15 ljuvliga och personliga svenska pensionat
Gammaldags charm, personlig omsorg om gästerna och mat med lokal förankring. Här är fem pensionat där man känner sig som hemma och har en trivsam bas för roliga utflykter.
På pensionatens storhetstid mellan 1880 och 1950 var det självklart att ett pensionat betecknade ett enklare och prisvärt hotell som serverade både frukost och middag. Pensionatet hade en hemlik miljö i vars sällskapsrum man kunde umgås med andra gäster. Gästerna stannade oftast minst en vecka och restaurangen var endast för pensionatets gäster. Vanligen erbjöds gående bord, det vi nu kallar buffé.
I dag har de moderna motsvarigheterna till pensionat andra namn. Bed and breakfast, vandrarhem, gårdshotell och guesthouse har alla tagit över vissa delar av pensionatets egenskaper. De pensionat som regelrätt följer den gamla definitionen börjar bli sällsynta.
Men kanske kan pensionaten få en renässans på sikt. För vad som överlevt ända till i dag och som efterfrågas allt mer är något som kan kallas för pensionatkänsla.
- På ett pensionat vill folk höra att det knarrar i golvbrädorna. De förväntar sig att det finns allmänna utrymmen med personlig charm och fina utflykter att uppleva i omgivningarna, säger Margaretha Fredrikson, som driver Fredriksons Vilt, Vin & Pensionat i Västergötland.
I en värld där vi varje ögonblick möts av krav på maximerad effektivitet tycks pensionaten utlova något annat, en mindre planerad vistelse med sysslolösa eftermiddagar, avspända samtal och sällskapsspel upplockade ur nötta kartonger.
Samtidigt tycks pensionatkänslan betyda att man möts av mer omsorg, av ett engagerat värdskap, av möjligheten att smaka mat med mer lokal förankring och av att ha ett slags hem att utgå ifrån när man upptäcker en ny trakt. Pensionatets syfte är nu som förr att erbjuda en rum för riktigt lata dagar.
1. Fridhem, Högklint, Gotland
Bara 6,5 km söder om Visby ligger klassiska pensionat Fridhem, en gul jättevilla byggd 1862 som ett kungligt residens åt prinsessan Eugénie. Dagens pensionat drivs av en stiftelse och miljöerna är därför oerhört välbevarade. Känslan av att göra en visit i en annan tid är definitivt en del av behållningen här. Rummen är inte särskilt stora men unika. De allmänna utrymmena myllrar av autentiska detaljer. På väggarna hänger tavlor av samtliga svenska regenter. Äkta mattor dämpar stegen. Ett bord med ett schackspel står framme. Det är som om 1800-talets societet bara är ute och röker en cigarr och snart kommer tillbaka.
Från den enorma verandan har man en av Gotlands finaste utsikter med Högklint i blickfånget. Denna klint stupar 48 meter rakt ner i havet. Solnedgångarna i havet är förstås inget annat än majestätiska här. Nedanför pensionatet finns en trädgård anlagd av prinsessan Eugénie och ännu längre ner pensionatets egen badstrand. På vägen dit passerar man Fridhems Kaffestuga, ett kafé med mycket trevligt läge.
Kring Fridhem finns massor att upptäcka till fots eller på hyrcykel. Att vandra på Högklint eller i naturreservatet Södra Hällarna ger upplevelser av genuint gotländska landskap. Bara ett par kilometer inåt land ligger Lilla Bjers med sin berömda gårdsbutik och en av Gotlands absolut bästa restauranger. För barnfamiljer lockar kanske Kneippbyn med vattenland och Pippi Långstrumps Villa Villekulla mer. Dubbelrum från 920 kronor
2. Kivikstrand, Kivik, Skåne
Ett riktigt badhotell bör vara personligt som ett pensionat men också ha nära till en strand. I Danmark är badhotellen fortfarande vanliga. I Sverige försvann hotelltypen i samband med charterresornas uppsving på 1960- och 70-talen. Men inte överallt. Hotell Kivikstrand i Kivik är sannerligen ett äkta badhotell. Stranden ligger 20 meter från entrén viket gör både morgondopp och kvällsdopp till en enkel match.
På Kivikstrand har Anna och Micael Apelqvist skapat ett ställe som vill behålla traditionen av Kivik som idyllisk badort. Receptionen, kombinerad med en bar, en tavla med dagens badtemperatur och en jordglob, ser ut som något från en mindre ort på Franska rivieran. Även den artiga stilfulla servicen tycks höra till en annan breddgrad.
Hotellbyggnaden är en gammal skola från 1879 vars romantiska rum har gott om tidstypiska stildrag. De element man förknippar som mest med husets historia, restaurangens härliga glasveranda och balkongerna i snirkligt gjutjärn, är faktiskt nyskapelser från de senaste åren.
Restaurangen serverar kvällstid trerättersmenyer med den äran. Frukosten är magnifik och omfångsrik även med skånska mått mätt. Senapssill och lax från Skillinge, chark från Per i Viken och Larssons i Tollarp, en underbar Änglaost från Vilhelmsdals Gårdsmejeri och hemgjord rabarbermarmelad är bara några exempel. Alla produkter kommer från Österlen och Skåne.
Kivikstrand möter verkligen förväntningarna om det goda pensionatets utflyktsmöjligheter. Vi befinner ju oss mitt i Österlens finaste delar. Det finns ett överflöd av besöksvärda platser, som Kiviks musteri, Stenshuvuds nationalpark, Brösarps backar, kustområdet Haväng med sin stenåldersgrav Havängsdösen och ett par av Sveriges fotogeniska stränder. Kivikstrand är ett av de pensionat som kan bokas genom Svenska Turistföreningen. Dubbelrum från 1690 kronor
3. Fredriksons Vilt, Vin & Pensionat, Eggby, Västergötland
Fredriksons Vilt, Vin & Pensionat är ett speciellt ställe. Det ligger i Vallebygden norr om Skara, en trakt främst känd för de 365 små sjöar som ligger utspridda i nordsydlig riktning i ett kulligt naturskönt landskap och som längst söderut slutar med den större Hornborgarsjön.
Detta är Margaretha och Klas Fredriksons högst egna pensionat och också deras hem. Den tilltalande byggnaden har bara fyra rum för gäster, vart och ett som tagna ur en film. Vid middagen (serverad på bestämd tid) serveras en fem-rätters meny som är en av de bättre måltider jag ätit den senaste tiden. Maten har både ambition och finess och vinerna är välvalda. Den fina avslutningen, en magiskt god basilikaglass, kommer från en lokal glassmakare i Vallebygden. Vad man vill ha till frukost väljer man kvällen före, sedan står det framme när man kommer ut på morgonen.
På Fredriksons Vilt, Vin & Pensionat kan man spela boule och trädgårdsschack eller bada i sjön Emten nedanför. Men inte minst är det ett ställe att upptäcka Vallebygden ifrån. Ta cykeln, eller bilen, och se om du håller med folk i trakten om att Vallevägen är ”världens vackraste väg”. Den slingrar sig förbi kullar och sjöar genom hela 20 naturreservat. Andra sevärdheter är lilla konsthallen Konst på Karlsfors, Torans fårgård och nere vid riksvägen Varnhems klosterkyrka. Dubbelrum från 1400 kronor
4. Soltägtgården, Plintsberg, Dalarna
Det första alla besökare gör när de kommer till Soltägtgården är att bli stående. Den milsvida utsikten över Siljan och fjällen bortanför är så fenomenal att det tar en stund att hämta sig. Det har förstås med höjdläge att göra. Soltägtgården ligger i Plintsberg, en by som befinner sig ovanför det mesta runt Siljan och nära Plintsbergets topp på 365 meter. Fyra sluttande kilometer nedanför hittar man det mer kända Tällberg med sina berömda dalagårdar och åtta väletablerade hotell. Soltägtgården är något annat. Här uppe råder en mer personlig pensionatkänsla än på de stora hotellen.
Gården byggdes kring förra sekelskiftet av konstnären Harald Andrén som sedan startade pensionat här redan 1928. Alla rum har eget badrum, de flesta egen uteplats. Fyra är lägenheter med kompletta kök. I matsalen serveras en fin frukost med hembakt bröd. Det finns också ett allrum med fåtöljer och bibliotek. En liten relaxavdelning står öppen för alla gäster, där man kan boka en bastu med Siljans troligen bästa utsikt eller slå sig ner i sköna vilstolar.
Kajsa Kleen och Francisco Bueno heter pensionatets omtänksamma värdpar som också bor på gården. På helgerna ordnar de kafé som lockar folk från hela grannskapet. Plintsberg har både utsikter och genuin bebyggelse och dessutom en golfbana på sluttningarna. Nere i Tällberg finns gott om restauranger, en butik och utmärkta badmöjligheter. Soltägtgården är en perfekt plats att starta ifrån om man vill upptäcka den vackra kulturbygden kring Siljan. Dubbelrum från 1250 kronor
5. Guesthouse Eleven , Jössefors, Värmland
I Jössefors 8 kilometer utanför Arvika driver det nederländska paret Brenda och Michel Muys det charmiga och smålyxiga pensionatet Guesthouse Eleven. Det är drygt tio år sedan de köpte ortens gamla skola som överblickar ett eget hörn av sjön Glafsfjorden. Michel är byggnadsingenjör i grunden och renoveringen har följt konstens alla regler. I dag har man tio smakfulla rum i olika storlekar, även familjerum. Utanför finns en lekplats för barn och i källaren ett spa med vedeldad utomhusjacuzzi och bastu. Restaurangen serverar utmärkt frukost på morgonen och à la carte kvällstid.
Guesthouse Eleven omges av storslagna nejder med vidsträckta sjöar och pittoreska kyrkbyar och pensionatet ger gärna bra utflyktsförslag. Cyklar, mountainbikes och kanoter finns att hyra.
I en av pensionatets kanoter gör jag en tur på Glafsfjorden. Färden går till naturreservatet Bergs Klätt. I kanoten glider jag förbi trana, häger och bäver innan jag går i land på en öde strand. Senare, tillbaka på pensionatet efter paddlingen, smakar Brendas hemlagade älggryta med rödvin och svamp underbart. Dubbelrum från 1400 kronor/natt.
Fler svenska pensionat
6. Mormors Pensionat Strandhagen, Stora Rör, Öland
Nyrenoverat pensionat med härlig solterrass, egen strand och en stämning av avslappnat 1960-70-tal. Ligger nära Mormors Stenugnsbageri och Mormors Bistro.
7. Strandflickornas Havshotell, Lysekil, Bohuslän
Här tycks tiden ha stått stilla från den epok när herrskap reste till Lysekil för att kurera sig. Stark pensionatkänsla med lyxkant.
8. Pensionat Ekenäs Koster, Koster, Bohuslän
Huset med reception och matsal är sinnesbilden för ett äldre fint pensionat. De flesta rum ligger i nyare annex, men har otroliga havsutsikter.
9. Three Pheasants, Ekeby, Gotland
Ett litet pensionat på landet. Ute bland fält och gårdar men bara tolv minuter utanför Visby. Endast fyra rum. Härligt hemtrevligt.
10. Korstäppans herrgård, Leksand, Dalarna
Romantiska rum i herrgårdsmiljö med knarret kvar i tiljorna. Tidigare ett rekreationshem där kungligheter och kulturpersonligheter möttes. Har i dag en av traktens bästa restauranger.
11. Sillegårdens sommarpensionat, Fryken, Värmland
Ljuvligt pensionat med kreativ anda i gammalt badhus vid Frykens strand. Lång historia, Selma Lagerlöf bland stamgästerna. Endast halvpension. Kan bokas genom Svenska turistföreningen.
12. Slussens pensionat, Orust, Bohuslän
Charmiga rum med havsutsikt i flera byggnader. Men är mest känt för sina musikkonserter och sin mat - båda håller toppklass.
13. Sköllengården, Österlen, Skåne
Långt ute på fälten utanför Simrishamn med utsikt över havet och Bornholm i genuin skånegård från 1680. Otroligt rofyllt och fin frukost. Kan bokas genom Svenska Turistföreningen.
14. 15. Pensionat Karlslund, Gössäter, Västergötland
Alldeles vid foten av Kinnekulleberget nära vandringsleder och stora vyer. Ett av Sveriges äldsta pensionat med anor från mitten av 1800-talet.
Jädraås herrgård, Ockelbo, Gästrikland
Mysigt och prisvärt boende i herrgård från 1857 med fina möjligheter till vandring, paddling och cykling. Under konceptet Nature Adventure erbjuds aktiviteter i naturen.
LÄS MER: 10 charmiga pensionat – för dig som vill upptäcka Sverige
LÄS MER: 10 hotell och pensionat på svenska Västkusten