Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 smultronställen i Sverige som du inte vill missa

RESA I SVERIGE. Strand som på Franska rivieran, landskap som i Provence och korsvirkeshus som i Tyskland... Det är lätt att bli hemmablind för allt fantastiskt som finns i Sverige.

Låt oss tipsa om 12 smultronställen som förtjänar att ses och upptäckas.

Cykling och vandring är två trivsamma sätt att uppleva Österlen. Byarna ligger tätt liksom fiskelägena längs kusten.

Foto: Shutterstock

1 av 12

1. Ystad och Österlen, Skåne

Vandra i Sveriges svar på Provence.
Österlen, Sveriges Provence, sträcker sig från sydöstligaste Skåne till Kristianstad. Cykling och vandring är två trivsamma sätt att uppleva Österlen. Byarna ligger tätt liksom fiskelägena längs kusten. Är man road av konst, finns det mycket av det. Konstnären Annika Jägfeldt har till exempel en galleribostad i Ystad, innan Österlen tar vid, där hon visar fler av sina coola rockporträtt, till exempel på Jimi Hendrix, Madonna och Bruce Springsteen. Fortsätter man sedan uppåt längs kusten passerar man skyltar till gallerier och ateljéer att stanna till vid.
För den som är mer road av shopping har Österlen många loppisar att bjuda på. De som anordnas av idrottsföreningarna är oftast de bästa. Tips! Kolla loppiskartan.se, svenskaloppisar. se eller antikochloppisguiden. se för datum och tider. För den som vill utforska Österlen till fots är Brösarps backar ett bra alternativ. Fina vandringsleder med böljande kullar – och betesmark för hästar, kossor och getter.
Hitta hit: Utgå från till exempel Simrishamn eller Ystad.
visitystadosterlen.se
 
Fotnot: Österleʹn, benämning på slättbygden i sydöstligaste Skåne, ungefär motsvarande Ingelstads, Järrestads och Albo härader – det vill säga Simrishamns och Tomelilla kommun samt angränsande delar av Ystads kommun. Någon fast gräns för området kan inte anges. Källa: Nationalencyklopedin

1 av 12