10 spännande museer i Sverige du borde besöka
Sverige är ett rikt land när det gäller antalet museer – och dessutom ofta av hög kvalitet. Här är ett urval av tio museer från norr till söder som du kanske inte hört talas om – men som är värda ett besök!
1. Årets museum 2020 – Sörmlands museum i Nyköping
Vem var statarhustrun Hedda? Vad är en pestamulett? Vad innehåller Bertil Nymans amerikakoffert? Sörmlands museum kittlar fantasin med sina rika samlingar och visningar i de olika magasinen. Här finns något för alla, även de som vanligtvis inte gillar museer. Vill du testa luffarslöjd? Lära dig mura en kakelugn? Fläta en korg? Även detta kan du göra.
Museet blev Årets museum 2020, en utmärkelse som delas ut av Riksförbundet Sveriges museer. Motiveringen lyder: ”Sörmlands museum har gått till botten med museets föremål och kommer upp med en nyskapande metod för att berätta, väcka nyfikenhet och bygga kunskap”.
Adress: Tolagsgatan 8, Nyköping.
Inträde: Fri entré.
Öppettider: Tisdag-söndag 10–17, onsdag 10–19.
sormlandsmuseum.se
2. Lär dig om fyrarnas folk på Vänermuseet i Lidköping
I Vänermuseet ryms 400 miljoner år av historia, gott om föremål från förr kopplade till berättelser om sjöfart och handel, fyrarnas folk och bondefiskares vardag på och vid Vänern. Samlingarna består av drygt 17 000 föremål, 1 600 konstverk och 150 000 foton.
I akvarieavdelningen kan du kika på några av Vänerns fiskarter som gädda, abborre, mört, sik, asp, björkna och ål. Och en och annan kräfta och ibland även ullhandskrabbor.
Detta lekvänliga museum var ett av tre museer nominerade till utmärkelsen Årets museum 2020.
Adress: Framnäsvägen 2, Lidköping
Inträde: 50 kronor. Unga under 20 år fri entré.
Öppettider: September–maj tisdag–fredag 10–17, lördag–söndag 11–16. Juni, juli och augusti även måndagar.
vanermuseet.se
3. Så jobbar konstnärer – Skissernas museum i Lund
Hur går den konstnärliga kreativa processen till? Det vill Skissernas museum försöka besvara. På detta konstmuseum finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.
I utställningssalarna finns allt från små blyertsteckningar till färgrika monumentala målningar och storskaliga gipsskulpturer av framstående konstnärer som Henri Matisse, Diego Rivera, Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Siri Derkert.
Adress: Finngatan 2, Lund.
Inträde: 80 kronor. Pensionärer 60 kronor, unga och studerande under 25 år fri entré.
Öppettider: Tisdag–onsdag 11–17, torsdag 11–21, fredag 11–18, lördag–söndag 12–17. Måndag stängt.
skissernasmuseum.se
LÄS MER: 10 helgalna museer du inte trodde fanns
4. Svenskt måleri på Thielska Galleriet i Stockholm
Anses vara ett av Sveriges förnämsta konstmuseer och ligger i ett vackert vitt palats på Djurgården. Det innehåller finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiels samling av huvudsakligen svenskt måleri från tiden omkring 1900. Se verk av bland andra Carl Larsson, Bruno Liljefors, Anders Zorn och August Strindberg, samt Nietzsches dödsmask och grafik av Edvard Munch.
Det övre planet har utformats efter Thiels idé om två stora salar ”vars väggar skulle täckas med tavlor”. I det nedre finns galleridelen med fem rum i fil, tidigare familjen Thiels sovrum.
Adress: Sjötullsbacken 8, Stockholm.
Inträde: 130 kronor. Studerande/pensionärer 100 kronor, unga under 18 år fri entré.
Öppettider: Tisdag–söndag 12–17, torsdag 12-20. Måndag stängt.
thielskagalleriet.se
5. Gotlands museum – vikingaskatter och Igelkottsflickan
Fornsalen är Gotlands Museums kulturhistoriska enhet och Visbys främsta besöksmål näst efter Domkyrkan. Det tilldelades för ett par år sedan en sjätteplats på resesajten Tripadvisors lista över Sveriges bästa museer.
Här finns en massa skoj, som världens största silverskatt från vikingatiden, en stor samling runstenar, medeltida rustningar från den danska invasionen 1361 och inte minst Igelkottsflickan från stenåldern, begravd med igelkottskäkar på bröstet. Och basutställningen Gotlandium bjuder på 430 miljoner år av Gotland som tar en med ändå till öns begynnelse.
Adress: Strandgatan 14, Visby.
