Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
gullholmen, västkusten, sverige
gullholmen, västkusten, sverige
gullholmen, västkusten, sverige
gullholmen, västkusten, sverige Foto: Shutterstock

12 svenska öar du måste besöka innan du dör

Att semestra på en ö är alltid en speciell upplevelse. Vi svenskar behöver inte resa långt för att finna den perfekta semesterön – våra långa kuster och många insjöar ger ett enormt utbud av just öar. Här är våra 12 svenska favoritöar.

Brännö är mest känd för sin bryggdans. Foto: SEVDA SVENSSON

 

1. Brännö, Göteborg

I södra delen av Göteborgs skärgård ligger Brännö, i dag kanske är mest känd från Lasse Dahlquists klassiska vals "Dans på Brännö brygga" från 1941 (Dahlqvists morfar var mästerlots på ön). Fortfarande hålls det dans på Husviks brygga på lördagskvällarna under sommaren.

 

Brännö var i flera århundraden en mycket viktigt lotsö i Göteborgs inlopp. Än i dag är det en högst levande plats med cirka 900 bofasta. Som det anstår en lotsö erbjuds strålande vy från den gamla lotsutkiken, med utsikt från Vinga till inloppet till Göteborg. Ön är bilfri, men cykelvänlig och med mängder av orörd natur och sköna bad. God mat, hantverksshopping och en yogastudio finns också.
Via en smal landförbindelse kan man promenera över till Galterö som har spännande fågelliv och en härlig natur. Många paddlar gärna hit från Brännö. goteborg.com/branno

 

 

 

 

Fjäderholmarna är Stockholm närmaste skärgårdsö. Foto: Clas Frohling

2. Fjäderholmarna, Stockholms län

Bara 20 minuter med färjan från antingen Slussen eller Strandvägen i centrala Stockholm ligger huvudstadens närmaste skärgårdsö, Fjäderholmarna, främst känd för sina restauranger.

 

Ögruppen består av Stora Fjäderholmen, Ängsholmen, Libertas, Rövarns holme, och ett antal mindre skär.

Men de flesta förknippar ögruppen med Stora Fjäderholmen, det är också hit färjorna går. Här finns ett antal trevliga restauranger och serveringar, och etablissemang som ett rökeri, krukmakeri, boulebana och en chokladtillverkare, men ön passar också utmärkt om man bara vill komma bort från storstadsbruset i några timmar för sol och klippbad. Fjäderholmarna saknar dock övernattningsmöjligheter. fjaderholmarna.se

 

 

Torpöns landskap är vackert men kuperat. Foto: Sevda Svensson

3. Torpön, Ydre kommun

Torpön är den största ön i sjön Sommen. Landskapet är vackert, men kuperat. Även om skogen på ön domineras av barrskog, hittar man här Sveriges största alm, med en omkrets på 790 centimeter.

Längst i norr finns färjeläget med camping, båthamn, restaurang och båtmack med mera. Det erbjuds även klättring i fyra olika höghöjdsbanor. Här ligger också naturum Sommen, som visar många av sjön Sommens 22 fiskarter i ett stort akvarium.
I södra änden av ön återfinns naturreservatet Lomsviken, ett populärt badställe på somrarna. Nära intill kan man uppleva det gamla myrområdet där det under varma somrar uppstår ett fenomen som kallas för flytöar. Vad som händer rent konkret är att det bildas sumpgas under lösa bottenbitar som normalt ligger på ett par meters djup. Sumpgasen får bottenbitarna att stiga upp till ytan och bilda tillfälliga öar.
 

I södra änden har ön förbindelse med land via en liten bro. torponsfarjelage.se

 

 

 

Hållö har Bohusläns äldsta fyr – som är öppen för besökare. Foto: Jonas Ingman

4. Hållö, Bohuslän

Hållö nås via en kort båtresa från Kungshamn eller Smögen och är en av Västkustens vackraste öar med sina släta, rosaskimrande granithällar och sitt fina, klara vatten. Det mest kända badet är Marmorbassängen på öns västra sida med sina släta klippavsatser och badstege ner till det klara, turkosblå vattnet.
LÄS MER: 10 hotell och pensionat på svenska Västkusten

Hållö är ett naturreservat som bland annat rymmer Bohusläns äldsta, bevarade fyr (från 1842). Den står ståtligt på de slipade hällarna.
En annan kul upplevelse ligger precis intill, vandrarhemmet Utpost Hållö, ett spännande ställe att bo på.

En av fyrvaktarna på Hållö var Evert Taubes morbror Edvin Jacobsson. Everts bror Gerhard Fredrik omkom tragiskt i en fiskeolycka utanför Hållö tillsammans med fyrvaktaren och fyrbiträdet. En av Evert Taubes mest kända ballader handlar om ett fartyg som förliste vid Hållö; "Balladen om briggen Blue Bird af Hull" – som Thåström och Imperiet gjorde populär på 80-talet. vastsverige.com/sotenas/produkter/hallo

 

 

Gullholmen är ett av Bohusläns äldsta fiskelägen. Foto: Sevda Svensson

5. Gullholmen, Orust kommun

Hit tar du dig på tio minuter till Gullholmen med färja från Tuvesvik på Orust. Gullholmen är ett av Bohusläns äldsta fiskelägen, med anor från 1200-talet. Här erbjuds en genuin skärgårdsmiljö med fiske, båtliv och bad.

Ena halvan av samhället ryms på en liten ö som ofta kallas Sveriges mest tätbebyggda ö och där det kryllar av åretruntvillor och sommarbostäder bland små genuina gränder med fiskarstugor och sjöbodar. Hamnområdet rymmer matservering och ett trevligt båtliv.
Andra delen av samhället ligger på Härmanö, ett av Bohusläns största naturreservat med vandringsleder med ljunghedar, ängar, klippor, hagar och ett rikt fågelliv.
Museet Skepparhuset skildrar livet här i äldre tider – på 1800-talet fanns här både konservfabrik, salteri och segelmakeri. Vidare finns här en gamla vacker 1700-talskyrka och Gullholmens konstmuseum där olika epoker på ön skildras i färgstark konst. Numera bor ett 100-tal personer året runt på ön. vastsverige.com/sodrabohuslan/produkter/gullholmen-och-harmano

 

En skyddad grupp om 60 sälar kallar Harstena sitt hem. Foto: Sevda Svensson

6. Harstena, Valdermarsvik kommun

Harstena är en mycket populär ö längst ut i Gryts norra skärgård. Hit går under sommaren turbåtar från bland annat Fyrudden.
Ön har en skön, genuin skärgårdsmiljö med fina havsbad och omtalade Djupdalen, sötvattenstjärnen på öns östra sida som ståtar med röda näckrosor.


Harstena är även känd för den säljakt som bedrevs här ända fram till 1940-talet. Efter att ha utrotas är djuren nu tillbaka: runt 60 sälar lever här i ett särskilt skyddsområde.
Ön har också bland annat ett bageri, ett rökeri (där man kan köpa färsk fisk) och ett museum – inrymt i öns gamla trankokeri – som berättar om livet förr på ön. Vid hamnen ligger en bra skärgårdsrestaurang.
Harstena har uppnått ett visst kändiskap genom åren i egenskap av att vara en av observationsplatserna i Sveriges Radios sjöväderprognos.
Namnet Harstena kommer av "hara", låga skär eller klippor. Landhöjningen har gjort att de små skären har vuxit ihop och bildat en sammanhängande ö, men de många flikiga och buktande vikarna vittnar om landskapets förändring. visitostergotland.se/145745/Harstena

 

Tjärö har vacker natur och ett rikt fågelliv. Foto: Sevda Svensson

7. Tjärö, Blekinge

Tjärö är en ö i Tjäröfjorden mitt i Blekinges skärgård. Tjärö är en av de större öarna och stoltserar med välbevarade 17- och 1800-talsmiljöer. Naturen är underbar med solvarma klippor och avgrundsdjupa bergsbranter varvade med bokskog, ängar och betesmark.

Hela ön är ett naturreservat med ett rikt växt- och fågelliv. Ejder, vigg och kanadagäss ses ofta här och bland blommorna märks violer och orkidéerna Adam och Eva.. Korna som betar och håller växtligheten i skick håller oftast till på öns södra del.
Vid Pellakrok, på västra sidan av ön, väntar den så kallade "dödsklippan" där modiga badare kan klättra upp 12 meter på klippan och kasta sig ned i djupet.
Ön har två markerade vandringsled, en hyrbar, vedeldad bastuflotte (som tar upp till tolv personer) samt en så kallad swim-runbana. Markerade grillplatser, kanothyra och fiske erbjuds också.
Ön är privatägd och endast öppen för allmänheten under perioden april-september. Ett flertal färjeförbindelser är tillgängliga under somrarna, till exempel från Karlshamn. tjaro.com

 

 

 

 

Getskär-Renskär är två små öar som vuxit ihop. Foto: Alf Arne Harjo

8. Getskär-Renskär, Norrbotten

Strax söder om Rånön, som är den största ön i Kalix skärgård, ligger Getskär–Renskär. Som namnet anger är det två – relativt små – öar som genom landhöjningen vuxit samman.
Ön ingår i Likskärs naturreservat - om man söker lugn och ro i vacker skärgårdsnatur är det här rätta platsen.

I Getskärsviken finns gästhamn i form av en stenpir med skepparbrygga, en flytbrygga på 21 meter samt en handikappvänlig spångad gång fram till en fin sandstrand med grillplatser.
Från stranden löper en stig till fiskeläget på öns sydsida. I stället för att fortsätta fram till fiskeläget, kan du välja att ströva på stigen som viker av till höger längs med stenåsen. Denna leder dig runt hela ön, och du som går hela vägen får uppleva en förtrollande och variationsrik natur. Har man tur kan man få se orre, tallbit, ripa eller den praktfulla makaonfjärilen med ett vingspann på omkring åtta centimeter.

En annan attraktion på Getskär–Renskär är gamla labyrinter byggda av block, som enligt sägen skapades för att blidka gudarna och få fiskelycka. Mönstren på labyrinterna liknar de som finns i Sydeuropa. Till ön tar man sig med egen båt eller båttaxi. bottenviken.se/kalix/oar/renskar

 

 

Resö kännetecknas av sjöbodar och fina naturbad. Foto: Sevda Svensson

9. Resö, Bohuslän

I Tanums kommuns norra skärgård ligger vackra Resö. Här hittar man "Entré Resö", den södra porten till Kosterhavets nationalpark som när den utsågs 2009 blev Sveriges första maritima nationalpark (som omfattar nästan 400 kvadratkilometer).

 

På Resö kan man få en guidning om Kosterhavets biologiska mångfald och om livet som döljer sig under ytan.
Gemytliga Resö rymmer många sjöbodar och fritidshus samt flera fina badplatser i vacker natur, både sandstränder och klippor. Här finns även gästhamn, åretruntöppen livsmedelsbutik, bed & breakfast, restauranger, campingplats, båtcharter, bageri och ett hembygdsmuseum.
Man har fortfarande en aktiv fiskeflotta med bland annat flera skaldjurstrålare. Och den som har dykcertifikat kan på Resö utbilda sig till ostrondykare (utbildningen är den enda i sitt slag i hela världen).
Till Resö tar man sig med bil via broar eller med båt.
vastsverige.com/tanum/produkter/reso

 

 

 

På Lurö finns inga vägar, bara stigar. Foto: Säffle Kommun

10. Lurö, Säffle kommun

Ön ligger i mellersta Vänern och ingår i Lurö skärgård.

Hit åker man för att njuta av lugnet i en genuin skärgårdsmiljö bland klippor och betande kor.

Vänerns skärgård är Europas största insjöskärgård. Lurö ligger på gränsen mellan Dalbosjön i väster och Värmlandssjön i öster med åtta mil till Vänersborg och lite längre till Kristinehamn.Ön var tidigare tre: Lurön, Kjellbergsön och Husön. Vid högt vattenstånd kan de tre åter skiljas åt vid de smala näs som sammanbinder dem.
Här har det bott människor sedan järnåldern och 1989 gjordes utgrävningar som visade att ruinen på ön var rester av en romansk absidkyrka från 1100-talet. Man tror också att här har funnits ett kloster.  Öns fyr byggdes 1864.
På Lurö finns inga vägar, bara stigar. Kor och får fraktas till hit på sommarbete. Men det rör sig också rådjur och älgar som simmat över för betets skull. Här kopplar man av, badar och utforskar vandringslederna. STF har ett vandrarhem på ön.
Lurö är till stor del privatägd av två släkter och bara en bofast familj finns kvar året om. Övriga bor där bara på sommaren.

Luröbåten från Ekenäs gästhamn har fasta avgångar hit sommartid. visitvarmland.se/sv/gora/vandra-pa-luro-mitt-i-vanern-33568

 

 

Hasselö brukar kallas för skärgårdens medelpunkt. Foto: Sevda Svensson

11. Hasselö, Västervik

Hasselö ligger i Tjust skärgård, mitt emellan Västervik och Loftahammar i norra Småland. Precis som grannön och naturreservatet Sladö är Hasselö en av skärgårdens mest levande öar.

Förbundna med en liten bro (på fem meter) sträcker sig de två öarna nio kilometer genom växlande natur från den bördiga innerskärgården i norr, tallskogen och den 200 meter långa sandstranden på mitten av ön – och en ytterskärgård med ängsmark och kala klippor mot öppen horisont.
Här finns inga bilar. Vill man ta sig runt får man boka en tur med fyrhjuling eller traktor och vagn. Vandrarhemmet som är inhyst i öns gamla skola (byggd 1878) har öppet året runt.
Öarna var bebodda redan under 1400-talet. Hasselö har sedan länge varit platsen dit befolkningen från andra öar tagit sig för att uträtta ärenden och träffas. I början av 1900-talet bodde här omkring 300 personer och Hasselö by var den naturliga samlingsplatsen för hela skärgårdsområdet. I dag är antalet bofasta ett drygt 30-tal.
Postbåten går från Gränsö kanal utanför Västervik måndag, onsdag och fredag året runt.

Vill man så kan man välja att gå av på Hasselö och sedan får man beställa exempelvis båttaxi hem från ön eller stanna två nätter och ta postbåten igen tillbaka (detta måste dock bokas i förväg). hasselo.com

 

 

Runnö ingår i ett stort naturreservat med rikt fågelliv. Foto: Sevda Svensson

12. Runnö, Oskarshamns kommun

Runnö är en ö i Östersjön drygt en mil sydost om Oskarshamn i Småland. Ön ingår i ett större naturreservat och är främst känd för sitt mycket rika fågelliv.
LÄS MER: Bästa stoppen på Västkusten i sommar

 

Här finns två små grannbyar: Norrgården och Sörgården, som inte ingår i naturreservatet. Byarna, på västra sidan av ön, består av sammanlagt tio gårdar.Förutom en hel del sommarboenden på ön, lockar Runnö till sig turister som vill uppleva den karaktäristiska miljön och det rika fågellivet. Här häckar bland annat fiskgjuse, nattskärra, trädlärka och mindre hackspett. De mindre öarna norr om Runnö kan också stoltsera med en rad fåglar som roskarl, skedand, skräntärna och svärta.
Ön omnämndes redan på 1300-talet och har varit bebodd länge (störst var befolkningen år 1885 då 90 personer var bofasta). Numera finns det bara ett par yrkesfiskare kvar och de flesta husen bebos av sommarboende ättlingar till släkterna på Runnö. Ön rymmer bland annat en stor mängd så kallade tomtningar, grunder efter enkla hus som särskilt under tidig medeltid användes vid säsongsfiske.
Det finns ingen reguljärtrafik till Runnö men i Sörgården finns det en allmän brygga för gästande båtar. oskarshamn.com/sv/se-gora/a378444/runno