Lövsta Bruk ligger mycket vackert med en liten bro över till slotten och vattnet runtomkring.
1 av 10: Lövsta Bruk ligger mycket vackert med en liten bro över till slotten och vattnet runtomkring. Foto: Lövsta Bruk
Görvälns slott har vunnit pris som Sveriges bästa boutiquehotell. Inredningen är kitschig.
2 av 10: Görvälns slott har vunnit pris som Sveriges bästa boutiquehotell. Inredningen är kitschig. Foto: HéLèNE LUNDGREN
Rånäs slott ligger ståtligt. 14 meter uppe bland trädkronorna finns en äventyrsbana och zipline.
3 av 10: Rånäs slott ligger ståtligt. 14 meter uppe bland trädkronorna finns en äventyrsbana och zipline. Foto: Rånäs slott
Ulfsunda slott ligger på cykelavstånd från Stockholm. På övervåningen finns bekväma fåtöljer.
4 av 10: Ulfsunda slott ligger på cykelavstånd från Stockholm. På övervåningen finns bekväma fåtöljer. Foto: Ulfsunda slott
På Wenngarns slott arrangeras det gratis utomhusbio i trädgården på somrarna.
5 av 10: På Wenngarns slott arrangeras det gratis utomhusbio i trädgården på somrarna. Foto: Wenngarns slott
På Österbybruk herrgård  ordnas en spökvandring bland herrgårdens salar och djupa källarvalv.
6 av 10: På Österbybruk herrgård ordnas en spökvandring bland herrgårdens salar och djupa källarvalv. Foto: HéLèNE LUNDGREN
Rosersbergs slott är ett av våra tio kungliga slott och under somrarna är det guidade visningar.
7 av 10: Rosersbergs slott är ett av våra tio kungliga slott och under somrarna är det guidade visningar. Foto: HéLèNE LUNDGREN
Rånäs slotts sjöbastu nere vid sjön Skedviken är mycket fin med vilstolar och bubbelbad.
8 av 10: Rånäs slotts sjöbastu nere vid sjön Skedviken är mycket fin med vilstolar och bubbelbad. Foto: HéLèNE LUNDGREN
Krägga herrgård har en brygga med ett lusthus, bubbelbad och en vedeldad bastuflotte.
9 av 10: Krägga herrgård har en brygga med ett lusthus, bubbelbad och en vedeldad bastuflotte. Foto: Krägga herrgård
Rånäs slott är  perfekt om man vill njuta av en romantisk slottsweekend med femrätters middag.
10 av 10: Rånäs slott är perfekt om man vill njuta av en romantisk slottsweekend med femrätters middag. Foto: ANDERS FREDRIKSÉN

12 härliga slott & herrgårdar i Stockholm och Uppland

En romantisk slottsweekend med afternoon tea, bubbelbad och en trerätters middag förgyller verkligen tillvaron. Det finns gott om slott mitt i Stockholm och pampiga herrgårdar i Upplands små bruksorter. 

Allt om Resor guidar dig till 12 storslagna slott och herrgårdar som alla bär på en spännande historia!

1. Ta en cykeltur till Ulfsunda slott

Ulfsunda slott ligger några kilometer från Stockholms city, och det är en härlig känsla att kunna cykla till slottet. Slottet byggdes 1644, mitt under det 30 åriga kriget och har genom åren ägts av många olika baroner. I början av 1900-talet fungerade Ulfsunda som ett vårdhem för lättskötta sinnesslöa, alkoholskadade och andra kringströvande karaktärer, först på 2000-talet byggdes slottet om till hotell. 

I restaurangen serveras goda middagar, och den sista söndagen i varje månad dukas det upp en stor brunch. På övervåningen finns bekväma fåtöljer där man kan ta en drink framför brasan. De moderna hotellrummen är individuellt inredda, och från rummen har man utsikt över trädgårdens alla äppelträd. Nere vid vattnet ligger en härlig vedeldad bastuflotte, och det är ljuvligt att doppa sig i sjön. Slottet satsar på konst & design med olika konstutställningar, och för grupper kan mordmysterium, musikquiz, dinnergames, avsmakningsmenyer, matlagning och champagneprovningar arrangeras.

Mer info: ulfsundaslott.se 

2. Hesselby slott är Sveriges musikslott

Slottet byggdes 1650 och ägaren Karl Bonde arrangerade viskvällar där Bellman ofta spelade. Karl Bonde kom på sin fru att vara otrogen och murade in henne i murstocken. Än i dag spökar den Vita damen i Biblioteket. Åtta av hotellrummen i flyglarna är unika artistrum och har individuellt designats av Pernilla Wahlgren, Roger Pontare, Magnus Carlsson, Arja Saijonmaa, Dregen och Lill Babs. 

Tomas Ledin är delägare till slottet och under flera somrar har han varit med och arrangerat en folkmusikfestival i barockträdgården. På slottet finns en musiklounge med en musikstudio där man kan spela in låtar och puben heter Sensuella Isabella. I Orangeriet serveras luncher och middagar nästan alla dagar, men vill man äta är det bäst att ringa och fråga i förväg.  

Mer info: hesselbyslott.se 

Tomas Ledin är delägare till slottet och på somrarna har det arrangerats en folkmusikfestival. Foto: HéLèNE LUNDGREN

3. Görvälns slott är Sveriges kitschigaste

Görvälns slott är ett färgstarkt slott som ligger vid Mälaren, i närheten av Jakobsberg. Inredningen är mycket kreativ och i entrén står en guldsoffa med vit klädsel. Receptionen glänser i guld och mosaik, och lamporna är oerhört kitschiga med fluffiga plymer. En trappa upp finns en liten bar, och ett rum går i grönt med foton på kungafamiljen. 

Alla rum är unikt inredda med speciella möbler och i ett av rummen står en gigantisk silversäng med snirkliga gavlar, som hämtade ur en saga. 2008 byggdes Görvälns slott om till hotell, och har vunnit pris som Sveriges bästa boutiquehotell. Restaurangen finns med i White Guide och kockarna serverar kreativa luncher och middagar.  

Mer info: gorvalnsslott.se

LÄS MER: 15 härliga slott och herrgårdar i Sörmland  

4. Näsby slott är festernas slott

Näsby slott hyrs ofta ut till bröllop och födelsedagsfester. Arkitekten Nicodemus Tessin ritade slottet som byggdes 1665, och efter en brand byggde familjen Lamm upp slottet efter gamla ritningar. Carl Robert Lamm var konstsamlare och på slottet arrangerades ofta poesikväller, konserter, opera och litteraturaftnar. Här hänger målningar av Bruno Liljefors och Anders Zorn. I den vackra Vinterträdgården står en marmorfontän av Carl Milles, och även i parken finns en fontän av Carl Milles samt italienska marmorstatyer. 

1943 tog Sjökrigsskolan över slottet och området blev ett militärt skyddsområde fram till 1993. Den modernare hotelldelen byggdes på 80-talet. Det är drop in-luncher på slottet nästan varje dag, och utanför står en trevlig skylt med uppmaningen att knacka på för att se om det är öppet. På fredagar är det after work med en barmeny och trubadur, och varannan söndag är det afternoon tea med scones, bakverk, croissanter, kakor och ostar. Nere vid vattnet ligger en ångbåtsbrygga, och det är möjlighet att besöka slottet med båt.

Mer info: nasbyslott.se

LÄS MER: Afternoon tea i Stockholm – från budget till lyx

Näsby slott hyrs ofta ut till bröllop och fester och det är drop–in luncher nästan varje dag, Foto: HéLèNE LUNDGREN

5. Rosersbergs slott är kungligt

Rosersbergs slott är ett lite okänt slott med salar som stod orörda i över sextio år. Slottet är ett av våra tio kungliga slott och under sommaren är det guidade visningar. Hotellrummen ligger i slottsflyglarna och kan bokas under vardagarna. Restaurangen serverar mycket god och Kravmärkt mat, tillagad av en prisbelönt köksmästare. I baren kan man beställa en slottsöl som har bryggts i källarvalven och på söndagar är det slottssöndag med afternoon tea. 

Nationaldagen firas med musik och temahelger arrangeras med bal på slottet, föredrag, julbord och två gånger har programmet Hela Sverige bakar spelats in här. På sommaren går båten Evert Taube från Stockholm till Rosersberg med Strömmabolaget.

Mer info: rosersbergsslott.se

LÄS MER: 9 övergivna slott du bara måste se 

6. Krägga herrgård från 1300-talet

Krägga herrgård ligger vackert på landsbygden vid Ekolsundsviken, i närheten av Bålsta. Herrgården omnämns redan på 1300-talet och den första ägaren var riddare Birger Ulfson, som var son till Heliga Birgitta. Den nuvarande ljusa herrgårdsbyggnaden i putsad fasad byggdes 1835, i nyklassicistisk stil och det finns sju separata byggnader. Flyglarna har lite enklare boende, och man kan också välja att hyra ett eget litet hus. Vid bryggan ligger ett lusthus, bubbelbad och en vedeldad bastuflotte. 

På fredagar är det skaldjursbuffé, och på lördagar är det afternoon tea med scones, smörgåsar och olika kakor. I en av salarna står ett stort karamellskåp där man kan provsmaka hemgjorda karameller. Herrgården ligger granne med en gård där lurviga Highlands kor går och betar. I närheten av gården går fina naturstigar genom kohagarna och ut på en udde.

Mer info: kragga.se

Krägga herrgård ligger vackert på landsbygden vid Ekolsundsviken, i närheten av Bålsta. Foto: Krägga herrgård

7. Wenngarns slott är ett öppet slott

Wenngarns slott ligger i närheten av Sigtuna och är ett av Sveriges äldsta gods med en brokig historia ända från 1200 -talet. Slottet omnämns i Sveriges äldsta brev angående en arvstvist, och inne på slottet finns ett välbevarat slottskapell från 1665. 1916 öppnades här Sveriges första alkoholistanstalt och under många år var slottet förfallet när kriminella, missbrukare, den ryska maffian och en bordell hade flyttat in på slottsområdet. 2013 tog Olle Larsson över slottet och satte i gång med en gigantisk renovering av hela området. 

Nu har ett helt nytt litet samhälle byggts upp kring slottet med många nya bostäder. I dag bor 500 personer här och på tre år har caféer, bageri, butik, bryggeri, destilleri, sporthall, kulturlada och förskola byggts upp. Den gamla alkoholistanstalten har byggts om till hotell och i restaurangen serveras det riktigt god mat. I en timrad stuga finns en bastu och två härliga badtunnor. På helgerna är det gratis guidningar och slottet står öppet för alla. På somrarna är det gratis utomhusbio i trädgården och varje torsdag är det motorträffar.

Mer info: wenngarn.se

LÄS MER: 10 fantastiska vinterslott 

8. Noors slott är ett unikt träslott

Noors slott är ett karolinerslott i trä som ligger i Knivsta. Slottet som byggdes 1697 är ett av fem bevarade träslott i Sverige. Under Karl XI tid användes slottet som ett jaktslott, och även Karl XII har varit på besök till slottet. På slutet av 1600 -talet anlades en pampig barockträdgård som var en av landets finaste. 1897 kom Nobelpristagaren i litteratur, Verner von Heidenstam till slottet för att skriva färdigt sin novellsamling, Karolinerna om Karl XII krig. 

En trappa upp finns det några hotellrum, och grevinnan gamla rum är slottets bröllopssvit med egen bastu och jacuzzi på rummet. De flesta rum ligger annars i flyglarna och det finns även bastu och badtunnor. Det går alltid att ringa och fråga om det finns möjlighet att äta på slottet.

Mer info: noorsslott.se  

Noors slott är ett karolinerslott i trä som ligger i Knivsta. Slottet byggdes 1697. Foto: HéLèNE LUNDGREN

9. Rånäs slott för romantiker

Rånäs slott ligger mycket vackert vid en liten damm framför slottet. Skickliga hantverkare byggde slottet i en senempirisk stil till familjen Reuterskiöld som gärna ordnade storslagna fester här. Slottet är perfekt om man vill njuta av en romantisk slottsweekend med afternoon tea, femrätters middag och bubbelbad på bryggan. I slottets flotta salar och sällskapsrum finns glittrande kristallkronor, dansgolv, snirklig stuckatur, välvda tak och färgstarka takmålningar målade av italienska konstnärer. Det finns hotellrum både på slottet och i separata byggnader. 

På sommaren är restaurangen öppen för lunch och middag från onsdag–fredag. Slottet har en egen champagne, vin från italienska druvor, och redan på 1800-talet tillverkades Rånäs Brännvin här. Sjöbastun nere vid sjön Skedviken är mycket fin med vilstolar och flera bubbelbad på träbryggan. Här kan man bada och njuta av solnedgången från bryggan. I slottsparken ligger en liten ljuspaviljong med ett speciellt ljusrum där alla gäster har fri tillgång att koppla av och fylla på med energi.

Mer info: ranasslott.se

LÄS MER: Här kan du bo som i Downton Abbey 

10. Gimo herrgård har en zipline

Gimo herrgård byggdes på 1700–talet och är Sveriges första gustavianska herrgård. Gimo är ett gammalt vallonbruk som ligger i närheten av den stora Dannemoragruvan där järnmalmen bröts. Den stora herrgården har många romantiska rum med sänghimmel, kakelugnar och blommiga tapeter. Den historiska stämningen riktigt känns när man sitter på övervåningen i de vackra salarna med gamla möbler och tavlor. I Sjöstugan nere vid Gimosjön finns en bastu, bar och härliga varma badtunnor. Badtunnorna är heta, och det är riktigt skönt att doppa sig i den svala sjön. 14 meter uppe bland trädkronorna finns en äventyrsbana och zipline. 

I närheten av herrgården ligger Knutmassomuseet med många kreativa masker från vinterkarnevalen som äger rum den 13 januari varje år. De gigantiska maskerna är gjorda i papier marché och föreställer ofta sagofigurer, seriefigurer, aktuella politiker och kändisar. Söderfors herrgård som är 100 år äldre än Gimo herrgård ligger i den mycket välbevarade lilla bruksorten Söderfors. Herrgården har ofta prisvärda erbjudanden under helgerna.

Mer info: gimoherrgard.se och soderforsherrgard.se 

Gimo herrgård byggdes på 1700–talet. I Sjöstugan nere vid Gimosjön finns varma badtunnor. Foto: ANNIKA BROMAN

11. Lövsta Bruk vid stort järnbruk

Lövsta bruk är en fin liten bruksort i norra Uppland med en herrgård, smedja, bryggeri, gamla smedsbostäder, och en av de bäst bevarade barockkyrkorna i landet. Herrgården ligger mycket vackert med en liten bro över till slotten och vatten runtomkring. Det var traktens största och rikaste bruk där 1 200 människor bodde. Louis de Geer ägde Lövsta bruk under 300 års tid och i dag drivs herrgården av en stiftelse. 

På sommaren ordnas visningar av herrgården samt konserter, konstutställningar, auktioner, temadagar, bruksvandringar och mordgåtor med trerätters middag. I parken ligger ett 1700 -tals bibliotek som tillhör Uppsala universitet med runt 8 000 böcker på franska, tyska och engelska från vetenskapsmannen Charles de Geer samlingar. Det finns 19 bäddar på herrgården och även rum på det gamla Änkehuset från början av 1700 -talet. På Wärdshuset serveras luncher hela året runt.

Mer info: lovstabruk.nu

LÄS MER: Här kan du bo som Harry Potter

Lövsta bruk är en fin liten bruksort i norra Uppland med en herrgård, smedja och bryggeri. Foto: Lövsta Bruk

12. Spöklika Österbybruk herrgård

Österbybruk har stor herrgård som ligger vackert vid vattnet. Herrgården byggdes 1780, och bredvid ligger ett gammalt värdshus som är herrgårdens äldsta hus. Värdshuset Gammel Tammen har weekendpaket med övernattning och trerätters middagar. Varje dag serveras dagens lunch och ibland middagar. Bruno Liljefors bodde på herrgården under 15 år, och i parken finns fortfarande hans gamla ateljé kvar. Det var här han målade många av sina berömda naturmålningar. 

Världens enda bevarade vallonsmedja finns i Österbybruk, och det var Louis de Geer som tog hit hantverkare från Vallonien. På sommaren är smedjan öppen och det är bruksvandringar en gång per dag. På torsdagar och söndagar kan den som vågar göra en populär spökvandring bland herrgårdens salar och djupa källarvalv.

Mer info: gammeltammen.se 

LÄS MER: Här hittar du Stockholms 7 bästa hotell

Aktuellt just nu