Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Brännö, exakt där man vill vara en varm sommardag!Brännö, exakt där man vill vara en varm sommardag!Brännö, exakt där man vill vara en varm sommardag!
Brännö, exakt där man vill vara en varm sommardag! Foto: Shutterstock

12 underbara öar på svenska västkusten – från Kosteröarna till Ven

Sverige är världens örikaste land med över 221 000 öar. Många av dem ligger på Västkusten. Och vad kan vara mer förtrollande än en svensk ö i kustbandet? Där finner du det perfekta lugnet, den skönaste naturen och den läckraste maten, hämtad direkt från havet. Här är några av de härligaste öarna i Väst-Sverige, från Kosteröarna i norr till Ven i söder.

1. Kosteröarna

Öarna är Nord- och Sydkoster och nås med båt från Strömstad.  De ligger mitt i Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavet, ett 400 kvadratkilometer stort område med en unik havs- och skärgårdsmiljö.

Kosterhavet är Sveriges artrikaste havsområde, ståtar med landets enda korallrev och rymmer cirka 12 000 djur- och växtarter. Här erbjuds lysande möjligheter till en svårglömd paddeltur utmed ett stråk av småöar, stränder och klippvikar. Öarna utforskas med fördel till fots eller på cykel (som finns att hyra).  Naturen är mycket omväxlande med örttäckta stränder, vindpinade tallar, kaprifol och betande djur. Mest storslagna är de terrasserade klapperstensfälten på Nordkoster, formade av inlandsisen. På Sydkoster finns Naturum Kosterhavet, nationalparkens besökscenter med massor med intressant information.
Av de två öarna är Sydkoster den livligaste medan Nordkoster är mer ruff med gott om klippor utmed sina vandringsleder. 

Öarna är Nord- och Sydkoster och nås med båt från Strömstad.Öarna är Nord- och Sydkoster och nås med båt från Strömstad.Öarna är Nord- och Sydkoster och nås med båt från Strömstad.
Öarna är Nord- och Sydkoster och nås med båt från Strömstad. Foto: Shutterstock

2. Väderöarna

Strax utanför Fjällbacka ligger Sveriges västligaste ögrupp, den yttersta utposten i Bohusläns skärgård. Väderöarnas 365 öar och kobbar utgör ett naturreservat och har ett av landets varmaste (och blåsigaste) klimat, något som förstås format öns djur- och växtliv. På huvudön kan du se säl och sjöfågel, frossa i färska skaldjur, sola och vandra. Såväl fågelskådare som dykare och sportfiskare söker sig gärna hit.

Den gamla fyrvaktarbostaden rymmer i dag öns värdshus som har öppet året om för kost och logi. Här ordnas det även båtturer med hummer-, kräft- och makrillfiske. Sommartid erbjuds även båtutflykter till en av Bohusläns största sälkolonier. Ön bär många spår av århundraden av sjöfart.  Som hällristningar i form av olika symboler som bomärken. Den mest kända är Kompassrosen som du når via naturstigen till öns historiska platser. Anländer du med privat båt kan du ankra upp i den vackra gamla lotshamnen.

Väderöarna anses som ett av landets mest värdefulla havsområden och blev klassat som naturreservat 2012.Väderöarna anses som ett av landets mest värdefulla havsområden och blev klassat som naturreservat 2012.Väderöarna anses som ett av landets mest värdefulla havsområden och blev klassat som naturreservat 2012.
Väderöarna anses som ett av landets mest värdefulla havsområden och blev klassat som naturreservat 2012. Foto: Shutterstock

3. Gullholmen/Härmanö

Gullholmen hör till Bohusläns äldsta fiskelägen, med anor från 1200-talet. Här upplever man en en genuin skärgårdsmiljö med fiske, båtliv och bad. Ena delen av samhället ryms på en liten ö som ofta kallas Sveriges mest tätbebyggda ö där det myllrar av året-runt-villor och sommarbostäder bland små genuina gränder med fiskarstugor och sjöbodar. I hamnområdet finns matservering och ett trevligt båtliv. Andra halvan av samhället ligger på Härmanö, ett av Bohusläns största naturreservat med vandringsleder där du möts av ljunghedar, ängar, klippor, hagar och ett rikt fågelliv. Andra typer av upplevelse fås på museet Skepparhuset (som visar livet här i äldre tider – på 1800-talet fanns här både konservfabrik, salteri och segelmakeri), i den gamla vackra kyrkan från 1700-talet samt på Gullholmens konstmuseum där olika epoker på ön skildras i färgstark konst.

Från Orust tar du dig på tio minuter till Gullholmen med färja från Tuvesvik.Från Orust tar du dig på tio minuter till Gullholmen med färja från Tuvesvik.Från Orust tar du dig på tio minuter till Gullholmen med färja från Tuvesvik.
Från Orust tar du dig på tio minuter till Gullholmen med färja från Tuvesvik. Foto: Shutterstock

4. Käringön

Omsorgsfullt vårdade gamla trähus utmed smala gränder, bad från klipphällar och folkmyller på bryggan – Käringön är en typisk bohuslänsk upplevelse, ett fiskeläge anlagt redan 1596. Själva huvudorten är livlig med en omtyckt gästhamn och en kaj kantad av krogar och kaféer. Sommargästerna dominerar bland de boende och deras ofta historiska hus vårdas ömt. Många vandrar här, ön är bilfri. Men en kort bit från hamnens larm tar lugnet vid. Naturen på ön är karg och vild med klipphällar och stigar till utsiktsplatser och badvikar. När det gäller badplatser erbjuds många varianter, alltifrån låggrunt plask för de minsta till vuxet nakenbad.
En höjdpunkt under året är höstens hummerfiske. Ön trafikeras året runt av en personfärja från Tuvesvik på Orust. Båtresan tar en halvtimme och löper förbi sälkolonier och klippöar. 

Käringön, ordet "käring" i öns namn betecknar ett slags sjömärke i form av ett litet stentorn eller röse med facklor som lyser upp det nattetid.Käringön, ordet "käring" i öns namn betecknar ett slags sjömärke i form av ett litet stentorn eller röse med facklor som lyser upp det nattetid.Käringön, ordet "käring" i öns namn betecknar ett slags sjömärke i form av ett litet stentorn eller röse med facklor som lyser upp det nattetid.
Käringön, ordet "käring" i öns namn betecknar ett slags sjömärke i form av ett litet stentorn eller röse med facklor som lyser upp det nattetid. Foto: Shutterstock

5. Marstrand

Denna kända sommarmetropol ligger exotiskt längst ut i väster, där skärgården slutar och havet tar vid. Marstrand blev ett förnämt inneställe redan på 1800-talet då havsbad blev på modet och kung Oscar II och andra celebriteter sökte sig hit för att njuta av ansedda Societetshuset och Marstrands Varmbadhus. Marstrand är också ett jättenamn inom segling, har Sveriges största gästhamn och är värd för en rad segelarrangemang, bland annat GKSS Match Cup Sweden första veckan i juli. Största sevärdhet i övrigt är mäktiga Carlstens fästning från 1600-talet. Det var här den ökände stortjuven Lasse-Maja satt inspärrad i 27 år. Marstrand erbjuder också vandringsleder, spa, nakenbad, vacker natur samt krogar och kaféer i toppklass. Trädstaden i sig är, som sig bör, rik på både snickarglädje och punschverandor.

Mäktiga Carlstens fästning i Marstrand.Mäktiga Carlstens fästning i Marstrand.Mäktiga Carlstens fästning i Marstrand.
Mäktiga Carlstens fästning i Marstrand. Foto: Shutterstock

6. Hönö

Hönö är den största av öarna i Göteborgs skärgård och med läge strax norr om Göteborg. Det är en i högsta grad levande ö året runt och erbjuder det mesta man kan önska sig av en öupplevelse på Västkusten. Härlig natur, krabbfiske, klippor, bad, sjöbodar och förstås trevliga restauranger och butiker. Hamnen Klåva är Hönös hjärta med förutom shopping, boende och matställen också erbjuder olika spännande båtturer med fiske. Det finns gott om hummer, makrill och krabba. Bästa sättet att se ön är på cykel (som kan hyras). Upplev vackra kuststräckor, sandstränder och härlig natur. Och inte minst fina badplatser. På nordvästra sidan av Hönö ligger naturreservatet Ersdalen med ovanligt omväxlande miljö med klipp- och sandstränder, grunda havsvikar och fina klättringsmöjligheter på klippblocken. För den historiskt intresserade kan Fiskemuseet vara värt ett besök. Här får du lära dig det mesta om det lokala fiskets historia. 

Vids besök på Hönö bör du förstås också äta brödet som bär dess namn, hönökakan!Vids besök på Hönö bör du förstås också äta brödet som bär dess namn, hönökakan!Vids besök på Hönö bör du förstås också äta brödet som bär dess namn, hönökakan!
Vids besök på Hönö bör du förstås också äta brödet som bär dess namn, hönökakan! Foto: Shutterstock

7. Vinga

Den här flacka lilla klippön är Sveriges mest kända fyrplats. Inte minst för att Evert Taube besjungit ön i flera sånger. Hans växte upp här och hans far var öns fyrmästare under åren 1889 till 1905. Också den folkkäre sångaren Lasse Dahlquist har hjälpt till att sprida öns namn via sin populära schlager "Oh, boy, oh boy, oh boy" (1946) med strofen "Engelska flottan har siktats vid Vinga". Öns yta är bara 0,3 kvadratkilometer så platsen ämnar sig bäst för en dagsutflykt. En höjdpunkt vid en sådan är förstås Evert Taubes barndomshem som numera blivit det populära Taubemuseet. Den berömda fyren (från 1890) bör förstås också beses och badvattnet runt Vinga är utsökt. Ön består i huvudsak bergsryggar och sänkor med gräs, buskar, nyponros och björnbär. Vingas fyrhistoria går tillbaka ända till 1606 då kung Karl IX befallde att "märken" skulle sättas upp på ön för att hjälpa fartyg att orientera sig. Fyndet av en skafthålsyxa tyder på att människor funnits på ön sedan minst 4 000 år tillbaka. Fyren är ett skyddat byggnadsminne och ön med omgivningar ett naturreservat.

Vinga fyr.Vinga fyr.Vinga fyr.
Vinga fyr. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

8. Brännö

Från 1600-talet och i århundraden framåt var Brännö en av de viktigaste lotsöarna i Göteborgs inlopp och ett viktigt centrum för handel (ön nämns redan i de tusenåriga isländska sagorna). I modern tid är ön kanske mest känd från Lasse Dahlquists klassiska vals "De' ä' dans på Brännö brygga" från 1941 (Dahlqvists morfar var mästerlots på ön).
Brännö är en levande skärgårdsö i södra delen av Göteborgs skärgård med cirka 900 bofasta invånare. Ön skiljer sig från de andra i skärgården då huvudnäringarna varit jordbruk och sjöfart. Som sig bör på en lotsö erbjuds en strålande vy från den gamla lotsutkiken, med utsikt från Vinga till inloppet till Göteborg. Ön är bilfri, men cykelvänlig och erbjuder mängder av orörd natur och sköna bad. God mat och hantverksshopping erbjuds också. Via en smal landförbindelse kan man promenera över till Galterö som har spännande fågelliv och en härlig natur. Många paddlar gärna dit från Brännö.

Brännö skiljer sig från de andra öarna i skärgården då huvudnäringarna varit jordbruk och sjöfart.Brännö skiljer sig från de andra öarna i skärgården då huvudnäringarna varit jordbruk och sjöfart.Brännö skiljer sig från de andra öarna i skärgården då huvudnäringarna varit jordbruk och sjöfart.
Brännö skiljer sig från de andra öarna i skärgården då huvudnäringarna varit jordbruk och sjöfart. Foto: Shutterstock

9. Styrsö

På Styrsö finns stigar och vandringsleder som tar dig långt ut i havsbandet samt fina utsiktsplatser. Från Stora Rös, öns högsta punkt, kan du njuta av en storslagen utsikt över hela skärgården. Från ön kan du även spana in Göteborgs hamninlopp. Badmöjligheter är många, från barnvänliga sandstränder till klippor och bryggor. Förutom salta bad kan du förstås njuta av pinfärska skaldjur och andra havets läckerheter vid ditt besök. Vill du prova lyckan själv erbjuder södra sidan av ön fina fiskeplatser. Ön rymmer fyra olika små samhällen: Byn som med sin kyrka från 1752 är äldst och präglas av gårdar och gammal odlingsmark, fiskeläget Tången med tät bebyggelse och slingrande små vägar, de rika skepparnas Halsvik med fin gammal bebyggelse samt Bratten boplats för de förnämare av sommargästerna. Av öns etablissemang är pensionat Styrsö Skäret det i särklass mest berömda – som att förflytta sig ett sekel tillbaka i tiden.

Styrsö är centralorten i södra delen av Göteborgs skärgård med 1 400 bofasta.  Vägarna är smala och avstånden korta – här tillåts inte biltrafik (golfbilar och flakmopeder är dock vanliga).Styrsö är centralorten i södra delen av Göteborgs skärgård med 1 400 bofasta.  Vägarna är smala och avstånden korta – här tillåts inte biltrafik (golfbilar och flakmopeder är dock vanliga).Styrsö är centralorten i södra delen av Göteborgs skärgård med 1 400 bofasta.  Vägarna är smala och avstånden korta – här tillåts inte biltrafik (golfbilar och flakmopeder är dock vanliga).
Styrsö är centralorten i södra delen av Göteborgs skärgård med 1 400 bofasta. Vägarna är smala och avstånden korta – här tillåts inte biltrafik (golfbilar och flakmopeder är dock vanliga). Foto: Shutterstock / Allt om Resor

10. Vrångö

Precis som Styrsö ligger Vrångö bara en kort resa från Göteborg och är även den bilfri. Det är den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i Göteborgs skärgård och framfört allt känd som en fantastiskt badö. Fin är inte minst långgrunda och barnvänliga Nötholmen med sina sköna strandängar. Öns natur är inte heller fy skam, precis. En stor del av Vrångö är naturreservat. Det breder ut sig norr och söder om det bälte av bebyggelse som sträcker sig tvärs över öns mitt. Reservatet genomkorsas av ett flertal vandringsleder, som inte minst lockar många fågelskådare. Skären kring ön utgör utmärkta häckningsplatser för sjöfågel.
Förutom natur- och fågelliv har fisket central betydelse. Ön har en egen fiskeflotta om sex båtar samt en stor modern gästhamn med fiskekaj, fiskebodar med mera. En plats värd att uppsöka är Vrångös gamla lotsutkik där lotsarna förr satt och spanade efter fartyg som behövde assistans in till Göteborg. Här har du panoramavy med utsikt mot bland annat Vinga fyr, Öckerööarna och fastlandet. En annan kick är Fiskeboa där du kan köpa med dig en påse färska räkor att avnjuta på klipporna eller på plats med utsikt över hamnen.

En stor del av Vrångö är naturreservat. Det breder ut sig norr och söder om det bälte av bebyggelse som sträcker sig tvärs över öns mitt.En stor del av Vrångö är naturreservat. Det breder ut sig norr och söder om det bälte av bebyggelse som sträcker sig tvärs över öns mitt.En stor del av Vrångö är naturreservat. Det breder ut sig norr och söder om det bälte av bebyggelse som sträcker sig tvärs över öns mitt.
En stor del av Vrångö är naturreservat. Det breder ut sig norr och söder om det bälte av bebyggelse som sträcker sig tvärs över öns mitt. Foto: Shutterstock

11. Hallands Väderö

Trots namnet är den här ön i vattnet utanför Torekov faktiskt skånsk. Dess yta är bara tre kvadratkilometer och ön saknar permanent boende. Med sitt unika natur- och kulturvärden och är den klassad som naturreservat. Klimatet är mildare än på fastlandet och här finns mycket att se och uppleva för vänner av djur och natur. Som stora alkärr med rikt fågelliv och den närmast urskogsliknande Söndre skog. Öns flora rymmer över 600 växtarter. Kaprifol och svärdsliljor samsas med många mer sällsynta arter. Här finns även ett fågelskyddsområde där sälar ofta syns på skären utanför. Sol och bad är också poppis. Hit kommer omkring 50 000 dagsbesökare per år. På sommaren går turbåtar från Torekov. Olika former av boende finns för den som vill sova över på ön (under sommarhalvåret).

Klimatet på Hallands Väderö är mildare än på fastlandet och här finns mycket att se och uppleva för vänner av djur och natur.Klimatet på Hallands Väderö är mildare än på fastlandet och här finns mycket att se och uppleva för vänner av djur och natur.Klimatet på Hallands Väderö är mildare än på fastlandet och här finns mycket att se och uppleva för vänner av djur och natur.
Klimatet på Hallands Väderö är mildare än på fastlandet och här finns mycket att se och uppleva för vänner av djur och natur. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Ven

Ö mittemellan Sverige och Danmark som är knappt tolv kilometer i omkrets och bara har ett par hundra bofasta. Den gör sig utmärkt för en dagsutflykt (men det finns flera övernattningsmöjligheter). Ett populärt sätt att utforska ön är med cykel (som kan hyras). Den som hellre tar sig runt till fots kan uppleva öns vackra natur på den tolv kilometer långa Skåneleden. Ven är mest berömd för den skånsk-danske adelsmannen Tycho Brahe, renässansens främsta astronom, som på 1500-talet skapade dåtidens främsta observatorium här. Detta är en av höjdpunkterna på öns museum över den store mannen.
Berömd är också Vens branta kust Backafall (känd från visan/dikten "Flicka från Backafall"). Färjan från Landskrona går året om och tar endast 30 minuter.

Ett populärt sätt att utforska Ven är med cykel (som kan hyras). Den som hellre tar sig runt till fots kan uppleva öns vackra natur på den tolv kilometer långa Skåneleden.Ett populärt sätt att utforska Ven är med cykel (som kan hyras). Den som hellre tar sig runt till fots kan uppleva öns vackra natur på den tolv kilometer långa Skåneleden.Ett populärt sätt att utforska Ven är med cykel (som kan hyras). Den som hellre tar sig runt till fots kan uppleva öns vackra natur på den tolv kilometer långa Skåneleden.
Ett populärt sätt att utforska Ven är med cykel (som kan hyras). Den som hellre tar sig runt till fots kan uppleva öns vackra natur på den tolv kilometer långa Skåneleden. Foto: SHUTTERSTOCK

 

LÄS MER: 12 bästa stoppen för en roadtrip på Västkusten