Inträde: Oktober–maj 100 kronor, juni–september 150 kronor. Student oktober–maj 80 kronor, juni–september 120 kronor.
Öppettider: Måndag–söndag 11–16. Måndag stängt.
gotlandsmuseum.se
6. Science-center på Värmlands museum i Karlstad
Ta del av kulturhistoria och konst som ger nya upplevelser och insikter om vad det är att vara människa. Här möter man en öppen arena som väcker samtidsfrågor, upptäckarlust och vidgade perspektiv på samhällsutvecklingen. Museet är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer med mer än 200 000 besökare årligen. Varje år visas ett femtontal olika utställningar med konst och foto av hög internationell klass. På museet kan man även ta del av Värmlands historia och kultur samt fördjupa sig i teknik i ett science-center som kallas Tekniklusten.
Adress: Sandgrundsudden, Karlstad.
Inträde: 100 kronor. Unga under 25 år fri entré.
Öppettider: Onsdag–söndag 11–16. Stängt måndag–tisdag.
varmlandsmuseum.se
LÄS MER: 12 världsberömda museer du kan besöka från soffan
7. Jamtli i Östersund – Friluftsmuseum och 1000-årig bonad
Jamtli är både ett friluftsmuseum med kulturhistoriska gårdar och ett inomhusmuseum med konsthall. Här samsas kulturhistoriska föremål, arkeologiska fynd, konst och en unik samling föremål från 1970-talet. Jamtlis fotosamling består av ungefär tio miljoner fotografier! Den största attraktionen är de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna – Europas äldsta kompletta bildvävar med figurer som har sitt ursprung i den fornnordiska gudavärlden.
Adress: Museiplan 2, Östersund.
Inträde: 120 kronor. Unga under 18 år i vuxens sällskap: Fri entré. Unga 13–18 år utan vuxens sällskap: 60 kronor.
Öppettider: Onsdag 17–20.30, torsdag–söndag kl 11–17, lördag–söndag 11–17. Stängt måndag–tisdag. Friluftsmuseet har alltid öppet.
jamtli.com
8. Fenomen och livsstilar på Världskulturmuseet i Göteborg
Detta annorlunda museum i centrala Göteborg tar i sina olika utställningar upp viktiga samtidsfrågor, fenomen och livsstilar som HIV/aids, trafficking, hbtq-frågor och andra aktuella och angelägna ämnen.
Man bjuder på ett programutbud med allt från film och teater till seminarier, festivaler och performance. Samt ett programutbud speciellt riktat mot barn och familj.
År 2009 tilldelades man svenska museiföreningens utmärkelse Årets museum, bland annat för sin medvetna satsning på unga vuxna och sitt aktiva arbete med att spegla olika samhällsdiskussioner.
Adress: Södra vägen 54, Göteborg.
Inträde: Fri entré.
Öppettider: Onsdag–söndag 11–17. Stängt måndag–tisdag.
varldskulturmuseet.se
9. Nordiska konstsamlingar på Malmö konstmuseum
Konstmuseet har en av Sveriges största konstsamlingar på runt 40 000 verk från 1500-talet fram till i dag. De består främst av målningar, konsthantverk och konstindustriföremål från Norden. Här finns även internationell konst, som de unika ryska verken från Baltiska utställningen i Malmö 1914.
Några kända svenska konstnärer som är representerade är till exempel Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Nils Dardel, Carl Fredrik Hill och Carl Fredrik Reuterswärd.
Museet arrangerar varje år ett tiotal utställningar med framför allt nordiskt fokus.
Adress: Malmöhusvägen 6, Malmö.
Inträde: 40 kronor. Unga under 19 år fri entré, studenter 20 kronor.
Öppettider: Alla dagar 10–17.
malmo.se/konstmuseum
10. Svenskt fjäll- och samemuseum på Ájtte i Jokkmokk
En plats att lära sig mer om Sápmi och kulturarvet Laponia. Ájtte är specialiserat på fjällvärldens kultur och natur och är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige. Museet är uppbyggt som en renhage, via en lång gång kommer man in till runda rummet som är utställningens mitt. Därifrån leder öppningar in till olika utställningar.
Ta en virtuell flygtur i Laponia, testa att jojka, prova att köra ren, kasta lasso och snickra i snickarboden i barnutställningen Sarredievvá,
Adress: Kyrkogatan 3, Jokkmokk.
Inträde: 90 kronor. Unga under 16 år fri entré.
Öppettider: 15 september–31 december tisdag–fredag 10–16, lördag 12–16. Efter 1 januari 2021 varierar öppettiderna, för aktuell information se hemsidan.
ajtte.com