Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 härliga öar på Västkusten

Sverige är världens örikaste land med över 221 000 öar.
Många av dem ligger på Västkusten.

Och vad kan vara mer förtrollande än en svensk ö i kustbandet? Där finner du det perfekta lugnet, den skönaste naturen och den läckraste maten, hämtad direkt från havet.
Här är några av de härligaste öarna i Väst-Sverige, från Kosteröarna i norr till Ven i söder.

Mysiga Breviks fiskehamn på Sydkoster.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 12

1. Kosteröarna

Öarna är Nord- och Sydkoster och nås med båt från Strömstad. De ligger mitt i Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavet, ett 400 kvadratkilometer stort område med en unik havs- och skärgårdsmiljö.
Kosterhavet är Sveriges artrikaste havsområde, ståtar med landets enda korallrev och rymmer cirka 12 000 djur- och växtarter. Här erbjuds lysande möjligheter till en svårglömd paddeltur utmed ett stråk av småöar, stränder och klippvikar. Öarna utforskas med fördel till fots eller på cykel (som finns att hyra). Naturen är mycket omväxlande med örttäckta stränder, vindpinade tallar, kaprifol och betande djur. Mest storslagna är de terrasserade klapperstensfälten på Nordkoster, formade av inlandsisen. På Sydkoster finns Naturum Kosterhavet, nationalparkens besökscenter med massor med intressant information.
Av de två öarna är Sydkoster den livligaste medan Nordkoster är mer ruff med gott om klippor utmed sina vandringsleder. Här finns cirka 300 fast boende (de flesta på Sydkoster där det också finns året-runt-service som till exempel matbutik).
Båtförbindelsen mellan öarna och Strömstad trafikeras året runt.
vastsverige.com/stromstad/koster/
1 av 12