Sverige vimlar av minnen från kalla krigets dagar.
Kalla kriget skildras i detalj på Flygvapenmuseum, och den svenska militärens roll sätts in i ett större sammanhang.
En DC3:a står uppställd framför Flygvapenmuseum i Linköping.
Femörefortets kanoner skulle bland annat skydda den viktiga svenska hamnen i Oxelösund.
1 AV 4
Sverige vimlar av minnen från kalla krigets dagar.
2 AV 4
Kalla kriget skildras i detalj på Flygvapenmuseum, och den svenska militärens roll sätts in i ett större sammanhang.
Foto: Johan Öberg
3 AV 4
En DC3:a står uppställd framför Flygvapenmuseum i Linköping.
Foto: Johan Öberg
4 AV 4
Femörefortets kanoner skulle bland annat skydda den viktiga svenska hamnen i Oxelösund.
Foto: Per Rödseth

10 tidigare hemliga militära besöksmål från kalla kriget

Kalla kriget pågick från 1945 till 1991, då Sovjetunionen upplöstes. Flera förr topphemliga försvarsanläggningar runt hela Sverige är nu spännande besöksmål, och museerna som skildrar vår militära historia efter andra världskriget blir allt fler.

I Flygvapenmuseums mörka källare i Linköping spelas kalla krigets kanske mörkaste episod för svensk del upp i en fascinerande utställning byggd runt de från Östersjöns botten upplockade delarna av den nedskjutna svenska DC3:an.

Vi besökare får följa dramat minut för minut. Allt inleds klockan 09.05 på morgonen den 13 juni 1952 – en tid då Stalin fortfarande styrde Sovjetunionen och kalla kriget var som allra kallast. Då lyfter en svensk DC3:a med åtta besättningsmän från Bromma flygplats. Men det som skulle vara en rutinflygning för att signalspana på Sovjetunionen förvandlas snart till ett dödligt drama. 10.46 lyfter en sovjetisk pilot i en MiG-15 från en bas i nuvarande Lettland, efter att den sovjetiska militären har fått syn på det svenska planet på radarn.

11.14 ser jaktpiloten för första gången DC3:an strax öster om Gotska sandön. Bara en minut senare kommer anfallsordern. 11.23 slår de sovjetiska kulorna in i DC3:an som börjar brinna. Fyra minuter senare kraschar den i havet. Enligt jaktpiloten hoppar åtminstone en i besättningen ut i fallskärm innan dess.

Det svenska sökandet inleds direkt, men utan resultat. Men ett av sökflygplanen, ett sjöräddningsplan av typ Catalina, blir också det nedskjutet av ryssarna. Här räddas dock besättningen av ett västtyskt lastfartyg.

Ödet för de åtta i DC3:an förbli okänt fram till 1991, då ryssarna plötsligt erkänner att signalspaningsplanet sköts ner på internationellt vatten. 2003 återfinns flygplansvraket och kvarlevorna av flera besättningsmän bärgas, liksom i stort sett hela flygplanet.

Och nu visas det här på Flygvapenmuseum: förvridna flygplansdelar med skotthåll i – en symbol om någon för det kalla krig som pågick mellan det kommuniststyrda öst och demokratierna i väst mellan 1945 och 1991. I dag finns en lång rad svenska museer som skildrar denna epok, och en rad förr superhemliga svenska försvarsanläggningar har förvandlats till besöksmål där ofta allt finns kvar. Lite som om dåtidens soldater bara har tagit en paus medan museibesökarna gör sina guidade rundor.

Så följ med oss till tio av kalla krigets mest spännande besöksmål landet runt.

1. Marinmuseum, Karlskrona

Vem minns inte den sovjetiska ubåten U137 som den 27 oktober 1981 gick på grund i Gåsefjärden, inne på svenskt militärt skyddsområde nära flottbasen i Karlskrona? Ett av de svenska fartyg som involverades under dramat var den då splitternya ubåten Neptun som bland annat lär ha hindrat en rysk bogserbåt får att ta sig till den grundstötta ubåten av Whiskeyklass. I dag är Neptun pensionerad, och den 50 meter långa ubåten finns att se både in- och utvändigt på Marinmuseum i Karlskrona.

Vid kajen intill museet finns flera museiskepp, bland annat en svensk robotbåt där allt lämnades intakt när den gick i pension – till och med manskapets halvfulla papperskorgar. Sommartid finns dessutom ibland chans att åka med den snabba torpedbåten T38 från 1951 ut på Gåsefjärden.

Öppettider: Tisdag–söndag, fritt inträde. Ubåtshallen är stängd under pandemin. 

Mer info: marinmuseum.se

Upplevelser i närheten: Karlskrona har varit bas för den svenska flottan sedan 1600-talet. Örlogsstaden är upptagen på Unescos världsarvslista och värd en resa i sig.

Ubåten Neptun visas på Marinmuseum i Karlskrona. Foto: Anneli Karlsson/Marinmuseum

2. Bodens fästning, Boden

Åtskilliga har lumparminnen från Bodens fästning med sina 2 000 små och stora anläggningar i bergen runt staden. Fem fort byggda runt första världskriget var nycklarna i den hemliga fästning som skulle skydda oss från en rysk invasion norrifrån. Ett av dessa, Rödbergsfortet, är nu museum. Härifrån sköt de stora kanonerna sin sista salva så sent som nyårsafton 1997. I fortet fanns sovsalar för 250 soldater, storkök, matsalar, operationssalar, ledningscentraler och ammunitionsförråd, men bara två duschar dit kökspersonalen hade företräde.

Kombinera gärna besöket med Försvarsmuseum inne i staden. Där skildras svensk försvarshistoria de senaste 150 åren genom interaktiva utställningar, där man bland annat kan provsitta pansarfordon och ”flyga” stridhelikopter.

Öppettider: Dagliga guidningar i fortet sommartid. Inträde 120 kronor. Försvarsmuseum öppet onsdag–lördag året runt, inträde 60 kronor. 

Mer info: fastningsguiden.com, bodeninswedishlapland.se

Upplevelser i närheten: Unna dig en natt på världsberömda Treehotel eller nya Arctic Bath i Harads, fem mil uppströms längs Lule älv.

I Rödbergsfortets inre finns bland annat flera trånga logement för hundratals soldater. Foto: Johan Öberg

3. Brigadmuseum, Karlstad

I lokaler där militären förr huserade öppnade 2013 detta museum, vars huvudutställning är vigd åt Sverige under kalla kriget. Och man har lyckats riktigt bra med att fånga besökare med sin tidsskildring där museet kombinerar civil och militär historia, kryddat med bland annat en digital skjutbana och en rad tunga militärfordon och kanoner på innergården med en gigantisk 15,5 centimeters Fälthaubits m/77 A från Bofors i spetsen. Den kontrasterar fint mot basutställningens cyklande värnpliktiga och de verklighetstroget uppbyggda miljöerna av fältsjukhus, bassarnas liv i fält och hukande i skyttegravar i väntan på den lede fi.

Besöksinfo: Öppet tisdag–söndag. Inträde 80 kronor. 

Mer info: brigadmuseum.se

Upplevelser i närheten: Fika på Löfbergs Lilas kafé i hamnen, njut av Lars Lerins fantastiska akvareller på hans egen konsthall Sandgrund och gå sedan genom parken vid Klarälven till Värmlands museum med fin konstsamling och modernt utformade utställningar om värmländskt folkliv.

Testa att skjuta på fienden på den digitala skjutbanan på Brigadmuseum i Karlstad. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: Världens häftigaste fordonskyrkogårdar 

4. Kalixlinjen, Siknäs

Ganska snart efter att Bodens fästning uppförts insåg man att den låg så nära den svenska gränsen att det fanns risk att den skulle erövras av en mindre fiendestyrka i ett snabbt överraskningsanfall, något som faktisk skedde under en svensk övning. Så man inledde därför byggandet av Kalixlinjen, ännu närmare gränsen. På Hörmyreberget i Siknäs anlades ett fort utrustat med långskjutande kanoner hämtade från en upphuggen svensk kryssare – i dag 120 år gamla. Fortet skulle skydda Sveriges nordligaste djuphamn i Töre och även kunna fördröja en fientlig framryckning längs E4 norrifrån. Låter Töre bekant kan det bero på ubåtsjakten här på 1980-talet. I dag är det atombombssäkra fortet museum, i ideell regi.

Öppettider: Den ideella föreningen ordnar guidade visningar av fortet då och då – se info på deras hemsida.

Mer info: siknasfortet.se

Upplevelser i närheten: Den vackra Siknäshalvön bjuder på bad från fin sandstrand och utmärkta svampmarker i säsong.

Siknäsfortets kanoner togs från ett skrotat fartyg och var när fortet avvecklades hundra år gamla. Foto: Johan Öberg

5. Flygvapenmuseum, Linköping

Flygvapenmuseum gick för drygt tio år sen från smått förfallet till att bli en stjärna på den svenska museihimlen. I dag finns här tre stora huvudutställningar: Den spännande utställningen om DC3:ans öde kan ni läsa om i huvudartikeln. I den största hallen skildras det kalla krigets Sverige genom hemmamiljöer där tv:n eller radion sänder tidstypiska nyheter, kombinerade med bilder och texter om tidens avgörande händelser, försvarets utveckling och – så klart – massor av riktiga stridflygplan och helikoptrar. Bland annat alla svenskutvecklade stridsflyg från Tunnan till Jas Gripen. Det svenska militärflyget 1910–1945 skildras i den tredje stora hallen, ombyggnadsstängd till 2022.

Besöksinfo: Öppet onsdag–söndag. Under pandemin måste man förboka besöket och får bara stanna 1,5 timme, vilket är lite i minsta laget. Fritt inträde. 

Mer info: flygvapenmuseum.se

Upplevelser i närheten: Friluftsmuseet Gamla Linköping med sin utsökt bevarade stadsmiljöer och lajvande personal är en riktig hit.

En Jas och en Viggen på Flygvapenmuseum i Linköping. Foto: Johan Öberg

6. Femörefortet, Oxelösund

Fram till 2003 var det underjordiska kustartillerifortet på ön Femöre vid inloppet till Oxelösund topphemligt och ön förbjudet område för andra än svenskar, som precis som i dag gärna njöt på de fina badklipporna sommartid. I dag är ön naturskyddsområde. Och fortet, som var ett av de sista som byggdes i Sverige och som skulle skydda både djuphamnen i Oxelösund och inloppet till Bråviken längre söderut (med Norrköping längst in), har öppnats för guidade turer. Ovan jord visas radaranläggningen och kanonerna och inne i berget logementen med plats för 70 soldater, stridsledningscentralen med eldledning och periskop, liksom kanonernas delar under jord.

Öppettider: Turer för 100 kronor per person året runt. Både fasta turer och specialturer för privata grupper. 

Mer info: femorefortet.se

Upplevelser i närheten: Oxelösund domineras av järnverket, men närliggande Nyköping har mer att se, som det nytänkande Länsmuseet, Årets museum 2020, och ruinerna av Nyköpingshus, berömt för sitt blodiga gästabud 1317.

Femörefortets kanoner skulle bland annat skydda den viktiga svenska hamnen i Oxelösund. Foto: Per Rödseth

LÄS MER: Militärens topphemliga anläggning blir turistmål 

7. Aeroseum, Göteborg

Hur många vet i dag att Sverige på 1950-talet hade världens fjärde största flygvapen, eller att flygvapnet anlade en lång rad avancerade krigsflygbaser längs vanliga breddade bilvägsrakor landet runt? Sverige har ju utvecklat egna stridflygplan sedan andra världskriget, och några av dessa maskiner gömmer sig i en av flygvapnets underjordiska originalhangarer nära Säve flygplats en bit norr om Göteborg.

I underjorden finns utställningar om bland annat kalla kriget, atombomben, östtyska Stasi och andra spionorganisationer samt hur flygvapnet var organiserat i Västsverige. Bland flygplanen kan nämnas hela sju versioner av Viggen, fem av Draken, en Tunnan och en Lansen plus en rad andra flygplan som det svenska försvaret använt, som skolplanen Saab Safir och Bristol Bulldog.

Öppettider: Tisdag–söndag, inträde 120 kronor. 

Mer info: aeroseum.se

Upplevelser i närheten: Hela Göteborg med sina sevärdheter och superba matutbud. Världskulturmuseum är en av höjdarna. Eller varför inte ta en skärgårdsbåt och andas frisk havsluft?

