Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Villa Solbacken i Petersvik anses allmänt vara Sundsvalls vackraste hus.
Villa Solbacken i Petersvik anses allmänt vara Sundsvalls vackraste hus.
Villa Solbacken i Petersvik anses allmänt vara Sundsvalls vackraste hus.
Åkroken från 1997 är en lyckad nutida skapelse.
Åkroken från 1997 är en lyckad nutida skapelse.
Åkroken från 1997 är en lyckad nutida skapelse.
1 AV 2
Villa Solbacken i Petersvik anses allmänt vara Sundsvalls vackraste hus.
Foto: NILS JOHAN TJÄRNLUND
2 AV 2
Åkroken från 1997 är en lyckad nutida skapelse.
Foto: MITTUNIVERSITETET

10 vackraste platserna i Sundsvall

Arkitektoniskt är Sudsvall en av Sveriges vackraste städer. Bevisligen, då staden vann omröstningen i Arkitektupproret i konkurrens med både Lund och Ystad.

2017 korades Sundsvall till Sveriges vackraste stad i en omröstning ordnad av Arkitekturupproret.  Här är tio höjdpunkter i Sundsvall, enligt Nils Johan Tjärnlund, författare och journalist som skrivit flera böcker om Sundsvall.

1. Stenstaden

Sundsvalls stadskärna kallas Stenstaden och är en dröm för alla som älskar torn och tinnar, vackra fasadmålningar och dekorativa detaljer. Stenstaden är världens nordligaste stenstad av klassiskt kontinentalt snitt och byggdes upp efter den stora branden 1888. De förmögna grosshandlarna och träpatronerna anlitade några av Sveriges främsta arkitekter och skapade en manifestation av lyx och överdåd. Bland arkitekterna fanns namn som Gustaf Hermansson, Johan Laurentz, Sven Malm, Adolf Emil Melander, Ernst Stenhammar och Ragnar Östberg.

På 1950-talet fanns planer på att jämna innerstaden med marken, men merparten av Stenstaden räddades från grävskoporna. Här finns en nästan komplett stad från det sena 1800-talet med stadshus, bankpalats, hotell, bostadshus, läroverk, frikyrkor, ordenshus, hamnmagasin och dessutom med högkvalitativa tillägg från 1900-talets olika stilepoker. 

Många hus är sevärda, som Sundsvalls Enskilda Bank, Hedbergska huset, Blombergska huset, Granska huset, Bernska huset, Sundsvalls Sparbank, Sundsvalls Teater, Sveabiografen, Betlehemskyrkan och många fler.

Stenstaden är ett levande arkitekturlexikon – i dag dessutom en av Sveriges restaurangtätaste stadskärnor.

Stenstaden med Apotekare Grans hus med sitt höga torn och Rahmska huset där konstnärinnan Sigrid Hjertén delvis växte upp. Foto: NILS JOHAN TJÄRNLUND

2. Stadshuset 

En av märkesbyggnaderna i Stenstaden, som ursprungligen byggdes redan på 1860-talet, alltså före stadsbranden. Efter eldens härjningar fanns bara ett utbränt skal, men Stadshuset byggdes upp igen ännu mer praktfullt. De guldskimrande inredningarna och vackra målerierna är besläktade med Berns salonger i Stockholm och utfördes av Grabows ateljé. Här finns i dag bland annat Stenstan Visitor Center, en turistbyrå som lotsar besökarna in i byggnadsarvet, och nu finns planer på att utveckla ett högklassigt hotell i den historiska miljön.

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör 

Stadshuset med takskulpturer av Carl Johan Dyfverman. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Hirschska huset 

Det mäktiga Hirschska huset sträcker sig utmed två tomter vid Stora torgets västra sida och har blivit en av Stenstadens främsta symbolbyggnader. Huset påminner om Strandvägen i Stockholm – inte så märkligt om man får veta att arkitekten Johan Laurentz ritade sju hus längs Östermalms paradgata. Byggherren Isaak Hirsch var en känd investerare i fastigheter och bodde aldrig själv i Hirschska huset. Han levde sitt liv i Stockholm där han aktivt deltog i uppbyggnaden av det fashionabla Östermalm och grundade även Oscarsteatern. Men Hirsch investerade alltså även i Sundsvall och på Hirschska husets fasad kan man se hans gyllenglänsande monogram IH.

Hirschska huset utmed Stora torgets västra sida är nära släkt till hus på Strandvägen i Stockholm. Foto: NILS JOHAN TJÄRNLUND

4. Parken Vängåvan

Den lummiga parken Vängåvan är en oas i Stenstaden och anlagd redan före den stora branden. Fontänen från 1886 ritades av Sundsvallsfödda Sofia Gisberg och är ett av de första offentliga konstverken i Sverige som utfördes av en kvinna. Gisberg blev annars känd som textilformgivare och illustratör och skapade bland annat Einsteins Nobelprisdiplom. Parken omges av Sundsvalls motsvarighet till Wall Street, en rad praktfulla bankpalats.

Parken Vängåvan med fontänen från 1886. Foto: NILS JOHAN TJÄRNLUND

5. Hôtel Knaust

Det legendariska hotellet som förkroppsligar träpatronernas epok. Många kungligheter och kändisar har skridit uppför den storslagna solfjäderformade barocktrappan, till exempel kung Chulalongkorn av Thailand, änkedrottning Margareta av Italien, Louis Armstrong och Zarah Leander samt Elton John och Rod Stewart för att ta några nutida exempel. I Knausts salonger föddes historierna om fabeldjuret Skvadern och i spegelsalen flödade champagne och andra ädla drycker (hotellet hade 54 sorters punsch på sin tid). Vid jultid 1978 stängde hotellet, men återuppstod som Elite Hotel Knaust år 2002 och satsar nu igen på tradition, kvalitet och flärd.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Knaust här [extern länk]

Eleganta Hotell Knaust förkroppsligar träpatronernas epok. Foto: Shutterstock

6. Pallas Konditori

Ett genuint konditori på Strandgatan med över 60 år på nacken. Pallas konditori öppnade 1956 och har kvar sin ursprungliga inredning med galonklädda stolar och soffor i rött och grönt. Idag är 50-talsmiljöerna uppskattade av många människor för vackra former, färger och hantverk. På Pallas serveras en specialitet: La Strada, en chokladdoppad bakelse med grädde och vaniljkräm på mandelbotten.

Adress: Strandgatan 16, pallaskonditori.se

Pallas konditori har kvar originalinredningen från 1956. Foto: NILS JOHAN TJÄRNLUND

7. Norra stadsberget 

Sundsvall har ingen klassisk stadspark, men i gengäld två stadsberg som inramar centrala Sundsvall: Norra och Södra bergen. På Norra berget föddes turismen redan i slutet av 1800-talet med restaurang och utvecklades med friluftsmuseum à la Skansen i början av 1900-talet. Här finns bland annat den uppstoppade Skvadern. Norrlandsförfattaren Olof Högberg var museets intendent och döpte Sundsvall till Gaffelby i sina verk. Utsiktstornet i vit funkis kallas ”Glasspinnen”, ritat av dåvarande stadsarkitekten Hans Schlyter på 1950-talet.

Vy från Norra berget där det ligger ett friluftsmuseum. Foto: Shutterstock

8. Petersvik

Vid Sundsvalls inlopp ligger Petersvik med sommarvillor från slutet av 1800-talet inbäddade i grönskande trädgårdar. Här finns trähusarkitekturen i full blomning. Villa Solbacken med sin berömda glasveranda utsågs av Sundsvalls Tidnings läsare i en omröstning 2015 till Sundsvalls vackraste hus. Men kommunen har tvångsinlöst husen och hela området riskerar att bli bortsprängt för en logistikpark. Facebooksidan ”Rädda Petersvik” följs av nästan 15 000 personer. I motiveringen varnar Arkitekturupproret för att Sundsvall riskerar att tappa sin skönhet: ”Sundsvalls stora minus är den nya återgången till 1960-talets tänkesätt inom stadsplanering. Rivningen av historisk bebyggelse i Petersvik är långt planerad (men ännu ej genomförd) och många okänsliga lådor smälls upp i den annars så vackra stadskärnan.”

9. Bünsowska tjärnen

Parken med pilträd, blomsterplanteringar och en fontän är döpt efter träpatronen Fredrik Bünsow, en av Sveriges rikaste män i slutet av 1800-talet. Här ligger ett av de finaste exemplen på 1940-talsarkitektur i Sverige: Hovrätten för Nedre Norrland från 1947–48 ritad av arkitektduon Leif Backström och Sven Reinius. En av deras viktigaste uppdragsgivare var byggmästaren Olle Engkvist i Stockholm som satsade på den unga duon. Bland annat ritades stjärnhusen och terrasshusen i Gröndal. Hovrätten i Sundsvall är utförd i traditionella material av hög kvalitet: murtegel, trä och koppar. Det byggnadsminnesmärkta huset ligger monumentalt placerat och samspelar fint med den omgivande tjärnen och villakvarteren från 1900-talets början. Ett bra exempel på att märkesbyggnader kan uppföras i harmoni med omgivande stadsmiljö och olika årsringar. 

Bünsowska tjärnen med hovrätten för Nedre Norrland från 1948.

10. Åkroken

En av de mest lyckade nutida miljöerna i Sundsvall är Mittuniversitetets campus vid Åkroken, ritat av Arken Arkitekter som en hansastad med torg, gränder och detaljrika hus. Den första etappen invigdes 1997. Arkitekturen har prisbelönats flera gånger och symboliserar att här låg det äldsta Sundsvall när staden grundades av Gustav II Adolf 1621. På 1800-talet var området ett centrum för bryggerinäringen med André Oscar Wallenberg som en av förgrundsfigurerna och några av byggnaderna är kvar från den tiden och integrerade i universitetet.

Åkroken från 1997 är en lyckad nutida skapelse. Foto: NILS JOHAN TJÄRNLUND

LÄS MER: 11 Skäl att älska Ångermanland