Paddla kajak längs Kullahalvön är spännande!
1 av 2: Paddla kajak längs Kullahalvön är spännande!
Prova vinprovning på Vejby vingård.
2 av 2: Prova vinprovning på Vejby vingård. Foto: Åsa Siller

14 guldkorn i Kullabygden och Bjärehalvön

Utflykter, strandhugg och guldkorn i Kullabygden och Bjärehalvön. Allt fån härliga utflykter till restauranger och sevärdheter.

1. Magasin 36, Höganäs

Magasin 36 – en fabrikslokal från 1830-talet där man tillverkade den berömda saltglaserade keramiken – har blivit ett nav som allting snurrar kring i Kullabygden. Där finns ett 50-tal butiker och en saluhall som är fantastiskt fin. Man har bevarat gamla keramikugnar och lagt till moderna detaljer. Höganäskruset som Strindberg nämner i Hemsöborna tillverkades tidigare i de här lokalerna. 

Det finns också, vilket man inte får missa, en häftig restaurang i närheten som heter Garage Bar med Sveriges kanske godaste hamburgare, en glassbutik och ett ölbryggeri.

Adress: Bruksgatan 36

På Magasin 36 kan du äta, shoppa och kika på en farbror som drejar med saltglaserad keramik i ateljén. Foto: Åsa Siller

2. Kvickbadet, Höganäs

En fin och rymlig sandstrand mitt i Höganäs. Här finns bryggor, toaletter, rutschkanor, både i vattnet och från bryggan i havet, lekplats, utegym, basketplan, volleybollnät, minigolf och mycket mer. Nära till strandkiosk och restauranger. 

Hitta hit: Granne med hamnen

Härliga Kvickbadet i Höganäs. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Paddla kajak runt Kullaberg

Att kliva ner i en kajak och ge sig ut, paddla längs berget och se alla klippformationer, grottor, klättringsleder är bland det häftigaste man kan göra. Sjöfåglar följer med en när man paddlar och det är alldeles tyst och stilla. Man kan se Sockertoppen, paddla förbi Lars Vilks konstverk Nimis och har man tur ser man tumlare och sälar. Från spetsen av Kullaberg ner till Arild är det en nio kilometer lång sträcka, och tar ungefär två och en halv timme beroende på väder.

Det finns flera kajakuthyrare i Kullabygden. Foto: Åsa Siller

6. Mölle krukmakeri, Mölle

Krukmakeriet i Mölle, eller Krukan som det kallas, är ett fantastiskt ställe skapat av keramikern Lisa Wohlfahrt. Det är öppet året runt, och det är lika härligt att vara där på sommaren och fika i deras lavendelträdgård som på vintern då du kan äta underbara stenugnsbakade pizzor vid en sprakande eldstad som de har i gång. Det är väldigt personligt, mysigt och så har du Lisas keramik som är fantastisk. Det är krukmakeri, butik och restaurang i ett, och alltsomoftast något på gång. 

Adress: Mölle Hamnallé 9, Mölle. 

Mölle krukmakeri. Foto: Åsa Siller

4. Ät kött på Holy Smoke, Bräcke

En mycket populär BBQ-restaurang mitt ute i ingenmansland. Miljön är ljuvlig, maten likaså. Det är väldigt avslappnat, känns otvunget och har ofta besök av kända kockar och artister. Det är en fantastisk kombination av allting.

Precis intill ligger också Chiligaraget, ett växthus med chilis i olika färger och styrkor.  

Adress: Krapperups kyrkoväg 116, Nyhamnsläge.

Köttet har legat länge och gottat till sig på en smoker. Foto: Åsa Siller

5. Pensionat Strand Arild

Om man vill övernatta någonstans rekommenderas Strand Arild, ett jättefint gammalt pensionat. Arild i sig är också en charmig liten oas där man kan ta långa promenader längs havet. Hotellet är litet och personligt. Och framför allt har de underbar mat. Det har varit känt för sin mat sedan 50-talet. Mycket odlas lokalt och det är fräscha råvaror. Att äta en trerätters där till lunch är en stor upplevelse. Man sitter vid en glasveranda och tittar ut över havet. Det är så rofyllt. Det är total stillhet. 

Adress: Stora vägen 42, Arild. 

ANNONS: Läs mer och boka Strand Arild här [extern länk]

Mysiga och personliga Pensionat Strand Arild. Foto: Åsa Siller

7. Vejbystrand, Ängelholm

Vejbystrand har en spännande historia. De byggde upp ett sjukhus för barn med tuberkulos där i början av 1900-talet och det finns ett museum om det. Men man får framför allt inte missa att gå ner till stranden och bada om man är i Vejbystrand. Sandstranden är fantastisk. Ett besök på Vejby vingård ingår också om man är lagt åt det hållet. Den är liten och är specialiserad på röda viner. Du kan beställa vinprovning och på hösten kan du delta i skörden. Det finns flera vingårdar i Kullabygden, och just denna är liten, specialiserad och känns proffsig. 

Adress: Västra Ljungbyvägen 319, Vejbystrand, vejbyvingaard.com

Missa heller inte originella och populäara Lillaro Café på Lillahultsvägen 118 i Förslöv. 

