13 guldkorn Gotland runt

Sveriges magiska sommarö har allt – sol, unik natur, fantastiska restauranger och avkopplande mjuka stränder.

Här är 13 guldkorn du inte får missa – från norr till söder. Vi startar på Fårö, tar oss genom Visby, Furillen och Hemse hela vägen ner till Holmhällars raukfält.

Se solen gå ner över raukarna på Fårö. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Langhammars, Fårö

 

Spektakulära stenformationer som för tankarna till Påskön, havsbris och magiska solnedgångar. På norra Fårö ligger Langhammars välbesökta naturreservat med över 50 raukar utspridda längs klapperstenstranden. På östra sidan tronar vissa raukar så höga som åtta–tio meter. Det här är en av Gotlands mest älskade och fotograferade platser, och en riktig naturupplevelse. Den anrika platsen lockar också en mängd olika fågelarter, som silltrutar, silvertärnor och strandskator. Härifrån är det dessutom gångavstånd till Norsta Auren, en av Fårös vackraste och lugnaste sandstränder. Helgumannens gamla fiskeläge är också värt ett besök.  

Hitta hit: Ta bilfärjan från Fårösund och följ väg 148. Sväng av vänster mot Fårö Hammars. Därefter är det skyltat mot Langhammars.

gotland.net/sv/plats/langhammars-raukomrade

 

Nostalgikafé med havsutsikt på Fårö. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Kutens bensin, Fårö

 

En nedlagd gamla mack på Fårös södra kust har förvandlats till öns hippaste häng i 50-talsstil med bilskrot, kitsch och rockabillymusik i en galen och charmig blandning. Här serverar populära Crêperie Tati matiga galetter och frasiga crepes, medan Elsies kafé bjuder på hembakt fikabröd och kaffe året runt. För den som vill bo över finns ett året runt-öppet bed and breakfast alldeles intill. Ett rum på Slow train kostar från 400 kronor per person, och här kan man också hyra cykel över dagen.

Hitta hit: Ta bilfärjan från Fårösund och följ väg 148 rakt fram i några minuter. Strax efter Fårö kyrka ligger Kutens bensin, Elsies café, Cêperie Tati och Slow train.

facebook.com/kutens.bensin, slow-train.se

 

Bo som Christer Sjögren och Louise Hoffsten i Foto: Olle Sporrong

3. Grå gåsen, Burgsvik

 

Bo i samma rum som Louise Hoffsten, Charlotte Perrelli eller Christer Sjögren. Pensionat Grå gåsen på södra Gotland är 1800-talsvillan där ”Så mycket bättre”-artisterna har bott och ätit gott varje försommar sedan 2010. Här kan du hyra ett av de tolv dubbelrummen – eller hela huset för konferens eller fest. Ta ett dopp i utomhuspoolen eller låna cykel och trampa i väg till Burgsvik på utflykt. I sommarrestaurangen Gåsens lada bjuds det ofta på musikunderhållning till middagen, från viskvällar till countryrock.

Hitta hit: Hoburgsvägen 3. Ta väg 142 mot Burgsvik. Efter infarten till Burgsvik är det andra huset på vänster sida.

gragasen.se

 

Botaniska trädgården är en grön oas i Visby. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Botaniska trädgården, Visby

 

Vid strandpromenaden i Visby ligger DBW:s (De badande Wännernas) botaniska trädgård, som erbjuder en stunds återhämtning i det gröna. I det milda klimatet innanför muren frodas klängrosor, klematis och murgröna – men också näsduksträd och magnolior. Parkens alla prunkande hörn är perfekt för att ströva runt en eftermiddag – eller titta på något av de brudpar som säger ja till varandra i lusthuset. 

Hitta hit: Huvudingång vid hörnet Strandgatan/S:t Olofs gränd. Gratis inträde.

visbybotan.se

 

Glassfest deluxe på Galssmagasinet i Visby. Foto: Johanna Lundholm

5. Glassmagasinet, Visby

 

Körbärssorbet, sockerkaka, siciliansk citron... Mitt i Visby ligger ett paradis för glassälskare – om man inte lider av beslutsångest. På Glassmagasinet är den stora utmaningen att välja rätt bland alla olika smaker av krämig gräddglass och syrlig fruktsorbet. Totalt varvas över 300 olika smaker, däribland egentillverkad gelato, laktosfri glass och ekologisk yoghurtglass. På midsommarafton, men endast då, går det dessutom att beställa den omtalade sill- och gräslöksglassen. Här finns förstås också ett digert utbud av kaffe, läsk och milkshakes. Var beredd på kö under sommarens soligaste dagar.

Öppet: Alla dagar 08:00–20:30 (3–20 juni), 08:00–22:00 (21 juni–11 augusti), 10:00–19:00 (12 augusti–mitten av september). 

Hitta hit: Skeppsbron 12, Visby.

glassmagasinet.se

 

Gör en magisk dagsutflykt till Stora Karlsö. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Stora Karlsö, Klintehamn

 

Sex kilometer utanför väskusten ligger ett av världens äldsta naturskyddsområden. Den fridfulla kalkstensön är en unik djur- och naturupplevelse, men också en plats för sol och bad. Kring midsommar strömmar turister hit för att se grisslehoppningen, när tusentals sillgrissleungar kastar sig utför de branta klipporna för att börja förflytta sig söderut. I båtbiljetten från Klintehamn ingår en två och en halv timme lång guidad tur på ön, men man kan också upptäcka öns historia på egen hand. 

I år erbjuds kurser om flora och fauna, fågelskådning för både nybörjare och erfarna, fågelskådning med guide och stickretreat (en workshop om stickning ledd av en hemslöjdskonsulent!).

Det finns flera alternativ för övernattning, bland annat i det gamla fyrhuset. Restaurangen i båthamnen serverar frukost, lunch och middag med utsikt över viken, och i kaféet kan man hyra kikare.

Hitta hit: Båt från Klintehamn med två dagliga avgångar. Resan tar ungefär 30 minuter.

storakarlso.se

 

Fynda i antikladan i Hemse. Foto: Anna Hållams

7. Kuriåsa, Hemse

 

För mulet eller blåsigt för bad? Slå ihjäl några timmar med att botanisera i den gamla antikladan i Hemse som rymmer utvalda prylar, från affischer och färgade glasflaskor till rottingmöbler och linneskåp. Fortsätt sedan söderut tio minuter med bil och unna dig en härlig fransk crêpe på Hablingbo creperie.

Hitta hit: Hemse Halldings 138. Ta väg 142 mot Hemse. Ladan ligger strax nordost om Hemse.

gotlandstips.se/kuriasa

 

Ekologiskt och närodlat på Gula Hönan.

8. Gula Hönan, Ronehamn

 

Det familjedrivna pensionatet med anor från 1850-talet huserade tidigare en av Gotlands många prisbelönta nya restauranger. White Guide hyllade 2016 den med orden "Få ställen kan leverera en sådan helhetsupplevelse som Gula hönan. Den stora vingliga villan med knarriga trägolv och slitna takmålningar öppnar en familjär famn så fort vi stiger in i den prunkande trädgården".

Sedan dess har Gula Hönan visserligen pausat konceptet med smakmenyer men i stället har man nu pensionatmiddag med rätter som serverades på badpensionat kring förra sekelskiftet, gjort med hållbarhetstänk och nyskördat från egna trädgården.

Här kan man också låna cyekl och snabbt ta sig ner till stranden i Ronehamn för ett kvällsdopp.

Hitta hit: Rone Ronehamnsvägen 40. Mitt i Ronehamn, 11 kilometer sydost om Hemse.

theyellowhen.se

 

Picknick med utsikt – vid När fyr. Foto: SHUTTERSTOCK

9. När fyr, Närsholmen

 

Packa kameran! Den här röd och vit-randiga fyren på den sydligaste udden har stått på samma plats sedan 1872, och blir en perfekt picknickplats med utsikt över Östersjön. Här passerar mängder av flyttfåglar, och runtom blommar den vackra blåelden på Närsholmens savannlika ängar. I När finns både bio och golfklubb. Passa på att köpa hem handgjorda chokladpraliner från Gotlandsgårdens konfektyr. 

Hitta hit: Ta väg 143 söderut. Följ skyltarna mot När och sedan Närsholmen.

nar.se/narsholmen

 

Månlikt landskap på Furillen. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Furillen

 

Ön Furillen på nordöstra Gotland liknar ingenting annat. Det gamla industri­­­området har agerat fond åt otaliga mode- och reklamplåtningar, och det är lätt att förstå varför. Upptäck det ödsliga landskapet till fots eller cykel. Den gamla kalkstensfabriken är omgjord till lyxigt designhotell och inhyser en restaurang i toppklass. På väg mot Furillen, missa inte att stanna till vid Lergrav, som är ett av öns största raukområden. Här finns också Lergrav fisk & café som säljer glass, färsk fisk och vin.

Hitta hit: Sväng av väg 148 mot Lergrav. Passera Lergravs raukområde till vägen tar slut och sväng vänster mot Furillen.

furillen.com. lergrav.com

 

Ta en heldag vid havet i Bungenäs. Foto: Helena Blom

11. Bungenäs

 

Bungenäs är en 165 hektar stor halvö strax öster om Fårösund som under lång tid har varit stängd för allmänheten. Här lämnar man bilen utanför för att sedan öppna lammgrindarna och vandra eller ta lånecyklarna längs grusvägen ner mot havet och Bungenäs matsal och Kalkladan. Här kan man vara en hel dag – kolla in kalk-brottet, vandra bland fåren, njuta av naturen, vila på stranden och äta gott i sol­skenet, både lunch och middag. Ibland till och med lyssna på livemusik.

Hitta hit: Ta höger vid Fåröfärjan och kör Strandvägen österut till vägs ände. Där finns skyltning mot Bungenäs.

bungenas.se

 

Ljugarn är en anrik badort. Foto: Shutterstock

12. Ljugarn

 

Gotlands första semesterort började locka societetsgäster i slutet av 1800-talet och kan stoltsera med en av öns längsta stränder. Ljugarns mjuka sandstrand sträcker sig en och en halv kilometer och lämpar sig utmärkt för en promenad, från Folhammars raukområde i norr till byn i söder. Numera finns här flera olika pensionat, restauranger och camping, samt tillgång till bastu. Invänta solnedgången vid Bruna dörrens karibiska strandbar eller Pighuset för en lyxig after beach med tapas och cava. I år hälsar ägarna att man kommer ha större fokus på en grönare meny än tidigare.

Hitta hit: Ta väg 143 mot Ljugarn. 

ljugarn.se

 

Här kan du njuta av sol från morgon till kväll. Foto: SHUTTERSTOCK

13. Holmhällars raukfält

 

Raukarna på Gotlands östligaste sydspets står tätt intill varandra och omges av knotiga tallar, mjuk sand och hav. Promenera längs kusten, njut av stillheten och ta ett dopp vid stranden Austre. Njut av söderläget med sol från morgon till kväll, och här finns en beachvolleyplan och fin utsikt över den lilla fågelön Heligholmen. Pensionat Holmhällar (känt från Susanne Biers film "Pensionat Oskar") serverar prisvärd frukost, lunch och middag.

Hitta hit: Ta väg 142 mot Bergsvik. Efter Vamlingbo, sväng vänster mot Holmhällar. 

holmallar.se