Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sjöpaviljongen, Tranebergsstrand 4.
Sjöpaviljongen, Tranebergsstrand 4.
Sjöpaviljongen, Tranebergsstrand 4.
Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64.
Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64.
Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64.
Grodhavet, Karlbergs Strand 12.
Grodhavet, Karlbergs Strand 12.
Grodhavet, Karlbergs Strand 12.
Strandbryggan Sea Club, Strandvägskajen 27.
Strandbryggan Sea Club, Strandvägskajen 27.
Strandbryggan Sea Club, Strandvägskajen 27.
Rökeriet, Fjäderholmarna.
Rökeriet, Fjäderholmarna.
Rökeriet, Fjäderholmarna.
1 AV 5
Sjöpaviljongen, Tranebergsstrand 4.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
2 AV 5
Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64.
Foto: MATS LINDFORS
3 AV 5
Grodhavet, Karlbergs Strand 12.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
4 AV 5
Strandbryggan Sea Club, Strandvägskajen 27.
Foto: PRESS
5 AV 5
Rökeriet, Fjäderholmarna.
Foto: PRESS

12 sjönära restauranger i Stockholm

Hela Stockholm är full av vatten och många härliga restauranger och caféer har närhet till sjö och hav. Man kan äta rökta räkor på Fjäderholmarna, doppa tårna i sanden under palmerna på Thaibåten eller njuta av Solstugans solnedgångar vid Fredhällsklipporna! Här kommer tips på 12 utvalda sjönära restauranger och kaféer i Stockholm.

Hélène Lundgren

Sjöpaviljongen

Sjöpaviljongen har öppet året runt och ligger vid Alvik strand, i närheten av Tranebergsbron. Det går att lägga till med båt och på bryggan finns en terrass med uteservering och infravärme. Här serveras riktigt goda luncher och middagar med mat efter säsong. Sjöpaviljongens Crème Caramel är bland de godaste efterrätter jag ätit. En trappa upp finns en festvåning att hyra med utsikt över fjärden.

Hitta hit: Tranebergsstrand 4.

Solstugan

Solstugan håller öppet mellan april - september och är ett gammalt klassisk ställe som ligger högt uppe på Fredhällsklipporna. Restaurangen byggdes 1922, och har en lite kitschig inredning samt ett trägolv som fortfarande är i original. Solstugan är ett passande val för en romantisk dejt med en oslagbar utsikt i solnedgången och det är alltid 21 grader varmt på terrassen. Under sommaren är det liveband och DJ's fyra kvällar i veckan med blandad musik av soul, reggae, pop och hiphop. Restaurangen har haft samma ägare i 30 år och här serveras stora goda hamburgare, fisk och skaldjur, sallader, wraps och smörgåsar.

Hitta hit: Snoilskyvägen 37.

Solstugan, Snoilskyvägen 37. Foto: TOMMY PEDERSEN

Mälarpaviljongen

På Norr Mälarstrand ligger Mälarpaviljongen som är ett grönskande regnbågskafé med många blommor, grönsaker och en egen trädgårdsmästare anställd. Restaurangen är ett tydligt vårtecken och här finns även inredning och plantor till försäljning. Maten är skandinaviska klassiker, och restaurangen har ett stort utbud av rosévin samt ett eget vin från Sydafrika. Mälarpaviljongen står för mångfald och tolerans och restaurangen driver även projektet Regnbågsfonden och samlar in pengar till olika HBTQ-organisationer runtom i världen.

Hitta hit: Norr Mälarstrand 64.

LÄS MER: Fika i Stockholm – 45 kaféer värda ett besök

Orangeriet bar & café

Orangeriet är öppet året runt och ligger på Norr Mälarstrand med utsikt över Riddarfjärden. Restaurangen är mysig, både när solen skiner och när det är ruggigt ut. Då kan man sitta inomhus i sköna soffor framför den stora öppna spisen som står i mitten av rummet. Nytt för i år är tak på uteserveringen och skjutbara fönster. På sommaren har maten en somrig sydamerikansk känsla och på hösten är det mer traditionell mat. I baren serverar det cocktails samt smårätter och vägg i vägg ligger Trattorian som serverar italiensk mat. På fredagar är det soulklubb och ibland spelar liveband.

Hitta hit: Norr Mälarstrand Kajplats 464.

Orangeriet bar & café, Norr Mälarstrand Kajplats 464. Foto: PRESS

Grodhavet

Restaurang Grodhavet ligger på en gammal pråm i närheten av Pampas Marina. Restaurangen drivs av det paret Tobbe och Jurirat som har skapat en blandning mellan en strandkrog utomlands och hemma-hos. Pråmen har öppet året runt med lunch på vardagarna samt brunch på helgerna och kvällsöppet onsdag - lördag. När det är varmt ute kan man sitta ute på däck och ta en god hantverksöl från ett litet mikrobryggeri. På fredagar är det grillbuffé och en trubadur som spelar. Maten är säsongsbetonad med mycket grillat, rökt, fisk och skaldjur.

Hitta hit: Karlbergs Strand 12.

Koloni Strömparterren

På Helgeandsholmen, vid vattnet mellan slottet och Operan ligger kaféet Koloni som är en liten lugn oas. Strömparterren öppnade i mitten av 1800-talet, och under sommaren kan man sitta här i lugnet och titta på fåglarna och alla fiskarna. Är det kallt ute kan man sitta inomhus bland de gröna växterna i orangeriet. På sommaren finns det solbryggor i vattnet och kaféet serveras ekologisk Kravmärkt mat med smörgåsar, wraps, sallader, pajer och bakad potatis. Nytt för i sommar är att gästerna kan köpa ett litet grillpaket på kaféet med korvar, bröd, grönsaker och sås som man sen själv kan grilla. Medeltidsmuseet ligger precis bredvid med utställningar om Stockholms uppkomst och hur människor levde under medeltiden.   

Hitta hit: Strömparterren 5, Helgeandsholmen.

Koloni Strömparterren, Strömparterren 5. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Strandbryggan Sea Club och Sjöcaféet 

På Strandvägen ligger både Strandbryggan Sea Club och Strandbistron som har plats för över 300 personer och ändå fler i loungebaren där en Dj spelar. Det finns en gästbrygga om man kommer med båt. Strandbryggan har tre barer och drivs av två tjejer som jobbar järnet på sommaren och är lediga på vintern. Köket serverar bistromat, champagnen flödar och restaurangen har ett eget rosévin från Frankrike. Vid Djurgårdsbron ligger också Sjöcaféet som är öppet året runt med en stor uteservering precis vid vattnet. Restaurangen har även hand om turistbyrån Visit Djurgården som hyr ut cyklar, kajaker och trampbåtar.

Hitta hit: Strandvägskajen 27, Strandvägen Kajplats 19 och Galärvarvsvägen 2.

LÄS MER: Tio mest intressanta krogarna i Stockholm

Oaxen Krog & Slip

I ett ombyggt slipskjul bredvid Djurgårdsvarvet ligger Oaxen restaurang som är Stockholms enda restaurang med två Michelinstjärnor. Här serveras en avsmakningsmenyer med sex eller tio rätter. Restaurangen har även en egen odlingslott på Djurgården och en anställd trädgårdsmästare. Oaxen Slipen ligger i samma lokaler serverar ekologisk, närproducerad nordisk bistromat efter säsong. Det finns ofta drop-in platser vid baren. Slipens uteservering med utsikt över Beckholmen har öppet april - september och här är det populärt att äta rökta räkor och blåmusslor. På Beckholmen ligger också Oaxens hotell, Prince van Orangiën på en gammal holländsk kanalbåt med sex underbara, romantiska hytter där inredningen går i passande marin stil med mahogny och marmor.     

HItta hit: Beckholmsvägen 26.

Oaxen Krog & Slip, Beckholmsvägen 26. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Nya Carnegiebryggeriet

I den gamla Lumafabriken ligger Nya Carnegiebryggeriets eget mikrobryggeri där runt tio hantverksbryggda öl finns på fat. Bryggeriet ägs delvis av Brooklyn Brewery och här kan man gå på en guidad bryggeritur med provsmakning av riktigt god hantverksbryggd öl. Runt tio gånger per år firas stora event som till exempel St Patrick day. Den 12 september firas Sjöstadens starkaste person där deltagarna ska lyfta stora fat, bära en öltunna, hänga upp maltsäckar och dra en foodtruck. Från uteserveringen har man utsikt över Hammarbykanalen och på fredagar spelar en DJ.

HItta hit: Ljusslingan 15-17, Hammarby sjöstad 

Thaiboat

På Thaibåten kan man sitta i en solstol bland vajande palmer med en drink i handen och doppa tårna i sanden. Här serveras färska drinkar, thailändsk öl och vällagad thaimat. Båten är numera öppen året runt men under sommarsäsongen bjuds det tropisk musik med DJ på fredagar. Nytt för sommaren är också en pimpad eldriven tuk-tuk som ska åka runt i Stockholm och hämta upp gäster till restaurangen. Under sommaren är det gratis yoga på lördagar och på söndagar blir det gratis zumba på Hammarbykajen.

HItta hit: Norra Hammarbyhamnen Kajplats 301.

Thaiboat, Norra Hammarbyhamnen Kajplats 301. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Rökeriet Fjäderholmarna

Från 29 april - 3 september går båten från Slussen till Fjäderholmarna. Öarna brukar kallas Stockholms närmaste skärgårdsöar och redan under 1670-talet fanns här ett sjögästgiveri. På 1880-talet gick båtarna i skytteltrafik till ön där folk kunde köpa brännvin. Här ligger numera restaurangen Rökeriet som har en stor uteservering och på sommaren öppnar utomhusbaren. Restaurangen har ett eget rökeri där man både varmröker och kallröker allt från rökta räkor, lax, torsk, viltkött, musslor till blomkål. I mitten av maj firas Fjäderholmarnas dag och på ön finns även många hantverkare, en glassbar, chokladbutik, flera krogar och ett eget bryggeri.

Hitta hit: Fjäderholmarna, färja från Nybroplan, kajplats 13. 

Konditori Lyran och Café Uddvillan

Lyran är ett av Stockholms mest klassiska fik i ett underbart gammalt trähus med torn och utsikt över Mälaren. Huset byggdes 1867 och här samlades dåtidens kulturelit. På 1870-80 talet anordnades många kultur- och musiktillställningar här som kallades ”Kollifej på Lyran”. Henrik Ibsen har varit på besök, och det sägs att det var han som myntat namnet när han sa att man blir på lyran. Lyran har planer på att även bygga en dansbana och ett o

rangeri. På en halvö vid Mälarhöjden ligger Klubbensborg med pensionat, vandrarhem, camping och Café Uddvillan som har utsikt över Mälaren. Det är få som känner till att man kan bo i ett eget litet hus, med närhet till både vatten och staden för en billig penning.

HItta hit: Ålgrytevägen 90 och Klubbensborgsvägen 27.

Konditori Lyran, Ålgrytevägen 90. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN