12 smultronställen i Sverige som du inte vill missa

RESA I SVERIGE. Strand som på Franska rivieran, landskap som i Provence och korsvirkeshus som i Tyskland... Det är lätt att bli hemmablind för allt fantastiskt som finns i Sverige.

Låt oss tipsa om 12 smultronställen som förtjänar att ses och upptäckas.

Cykling och vandring är två trivsamma sätt att uppleva Österlen. Byarna ligger tätt liksom fiskelägena längs kusten. Foto: Shutterstock

1. Ystad och Österlen, Skåne

Vandra i Sveriges svar på Provence.

Österlen, Sveriges Provence, sträcker sig från sydöstligaste Skåne till Kristianstad. Cykling och vandring är två trivsamma sätt att uppleva Österlen. Byarna ligger tätt liksom fiskelägena längs kusten. Är man road av konst, finns det mycket av det. Konstnären Annika Jägfeldt har till exempel en galleribostad i Ystad, innan Österlen tar vid, där hon visar fler av sina coola rockporträtt, till exempel på Jimi Hendrix, Madonna och Bruce Springsteen. Fortsätter man sedan uppåt längs kusten passerar man skyltar till gallerier och ateljéer att stanna till vid.
För den som är mer road av shopping har Österlen många loppisar att bjuda på. De som anordnas av idrottsföreningarna är oftast de bästa. Tips! Kolla loppiskartan.se, svenskaloppisar. se eller antikochloppisguiden. se för datum och tider. För den som vill utforska Österlen till fots är Brösarps backar ett bra alternativ. Fina vandringsleder med böljande kullar – och betesmark för hästar, kossor och getter.
Hitta hit: Utgå från till exempel Simrishamn eller Ystad.

visitystadosterlen.se
 
Fotnot: Österleʹn, benämning på slättbygden i sydöstligaste Skåne, ungefär motsvarande Ingelstads, Järrestads och Albo härader – det vill säga Simrishamns och Tomelilla kommun samt angränsande delar av Ystads kommun. Någon fast gräns för området kan inte anges. Källa: Nationalencyklopedin


Roslagen omfattar de fyra skärgårdskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. På bilden Vaxholm. Foto: Shutterstock

2. Roslagen, östra Uppland

Paddla kajak i skärgården.

"I Roslagens famn på den blommande ö, där vågorna klucka mot strand och vassarna vagga och nyslaget hö det doftar emot oss ibland, där sitter jag uti bersån på en bänk och tittar på tärnor och mås" Så skrev Evert Taube i "Calle Schewens vals". Roslagen är skärgården, bruken, småstäderna och havet. Denna pärla omfattar de fyra skärgårdskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. Roslagens skärgård lämpar sig utmärkt för kajakpaddling. Glid fram ljudlöst mellan skärgårdens klippor och skär, bli ett med omgivningen. Bara i Norrtälje kommun finns 10 000 öar och holmar. Den lite mer äventyrlige söker sig till ytterskärgården som är karg, med mer eller mindre kala kobbar och skär och mer spelrum för vind och vågor. Den som vill undvika alltför många möten med sommargäster och badturister undviker högsäsongen i juli. Många företag hyr ut kajaker, ordnar kurser och guidade turer. Oberoende av ens förkunskaper finns det många lämpliga paddlingsrutter.
Hitta hit: Norrtälje brukar kallas för Roslagens huvudstad. Ligger sju mil norr om Stockholm.
roslagen.se


Man nästan anar att skogsrår, sjöjungfrur och vättar döljer sig bakom stenarna i nationalparken i Tiveden. Foto: Peter Söderberg

3. Tivedens nationalpark, Västra Götaland/Närke

Leta efter vättar och skogsrår.

Upplev levande mystik i sagornas skog med dramatiska klippskrevor och gigantiska granitblock, övervuxna med mossa. För den naturintresserade är parken ett eldorado.
Trolska Tiveden tar andan ur en med sin vilda natur och ljuvliga lugn. För inte så länge sedan fanns det människor som var fast övertygade om att de sett både skogsrår, sjöjungfrur och vättar i Tiveden, ett område skapat av inlandsisen för mer än 10 000 år sedan. När Tiveden blev nationalpark 1983 hade skogsavverkningen legat nere i flera decennier. Målet är nu att Tiveden långsamt ska återfå sin ursprungliga karaktär av urskog. Därför får de träd som faller ligga kvar och de mänskliga ingreppen i nationalparken minimeras och koncentreras till att hålla vandringslederna öppna. Har man tur kan man få syn på tjäder och tretåig hackspett. Fagertärns unika röda näckrosor har gjort parken till en vallfartsort för många biologer.
Hitta hit: Nationalparken nås med bil söderifrån, från riksväg 49 mellan Karlsborg och Askersund.
tiveden.se


Blå lagunen på Gotland är ett stort, turkosskimrande kalkbrott. Det är en populär badplats, och vattnet testas regelbundet eftersom det är ett EU-bad. Foto: Jenny Kiderud

4. Blå lagunen, norra Gotland

Bada i vackert kalkbrott.

Gotland är ett stort, turkosskimrande kalkbrott som ger en känsla av att vara utomlands.
Många av Gotlands gamla kalkbrott är numera vattenfyllda, bland annat det brott som fått namnet Blå lagunen. Sommartid är det gamla stenbrottet en mycket populär badplats som försetts med ny tillfartsväg, parkeringsplats och toaletter. Blå lagunen är det enda badbara brottet på Gotland där vattenanalyser görs vid flera tillfällen under säsongen eftersom det räknas som ett EU-bad med över 200 badande per dag. Får man chansen att sitta ensam nere vid vattenkanten en stund är det bara att njuta av brottens skönhet. Se ljusspelet på klippväggarna när solen studsar mot vattenytan och studera fågellivet. I de trolska brotten går det att ta sig ett dopp från tidig vår till långt in på hösten.
Hitta hit: Ta länsväg 148 mot Fårösund. Sväng vänster vid Bunge kyrka mot Ar. Blå lagunen ligger mellan Bästeträsk och kustremsan.
gotland.net


Pite havsbad har varmt vatten och massor av soltimmar. Och här kan den som vill näcka på nakenbadet, på sandstrandens nordligaste del. Foto: Mikael Sundkvist

5. Pite havsbad, Piteå

Näcka på rivieran.

På 1950-talet hade Pite Havsbad under tre år i följd Sveriges varmaste badvatten, och fick i samband med detta benämningen Norrbottens riviera. Att Pite sedan har oslagbart många soltimmar på sommaren spär förstås på ryktet. Havsbadet ligger i Bottenviken, cirka tio kilometer sydost om Piteå, vid Piteälvens utlopp invid en kilometerlång sandstrand.
Sommaren 1970 skrevs svensk naturisthistoria då Piteå blev först i landet med att inrätta ett skyltat nakenbad. Sandstrandens nordligaste del är avsett för naturister, nakenbadet kallas även Naturisten.
Det är inte bara barnfamiljer som väljer att åka till Pite havsbad. Många kommer med husvagn eller husbil och väljer bland de många platserna med havsutsikt. Många stannar sedan hela sommaren. Nöjeslivet kring Pite havsbad kvällstid är berömt i hela Sverige.
Hitta hit: Cirka tio kilometer sydost om Piteå.
visitpitea.se


Under de senaste åren har Höga kusten blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Foto: Adobe Stock

6. Höga kusten, Ångermanland

Storslagen natur och unik skärgård.

Det är ingen slump att många söker sig till Höga kusten för den storslagna naturen och den unika skärgården. Begreppet Höga kusten myntades i början på 1970- talet, i samband med Höga kusten-utredningen 1974.
Höga kusten blev ett världsarv år 2000. Sex år senare utvidgades detta världsarv med Kvarkens skärgård på den finländska kusten i Österbotten. Under de senaste åren har Höga kusten tillsammans med Gotland blivit ett av
Sveriges snabbast växande besöksmål. Skuleberget, Skuleskogens nationalpark, Högbonden, Ulvöarna och Trysunda är populära attraktioner.
Vandring lockar också besökare till platsen.
Många tänker nog på surströmming när mat och Höga kusten sätts samman. Här bottnar en stor del i den surströmmingskultur som finns och det var också här, på Ulvön, som Surströmmingsakademin instiftades 1999.
Hitta hit: Det område som ligger öster om E4 i Kramfors och Örnsköldsvik samt nordost om Ångermanälven.
hogakusten.com


Zornmuseet i Mora äger världens största samling av Anders Zorns konst. Foto: Magnus Viktorsson

7. Zornmuseet och Zorngården, Mora

Möt äkta Zornkullor.

Det är något alldeles speciellt med landskapet runt sjön Siljan i Dalarna. Upplev historiens vingslag på en levande fäbod eller hembygdsgård.
Och se konstnären Anders Zorns konstverk i hans egen hembygd. Zornmuseet äger världens största samling av hans verk. Här erbjuds alltid en permanent utställning med Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar.
Ett rum ägnas åt den omfattande silversamling som en gång prydde Zorngården, konstnärens utmärkelser och Emma Zorns smycken.
Zorngården, också i Mora, är ett av Sveriges mest berömda konstnärshem, som nyligen firade 75 år som museum.
Byggt och inrett kring sekelskiftet 1900 av Anders och Emma Zorn står det i dag närmast orört sedan deras tid.
I de originellt utformade rummen blandas konst och konsthantverk från hela världen med kurbits och dalatradition: vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn själv ritat. Till huset hör en trädgård med gammeldags rosor, köksväxter och fruktträd och med skulpturer av Zorn.
Hitta hit: Vasagatan 36 i Mora.
zorn.se


På ekoturismföretaget WildSweden har man några av landets bästa viltguider. De vet när, var och hur älgar och andra djur rör sig och är verksamma i ett av landets älgtätaste områden. Foto: Jörgen Pettersson

8. Wildsweden, skogarna runt Skinnskatteberg

Åk på ekologiskt bäversafari.

Företaget WildSweden, som är ekoturistcertifierat, har funnits i över 15 år, och man erbjuder bland annat älg- och bäversafari samt varg- och björnskådning. Men det handlar inte bara om att se de ikoniska vilda djuren, det handlar också om att uppleva genuina, vackra platser, sitta intill en lägereld vid en insjö och lyssna på tystnaden, samtidigt som man vet att det finns vilda djur i skogen. Tidningen National Geographic Traveller Magazine har omnämnt företagets safarier som en av "50 tours of a lifetime", och företaget har utsetts till både "Årets turistföretag" i Sverige och "Årets ekoturismföretag" nationellt.
Guiderna är noga med att inspirera besökarna att vara varsamma med naturen man rör sig i och inte ta den för given. Och man vill att hela bygden ska tjäna på turismen.
Därför väljer man alltid småskaliga boendeanläggningar där ägarna själva bor på området. Det kan vara allt från tältplatser till herrgårdar, men det ska vara lokalt ägt.
Hitta hit: Man möter upp guiderna på olika platser, bland annat i Kolarbyn Eco-lodge vid södra sidan om Skärsjön, cirka tre kilometer sydost om Skinnskatteberg i Västmanlands län.
wildsweden.se


Smygehuk, öster om Trelleborg, omges av steniga stränder. Foto: Adobe Stock

9. Smygehuks fyr, Smygehamn

Besök Sveriges sydligaste udde.

Smygehuk, öster om Trelleborg, är en flack sandudde som omges av steniga stränder. Strax öster om udden ligger Smygehamn. Smygehuks gamla fyr, väster om byn, är ett fint besöksmål och det 17 meter höga tornet erbjuder en hänförande utsikt. Fyren är öppen dagtid under sommaren.
Den gamla fyrvaktarbostaden är sedan ett tiotal år ombyggd till vandrarhem och i det gamla mistlurshuset arrangeras bland annat konstutställningar. Från cykelsadeln kan man upptäcka Söderslätts småvägar med dess byar och kyrkor.
Några hundra meter österut ligger den gamla fiskehamnen med rökeri, kafé och båtklubb.
Köpmansmagasinet sägs ha fungerat som omlastningsplats för smuggelvaror under Napoleonkrigen. Under sommaren arrangeras konst- och konsthantverksutställningar och skånska matdagar, musik, teater och andra evenemang.
Här kan man också delta i Sveriges sydligaste spelmansstämma som arrangeras i Smygehuk varje sommar.
Hitta hit: Alldeles intill väg 9 mellan Trelleborg och Ystad väster om Smygehamn.
soderslatt.com/smygehuk


I Grisslehamn ligger författaren Albert Engströms gamla bostad där hans hem återskapats. Foto: Shutterstock

10. Grisslehamn, Väddö

Fika vid idylliskt konstnärshem.

"Nu är jag ägare av ett hemman med corps de logi, uthus och ateljé, den underbarast belägna i landet. När höststormarna komma, yr skummet över takåsen och i sjön nedanför jagar sälen." Så skrev författaren Albert Engström när han köpte fastigheten Augustberg i Grisslehamn och byggde sin ateljé långt ute på en klippa vid Ålands hav.
I Albert Engströms gamla bostad har hans hem återskapats, och här ser det i stort sett likadant ut som den idyll det var när familjen Engström levde i Grisslehamn. Här finns museet och museibutiken.
I brygghuset, mitt emot museet, finns kaffestugan Kafé Kalaset. På Väddös norra spets, där himmel möter hav, ligger Grisslehamn, ett gammalt fiskeläge vid Ålands hav. Ett stenkast från havet ligger också Hotell Havsbaden, ett sekelskifteshotell med anor från 1903. Turister letade sig dock hit ännu tidigare, bland annat till varmbadhuset på södra sidan av hamnen där kurer med getmjölk, komjölk och mineralvatten erbjöds.
Hitta hit: Engströms väg 11 i Grisslehamn.
upplevroslagen.se/ organisator/albertengstrom


Sveriges minsta vandrarhem, Lotshuset Gästhem, ligger utanför Nordmaling. Foto: Andreas Nilsson

11. Lotshuset Gästhem, Nordmaling

Upptäck skärgården i Västerbotten.

Så långt ut i den väster- bottniska kusten man kan komma med bil, och lite till, ligger Sveriges minsta vandrarhem, Lotshuset Gästhem, beläget i det gamla fiskeläget Järnäsklubb. Klubb betyder "i havet utskjutande udde", och det stämmer väl in på Järnäsklubb som ligger längst ute på en landtunga långt uppe i Norra Kvarken. Endast en smal stenbro binder samman Lotshuset med Jär- näsklubb. Och ens enda säll- skap är lotsarnas små stugor, den karga udden, kobbarna och så havet förstås.
Här njuter man i första hand av omgivningen: badar, fiskar, promenerar över klipporna.

Lotshuset har tre dubbelrum med havsutsikt och badrum i korridoren. I huset finns ett fullt utrustat gästkök, tre säll- skapsytor varav två belägna i tornet med en oslagbar utsikt.
Hitta hit: Storklubben 18, Nordmaling. Ligger vid havet på Storklubben i Järnässklubb utanför Nordmaling mellan Umeå och Örnsköldsvik.
lotshuset.se


Den äldsta byggnad som finns bevarad i Ystad är Mariakyrkan, från början av 1200-talet. Foto: Stefan Berg

12. Ystad, Skåne

Titta på riktigt gamla hus.

Ystad är en av de bäst bevarade medeltida städerna i landet. Få städer kan visa upp en så komplett bild av svunnen miljö som Ystad med sina drygt 300 välbevarade korsvirkeshus.
I Ystad möts man av en blandning av gammalt och nytt, de äldsta delarna är från 1200-talet. Detta trots att staden flera gånger har plundrats och bränts av danskarna under krigen på 1600-talet.
Den äldsta byggnad som finns bevarad i Ystad är Mariakyrkan, från början av 1200-talet. Här finns även Sveriges näst äldsta kloster, Gråbrödraklostret, invigt 1267, och en miljö med många välbevarade korsvirkeshus från 1700-talet.
Av kommunens drygt 27 000 invånare bor cirka 17 000 i själva staden. Ingen av Ystadsborna är mer känd i världen än den fiktive kommissarie Kurt Wallander från Henning Mankells detektivromaner. Tack vare honom – och stadens extremt lyckade satsning på filmturism – kammade Ystad hem Stora Turismpriset 2009.
Hitta hit: Fyra mil öster om Trelleborg.
ystad.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande