Ale stenar – ett av Sveriges många fantastiska fornminnen.
1 av 2: Ale stenar – ett av Sveriges många fantastiska fornminnen. Foto: Shutterstock
2 av 2

10 svenska fornminnen värda en omväg

Svårt att komma på saker att göra i sommar? Det finns faktiskt en typ av sevärdheter som aldrig stänger och som dessutom är helt gratis: våra fornminnen. Det finns hundratusentals bevarade kvarlämningar i Sverige – vi har valt ut de 10 mest spännande.

1. Hällristningarna i Tanum

Hällristningarna i Tanumshede kommun är klassade som världsarv. I Vitlycke är ristningarna gjorda på en 20 meter lång häll och har massor av motiv: kärlekspar, krigande män, skepp, djur och en val (!). Om du ändå är här så ska du passa på att besöka hällristningarna i Litsleby och Fossum som ligger inom några kilometer. 

Hitta hit: Tanumshede, Bohuslän. Bra skyltat från E6. 

Mer info: vitlyckemuseum.se

LÄS MER: Sveriges 15 världsarv – från norr till söder 

Det finns runt 500 bilder inhuggna i Vitlyckehällen. Foto: Shutterstock

2. Anundshög

Anundshög består inte bara av Sveriges största gravhög som skapades på 900-talet, här finns även runstenar, skeppssättningar, flera mindre gravhögar, en forntida väg och en labyrint. Men det är själva högen som är mest imponerande. Den är 60 meter i diameter och 12 meter hög. 

Hitta hit: Cirka tre kilometer öster om Västerås. Sväng av norrut från E18 vid Grävlinge. Bra skyltat. 

Mer info: anundshog.se

Anundshög är Sveriges största gravhög. Foto: Shutterstock

3. Ekornavallen

På det här stora gravfältet har man begravt människor i över 4 000 år. De äldsta gravarna är från stenåldern och är gånggrifter. Den mest berömda heter Girommen och är enligt folktron byggd av jättar. Här finns också tolv bautastenar i nästan rak linje som enligt legenden ska ha rests till minne av de riddare som stupade i slaget vid Åsle 1389 mellan drottning Margareta och en tysk armé några mil från den här platsen – en uppgift som man nog inte bör sätta alltför mycket tilltro till. 

Hitta hit: 15 kilometer norr om Falköping. Skyltat från väg 46 och 184. 

Mer info: lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/besoksmal/kulturmiljoer/ekornavallen.html

På Ekornavallen kan man bland annat se stensättningar, domarringar, gånggrifter och en hällkista. Foto: Shutterstock

4. Rösaring

Några amatörarkeologer upptäckte den här 540 meter långa processionsvägen 1979. Den är belägen på en liten höjd och har troligen fungerat som en hednisk kultplats under vikingatiden. Vägen går i rak nord-sydlig riktning och slutar vid ett gravfält där det också finns en labyrint. Härifrån har du bra utsikt över Mälaren. 

Hitta hit: Sju kilometer väster om Bro utanför Stockholm. Kör mot Lindormsnäs, därefter skyltat. 

Mer info: stockholmslansmuseum.se/besoksmal/rosaring

5. Släbro

Hällristningarna i Släbro är de märkligaste i Sverige och liknar nästan ingenting annat. Figurerna ser ut att föreställa insekter, små hus eller kanske bedjande människor. Ingen är riktigt säker. Sammanlagt har man hittat cirka 700 olika figurer.

Hitta hit: I Oppeby i nordvästra Nyköping. 

Mer info: utflyktsvagen.se/utflykt/hallristningar-i-slabro

6. Ales stenar

Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning och består av 58 stora stenar som har formats som ett 67 meter långt skepp. Det här är troligen en vikingagrav, men det kan också ha använts till att hålla koll på stjärnorna. Det stora skeppet ligger otroligt vackert på en liten höjd precis vid kusten. 

Hitta hit: Kåseberga, en mil sydost om Ystad. 

Mer info: sfv.se/sv/fastigheter/sverige/skane-lan-m/ales-stenar

Ales stenar är en av Europas vackraste fornlämningar. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 13 svenska alternativ till utländska semesterorter 

7. Björketorpsstenen

Bautastenarna vid Björketorp i Listerby socken kallas också för Galta stenar. Det är tre stora resta stenar som står vid en forntida väg som leder fram till flera domarringar och ett gravfält. På den största av stenarna finns en inskription som säger att den som skadar monumentet ska drabbas av ”svekfull död”.

Hitta hit: Cirka tre kilometer öster om Ronneby. Sväng av E66 mot Tving. Ligger cirka 500 meter norr in på vägen. 

Mer info: fotevikensmuseum.se/sweden/blekinge/bjorketorp/bjorketorp.htm

8. Kiviksgraven

Kiviksgraven är Nordens enda bronsåldersröse med en hällkista täckt med hällbilder, och är dessutom en av Nordens största med sina imponerande 75 meter i diameter. Inuti graven finns flera stenhällar med ristningar som föreställer processioner, hästhetsningar, hjul och yxor. Själva hällkistan byggdes omkring 1400 före Kristus, men  områdets historia är ännu äldre.
OBS! På grund av corona-pandemin är Kiviksgraven stängd tills vidare, se hemsidan för uppdateringar.

Hitta hit: Bredarörsvägen 18, Kivik.

Mer info: kiviksgraven.se

Kiviksgraven är en gravplats från bronsåldern. Foto: Shutterstock

9. Greby

Om du kommer till den mytomspunna gravplatsen Greby en mörk och kulen höstdag finns risken att du hör skotska soldater som spökar. Enligt legenden försökte skotska krigare invadera Bohuslän men slogs tillbaka här. Slaget ska ha varit så blodigt att en bäck i närheten fortfarande heter Blodbäck. Gravfältet är ett av landets vackraste med över 180 gravar från järnåldern. Några gravar är prydda med pampiga bautastenar.

Hitta hit: En kilometer öster om Grebbestad. Gravfältet ligger på södra sidan om vägen. 

Mer info: vastsverige.com/tanum/produkter/greby-gravfalt

Greby är Bohusläns största gravfält. Foto: Shutterstock

10. Gamla Uppsala

I de tre storhögarna i Gamla Uppsala ligger viktiga personer begravda – kanske är det forntidens sveakungar. Det var också här som man under vikingatiden utövade människooffer. Adam av Bremen skrev på 1000-talet att man här vart nionde år offrade nio människor, nio hästar, nio hundar och andra djur. Offren hängdes i en helig lund. 

Hitta hit: Disavägen 15, strax norr om Uppsala (skyltat från E4). Busslinjerna 2, 110 och 115 går från centrala Uppsala.

Mer info: raa.se/gamlauppsala

Gravhögarna vid Gamla Uppsala bär på en spännande historia. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 64 roliga sommarutflykter i Sverige – för stora och små 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande