åker upp på fjället på fem minuter. Vid toppstationen finns det sittplatser, så att semesterfirare kan njuta av utsikten från fjälltoppen innan de tar sig vidare. Såväl Kungsleden som en dagstursled via Pulktjärn upp till den nya sommartoppen Kungsliftstoppen ligger i anslutning till stationen.

Semesterfirare som inte känner för att dra på sig vandringskängorna kan ta den kortare grusvägen till Björks Topprestaurang & Fjällbar, 400 meter bort. Det finns dock inte någon påstigning till gondolen vid Björk, så fika- och matsugna måste gå tillbaka igen för att ta gondolen ner till byn igen.

Hitta hit: Hemavan Gondol ligger ca 3 km från flygplatsen och cirka 2 km från Bayhill Center.

hemavantarnaby.com/hemavan-gondol-sommar

 

Nu kan man åka med det gamla fartyget igen. Foto: Pressbild

3. Jämtland, båtluffa på Storsjön

Gammalt fartyg tuffar i skärgården igen.

Båten Thomée återinvigs och tuffar åter ut på Storsjön i sommar. Det gamla fartyget som byggdes på Motala varv 1875 kommer att lämna hamn flera dagar i veckan så att semsterfirare kan njuta av skärgårdslivet och upptäcka ön Verkön. 

Verkön ligger mitt i Storsjön, cirka 1 timme och 30 minuter från hamnen i Östersund. Här finns ett slott med övernattningsmöjligheter och restauranger. ​​

Hitta hit: Östersunds hamn.

sirwinston.se/thomee

 

Adrenalinsökare har många aktiviteter att välja mellan i den nya arenan. Foto: Pressbild

4. Gävleborg, klättra i extremsportarena

DOME Adrenaline Zon har öppnat. 

Nyligen öppnade DOME Adrenaline Zon i Gävle. En inomhusarena på 6 000 kvadratmeter med tre hallar. I ena hallen kan adrenalinsökare hoppa trampolin, klättra och leka ninja warriors. I de andra kan besökare åka skateboard, BMX, Inlines, kickbike och göra olika sorters hopp med landing i en foampit, pumptrack, resilandning och wallride.

Hitta hit: Utanvindsvägen 5, Gävle. 

visitgavle.se/sv/dome-adrenaline-zone 

 

Icona Pop kommer att uppträda på den nya festivalen. Foto: Stina Stjernkvist/Tt / TT NYHETSBYRÅN

5. Uppsala, Karlskrona, Östersund & Helsingborg, gå på Queens of Pop

Ny endagsfestival med kvinnliga artister. 

Zara Lassson, Icona Pop, Molly Sanden och Anna Ternheime. Det är några av artisterna som kommer att stå på scen när den nya endagsfestivalen Queens of Pop kickar i gång under sommaren. 

Festivalen kommer att ta plats i fem olika slottsmiljöer, runtom i landet. Först ut är Sofiero slott i Helsingborg den 27 juli som följs av Stortorget i Östersund, Olssons brygga i Arvika, Botaniska trädgården i Uppsala och Karlskrona. 

livenation.se/show/1076698/queens-of-pop-zara-larsson-icona-pop-molly-sand%C3%A9n-mfl/uppsala/2018-08-03/se 

 

Full fart på Stockholms nya takbar. Foto: AMF FASTIGHETER

6. Stockholm, besök ny bar under Stjärnorna 

Nya takbaren Stockholm under Stjärnorna är öppen under sommaren. 

Hela sommaren kan stockholmare och andra livsnjutare över 21 njuta av ett glas rose i solstolar, yoga, se världscupen på storskärm, käka street food och hänga i någon av de tre barerna på den stora takterrassen, under festivalen Stockholm under Stjärnorna. 

Stockholms nya takbar på 1 200 kvadratmeter liknar en park, 47 meter upp i luften. Den ligger mitt i huvudstaden på Gallerians tak med utsikt över Stockholms ström, Östermalm, Strandvägen och Djurgården. 

Hitta hit: Brunkebergstorg 2-4, Stockholm. 

sthlmunderstjarnorna.com

 

Nu kan besökare gå in i de gamla källarvalven, Engelbrekts rum och den gamla rikssalen för första gången på Örebro slott. Foto: Domingo Leiva

7. Örebro, besök hemliga rum på slottet

Örebro slott öppnar rum som aldrig tidigare visats för allmänheten.

Fram till den 12 augusti kan besökare för första gången gå in de gamla källarvalven, Engelbrekts rum och den gamla rikssalen där landets första riksdagsordning antogs 1617.

Besökare kan gå runt på egen hand eller gå guidade turer genom fängelsehålor och kungliga salar för att lära sig mer om holmens händelserika historia med kungligheter, krigsfångar, tjuvar och häxor. Innan det ståtliga slottet byggdes åt kungligheter under vasatiden var det en försvarsborg som upprätthöll platsen. 

De traditionella slottsvandringarna kompletteras dessutom med helt ny teknik och filmer under sommaren.

Hitta hit: Kansligatan 1, Örebro.

visitorebro.se/gora/aktorer/orebro-slott/ 

 

Foto: Pressbild

8. Värmland, fika på nytt vinylkafé 

”Skivor till kaffet” satsar på unikt koncept. 

På nyöppnade Majas café är all inredning till salu. Gäster kan alltså köpa med dig kaffeservisen eller den sköna fåtöljen de precis fikat i. De som vill frossa bland second hand-prylar kan också besöka vinylkontoret som också ligger i Sågtorps gamla skola i Segmon. Tillsammans utgör de ”Skivor till kaffet”.

Hitta hit: Sågtorp, Segmon.

facebook.com/Skivor-till-kaffet-415914458875669/

 

Information om skärgårdsturer för lugna semesterdagar och äventyr finns samlade på en ny hemsida. Foto: Roger Borgelid

9. Västra Götaland, båtluffa i Bohuslän

Ny hemsida för skärgårdsälskare.

Turistrådet Västsverige har nyligen lanserat en ny hemsida som gör det lättare att ta sig ut i skärgården, om man inte har en egen båt. Där finns tips på dags- och flerdagarsturer som passar för en lugnare semester för barnfamiljer och nykära samt för vandrare och cyklister som söker aktivare äventyr. 

På hemsidan finns också information om den reguljära båttrafik som trafikerar skärgården, från Vrångö i söder till Koster i norr.  

båtluffaibohuslän.se

 

Nathan Sawayer har skapat legofigurer som ingår i världsutställningen. Foto: Robinkim / ROBINKIM

10. Östergötland, se legoutställning i Linköping

Världsutställningen The art of the brick har kommit till Linköping. 

Till och med den 12 augusti kan såväl barn som vuxna bygga, skapa och utforska sin egen fantasi i en färgglad arena, full av lego. Över en miljon legobitar ingår i världsutställningen The art of the brick som nu är i Linköping. Men långt ifrån alla legobitar är till besökarnas förfogande. New York-baserade konstnären Nathan Sawayer har skapat 80 inspirerande legoskulpturer som besökare kan gå runt bland. 

Hitta hit: Saab Arena, Linköping.

visitlinkoping.se/aktivitet/art-brick

 

Foto: Patrik Svedberg

11. Jönköping, ta segwayen ut i skogen

Isaberg Mountain Resort har öppnat nya segwaybanor.

Nu kan äventyrslystna över 11 år fara fram på två hjul i full fart på nya banor i Jönköping. Men det är inte den sedvanliga storstads-sightseeingen det är tal om. Barnfamiljer och vänner som tar sig an "Segway Offroad" kommer att navigera i tuff terräng på skogsstigar samt på en specialbyggd bana med en instruktör.

Hitta hit: Nissastigen, 330 27 Hestra.

isaberg.com/sv/sommar/aktiviteter/segway/

 

Världsutställning om Leonardo da Vinci visas i Sverige för första gången. Foto: Marcus Funke

12. Kalmar, se utställningen Da Vinci

Under sommaren visas en världsutställning om Leonardo da Vinci på Kalmar slott.

Grande Exhibitions har skapat en omfattande utställning som nu visas i Sverige för första gången. Den har tidigare visats i flera storstäder som Washington, Tokyo, Madrid och Shanghai. 

Utställningen är inte bakom något skyddsglas. Precis som på Tom Tits museet kan besökare trycka, dra och vrida på flera av installationerna för att förstå de vetenskapliga principerna bakom dem. Leonardo da Vincis uppfinningar har lagt grunden för uppfinningar som flygplanet, bilen och ubåten. 

Hitta hit: Kungsgatan 1, Kalmar

kalmarslott.se/utstaellningar/da-vinci-inventions

 

Gotlands nya havspool ska bli något varmare än de andra poolerna på ön.

13. Gotland, bada i uppvärmd havspool

En ny havspool är på gång i Burgsvikens strand i Fide. 

Under slutet av säsongen (förhoppningsvis i slutet av juli) kommer en ny uppvärmd havspool att öppna upp på södra Gotland, längst in i Burgsviken i Fide. Via en slingrande träbrygga, kommer badsugna nå poolen 50 meter från land. Där kan de bada i 25 gradigt renat havsvatten, vilket är runt 5 grader varmare än i de andra havsbaden på ön.
Det ska vara gratis att bada i den nya poolen och intill poolen kommer det att finnas en pankakskoja så att badgäster kan köpa en picknickkorg med allt som behövs för att grädda pannkakor över öppen eld.

Hitta hit: Burgsvikens strandby i Fide, 7 mil söder om Visby.

 

I sommar är det lättare att utforska Blekinges kust med fler båtlinjer i trafik. Foto: Lars Nyman /Pressbild

14. Blekinge, ö-luffa med ny kustlinje

Ny skärgårdslinje går längs Blekinges kust.

Under sommaren kan besökare ö-luffa längs hela Blekinges kust på en ny kustlinje som går mellan Karlskrona, Tjärö, Ronnebyhamn, Hasslö Horn och Karlshamn. Till och med den 12 augusti är det med andra ord ännu lättare att hoppa på en skärgårdsbåt för att övernatta på en mysig ö, äta frukost på en klippa för att senare åka vidare till en annan ö.

De som vill utforska flera öar och platser längs Blekinges kust kan också ta en tur med Skärgårdstrafiken.  

blekingetrafiken.se/din-resa/skargardstrafik/kustlinjen/?id=4108

nya.affarsverken.se/skargardstrafiken/utflykter-och-guidade-turer

 

I augusti släpper Absolut Vodka-fabriken in besökare bakom kulisserna. Foto: Pressbild

15. Skåne, besök nya Vodka-museet i Åhus

Absolut Home har öppnat nytt Vodka-museum vid fabriken.

Omkring 600 000 flaskor med Absolut Vodka tillverkas varje dag i Åhus fabrik, nära Österlen i Skåne. I augusti släpper fabriken in spritfantaster bakom kulisserna i sekelskiftsvillan intill fabriken, så att de kan lära sig mer om den genomskinliga spriten. 

Besökare får lära sig att blanda egna drinkar samt dyka ner i Absolut Vodkas 140-åriga historia och dagens produktion under guidade 90-minuters turer. 

Även minderåriga kan uppleva ”The Absolut Experience”. Barn mellan 12 och 17 behöver dock ha en förälder eller förmyndare med sig.

Hitta hit: Vallagatan, Åhus.

absoluthome.com/en-EN/the-absolut-experience#id=the-absolut-experience