Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

13 heta tips i sommarstaden Göteborg

Göteborg är en Sveriges populäraste sommarstäder.

Men vad ska du hitta på när du redan varit på Liseberg, Avenyn och Universeum?

Här är 13 heta tips till dig som vill göra något nytt.

Cielo har utsetts till en av världens bästa takbarer. Foto: Julio Chang

1. Ta en drink på takbaren Cielo

 

Ta en Aperol på Cielo, Hotel Belloras takterrass, som i fjol blev utnämnd till en av världens fem bästa takterrasser av sajten hotels.com. Takbaren ligger på hotellets sjunde våning och hänger ihop med heta nattklubben 8eight på markplan nedanför. Med sitt läge mitt på Avenyn bjuder den gröna och lummiga takterrassen på en spektakulär utsikt. Här kan du njuta av solskenet, margaritas och skön musik. 

Adress: Kungsportsavenyn 6

hotelbellora.se 

 

90 minuters boulsespel ingår på Boulebar. Foto: Beatrice Törnros/GÖTEBORG CO

2. Spela boule vid Feskekörka

 

Efter matchen kan ni hänga på Boulebars soliga uteservering. Med sin placering vid det anrika fisktemplet bjuds ni på utsikt över vallgraven, sydfransk mat och det stämningsfulla ljudet av klot mot grus. Ett av äventyren som Boulebar erbjuder är en nördig guide i boulespelets konst, eller som man uttrycker det "våra nördiga guider peppar, tipsar och leder er genom boulens grusiga värld". 90 minuters boulespel ingår.

Adress: Rosenlundsgatan 8 

boulebar.se/bar-restaurang/goteborg-rosenlund/ 

 

Här hittar du bästa utsikten över Göteborg. Foto: Superstudio D D

3. Ha picknick vid Skansen Kronan

 

Ett klassiskt, men likväl fantastiskt, picknick-ställe är vid Skansen Kronan. Läget högst upp på Skansberget, ger den allra bästa utsikten över Göteborg. Köp med lite gott ifrån någon av Hagas olika delikatessbutiker och ta trapporna upp. Det är många steg, men det är värt det. Skansen Kronan är en försvarsanläggning från slutet på 1600-talet som genom århundradena dessutom tjänstgjort som både som fängelse för livstidsdömda och militärmuseum.

Adress: Skansberget

goteborg.com/skansen-kronan/

 

Se stan ur ett nytt perspektiv – genom att testa SUP. Foto: Maria Carboni

4. Testa SUP i Göteborg

 

Ge er ut på vattnet med en SUP och utforska Göteborg från stadens hamnkanaler. Att ta sig runt med en SUP (Stand up paddle board) är roligt, stärkande och ger garanterat nya perspektiv på sommarstaden Göteborg. Det krävs inga förkunskaper för att hänga med på en guidad, nittio minuter lång SUP-tur genom centrala Göteborg där du lär dig paddlingsteknik och samtidigt beskådar flera av stadens största sevärdheter. 

goteborg.com/paddlagbg/

onewithnature.se/stand-up-paddling-sup

 

Göteborg har gott om lokal öl. Foto: FRIDA WINTER/GÖTEBORG CO

5. Upptäck Göteborgs bästa mikrobryggerier

 

I Göteborg måste du såklart prova en hantverksöl från något av stadens många hyllade mikrobryggerier, till exempel Dugges Ale & Porterbryggeri, Oceanbryggeriet, Rådanäs, Göteborgs Nya Bryggeri, Beerbliotek och Stigbergets bryggeri. Pubarna The Rover (Andra Långgatan 12), Ölstugan Tullen (Andra Långgatan 13) och Brewers Beer Bar (Tredje Långgatan 8) är några ställen med ett stort utbud lokal öl. 

goteborg.com/en-lokal-olguide/ 

 

Dans på Brännö brygga. Foto: Steampipe Production Studio

6. Besök Brännö i Göteborgs skärgård

 

Ge er ut på ett äventyr i Göteborgs södra skärgård. Ta till exempel en 20-minuters båttur till klassiska Brännö, spana in den besjungna bryggan och besök kaféet och baren Brännö Varv (som mycket riktigt ligger i ett före detta båtvarv). Prova deras fisktacos! Varvet bedriver även en bed & breakfast som tillhandahåller båtplatser till sina gäster och har öppet året runt. För barnen finns det en gammal räktrålare att leka i. 

Adress: Långejorden 10

brannovarv.se

 

På Styrsö finns inga bilar. Foto: Johannes Berner

7. Drick gin och tonic på Styrsö

 

Ni tar er lätt mellan skärgårdens salta öar med kollektivtrafikens båtar, så passa gärna på att besöka ett par olika öar. Bilfria Styrsö är ett är ett fantastiskt utflyktsmål som utöver sin idylliska bebyggelse, svalkande bad och vackra natur också erbjuder fine dining på Pensionat Styrsö Skäret. Missa inte heller Café Öbergska där Mr. GT har en pop-up Gin & Tonic-bar. Styrsö ligger i Göteborgs södra skärgård och nås med skärgårdsbåt från Saltholmen i Göteborg på bara 15 minuter.

Adress: Café Öberska, Brattenvägen

obergska.se, mrgt.se

Adress: Pensionat Styrsö Skäret, Skäretvägen 53

 

Här finns gott om krogar och uteserveringar. Foto: AVENY.SE/GÖTEBORG CO

8. Sommarhäng på Tredje Långgatan

 

Runt Järntorget och Långgatorna finns det massor av mysiga restauranger, pubar och sköna uteserveringar. Sommarhänger i området gör ni med fördel på Tredje Långgatan som i år är en sommargågata. Man stänger av trafiken och låter uteserveringar och sommarflanörer ta över! På Tredje Långgatan finns exempelvis etablissemang som den italienska bistron Taverna Averna, fransk-svenska Byns Bistro, grillrestaurangen A Hereford Beefstouw och mexikanska Taco & Tequila.

Adress: Tredje Långgatan

tredjelanggatan.se

 

Matmarknaden är öppen varje dag under högsommaren. Foto: PRESSBILD

9. Ät på Lindholmen Street Food Market

 

Lindholmen Street Food Market är öppet varje dag hela sommaren från 15 juli. Marknadsledningen har bjudit in olika Göteborgskockar och lokala foodtrucks och bryggerier. Vilka som deltar varierar från vecka till vecka. Botanisera bland foodtrucks som serverar mat från hela världen, bland annat kinesiska pork steambuns, grekiska gyros, italiensk arancini, chiliensk churrasco och franska ostron. I stort sett alla kök har vegetariska alternativ! 

Adress: Anders Carlssons gata 2

goteborg.com/lindholmen-street-food-market/ 

 

Testa en annorlunda glassmak på Råda Gelato. Foto: Jennie Smith

10. Exotisk glass på Råda Gelato

 

Svalka dig med äkta och fantastiskt god hantverksglass på Råda Gelato. Glassen görs på plats med ekologiska ingredienser och bjuder varje dag på nya spännande smaker. Har sedan inflyttningen i lokalen för två år sedan erbjudit en hel del exotiska smaker som banansorbet, brynt smör-smak samt den oemotståndliga smaken "pannkakor med bacon och lönnsirap". Om du blir sugen på en kaffe efter glassen så smit in till kafferbaren Kastello som ligger vägg i vägg.

Adress: Råda Gelato, Landsvägsgatan 36 

goteborg.com/rada-gelato/

 

En bastuflotte passar för konferens, fest eller middag. Foto: MAJA NYLANDER/KAJKANTEN

11. Åk bastuflotte i skärgården

 

Kombinera ett besök i Göteborgs skärgård med en häftig upplevelse, prova den nya bastuflotten på Kajkanten Vrångö. Hyr flotten för en konferens, fest eller middag och upptäck skärgården i stil. Vrångö är en populär badö och vandringsplats och nås på mellan tjugo och fyrtio minuter med skärgårdsbåt från Saltholmen i Göteborg. Kajkanten ligger på västsidan av ön med utsikt mot Vinga fyr. 

Adress: Vrångö Hamnväg 24

kajkantenvrango.se

 

Bocado är en gömd liten pärla. Genrebild. Foto: GETTY IMAGES

12. Ät tapas på Bocado

 

Ett stenkast från trendiga Magasinsgatan, i det gamla televerkets lokaler, huserar numera tapasbaren Bocado. Avnjut spanska tapas eller den baskiska motsvarigheten pintxos – fem-sex stycken gör dig mätt. Sitt gärna på den soliga uteserveringen som vetter mot det lite bortglömda Kaserntorget. En liten gömd pärla!

Adress: Kaserntorget 11

bocado.se

 

Ta en picknick i det gröna i vackra Trädgårdsföreningen. Foto: Frida Winter/PRGBG

13. Drick kaffe i Trädgårdsföreningen

 

Ta en picknick i vackra Trädgårdsföreningen eller en kaffe i parkens eleganta växthus Palmhuset invigt 1878. Trädgårdsföreningen är en grön oas mitt i Göteborg och en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Missa inte att besöka parkens fantastiska rosenträdgård med över 1200 olika sorters rosor.  Här erbjuds rundvisningar av kunniga guider. I parken hålls bland annat traditionellt midsommarfirande samt en rad konserter, utställningar och motionstillställningar.

Adress: Slussgatan 1

tradgardsforeningen.se

 

LÄS MER: Göteborgs 12 bästa hotell – pris och betyg