12 klassiska badorter i Sverige

Att ta hälsosamma bad blev populärt under 1800-talet och den tidens badande har blivit dagens spa.

För alla basdugna har Allt om Resor valt ut 12 härliga, klassiska badorter från västra till östra Sverige.

Av Johan Dahlqvist

Andra har också läst

Foto: GETTY IMAGES

Flanera på bryggan och ät en räksmörgås i Smögen.

1. Smögen


Smögen med den långa ”Smögenbryggan” präglas av närheten till havet, fiske och det är populärt att flanera på bryggan och studera både folk- och båtlivet.

Inte långt därifrån ligger mysiga Hotell Smögens Hafvsbad, som invigdes 1900 som en kurort och mötesplats. Dåtidens jetset vallfärdade till detta nya vattenhål och Smögen blev ett av säsongens måsten. I Smögen andades man syremättad luft och badade i det salta havet. I dåtidens skrifter stod också att: ”Smögen är synnerligen är lämpligt för dem som genom några veckors friluftsvistelse vid hav och klippor ämna rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar".

Idag är det fokus på restauranger med gigantiska räksmörgåsar och bra shopping längs bryggan men också stundtals party i gästhamnen. Smögen är bland annat känt för den årliga Seglarveckan på Västkusten då festsugna ungdomar besöker olika gästhamnar.

www.sotenas.se

Foto: Johan Dahlqvist

Modernt spa har ersatt de kurerande gyttjebaden i Strömstad.

2. Strömstad


Redan på 1780-talet upptäcktes den hälsobringande brunnen Lejonkällan. Ett brunns- och varmbadhus byggdes då och många av de gamla villorna finns kvar i Strömstad. Dagens badhus från 1909 är karakteristiskt i hamnen, så även det flytande kallbadhuset på Laholmens udde.

Dagens bad tas i moderna och coola Strömstad Spa i Kebalbukten. Det var ur samma bukt som den berömda badgyttjan hämtades en gång i tiden. Gyttjans goda läkekraft blev havskurorten Strömstads signum. Sedan dess har mycket hänt och nu kommer besökarna till Strömstad inte så mycket för att kurera sina krämpor utan för bad och Spa. Man njuter av den gamla stadskärnan och miljön och från ”räkans huvudstad”, som Strömstad också kallas, man kan också ta färjan till magnifika Kosteröarna.

www.stromstad.se

Foto: Johan Dahlqvist

Gå på spa eller kallbadhus i Lysekil.

3. Lysekil


Lysekil kom att bli stockholmarnas speciella västkustbadort. Besökarna badade i Lysekils Kallbadhus, som än i dag är ett landmärke i staden. Kallbadhus fanns på alla badorter. Under tidigt 1800-tal var det ofta flottar med bassänger omgivna av omklädningshytter. Senare byggdes badhus på pålar eller plintar och med en gångbro in till land. Vid Kallbadhuset byggdes också en Havsbadrestaurang, ett Societetshus och en park som också var viktiga för en badort.

Dagens Lysekil har utmärkta boenden och Span med Gullmarsstrand i fashionabla Fiskebäckskil och Vann Spa Hotell längre in i Gullmarsfjorden som utmärkta exempel. Men Lysekil, som är en av få städer i Bohuslän, erbjuder bra shopping och andra nöjen inte minst populära Havets Hus, som är ett havsakvarium och som visar cirka 100 olika arter från Gullmarsfjorden och Vesterhavet.

www. vastsverige.com/lysekil/

Foto: Harri Kantola

Sveriges första badort Gustafsberg lockade med hälsokälla och förlovningar.

4. Gustafsberg


Den första havsbadorten i Sverige var Gustafsberg från 1774. Innan Gustafsberg blev en populär havsbadort var det vattnet i hälsokällan som lockade. Allt från lamhet, hysteri till engelska sjukan ansågs kunna botas av det mineralrika vattnet. För extra hälsobringande effekt började man på 1780-talet komplettera brunnsdrickandet med salta bad och Gustafsberg kan därmed betraktas som Sveriges första badort.

Sällskapslivet på badorten var av särskilt stor betydelse för de familjer som hade giftasvuxna ungdomar. Gustafsberg kallades under det tidiga 1800-talet ”förlovningarnas förlovade land”.

Tiden fördrevs tillsammans och för att få fart på aktiviteterna bildade man på flera håll särskilda kommittéer. På Gustafsberg och i Lysekil hette den ”Direktionen för nytta och nöje”.

Gustafsberg av i dag är fortfarande salta bad men i kombination med besök i närliggande staden Uddevalla och där främst Bohusläns museum, där du kan uppleva mer av Bohusläns mångfald, konst och historia.

www.gustafsberg.se

Foto: GETTY IMAGES

Sveriges seglingsmetropol Marstrand har fängslat både kungar och tjuvar.

5. Marstrand


Marstrand med Carlstens fästning är känt för att Lars Molin, eller Lasse-Maja som han kallades, satt fängslad där i 25 år för de stöldturnéer han gjorde iklädd kvinnokläder. Men också för att kungen Oscar II förälskade sig i Marstrand och besökte ön ett par veckor varje sommar under hela sin levnad.

Kurbadslivet, eller badortslivet, började redan 1822 då man förstod att utnyttja Marstrands ozonrika havsluft och salta bad. I mitten av 1800 talet hade man flytande bassänger i havet för att man skulle kunna under kontrollerade former. Idag för trevliga Marstrands Havshotell badtraditionen vidare med ett modernt Spa. Och både Koön, där Havshotellet ligger, och Marstrandsön är mycket populära besöksmål där man förenas i kärleken till havet och till båtlivet. Marstrand anses med all rätt som Sveriges seglingsmetropol.

www.marstrand.se

Foto: Johan Dahlqvist

Arild – dramatisk natur och smugglarnas strand.

6. Arild


Klädd i badrock tar du i arla morgonstund promenaden, likt de flesta Arildsbor, ner till klippbadplatsen vid Svensnäset för ett morgondopp. Kaffekoppen har du i ena handen och handduken över axeln.

Arild utvecklades i mitten av 1800-talet, tillsammans med närliggande det Mölle, till turistort. I Arild samlades en mer aristokratisk publik än i Mölle. Man ägnade sig åt promenader och sedesamt familjeliv. Det lär ha funnits sommargäster i Mölle som bad om en post restante-adress i Arild för att inte förknippas med synden på grannorten.

Arilds populäraste hotell med erkänt läcker mat är charmiga Rusthållargården vars historia sträcker sig tillbaka till 1675.

I omgivningarna kan man njuta av den dramatiska naturen kring Kullaberg, med den spännande grottan och historien i tv-serien ”Kullamannen” i regi av Leif Krantz eller besök "Nimis", konstnären Lars Vilks spektakulära konstverk på smugglarnas gamla strand. Kanske också besöka Arilds Vingård och njuta av de lokalproducerade dryckerna.

www.visitskane.com

Foto: Mikael Pilstrand

Välj Leninbad, tång eller asiatisk filosofi i Varberg.

7. Varberg


1811 startade ett havsbad vid Svartekällan vid Apelviken i Varberg. Hit sökte man sig för att sola, bada, äta gott, umgås och njuta av de vackra miljöerna. Idag handlar det om vatten och njutning i asiatisk filosofi, det traditionella kurbadet med tångbehandling, undervattensbastu i naturskön miljö på landet eller exotiskt bad inspirerat från det blå Leninbadet.

Varbergs fästning är magnifik och här kan du se Bockstensmannen, som är Norra Europas bäst bevarade medeltidsman med de kläder han bar när han blev ihjälslagen och begravd i mossen, men också den silverknapp som kung Karl XII lär ha blivit skjuten med till döds vid Fredrikstens fästning i Norge 1718. Precis nedanför fästningen kan du också bada i Kallbadhuset.

Varberg i övrigt är bland annat Varbergs torg, som är känt över hela landet och är ett av Sveriges största torg till ytan med flest handlare i hela i Västsverige.

www.visitvarberg.se

Foto: Getty Images

Båstad – en mötesplats för badande tennisgäster.

8. Båstad


De första badgästerna i Båstad blötte ned sina stora badkläder i Laholmsbukten redan år 1834. Kallbadhuset byggdes 1848. Ett varmbadhus kom därefter och eldare och tvätterskor höll verksamheten i gång och Båstad blev en populär samlingsplats sommartid för lediga skånska adelsmän och storstadsbor ur den högre societeten.

Det ursprungliga kallbadhuset brann ned 1969 och dagens läckra Kallbadhus 60 meter ut i bukten är inte mer än tio år gammalt.

Båstads landmärke, lyxiga Hotel Skansen, var från början ett sädesmagasin och byggdes på 1920-talet om till hotell och mötesplats för prominenta bad- och tennisgäster. Så än i dag. Hotellet ligger på första parkett vid tennisstadion och du bor i lyxiga lägenheter runt centercourten. När det inte är tennis är besöksmålen Båstads strandpromenad, alla restauranger och barer som kända Pepe’s Bodega, operasångerskan Birgit Nilssons park och staty och luxuös shopping.

www.visitskane.com

Foto: Anna Rehnberg

Njut av lugna, salta bad eller en golfrunda på Särö.

9. Särö


Särö har varit badort sedan 1839 då badsugna tog ångbåt till Särö för att njuta av varmbadhus och salta tångbad. Idag handlar det om Spa och besökarna tar bilen för att uppleva naturreservaten, de fashionabla villorna för den göteborgska köpmannaaristokratin, de salta havsbaden och Särö Källa.

Runt 1850 frodades badortskulturen på ön, då kunde man få se Oscar II på besök vid det gamla herrbadhuset. Runt sekelskiftet öppnade Säröhus. Alltsedan invigningen har det bedrivits hotell och restaurangverksamhet i huset men järnvägen till Särö, som bekostades av arkitekten till Säröhus, lades ned 1965.

Dagens Särö handlar mycket om att ta det lugnt och njuta av gästfriheten och maten på Säröhus men också att spela golf på Särös fina och välkomnande golfklubb.

www.svetur.se/sv/kungsbacka

Foto: Birger Lallo

Finkorning sand och pittoreska badhytter i Skanör/Falsterbo.

10. Skanör Falsterbo


På medeltiden kom sillen i sådana mängder till Skanör och Falsterbo att båtar inte kunde ta sig fram – sägs det. Sillen var dåtidens stora exportvara, eftersom den katolska kyrkan inte tillät människor att äta kött före helgdagar och i fastan.

Uppsvinget efter sillfiskeperioderna var när Vellinge-Skanör-Falsterbo Järnväg byggdes 1904. Skanör och Falsterbo blommade upp och aristokratin och societeten kom till Falsterbo och solade och badade vid Hotell Falsterbohus.

Fortfarande har den finkorniga sandstranden och alla pittoreska badhytter, det finns även en regnbågsfärgad badhytt, sin lockelse på badsugna. De badsugna njuter gärna av den finkorniga sanden och låter sig väl smaka i restaurangerna vid Skanörs hamn, som exempelvis ortens inneställe Badhytten och Skanörs Fiskrökeri. Bor gör man med fördel på mysiga Hotell Gässlingen.

www.vellinge.se/uppleva-gora/turism

Foto: Johan Dahlqvist

Mölle – mer bad och golf än svensk synd nuförtiden.

11. Mölle


Mölle har varit i ropet i över 100 år. Det var också här synden föddes. Synden i Mölle syftar på badet vid Ransvik där män och kvinnor badade tillsammans! I Tyskland badade redan män och kvinnor tillsammans i tvärrandiga baddräkter. Detta spred sig till Mölle under åren efter 1905. Anspelningen på synd nyttjades skickligt av dåtidens PR-strateger och med hovfotografen Peter P Lundh i spetsen förstärktes Mölleturismens syndfulla rykte med hjälp av massproducerade badvykort och ett 15-tal stumfilmer producerade på orten. Resultatet blev att direkttåg från Berlin fylldes av badsugna (syndsugna?) mellaneuropéer på väg till Mölle. Att Mölle blev en badort bidrog även att den tyske kejsaren Vilhelm II den 30 juli 1907 kastade ankar utanför med sin yacht "Hohenzollern" i några dagar.

Ett besök i Mölle i dag är mer bad i havspoolen, golf på Mölle Golfklubb, som är en av få klubbar i landet mitt i ett naturreservat, och promenad ut till vackra Kullens fyr.

www.visitskane.com

Charmiga trästaden Öregrund har mer än badjävlar.

12. Öregrund


Från slutet av 1800-talet till andra världskriget var Öregrund en omtyckt kurort. Det var också under kurortstiden som sommargästerna från storstäderna köpte upp många av husen i Öregrund, vilket gjorde att halva staden stod tom under större delen av året. På grund av de minskade skatteintäkterna fick staden ekonomiska problem och till slut slogs Öregrunds stad samman med Östhammars stad 1967.

Annars är Öregrund mest känt för Lars Molins film ”Badjävlar” från 1971. Här blev skådespelaren Ernst Günther arketypen av motbjudande och dryga förmögna människor som exploaterar småstäder för att hitta sommarbostäder.

Fortfarande är Öregrund en av Sveriges bäst bevarade trästäder och en charmerande idyll, som bjuder på snickarglädje och atmosfär. Inte minst på färgsprakande solnedgångar i havet. Och den fina ön Gräsö ligger på en bilfärjas avstånd.

www.visitroslagen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande