Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

12 spännande semesterboenden i Sverige

Sugen på något annorlunda boende i sommar? Här får du 12 spännande semesterboenden att välja mellan. Samtliga av dem utvalda för sina speciella egenskaper, inte för sin standard eller miniatyrflaskor i duschen…

TEXT: Johan Dahlqvist

Läckö slott.Läckö slott.Läckö slott.
Läckö slott. Foto: Lncki

1. Naturum Vänerskärgården vid Läckö slott, Lidköping 

Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset ligger vid Läckö slott, längst ut på Kållandsö, precis invid mäktiga Vänerns strand.

 

I och utanför huset möter du Vänernskärgården. Gå på upptäcktsfärd i utställningen. Lyssna till de djur och växter som bor i skärgården eller slå dig ned på bryggdäcket med en kikare. På övervåningen i finns 15 hotellrum med egen dusch/WC. Hotellet anses vara ett av de coolaste hotellen i Skandinavien enligt tidningen The Times.

Ett par hundra meter bort ligger slottet där det bjuds på slottshistoria, sommarutställningar och utomhusopera! Och ytterligare några kilometer bort kan du besöka charmiga Spikens fiskeläge.

Pris: Dubbelrum från 1590 kr inkl frukost.

Hitta hit: Från Lidköping är det skyltat mot Läckö Slott. Slottet och naturum ligger ca 25 km norrut på Kållandsö.

naturum.lackoslott.se

 

Svedtiljas.Svedtiljas.Svedtiljas.
Svedtiljas.

2. Svedtiljas i Lotstornet på Öja, Nynäshamn

Bo med utsikt i det gamla Lotstornet på Öja, en lite över fyra kilometer lång och 600 meter bred ö söder om Nynäshamn.

 

Lotstornet är 42 meter högt och när det blåser kuling från sydväst bjuder havet på ett mäktigt skådespel. 

Boendet är i form av dubbelrum och restaurangen är vida berömd. Inte minst det speciella att serveras middag i det högst liggande rummet i tornet.

Öja inbjuder till naturupplevelser där man framför allt på öns utsidor kan man skåda de karga av inlandsisen formade klipporna. Kommer man hit andra tider än under sommaren är det trängselfritt, endast 25 personer bor på ön permanent.

Pris: Dubbelrum från 995 kr inkl frukost.

Hitta hit: Till Landsort tar man sig med personfärjan M/S Stångskär från Ankarudden på Torö. Till Torö tar man sig med bil eller buss 852 från Nynäshamns station.

g-mo.s

 

Bad vid Salt & Sill.Bad vid Salt & Sill.Bad vid Salt & Sill.
Bad vid Salt & Sill. Foto: Lisa Nestorsson

3. Salt & Sill på Klädesholmen, Tjörn

På 45 minuters bilfärd från Göteborg, på Västkusten, kan du njuta av boende i en avkopplande miljö i direkt närhet till havet.

 

Längst ut på Tjörns västsida, på sillön Klädesholmen, ligger Salt & Sill - restaurang och hotell med ett av Västkustens bästa lägen. År 1658, vid freden i Roskilde, blev Bohuslän svenskt. Och ön Klädesholmen, dit där sedan 1983 finns en bro, var Bohusläns medelpunkt för sillfisket. 

Det läckra hotellet med 23 rum flyter på det saltmättade havet och består av sex tvåplanshus på pontoner och du sover gott till vågornas kluck. Alla rum har egen entré och flera av rummen på nedre plan har badstege. Hotellets tak är ett stort soldäck.

Pris: Dubbelrum från 2390 kr inkl frukost.

Hitta hit: Från Göteborg, E6:an mot Oslo, tag av mot Tjörn/Orust, kör rakt cirka 2 km fram över Tjörnbron, tag vänster vid rödljusen, följ denna väg cirka 20 km fram till Bleket på Tjörn. Kör igenom samhället och tag av höger mot Klädesholmen. Direkt efter bron tag av höger igen. Salt & Sill ligger sedan på högersidan, ute på piren på ön Danmark (slå in Rytterholmen 1 på GPS:en).

saltosill.se

 

Hotell Havanna.Hotell Havanna.Hotell Havanna.
Hotell Havanna. Foto: Hotell Havanna

4. Hotell Havanna i Kattegatt, Varberg

På strandkanten till Kattegatt på Västkusten, finns en liten bit av Kubas vackra, varma och sinnliga huvudstad.

 

Här finns glädjen, rommen, cigarrerna, musiken och stämningen från Havanna. Och samtidigt kusten, badstränderna och surfingen i den charmiga småstaden Varberg med sitt historiska arv. Här låg en gång Rydboholms semesterhem, där textilarbetare från Rydboholmsbolaget i Viskafors kunde njuta av salta bad och ledighet – efter att arbetare fått rätt till två veckor semester 1938. Här fick skadade finska soldater från vinterkriget återhämta sig på 40-talet. Här har Lasse Diding eller ”Azul Diente” (Blå Tanden) som han kallas på Kuba, skapat ett Havanna i Sverige.

Pris: Dubbelrum från 1195 kr inkl frukost.

Hitta hit: Hotell Havanna ligger på Krabbes väg 4 söder om Varbergs fästning och centrum.

hotellhavanna.se

 

Ett av rummen i flygplanet.Ett av rummen i flygplanet.Ett av rummen i flygplanet.
Ett av rummen i flygplanet. Foto: Jumbo hostel

5. Jumbo Stay vid Arlanda, Sigtuna

På Jumbo Stay, strax intill där Arlandas flygplatsbussar stannar från långtidsparkeringen Alfa, kan du tillbringa natten ombord på en äkta jumbojet – på marken!

 

Välj mellan att bo i rum med dusch och toalett i korridoren eller i sviten i den ombyggda cockpiten med panoramavy över flygplatsen. 

Flygplanet är en av flygets klassiska modeller, en Boeing 747-200 (Jumbo Jet), som ursprungligen byggdes för Singapore Airlines 1976. Det slutade sina dagar hos svenska Transjet 2002 efter att ha flugit för ett flertal olika flygbolag, däribland legendariska amerikanska Pan Am.

Pris: Dubbelrum från 1200 kr inkl frukost.

Hitta hit: Jumbo Stay ligger på Jumbovägen 4 mellan väg 905 och väg 273. Avfart mot Grind 1, Norrtälje och Almunge. Jumbo Stay är beläget mittemot Radisson Blu Arlandia och Flight Academy.

jumbostay.se

 

Sala Silvergruva.Sala Silvergruva.Sala Silvergruva.
Sala Silvergruva. Foto: Printum Reklambyraìä

6. Sala Silvergruva, Västerås

Det här är boendet för den som inte lider av klaustrofobi. Bo inne i berget i Sala Silvergruva.

 

På Ulrica Eleonoras Botten, 155 meter under jord, i slutet av en av de slingrande gruvorterna och omgiven av stora bergrum och vattenfyllda schakt ligger Gruvsviten! Sviten är för två personer och är världens djupast liggande svit. 

Man kan inte ta sig ner i gruvan eller upp ur den på egen hand, utan man ledsagas till och från sitt nattläger av gruvpersonalen. 

Observera att din mobiltelefon inte fungerar inne i berget. Personalen finns ovan jord dygnet runt och nås via kommunikationsradio.

Var det någon som hörde trummor? Vättar? Eller Orcher! 

Pris: Från 4890 kr för två personer inkl guidad visning av gruvans 155-metersnivå, en vickningskorg och frukost under jord.

Hitta hit: Från Västeråsleden i Sala svänger du in på Drottning Christinas väg. Sala Silvergruva ligger till höger om vägen. 

salasilvergruva.se

 

The Treehotel.The Treehotel.The Treehotel.
The Treehotel. Foto: Peter Lundström

7. The Treehotel vid Luleälven, Boden

Treehotel är beläget i tallskog med en fantastisk utsikt över Luleälven. Trädrummen hänger på höjder mellan 4 och 10 meter och äntras antingen via ramp, bro eller eldriven trappa.

 

Det finns sju olika rum att välja mellan the Cabin, the Dragonfly, the UFO, the Mirrorcube, the Blue Cone, the Bird's Nest och The 7th Room. 

Alla rummen är speciella på olika sätt. Det är en upplevelse att vaggas till sömns av tallarnas sus. Och bor du i det sjunde rummet kan du uppleva uteplatsen, som består av ett nät. Genom nätet växer en naturlig tall vars grenverk breder ut sig och ger möjlighet att klättra eller sitta i med det starka nätet säkert under. Här, på gränsen mellan himmel och jord, kan du till och med sova ute.

Pris: Från 4900 kr för två personer inkl frukost.

Hitta hit: Tag väg 97 mot Jokkmokk/Boden/Gammelstad från Luleå (Kallax flygplats). Efter cirka nio mil, eller en timme med bil, kommer du till Harads. Sväng till höger på Edeforsvägen och du är framme vid The Treehotel/Brittas pensionat.

treehotel.se

 

STF Blåhammaren fjällstation.STF Blåhammaren fjällstation.STF Blåhammaren fjällstation.
STF Blåhammaren fjällstation. Foto: Markus Westberg

8. STF Blåhammaren fjällstation, Jämtland

STFs högst belägna fjällstation är en verklig höjdare på flera sätt. Blåhammaren fjällstation ligger på kalfjället i västra Jämtland, 1086 meter över havet.

 

Erkänt god mat och en berömd fruktsoppa kryddas med den sorgliga historien om hur general Armfeldts karoliner råkade ut för en snöstorm på fjället nyåret 1718-19 och över 3000 man frös ihjäl. Och till detta en utsikt som slår det mesta med Helags och Sylmassivet i söder och den norska fjällvärlden i väster. 

På fjällstation serveras också en fruktsoppa som tillagas efter samma recept som använts sedan 1913. Klockan 18.00 varje kväll bjuds det på en trerätters middag i denna unika miljö. Stationen har fullständiga rättigheter. 

Pris: Dubbelrum från 1475 kr.

Hitta hit: Till Blåhammaren måste du vandra eller åka skidor. Närmaste bilvägar finns i Storulvån (12 km), Storvallen (14 km) och Rundhögen (10 km). Alla tre platserna har bilparkeringar.

svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-blahammaren-fjallstation

 

Norrqvarn Hotell & Konferens.Norrqvarn Hotell & Konferens.Norrqvarn Hotell & Konferens.
Norrqvarn Hotell & Konferens. Foto: Norrqvarn

9. Norrqvarn Hotell & Konferens, Lyrestad

Ta med barnen och bo som ett troll i en äkta trollstubbe. Runt 100 meter från Norrqvarn i Lyrestad, med anor från tidigt 1900-tal då kvarnen utgjorde en viktig plats för de närliggande gårdsfolken i trakten, finns två trollstubbar; Stora och Lilla Trollstubben.

 

I stubbarna ber du som ett troll och det finns kylskåp och vattenkokare. WC och duschar finns strax nedanför kullen där det finns en gästhamnsservice. Strax intill ligger Göta kanal, Sveriges tredje mest välbesökta turistattraktion.

På kullen finns också ett par svampar, en Flugsvamp och en Karl-Johansvamp. I dessa kan man också bo.

Pris: Dubbelrum i Lilla Trollstubben från 1290 kr.

Hitta hit: Resande norrifrån på E20 tar vänster mot Töreboda strax före bron över Göta kanal i Lyrestad. Resande söderifrån svänger höger före kanalen mot Fredsberg.

norrqvarn.se

 

Gotska Sandön.Gotska Sandön.Gotska Sandön.
Gotska Sandön. Foto: Magnus Lepschi

10. Gotska Sandön, nationalpark i Östersjön

Gotska Sandön ligger mitt i Östersjön, 38 km norr om Fårö och 85 km sydost om Landsort och brukar beskrivas som Östersjöns ensligaste plats.

 

Nästan hela ön är täckt av skog, främst tallskog. Bor gör man i rustika stugor vid lägerplatsen eller i fyrbyn. På ön, Sveriges trettionde största ö, kan man njuta av lugnet, de fantastiska sandstränderna och alla sälar och havsörnar.  

Att komma till ön är spektakulärt. Stranden Las Palmas, cirka 4 km från lägerplatsen är förstahandsvalet.  Där kan man gå in med fartygets stäv mot stranden. Beroende på vind och vågor nödgas man ibland välja en annan angöringspunkt på ön. Landstigning sker då via gummibåtar.

Pris: Dubbelrum från 2100 kr inkl färja.

Hitta hit: Passagerartrafiken till Gotska Sandön sker från Nynäshamn och Fårösund 20 maj - 4 september och tar cirka 3 timmar. Tag väg 73 från Stockholm och följ den till hamnen i Nynäshamn. Vid Nynäshamns station pekar en skylt till vänster mot "Turistbyrå/Fiskehamn". När ni svängt av där ligger fartyget rakt fram förbi rökeriet.

sandoresor.se

 

Lurö Gästhärbärge och Krog.Lurö Gästhärbärge och Krog.Lurö Gästhärbärge och Krog.
Lurö Gästhärbärge och Krog. Foto: Lurö Gästhärbärge & Krog

11. Lurö Gästhärbärge & Krog, i Vänern

Mitt i ett hav med dricksvatten – det mäktiga innanhavet Vänern – ligger naturreservatet Lurö skärgård.

 

Hit har människor sökt sig sedan urminnes tider. En del kom för att bosätta sig och bruka den bördiga jorden, finnas till hands för sjöfarande och få sin utkomst från det goda fisket. Sjömän sökte lä undan det ibland alltför vresiga innanhavet. Pilgrimer slog läger på sin färd till den helige Olofs grav i Nidaros (Trondheim). 

Fortfarande syns de historiska spåren i landskapet från den tid Lurö var ett centrum i Vänerland.

Idag är det Lurö Gästhärbärge & Krog som står för boendet och maten.

Pris: Från 1050 kr för två personer.

Hitta hit: Dagliga turer med Luröbåten från Ekenäs/Värmlandsnäs.  Avgång Ekenäs 10.00 Restid cirka 1 timma. Avgång Lurö 15.00. Restid cirka 1 timma (från midsommar till slutet av augusti). Har du egen båt lägger du till i naturhamnen Bösshamn eller vid gästbryggan på Stenstaka.

lurogast.se

 

Fabriken Furillen.Fabriken Furillen.Fabriken Furillen.
Fabriken Furillen. Foto: Fabriken Furillen

12. Fabriken Furillen, Gotland

Fabriken Furillen ligger på den cirka 500 hektar stora halvön Furillen, inte långt från Fårösund.

 

Miljön är karg och naturen handlar mest om sand och stenstränder, berg, klintar, raukar, hedar och det gamla kalkstensbrottet som ligger intill hotellet. Här växer även fridlysta orkidéer och vilda kryddväxter. Själv hotellet bjuder på avskalad modern design med den senaste tekniken. Det fanns 18 luxuösa rum och två eremitkojor. Dessa eremitkojor ligger på Furillens södra udde och är perfekt för den som söker total avkoppling, närhet till naturen och vill prova på ett avskilt och frånkopplat boende. Till kojorna tar man cykel.

Pris: Dubbelrum från 2450 kr inkl frukost.

Hitta hit: Från Visby kör väg 148 mot Fårösund, cirka 4,5 mil. Tag av höger mot Lergrav och Valleviken. Kör mot Lergrav. Efter cirka 8 km sväng vänster vid en vit skylt som markerar avfarten till Furillen. Följ vägen rakt fram. När ni ser de stora grushögarna torna upp är ni på rätt väg och strax framme.

furillen.com