12 klimatsmarta resmål i Sverige

Varför åka utomlands när vi har så mycket fantastiskt – och klimatsmart – på hemmaplan? Författaren Niklas Kämpargård har specialiserat sig på svenska utflykter, boenden och sevärdheter. Vi har valt ut 12 av de bästa tipsen från hans nyutkomna bok "Svemester".

Text Niklas Kämpargård

Inlandsbanan sträcker sig från Kristinehamn till Gällivare. Foto: Håkan Wike

1. Åk med Inlandsbanan

Få tågsträckningar är så somriga som Inlandsbanan, som löper parallellt med den svenska fjällkedjan. Här kan du hoppa ombord – eller kliva av – på nästan 70 olika stationer längs den nästan 130 mil långa järnvägen från Kristinehamn ända upp till Gällivare, vid kanten av världsarvsområdet Laponia. Räkna med minst en vecka för att ta dig hela sträckan. Gärna två veckor.
Ett bra tips för den som verkligen vill uppleva hela Inlandsbanans sträckning är att börja i Kristinehamn och boka in sig på klassiska resepaketet Upptäck Inlandsbanan. Då kan du under tio dagar ta del av Inlandsbanans hela sträckning och behöver inte bekymra dig över varken boende eller transit. Allt planeras och bokas gemensamt med förbokade hotell längs vägen. Du kan givetvis också boka precis samma resa på egen hand.
inlandsbanan.se
Ta den eldrivna färjan till Kastellet och lär dig mer om fästningens spännande historia. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Ta färjan till Vaxholms kastell

En eldriven färja går mellan Vaxholm och Kastellet, en numera uttjänt befästning som upptar ön Vaxholmen i sundet mellan staden Vaxholm och Rindö i Stockholms skärgård. Turen tar omkring två minuter och går fyra gånger i timmen. Väl på Kastellet kan du lära dig mer om fästningens spännande historia, från mitten av 1500-­talet och framåt.
vaxholm.se
STF Trollskogens vandrarhem är en naturidyll. Foto: SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

3. Övernatta i en jurta i skogen

STF Trollskogens vandrarhem ligger i utkanten av den idylliska byn Torna ­Hällestad knappt 15 kilometer utanför Lund och 20 kilometer från Malmö. En naturidyll omgiven av kuperade hagar och ett flertal naturreservat. Här kan du välja att bo i en del av den fyrlängade traditionella skånska gården med både vasstak och kullerstensgård eller i en jurta (ett tältliknande hem som används av nomader i Mongoliet) mitt ute i skogen. Missa inte att titta in i Göingestugan som inretts som på 1800­-talet.
svenskaturistforeningen.se/boende/stf-trollskogens-vandrarhem/
Växhusets vandrarhem utanför Söderhamn. Foto: Niklas Kämpargård

4. Bo på självförsörjande vandrarhem

På Växhusets Vandrarhem är i princip allt odlat och förädlat på plats. Här finns ett litet kafé som serverar både fika och frukost – särskilt gott om man börjat dagen med ett dopp i sjön några hundra meter över fälten.
Efter en kurs i permakultur för drygt 25 år sedan bestämde sig Ralf Palmpers och hustrun Sonja för att göra verklighet av en gammal dröm: att bli självförsörjande på egna odlingar med egna djur, och på så vis omsätta sina teoretiska kunskaper till praktisk handlingskraft. Och visst har de lyckats – många gånger om – och numera kan man som gäst ta del av Ralfs och Sonjas idoga arbete på gården Mobodarne. Hela anläggningen är så hållbar det bara går, med komposttoaletter (luktar inte ett skvatt) och solel. Dessutom har duschvattnet värmts av solens strålar.
vaxhuset.se
Kolarbyn ligger högt upp på många människors önskelista för att få uppleva naturen. Foto: SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

5. Sov på Sveriges mest primitiva hotell

Kolarbyn har kallats Sveriges mest primitiva hotell. Ändå ligger Kolarbyn högt upp på många människors önskelista just för att besökaren här får en chans att uppleva naturen på riktigt.
Totalt finns det tolv enkla kojor med bänkar, uppblåsbara liggunderlag, fårskinn samt en brasa i varje koja. Du ansvarar själv för din egen värme och det finns varken elektricitet, dusch eller andra moderniteter. Däremot går det utmärkt att ta ett dopp i sjön.
kolarbyn.se
Sankt Anna skärgård är populärt bland paddlare. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Övernatta gratis i kungens jaktstuga

Längst ut i Sankt Anna skärgård ligger en skara kala kobbar och skär med ett rikt fågelliv som intresserar många paddlare. På Melskär hittar du Kungens röda lilla jaktstuga, en fastighet som tidigare tillhörde militären, men som kungen fick i gåva när militären drog sig tillbaka från skäret.
Numera förvaltas stugan av Länsstyrelsen i Östergötland. Det är gratis att övernatta, men stugan måste bokas via Länsstyrelsen. Ring och boka så får du veta var nyckeln är. 


lansstyrelsen.se/ostergotland/besok-och-upptack/naturreservat/sankt-anna-naturreservat.html
Gourmetmat i världsklass på Skoogs krog i Funäsdalen. Foto: Niklas Kämpargård

7. Ät närproducerade vildsvin

Precis nedanför Funäsdalsberget vid infarten till Funäsdalen i Härjedalen hittar du familjen Bertilssons enastående restaurang. Här kan du spåra råvarorna tillbaka till bönderna som frambringat dem – så nära Funäsdalen som möjligt. Sålunda kommer exempelvis vildsvinsköttet från kusin Daniel, grönsakerna från Mora eller Ås Trädgård och rödingen från en liten sjö nedanför Sylarna. Närproducerat och av yppersta kvalitet.
Emil Bertilsson basar i köket och serverar den ena överraskningen efter den andra. Självklart odlar familjen Bertilsson egna grönsaker när det går (vi är trots allt rätt långt norrut) och har egna grisar.
skoogs.bertilssons.se
Betande djur håller Ombergs beten öppna. Foto: Niklas Kämpargård

8. Besök en ekopark

Statliga Sveaskog har avsatt stora arealer med sammanhängande skogar (i genomsnitt 5 000 hektar) på 37 platser runt om i Sverige. Syftet är att bevara sammanhängande landskap med höga naturvärden och öka naturvårdsambitionerna lokalt för att på så sätt skapa grund för naturturismupplevelser i några av landets mest variationsrika skogar. Totalt omfattar ekoparkssatsningen 175 000 hektar av Sveaskogs produktiva skogar vilket motsvarar lite drygt 5 procent av det totala skogsinnehavet.
Den första ekoparken – Ekopark Omberg – invigdes 2003 och den senaste – Ekopark Öjesjöbrännan – invigdes 2016. Missa inte ekoparkerna Färna, Halle­ och Hunneberg, Hornslandet, Hornsö, Kilsbergen, Käringberget, Ledfat, Norra Vätterns skärgård, Omberg, Raslången och Öjesjöbrännan – den sistnämda en branddynamisk ekopark som anlades efter den stora skogsbranden år 2014.
sveaskog.se/skog-och-virke/miljo--och-naturvard/vara-ekoparker
Varje kåta värms upp med en liten kamin och du somnar till skogens ljud. Foto: Niklas Kämpargård

9. Njut av norrskenet i safaricampen

Vid sidan om Råne älv hittar du fyra kåtor och en toalett mitt ute i den djupa snön. Precis som i Afrika serverar Jonas Geijke en drink – eller en måltid – runt eldstaden där du sitter bekvämt på renskinn med sagolik utsikt över Råne älv. Varje kåta värms upp med en liten kamin och du somnar lätt till skogens och vindens ljud.
Bortsett från att njuta av norrskenet kan du också åka hundspann, ta en snöskotur eller cykla (fatbikes), åka spark eller skapa konstverk av is på älven. Sommartid kan du fiska, bada eller övernatta i den flytande bastun, som då förvandlas till ett flytande rum.
aurorasafaricamp.com
Myskoxcentrum är ett ypperligt sätt att komma riktigt nära våra svenska urtidsdjur utan att störa deras existens. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Spana på vilda myskoxar

Som en kvarleva från en svunnen tid vandrar fortfarande vilda myskoxar omkring i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. På den norska sidan finns ett antal individer kvar kring Dovrefjäll och i Sverige har omfattande utsättningsförsök i början av 2000­talet resulterat i en genetiskt sett starkare stam.
För att skapa grund för en bra avel och undvika inavel bildades 2007 Myskoxcentrum i Härjedalen där man bedriver forskning och visningsverksamhet. Här kan du bland annat besöka hägnet för att lära dig mer om de skandinaviska myskoxarna och stifta bekantskap med hägnets fyra djur, Helga (född 2008), Härje (född 2008), Kompis (född 2009) och Naessa (född 2010).
Med tanke på att turism i andra fall är ett störningsmoment som allvarligt riskerar att slå ut den vilda stammen av myskoxar är Myskoxcentrum ett ypperligt sätt att komma riktigt nära våra svenska urtidsdjur utan att störa deras existens. Anläggningen är 15 hektar stor och under visningen får du bland annat se när djuren matas.
myskoxcentrum.se
Att cykla dressin är ett utmärkt sätt att njuta av nerlagda järnvägsspår. Foto: Niklas Kämpargård

11. Cykla dressin på nerlagda järnvägsspår

Det är något speciellt med att cykla dressin. Trögt, absolut, i synnerhet i uppförsbackarna, men också spännande, fartfyllt och fullt av äventyr längs vägen. Från Bengtsfors i norra Dalsland är det drygt 50 kilometer till Årjäng, blott en dagsresa norrut. Med hyfsad fart cyklar du omkring en mil i timmen utan att anstränga dig.
Ta med en rejäl fikakorg och njut av härliga fikastopp längs vägen. Tänk på att lyfta av dressinen från spåret när du stannar eftersom det kan komma andra dressiner både norr­ och söderifrån.
dvvj.se
Vackra Åsens by ett par mil utanför Jönköping. Foto: Niklas Kämpargård

12. Gör en tidsresa i kulturreservat

Precis när morgondimman lättar i gläntorna runt Åsens by syns rådjuren klart och tydligt. En bock med imponerande horn, en get och två kid, knappa månaden gamla. Åsens by i Haurida socken utanför Jönköping är inte bara Sveriges första kulturreservat utan också en unik miljö i fråga om orörda naturvärden och sköna, avkopplande idyller i landskapet.
Eftersom varken 1700-­talets "storskifte" eller 1800­talets "laga skifte" genomfördes fullt ut i Åsens by ser odlingslandskapet fortfarande ut som det gjorde innan dessa reformer lanserades, långt innan dess att mängder med byar splittrades i statliga försök att göra små olönsamma ägor lönsamma genom att flytta ut gårdarna från byn och koppla stora jordlotter till respektive gård för en mer rationell drift. Det finns ett vandrarhem i byn.
asensby.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande