Tre av skälen till att älska Ångermanland!
Tre av skälen till att älska Ångermanland!

11 skäl att älska Ångermanland

Det finns mängder av sevärdheter i vackra Ångermanland. Allt från Höga kusten till tama älgar och vidsträckta hjortronmyrar. Här är 11 skäl att besöka Ångermanland.

Veronica Lundström Kristensen

"Hej Kollikok!", sa Skogsmulle.

För natur- och friluftsälskare är Skogsmulle en känd fantasifigur skapad i slutet av 50-talet av Gösta Frohm från Sollefteå i Ångermanland.

Genom lekar lär Skogsmulle barn om skogens växter och djur. Och älskar du natur och friluftsliv är Ångermanland platsen för dig. Här finns skog, älvar och tjärn, björn, älg, öring, mygg och landskapsdjuret bäver. I Ångermanland finns också en av världens mest storartade platser, Höga kusten, ett område så vackert och unikt att det tagits upp på Unesco:s världsarvslista. Få platser i Sverige kan matcha det.

Här är elva av många skäl att älska Ångermanland:

1. Höga kusten

Höga kusten kallas kuststräckan mellan Kramfors och Örnsköldsvik. Här finns höga berg, djupa dalar och en skärgård som lockar tusentals besökare varje år. Hit kommer man bland annat för att klättra på Skuleberget, vandra i Skuleskogens nationalpark och åka på båtutflykter till Ulvöarna, Högbonden och Trysunda.

Det säregna landskapet är så unikt att det år 2000 upptogs på Unesco:s världsarvslista.

LÄS MER: Upplev Höga kusten – ett världsarv med vida vyer

2. Junsele djurpark, Junsele

Parken är mest känd för sina vita tigrar. Här bodde också björnhannen Loke som 1990 blev pappa till inte mindre än sex björnungar. Ett rekord som satte djurparken på världskartan då Loke hamnade i Guinness rekordbok. Hösten 2013 dog Loke 34 år gammal, men finns uppstoppad på Lantgården. (Ber man om lov från personalen kan man få en glimt av honom.)

Adress: Slalomvägen 1, junseledjurpark.com

3. Hjortronmyrar

Det är underbart avkopplande att vandra i skogen. En av de bästa skogsutflykterna är en tur till myren i jakt på Norrlands guld – hjortron!

Kan du inte få nog av bärplockning är det bara att fortsätta med blåbär, hallon och lingon. Skogen och myrarna är full av goda bär.

Det norrländska guldet. Foto: Shutterstock

4. Ångermanälven

Den vackra Ångermanälven är Sveriges tredje största älv. Med källor i södra Lappland flyter den 460 kilometer genom Ångermanland och mynnar i Bottenhavet.

När träindustrin tog fart på 1800-talet användes älven flitigt åt timmerflottning och vid Sandslån i Kramfors låg världens största sorteringsverk. Rekordåret 1953 arbetade som mest 700 personer här med att sortera 23 miljoner timmerstockar.

Under 40-talet byggdes flera kraftverk längst älven. Skulpturen Timmerflottare av Fredrik Frisendahl står i älvfåran i Sollefteå, och symboliserar kommunens tre älvar, Ångermanälven, Fjällsjöälven och Faxälven.

Timmerflottare av Fredrik Frisendahl från 1940. Foto: Y-Näsmannen

6. Hällristningarna vid Nämforsen, Näsåker

De 6000 år gamla hällristningarna vid Nämnforsen i Näsåker har sagts vara en av Sveriges allra äldsta monumentala konstutställningar. Här finns omkring 2600 ristningar spridda över hällarna vid forsen.

Arkeologer har även grävt ut norrlands fyndrikaste boplats här. Keramik, pilspetsar, mejslar och andra fynd från utgrävningarna finns att skåda på Nämforsens Hällristningsmuseum.

Adress: Nipvägen 7, namforsen.com

Hällristningarna går att beskåda året runt, förutom när snön ligger tjock över hällarna. Foto: Shutterstock

7. Fiske

Fiske är en av Sveriges största fritidssysselsättningar och tillgången på fiskevatten enorm: trolla efter abborre i Betarsjön, fiska lax och öring i Ångermanälven eller varför inte dra på längdskidorna och åk och pimpla på någon av bygdens många tjärnar en vacker solig vinterdag.

Läs mer: angermanalven.se/bra-fiskevatten-i-angermanland

Fina fiskevatten i Ångermanland. Foto: Shutterstock

8. Villa Fraxinus, Nordingrå

Hit till Höga kusten i Ångermanland flyttade landskapsarkitekterna Ingelöv Jonsson och hennes man Sture Forsberg på 1970-talet. Det som då var en grovsoptipp har de förvandlat till en prunkande trädgård med ett bostadshus som inte liknar något annat.

Trädgården blev så spektakulär att turister började strömma till och till slut tyckte paret att det var lika bra att öppna sitt hem för allmänheten. Det som lockar är en vacker trädgård med flera olika rum med namn som "Bibliska trädgården" och "Det övergivna sammanträdesbordet". Mitt i tallskogen växer färggranna rosor, vallmo, liljor och mycket mer.

Adress: Hyndtjärn 120, hogakusten.com/sv/villa-fraxinus

9. Surströmming

Surströmming är en norrländsk specialitet som främst produceras utmed Höga kusten. Surströmmingspremiären infaller den tredje torsdagen i augusti. Mycket kan sägas om denna jästa delikatess, men antingen älskar du den eller så hatar du den. De vanligaste sätten att konsumera den jästa fisken är medelst klämma, två smörade bitar hårt tunnbröd med skivad eller mosad mandelpotatis och finfördelad surströmming. En klämma kan också göras av mjukt tunnbröd. Andra tillbehör som blivit vanliga på senare tid är rå, eller smörfräst gul lök eller rå röd lök, messmör, gräddfil och ibland kan även tomat och dill förekomma. 

Älskade surströmming! Foto: Shutterstock

10. Skidåkning

Ångermanland kan stoltsera med 12 skidanläggningar. En av de största, Hallstabacken ligger i Sollefteå och har anor sedan 1940 talet. Här finns sex nedfarter, varav den längsta är 1500 meter, och fyra liftar. På toppen ligger Hotell Hallstaberget, en modern hotellanläggning med både gym och spa. På sommaren finns en slinga för mountainbike-åkning på berget. Dessutom slingrar sig 60 kilometer välpreparerade spår i varierande terräng på toppen, med en fin utsikt över staden.

ANNNONS: Läs mer och boka Hotell Hallstaberget här [extern länk]

Hallstabacken i Sollefteå. Foto: Wikimedia

11. Älgens hus, Bjurholm

Klappa skogens konung i Bjurholm. Här finns älgar som är så tama att man kan mjölka dem och göra älgost. Även fiske, ridning och andra aktiviteter.  

Adress: Västernyliden, 23, algenshus.se

På Älgens hus kan du komma älgarna riktigt nära. Foto: Shutterstock

11. Urkult, Näsåker

Urkultfestivalen eller "Folkfest vid Nämforsen" är en folk- och världsmusikfestival som arrangerades i Näsåker för första gången 1995.  Varje år invigs festivalen med ”eldnatten", en spektakulär show där eldar av olika slag är centralt. Näsåkers historia med de mångtusenåriga hällristningarna vid Nämforsen berörs i festivalens logotyp och slogan "tusentals år senare tänds åter eldarna invid Nämforsen”. Festivalen arbetar med rimliga ljudnivåer och har en speciellt lekområde för barn. All mat som serveras på festivalområdet är ekologisk och avfallet sopsorteras och komposteras. Sedan 2010 kan man åka tåg direkt från Stockholm till Ådalsliden, stationen ligger cirka 600 meter från festivalområdet.

Hitta hit: Prästnipan (Nämforsens festplats)

LÄS MER: Sveriges vackraste nationalparker och naturreservat