På Aeroseum visas en rad svenska stridsflygplan och helikoptrar från kalla krigets dagar. Foto: Lennart Östlund

8. Hemsö fästning, Härnösand

Hemsö fästning på en ö i Ångermanälvens mynning är störst och modernast av de svenska kustartillerifästningar som nu förvandlats till museum efter försvarets raska nedrustning på 1990-talet. Här har entreprenören Christer Sefbom skapat succén ”The cold war experience”. Besökare får följa med guider ner i underjorden, där hundratals värnpliktiga inom kustartilleriet förr skyddades i atombombssäkrade bergrum där bara de långskjutande kanonerna och robotramperna stod ovan jord.

Här finns officersmässen där det vankades punsch till ärtsoppan, orörda mobiliseringsförråd, datoriserade eldledningscentraler, anti-kemvapenduschar och kompletta fältsjukhus. Liksom obrutna förpackningar av militärens egen Komm-an-då, ”kondomen för närförsvar” i kamouflagemönstrade förpackningar.

Öppettider: Dagligen juni–september, enstaka helgvisningar resten av året och förbokade grupper året runt. Inträde 120 kronor. 

Mer info: hemso.butikhogakusten.se

Upplevelser i närheten: Höga kustens dramatiska landhöjningslandskap ligger en knapp timmes resa norrut.

De fyllda mobiliseringsförråden finns ännu kvar under jord på Hemsö fästning. Foto: Johan Öberg

9. Arsenalen, Strängnäs

Strängnäs hade ett eget pansarregemente, P10, under nästa hela kalla kriget. I dag är det nedlagt, men i stället finns här pansarmuseet Arsenalen, med Skandinaviens största samling av tunga militärfordon. Det är numera landets enda pansarmuseum, sedan museet i Axvall utanför Skara har lagts ner. I basutställningen visas ett 40-tal stridsvagnar, jeepar och lastbilar som har använts i det svenska försvaret men också en del utländskt. Man slås bland annat av vilken jätte den 50 ton tunga Centurionstridsvagnen var, använd i Sverige mellan 1953 och 2000.

En spännande – och samtidigt otäck – utställning skildrar hur djur har använts i krig: bland annat minröjande råttor, spionerande katter och ubåtsjagande sälar. Och triggas leksinnet finns möjlighet att spela dataspelet World of Tanks.

Öppettider: Normalt onsdag–söndag, men vintern 2020 är det bara öppet på helgerna. Inträde: 100 kronor. 

Mer info: arsenalen.se

Upplevelser i närheten: Domkyrkan i Strängnäs, påbörjad 1260, är Mälardalens mäktigaste byggnad. Strax intill finns det fina biskopssätet Roggeborgen.

En specialversion av terrängbilen Valpen – pansarvärnspjästerrängbil 9031 med 9 centimeters kanon – på pansarmuseets Arsenalens gård. Foto: Arsenalen

10. Abisko gränsförsvarsmuseum, Abisko

Fjälljägarna har det svenska försvarets tuffaste uppgifter. I Lapplandsfjällen ska de bland annat skydda Malmbanan och hindra infiltration genom vildmarken. I dag är fjälljägarnas hemmabas Kiruna, men länge fanns de i Arvidsjaur, där nu ett nytt jägarförband ska byggas upp. Hur fjälljägarlivet har sett ut under andra världskrigets beredskapsår och under kalla kriget skildras på lilla men sevärda Abisko gränsförsvarsmuseum, ett stenkast från Abisko fjällstation. Museet har också en utställning om ett gäng andra tuffingar i fjällmiljö, rallarna som byggde Malmbanan i början av 1900-talet – ett arbete som krävde betydligt fler liv än vad jägarförbanden hade förlorat ute i fält.

Öppettider: Låna nyckel i receptionen på fjällstationen. Fritt inträde. 

Mer info: abiskomuseum.se

Upplevelser i närheten: Klassiska Kungsleden utgår härifrån, men Abisko fjällstation är också en bekväm bas för dagsutflykter i fjällen. Närmast museet finns en spektakulär kanjon som är nationalpark.

Fjälljägarnas historia skildras på lilla Abisko gränsförsvarsmuseum. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: 10 spännande museer i Sverige du borde besöka