Fantastiska stranden i Vejbystrand är ett måste om man är på besök. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Torekovs Warmbadhus, Torekov

När man öppnar dörren till varmbadhuset i Torekov känns det som att man kommer till ett eget universum, det är mjukt och omvårdande. Doftar tång och örter. Det känns som att kliva in i Torekovs . Varmbadhuset invigdes redan 1876 så det har varit i gång länge och ligger bara några meter från havet. Det är en oemotståndlig miljö. Dörrarna står öppna rakt mot havet. 

På varmbadhuset får man underbara behandlingar, tångbad, massage. Det känns som en bra början. När man varit där och blivit ompysslad kan man gå ner till hamnen och äta gott. Den mest kända restaurangen är G. Swensons krog som legat där länge. 

Adress: Hamnplanen 4 / Pål Romares gata 2, torekovswarmbadhus.com

Torekovs warmbadhus med utsikt mot havet. Foto: Åsa Siller

9. Birgit Nilsson Museet, Båstad

Museum kan vara lite småtrista, men det här är så välgjort att man blir intresserad av Birgit Nilsson och tagen av henne engagemang i hembygden. 

Museet ligger i operadivans barndomshem, på en gammal gård i Båstad. Här får man följa Birgit Nilsson från musikhögskolan i Stockholm till alla operahus runtom i världen, här finns brev, film om hennes liv, kläder, smycken, privata föremål. I audioguiden berättar och sjunger hon. Utställning är jättefin. Det är som en livsresa. 

På museet kan man också fika och smaka Aida-tårtan, döpt efter operan, som Birgit Nilsson själv gjort receptet till. 

Adress: Birgit Nilssons väg 27, birgitnilsson.com

Här växte Birgit Nilsson upp, idag är ett ett museum över hennes händelserika liv. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör 

10. Dagshög, Torekov

Dagshög ligger söder om Torekov och är Skånes största gravhög. Det är en magisk plats. Enligt sägnen begravdes en mytisk kung där efter ett stort slag och själva platsen är hänförande, det är lugnt och vackert och utsikten sträcker sig långt bort över Kullaberg. Det finns inga kiosker, ingenting som är byggt av människan. Det är bara natur. Man bröt sten där i början av 1900-talet och i resterna från det gamla stenbrottet har en liten sjö bildats där fåglar och näckrosor trivs. Det är som en liten ruin, och där kan man slå sig ned med sin picknick och titta på solnedgången. 

 Adress: Dagshögsvägen, Torekov. 

Magiska Dagshög med utsikt mot Kullaberg. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Bäckdalens handelsträdgård och kafé, Båstad

Bäckdalens handelsträdgård är ett underbart ställe om man är intresserad av växter och mat. Tänk dig en stor grön oas med olika växthus. Det är en familj som driver det. De specialiserar sig på tomater och kryddväxter. Bäckdalen är en plats där man bara kan koppla av och njuta. Man kan titta på olivträd, pickande höns, en stor pelargonsamling. Det är lantligt och charmigt. Kaféet är trevligt med gott surdegsbröd, sallader och specialiteten cheesecake med pelargon. Man kan dricka örtte eller kombucha från nordvästra Skånes första kombuchabryggeri, Östergård, som är väldigt nyttig och god.  

Adress: Hallavaravägen 188, basilika.nu/sv-SE

Bäckdalens handelsträdgård och kafé har en pelagonsamling att spana in. Foto: Åsa Siller

12. Galleri Arnstedt, Östra Karup

Galleri Arnstedt är ett jättefint galleri som håller hög kvalitet. Det visar nya unga konstnärer när de öppnar varje vår och stora kända konstnärer på somrarna. Det känns väldigt exklusivt. Det är ett litet galleri och att gå där känns personligt. Som att gå runt hos en privat konstsamlare.

Från början var det en gammal kvarn, och nu har man adderat en konsthall. De har också en skulpturpark där man kan upptäcka alla möjliga konstverk. Snömän. Grodor. Apor. 

Adress: Postridarens väg 18, galleriarnstedt.se

Både nya och kända konstnärer ställer ut i Galleri Arnstedt. Foto: Åsa Siller

13.  Brenteganis, Ängelholm

Brenteganis är en italiensk krog som ligger i en gammal bygdegård i Tånga. Det är en väldigt speciell upplevelse att besöka restaurangen. Brenteganis drivs av en dansk-italiensk familj och de har bara öppet en kväll i veckan, på fredagar. Då serveras en fyrarätters-meny som skiftar över tiden. Restaurangen är mycket populärt så är man sugen så får man boka. 

Adress: Tångavägen 117, brentegani.se

14. Kungsbygget, Våxtorp

Äventyrsparker kan vara lite för mycket, men här kommer du upp på åsen och det är tallskog, lugnt och fint. Det är en inbjudande miljö att ha kul i. De har gjort det jättefint. Ett eldorado för barnfamiljerna som kan prova på zipline, bungy slingshot och ett 15 meter högt klättertorn.

Adress: Kungsbygget 44, kungsbygget.com

På Kungsbygget kan du åka zipline och klättra. Foto: Åsa Siller

LÄS MER: Här är gömda pärlorna längs nordvästra Skånes kust