Julstök på Kulturen i Lund.
Julstök på Kulturen i Lund. Foto: VIVECA OHLSSON/KULTUREN

10 svenska mysiga städer med härlig julstämning

Är du en sann julälskare som månader i förväg längtar efter julgranar, glögg och pepparkakor? Då har vi 10 tips till dig på platser i Sverige med extra mysig julstämning. 

1. Nora (Västmanland) – trästad med granrisbockar och girlanger 

Upplev julstämning bland tidstypiska hus, kullerstenar och skvallerspeglar i Nora som fick stadsprivilegier 1643. 

Den första advent tänds julbelysningen som lyser upp några av de gamla trähusen samt träd runt torget och i skolparken. På torget finns en upplyst gran och staden pyntas med granrisbockar och girlanger.

Tips: Noraglass öppnar glasskiosken under adventshelgerna och serverar lokalproducerad glass med juliga smaker som saffran, glögg och pepparkaka. Under december erbjuder Nora kyrka ett antal julkonserter. Veterantågsföreningen planerar att köra ”tomtetåg” vid ett par tillfällen under december. Stadens köpmannaförening arrangerar torghandel fyra lördagar framåt från adventshelgen mellan klockan 10.00 och 16.00. 

Läs mer: visitnora.se

Julbägare full av läcker glass.

2. Sigtuna (Uppland) – julmys i Sveriges första stad 

Sigtuna, grundad redan på 970-talet, bjuder på massor av julmys. Staden julpyntas inför första söndagen i advent. Då ska girlangerna på Stora gatan finnas på plats, trädet vid bokkiosken på Lilla torget vara tänt och granen på Stora torget lysa.

Tips: Missa inte Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik, en traditionell godisbutik med anor från 1800-talet. Slink in på Tant Bruns kaffestuga och drick varm choklad. Besök Sigtuna museum med en av Sveriges viktigaste samlingar av arkeologiskt material från sen vikingatid och tidig medeltid. I Stenladan, intill Steninge slott, kan besökare njuta av julpynt, fika, blommor, kransar och traditionellt hantverk. Stenladan har öppet alla dagar från 14 november till 23 december. 

Läs mer: destinationsigtuna.se

Fin julstämning i Sigtuna – Sveriges äldsta stad. Foto: FRIDA LENHOLM

3. Vadstena (Östergötland) – njut i medeltida miljö

I Vadstena råder något av en magisk atmosfär. Staden fick sina stadsprivilegier redan på 1400-talet, mycket tack vare heliga Birgitta som såg till att sätta staden på kartan genom att stifta en ny klosterorden. Ett besök på Klosterområdet är nästan obligatoriskt. Några av sevärdheterna är Vadstena Klosterkyrka, Sancta Birgitta Klostermuseum och Pilgrimscentrum. 

Tips: Upplev småstadskänslan i jultid; njut av granar på rad och julbelysningen längst hela Handelsgatan och handla i små genuina butiker. Julskyltningen börjar 29 november och gallerier och ateljéer håller öppet dagen innan, 28 november. Flera restauranger erbjuder julmat då det serveras både klassiska menyer i historiska miljöer och moderna alternativ.

Läs mer: visitostergotland.se

Magisk atmosfär i Vadstena.

4. Kalmar (Småland) – häst och vagn på kullerstensgator

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och vackert belägen precis vid havet. Stadskärnan med gamla byggnader, kullerstensgator och stadsmur är mysig att strosa runt i. Staden stoltserar varje år med två julgranar, dels en på Stortorget, vid domkyrkan, och en på Larmtorget, vid Kalmar teater. 

Tips: Julskyltningshelgen äger rum 28 och 29 november med tomtar och julbelysning. Sedan anordnas aktiviteter i stadskärnan alla helger fram till jul, bland annat kan man åka häst och vagn. Kalmar läns museum har en permanent utställning om konstnärinnan Jenny Nyström, extra aktuell när vi närmar oss jul. I år kommer Jenny Nyströms tomte även att synas ute på stan. Gör ett besök på Kalmar slott och handla julgåvor i slottsbutiken och prova på Slottsrestaurangens vintermeny.

Läs mer: kalmar.com

Handla julgåvor på Kalmar slott. Foto: Magnus Bremefors

5. Stockholm – stad i ljus

Huvudstaden bjuder på en mängd evenemang och det snålas heller inte med dekorationer. Årets julbelysning startar 14 november, då pyntas 40 gator och torg med en miljon LED-ljus.

Tips: 15 november är det avtäckning av varuhuset NK:s traditionella julskyltning. Vandra runt bland amaryllisar, julstjärnor och hyacinter och känn doften av glögg- och pepparkakskryddor på Bergianska trädgården. Utställningen pågår 20 november till 6 december. Lyktor och eldar lyser i år upp Skansen på en större yta än vanligt. Man kan handla mat, godis och hantverk på ett 20-tal försäljningsställen. Öppet varje helg fram till jul från 28-29 november. Den Levande Julkalendern i Gamla stan pågår varje dag mellan 1 och 24 december klockan 18.15 då ett fönster öppnas med 15 minuters underhållning. 

Läs mer: visitstockholm.com

I Stockholm smyckas 40 gator och torg med en miljon LED-ljus 14 november. Foto: Yanan Li

LÄS MER: 10 hotell med bästa julstämningen 

6. Helsingborg (Skåne) – stämningsfullt vid Öresund

Helsingborgs historia sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Den viktiga plats där Öresund är som smalast gav staden en strategisk position under lång tid.

Vinterljusbelysningen som sätts upp i Helsingborg med start 1 november är något utöver det vanliga. Då tänds samtliga 365 träd i centrum. Under november månad tänds sedan övrig belysning som avslutas med den stora julgranen på Stortorget som tänds första advent. 

Tips: Vill man veta mer om de 672 ljusinstallationerna kan man antingen ladda ner en app eller anmäla sig till en guidad vinterljusvandring. På Sundstorget anläggs en isbana fint inramad med julbelysning och julgran. Öppnar i slutet av november. Första advent bjuds det julskyltning och julmusik på Kullagatan, Sveriges äldsta gågata. 

Läs mer: visithelsingborg.com

Det går att anmäla sig till en guidad vinterljusvandring i Helsingborg. Foto: FERAS JARGHON

7. Lund (Skåne) – marschaller, mat och musik 

Universitetsstaden Lund är en charmig stad med kullerstensgator, korsvirkeshus och en medeltida stadskärna. 

Julgirlanger pryder de centrala gatorna samt flera granar, ljusträd och annan julbelysning. Över 200 marschaller tänds dagligen från 27 november. 

Tips: Ett besök i Saluhallen och matgatan Klostergatan är ett måste i juletid. På Stortorget kan man under adventshelgerna träffa tomtemor och tomtefar. I år fixas även en isbana. På museet Kulturen erbjuds visningar, julpyssel, luciakonserter, äventyr för barn och berättelser om julens folktro och seder. Man kan också hälsa på tomten i Onsjöstugan, och höra pigan i Blekingegården berätta om julen år 1815. 

Läs mer: visitlund.se

Julpyntad arbetarbostad på museet Kulturen i Lund Foto: Viveca Ohlsson

8. Sundsvall (Medelpad) – julstad med något för alla

Mitt emellan ståtliga bergstoppar, böljande natur och frusna vattendrag kan du kombinera juliga stadsupplevelser med mysiga naturaktiviteter. Sundsvall är en julstad med något för alla. 

Tips: I Stenstan, stadens centrum, kan du strosa runt och njuta av en stämningsfull jul och vacker arkitektur. Julbelysningen hänger över gatorna och på Stora torget tronar enligt tradition en stor gran. Kika in i de mysiga julstugorna och titta på när tomten och nissarna pysslar inför julen. På lördagar i december förvandlas torget till en bondens marknad där det går att köpa närproducerade produkter direkt av lokala producenter. Under lucia lyses stadskärnan upp av marschaller som symboliserar det ljus som luciatåget annars brukar komma med. 

Läs mer: visitsundsvall.se

Titta på när tomten och nissarna pysslar inför julen.

9. Luleå (Norrbotten) – skridskor och norrsken

Luleå är en extra mysig julstad för att den ofta är täckt av snö. Längs hela Storgatan hänger från första advent girlanger, ljusstjärnor och ljusbollar. På Nytorget reser man en stor och präktig gran.

Tips: Ett av Luleås populäraste fritidsområden under vintern är en isbana som plogas upp runt centrumhalvön. Här kan du åka skridskor, skidor och spark. Isbanan har fått internationell uppmärksamhet för sin goda kvalitet. Varför inte även testa hundspannsåkning, snöskoturer eller norrskensvandring? Julmarknaden i Gammelstads kyrkstad är inställd, men platsen är värd ett besök ändå. Kyrkstaden är ett av Sveriges 15 världsarv på Unesco:s lista över platser värda att bevara. Här finns över 400 kyrkstugor och en stenkyrka från 1492.

Läs mer: visitlulea.se

Kyrkstaden i Luleå är ett av Sveriges 15 världsarv. Foto: SUSANNE LINDHOLM

10. Visby (Gotland) – historisk atmosfär 

Drömmer du om en traditionell jul i stämningsfull miljö? Då är Visby med sin långa historia en perfekt plats. Under medeltiden var Visby faktiskt en av Sveriges största städer och en viktig medlem av Hansan. De äldsta spåren av mänsklig bosättning är daterade till cirka 2000 före Kristus.

Tips: I år blir det Skyltsöndag varje adventshelg från första advent fram till jul. Då visar butikerna visar upp sin julskyltning och dukar även upp varor på gatorna utanför butikerna. Flera stora granar finns att beskåda, en på Stora torget och en på Södertorg. I år satsar man också 150 000 kronor extra på julbelysningen för att verkligen få till en härlig julstämning. Dessutom är nästan 70 restauranger i Visby öppna i december, så det råder ingen brist på julmat. 

Läs mer: gotland.com

Med 70 restauranger öppna i december råder det ingen brist på julmat i stämningsfulla Visby. Foto: WWW.GOTLAND.COM

Inställda aktiviteter

På grund av rådande pandemi är de flesta julmarknader inställda och även luciatåg, tomteparader och andra traditionella julaktiviteter. Läs gärna mer på respektive hemsida för senaste nytt. 

LÄS MER: Gammeldags jul i Colmar – i hjärtat av Alsace

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande