Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Missa inte getosten från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri.Missa inte getosten från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri.Missa inte getosten från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri.
Ristafallet är ett av Sveriges största vattenfall.Ristafallet är ett av Sveriges största vattenfall.Ristafallet är ett av Sveriges största vattenfall.
1 AV 2
Missa inte getosten från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri.
Foto: Pressbild
2 AV 2
Ristafallet är ett av Sveriges största vattenfall.
Foto: Pressbild

Marie-Louise Marcs smultronställen i Jämtland

Marie-Louise Marcs nya feelgoodroman ”Juni, juli, halva augusti” utspelar sig i Jämtland. Hennes hjärta bultar varmt för den jämtländska landsbygden, där hon tillbringade alla sina sommarlov och fortfarande har en stuga. Här delar hon med sig av sina bästa tips och smultronställen i landskapet.

1. Smaka godaste getosten

”Jämtlands godaste getost kommer från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri och säljs på torget i Strömsund på torsdagar. Småskaligt hantverk av ljuvlig camembert, källarlagrad hårdost och chèvre som får snålvattnet att rinna – både i verkligheten och i bokens värld. Det här är förlagan till snyggbonden Mattias gårdsmejeri i min bok 'Juni, juli, halva augusti'. På Raftsjöhöjden ligger också Östgården, före detta dansställe och numera konstgalleri som drivs av den kände konstnären Torsten Anderssons son Gert Andersson. facebook.com/raftsjohojdensgardsmejeri

Missa inte getosten från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri.Missa inte getosten från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri.Missa inte getosten från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri.
Missa inte getosten från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri. Foto: Pressbild

2. Ladda batterierna i Klumpen

”Klumpen är mitt eget smultronställe mellan Hammerdal och Föllinge. Det har två invånare, några kor och en utsikt som gör en knäsvag. Hit återvänder jag varje sommar och laddar batterierna med böljande ängar, fjällen i fjärran och ett meditativt utedass.”

Marie-Louise Marc laddar batterierna i Klumpen.Marie-Louise Marc laddar batterierna i Klumpen.Marie-Louise Marc laddar batterierna i Klumpen.
Marie-Louise Marc laddar batterierna i Klumpen. Foto: Pressbild

3. Besök Jämtlands nationalmuseum Jamtli

”Jamtli, Östersunds nyrenoverade nationalmuseum, är en upplevelse för både barn och vuxna med konstutställningar, historiska hus, föremål från vikingatiden, levande djur och kul aktiviteter som levande rollspel – och killingdop på midsommar.”

Adress: Museiplan 2, Östersund, jamtli.com

Under sommaren förflyttas man bakåt i historien på Jamtli.Under sommaren förflyttas man bakåt i historien på Jamtli.Under sommaren förflyttas man bakåt i historien på Jamtli.
Under sommaren förflyttas man bakåt i historien på Jamtli. Foto: Pressbild

LÄS MER: Sveriges 16 bästa campingplatser 

4. Hälsa på hos Wilhelm Peterson-Berger

”Kompositören Wilhelm Peterson-Bergers hem Sommarhagen på Frösön är numera museum. Här skrev han bland annat det romantiskt sommarklingande pianoverket 'Frösöblomster'. När man blickar ut över de prunkande omgivningarna förstår man varför. Här finns också ett kafé och en butik som säljer skivor, böcker och souvenirer. På sommaren hålls konserter.”

Adress: Peterson-Bergers väg 30, Frösön, sommarhagen.com

På Sommarhagen på Frösön bodde kompositören Wilhelm Peterson-Berger.På Sommarhagen på Frösön bodde kompositören Wilhelm Peterson-Berger.På Sommarhagen på Frösön bodde kompositören Wilhelm Peterson-Berger.
På Sommarhagen på Frösön bodde kompositören Wilhelm Peterson-Berger. Foto: Pressbild

5. Besök Beppemuseet

”Beppemuseet Strömsund är en kulturskatt och nostalgitripp till 60- och 70-talet med multikonstnären Beppe Wolgers konst samt humorsketcher med Hasse och Tage, med flera. Här finns en utställning som speglar Beppes olika livsepisoder, omsorgsfullt kurerad av dottern och konstnären Camilla Wolgers.”……

Adress: Hembygdsgården, Strömsund 

Beppemuseet Strömsund visar Beppe Wolgers konst.Beppemuseet Strömsund visar Beppe Wolgers konst.Beppemuseet Strömsund visar Beppe Wolgers konst.
Beppemuseet Strömsund visar Beppe Wolgers konst. Foto: Pressbild

6. Gå på loppis med klättervägg

”Det kryllar av loppisar i Jämtland. Mitt tips är Kristina Nords loppis på Öhn utanför Strömsund. I smedjan, som hon har byggt själv, finns både klättervägg, yogamattor och en öppen trädgård.”

Adress: Öhn 477, Strömsund

På loppisen på Öhn finns både yogamattor och klättervägg.På loppisen på Öhn finns både yogamattor och klättervägg.På loppisen på Öhn finns både yogamattor och klättervägg.
På loppisen på Öhn finns både yogamattor och klättervägg. Foto: Pressbild

7. Se Döda fallet

”Döda fallet söder om Hammarstrand bjuder på både andlös utsikt och dramatisk historia. 1796 tömdes hela Ragundasjön genom en flodvåg, och kvar blev en djup ravin. Det är väl värt ett besök, passa också på att äta på restaurangen med utsikt över ravinen. Här ges också teaterföreställningar som beskådas från en vridläktare i vild naturmiljö.”

Adress: Västerede Döda Fallet 181, Bispgården, dodafallet.se

Döda fallet bjuder på andlös utsikt.Döda fallet bjuder på andlös utsikt.Döda fallet bjuder på andlös utsikt.
Döda fallet bjuder på andlös utsikt. Foto: Roger Strandberg

LÄS MER: Österlens bästa boenden – allt från hotell till bed & breakfast 

8. Hör dånet från Ristafallet

”I Tage Danielssons film 'Ronja Rövardotter' flöt Ronja och Birk nedströms i Glupafallet, men i verkligheten spelades scenerna in i Ristafallet. Det är ett av Sveriges största vattenfall med ett spektakulärt natursceneri längs Indalsälven knappt två mil öster om Åre.”

Adress: Undersåker, ristafallet.se

I Ristafallet spelades delar av ”Ronja Rövardotter” in.I Ristafallet spelades delar av ”Ronja Rövardotter” in.I Ristafallet spelades delar av ”Ronja Rövardotter” in.
I Ristafallet spelades delar av ”Ronja Rövardotter” in. Foto: Pressbild

9. Shoppa ekologiskt i Kretsloppshuset

”Kretsloppshuset i Mörsil är ett kafé och restaurang med ekologiskt på menyn och glada höns runt knuten. Passionen för mathantverket genomsyrar även utbudet i den lilla butiken där man kan shoppa loss bland delikatesserna. Öppet fredag–söndag 11–16.”

Adress: Kyrkvägen 5, Mörsil, kretsloppshuset.com

Kretsloppshuset i Mörsil satsar på ekologiskt.Kretsloppshuset i Mörsil satsar på ekologiskt.Kretsloppshuset i Mörsil satsar på ekologiskt.
Kretsloppshuset i Mörsil satsar på ekologiskt. Foto: Christl Kampa-Ohlsson

10. Lär dig om naturen på Naturum

”Fina utställningar om fjällvärldens djur och natur är en bra kickoff när du ska ge dig ut i naturreservatet strax söder om Åre. Förutom utställningar finns alltifrån forsränning till fjällvandring för stora och små. Graden av äventyr väljer du själv.”

Adress: Vålådalen, naturumvaladalen.se

Naturum Vålådalen är en perfekt start på vandringen.Naturum Vålådalen är en perfekt start på vandringen.Naturum Vålådalen är en perfekt start på vandringen.
Naturum Vålådalen är en perfekt start på vandringen. Foto: Pressbild

11. Känn lugnet i Gåxsjö kyrka

”Gåxsjö kyrka är en vacker träkyrka från 1886 i mjuka pasteller med makalös utsikt över Gåxsjön. Här vilar min mormor Signe som jag har dedicerat min bok till. Jag tror hon hade gillat 'Juni, juli, halva augusti'.”

Adress: Gåxsjö 310, Hammerdal, svenskakyrkan.se/stromsund/gaxsjo-forsamling

Gåxsjö kyrka är byggd 1886.Gåxsjö kyrka är byggd 1886.Gåxsjö kyrka är byggd 1886.
Gåxsjö kyrka är byggd 1886. Foto: Pressbild

MARIE-LOUISE MARC

Ålder: 61.

Gör: Författare.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Man, två döttrar, två bonusbarn, fem barnbarn och ett bonusbarnbarn.

Aktuell: Med feelgoodromanen ”Juni, juli, halva augusti” (Printz).

LÄS MER: Sveriges 16 vackraste turistvägar – värda en omväg