Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På Gula hönans mark odlas bland annat sparrispotatis, svartkål och ostronört.På Gula hönans mark odlas bland annat sparrispotatis, svartkål och ostronört.På Gula hönans mark odlas bland annat sparrispotatis, svartkål och ostronört.
Ombonad känsla på Pensionat Karlslund.Ombonad känsla på Pensionat Karlslund.Ombonad känsla på Pensionat Karlslund.
1 AV 2
På Gula hönans mark odlas bland annat sparrispotatis, svartkål och ostronört.
Foto: press
2 AV 2
Ombonad känsla på Pensionat Karlslund.
Foto: Claes Jakobsson

10 charmiga pensionat – för dig som vill upptäcka Sverige

Hemtrevligt, rogivande och prisvärt. Ta in på pensionat och låt dig förflyttas i tiden med vällagad mat, personlig service och närhet till naturen. 

Allt om Resor tipsar om tio pensionat med charm och mysfaktor.

Den populära danska dramaserien ”Badhotellet” från 2013, utspelade sig på ett charmigt strandhotell på Jylland på 30-talet. Gästerna tillbringade flera dagar i ett vackert familjeägt hus vid havet, med helpension och dagens alla måltider i den gemensamma matsalen. På svensk mark har underhållningsprogram ”Så mycket bättre” förvandlat pensionatet Grå gåsen på gotländska Storsudret till ett välbesökt turistmål. En anrik byggnad – från 1850-talet, personligt inredda rum, gemensamma måltider och vackra miljöer är semesterkonceptet. Till skillnad från en vanlig hotellövernattning är tanken med pensionatsvistelsen just att erbjuda en helhetsupplevelse, och i bästa fall få gästerna att vilja återkomma år efter år.

Historien och traditionerna är viktiga

Förutom läget är därför historien och traditionerna extra viktiga. Något som många pensionat, som ofta drivs av en och samma familj sedan flera generationer tillbaka, inte är sena att lyfter fram. ”Upplev gamla pensionatstider”, ”hela huset andas skärgårdshistoria”... Inredningen ska kännas hemtrevlig, som vardagsrummet hemma hos en kär äldre släkting. 

Under tidigt 1900-tal fanns ett flertal kuranläggningar som erbjöd rekreation och vila. Numera har de flesta hotell en egen modern spa- och relaxavdelning. Järvsöbaden, som har ett förflutet som kuranläggning har gjort en blinkning till sin historia och inrättat ett nytt kallbad i den gamla potatiskällaren, med vatten som porlar in direkt från berget. 

På de flesta pensionat erbjuds halvpension, och då ingår övernattning, frukost samt middag eller lunch. Det går förstås att ”bara” sova över en natt också – precis som på ett vanligt hotell.

1. Hotell Järvsöbaden, Hälsingland

Klassiska pensionatet Järvsöbaden sägs ha varit gästgiveri redan på 1500-talet. En ny kuranläggning började locka gäster för mer än hundra år sedan. En av dem var författaren Astrid Lindgren, som också fått ett rum uppkallat efter sig. Förutom ett modernt spa kan dagens besökare njuta av kall-badet som ligger i den gamla potatiskällaren. Den 9 mars 2018 invigdes artisten och lokalprofilen Barbro ”Lill-Babs” Svenssons rum, som en hyllning till stjärnans 80-årsdag. Efter hennes bortgång senare samma år finns rummet kvar som ett fint minne.
Adress: Turistvägen 4

Astrid Lindgren var en tidig gäst på Järvsöbaden, och har fått ett sovrum uppkallat efter sig.Astrid Lindgren var en tidig gäst på Järvsöbaden, och har fått ett sovrum uppkallat efter sig.Astrid Lindgren var en tidig gäst på Järvsöbaden, och har fått ett sovrum uppkallat efter sig.
Astrid Lindgren var en tidig gäst på Järvsöbaden, och har fått ett sovrum uppkallat efter sig. Foto: press

2. Samuelsdals pensionat, Dalarna

Herrgården Samuelsdal byggdes på 1700-talet som sommarhus till bergsmästaren Samuel Troli vid Falu gruva. Numera är huset ombyggt till hemtrevligt pensionat med nio rum och drivs sedan några år tillbaka av mor och dotter. Alla rum har utsikt över trädgården, och är charmigt inredda. På vintern kan frukosten med fördel intas framför brasan, och man kan också grädda sina egna våfflor. Hundar är välkomna på rummen. Samuelsdals golfbana ligger mitt emot herrgården, och under sommaren finns här ett kafé. En kortare biltur bort finns också Falu gruva, Carl Larsson-gården och Dalarnas museum.
Adress: Samuelsdalsvägen 23, Falun

Pensionat-mys på Samuelsdals.Pensionat-mys på Samuelsdals.Pensionat-mys på Samuelsdals.
Pensionat-mys på Samuelsdals. Foto: press

3. Gammelgården, Dalarna

Högt upp på fjället i Sälen ligger Gammelgården, med anor från 1600-talet. Våfflorna gräddas efter samma familjerecept som när de första gästerna lockades hit från närbelägna Högfjällshotellet på 1940-talet. På Gammelgården sover du gott i gedigna timmerhus eller i den nybyggda Dungerska villan som är uppförd i samma stil, uppkallad efter en tidigare ägare. Utomhus njuter du av klar fjälluft, och har ett perfekt utgångsläge för att vandra på sommaren eller åka skidor på vintern. Våffelstugan serverar, förutom de omtalade våfflorna, varm choklad och kaffedrinkar året runt. Gammelgården erbjuder halvpension med frukostbuffé och middagspaket.
Adress: Sälfjället, Sälen

4. Pensionat Karlslund, Västergötland

Det vackra blå trähuset har en gång stått på torget i Lidköping, men är sedan 1907 pensionat på Kinnekulle. I början fanns även ett konditori och en lanthandel i huset, och här tillbringade då blivande skådespelerskan Margareta Krook flera somrar som barn. Mysigt beläget på Kinnekulle vid Vänern är det en bra utgångspunkt för vandring eller utflykter och gästerna är välkomna att packa med matsäck från den ekologiska frukostbuffén. I trädgården kan man spela boule eller spana på betande hjortar vid säsong. För kvällssupén skjutsas gästerna till Forshems gästgivaregård för en gourmetmiddag. Värdparet erbjuder också upp-hämtning vid tågstationenerna i Hällekis och Forshem.   
Adress: Gössätersvägen 15, Kinnekulle

Ombonat på pensionat Karlslund.Ombonat på pensionat Karlslund.Ombonat på pensionat Karlslund.
Ombonat på pensionat Karlslund. Foto: CLAES JAKOBSSON / Claes Jakobsson

5. Gula Hönan, Gotland

Det gula pensionatet lockade sina första badgäster i början av 1900-talet. Då var Ronehamn en viktig handelshamn och pensionatets ägarinnan Annie Beutelrock-Krokstedt sägs vara en av de första kvinnorna på ön som tog körkort. Familjen Qwiberg-Enderborg som driver pensionatet i dag följer en ekologisk grön tråd och trädgården gör den prisade restaurangen självförsörjande. Till middagen serveras en säsongsbetonad avsmakningsmeny, och då ingår även ett besök i köksträd­gården med trädgårdsmästare eller köksmästare. ”Få ställen kan leverera en sådan helhetsupplevelse som Gula hönan. Den stora vingliga villan med knarriga trägolv och slitna takmålningar öppnar en familjär famn så fort vi stiger in i den prunkande trädgården…”, skriver White guide som utsåg restaurangen till ”mästarklass” 2017. Det finns också en bakficka närmare havet, och lånecyklar om man snabbt vill ta sig ned till stranden i Ronehamn för ett kvällsdopp.
Adress: Ronehamnsvägen 40-42, Ronehamn

6. Pensionat Holmhällar, Gotland

Middagen serveras ”prick 17.00”, 1940-talsstugorna är spartanska och stamgästerna många. Läget på södra Gotland är solsäkert och havsnära och inbjuder till promenader och strandhäng. Passa på att utforska det intilliggande raukfältet på vägen. Pensionatboendet håller öppet under sommarsäsongen, men det går fint att bo i stugorna på vandrarhemmet året runt. Köket serverar frukostbuffé och husmanskost till lunch och middag, och gästerna uppmuntras att äta så mycket de vill av, men aldrig ta mer än de orkar äta upp. Susanne Biers komedi ”Pensionat Oskar” från 1995 med Loa Falkman spelades in här.
Adress: Vamlingbo, Burgsvik

Omgivet av tallskog ligger det klassiska Pensionat Holmhällar på Gotlands sydkust.Omgivet av tallskog ligger det klassiska Pensionat Holmhällar på Gotlands sydkust.Omgivet av tallskog ligger det klassiska Pensionat Holmhällar på Gotlands sydkust.
Omgivet av tallskog ligger det klassiska Pensionat Holmhällar på Gotlands sydkust. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

7. Mormors pensionat Strandhagen, Öland

På Ölands västkust ligger familjeägda Pensionat Strandhagen, med ekpark, havsnära läge och ekologisk restaurang. Här finns en tydlig hållbarhetsprofil med kravmärkta råvaror och miljömärkta material. Njut av lugnet och naturen framför brasan eller på terrassen med utsikt mot Kalmarsund. Här finns också sällskapsspel och bouleplan. I fiskeboden i hamnen en kort promenad bort kan du ta en fika på Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, som har fått fina omnämnanden i restaurang- och kaféguiden White guide de senaste åren. Här serveras surdegsbröd, lätt lunch, saftiga bullar och glutenfria kakor varje dag under sommaren.
Adress: Strandstigen 15, Stora Rör.

 

Mormors Pensionat.Mormors Pensionat.Mormors Pensionat.
Mormors Pensionat. Foto: pres

8. Styrsö Skäret, Bohuslän

Vakna upp till havets brus på ett skärgårdspensionat inrett i gammal stil. Bara 15 minuter med båt från Göteborg ligger Styrsö, en bilfri ö med året-runt-öppet pensionat. Här kan du välja att bo till exempel i fyrvaktarens rum, skärgårdsrummet eller Kapten Nils rum. Alla är inredda i gammal stil, och som ett medvetet val saknar också alla tv. Här ligger fullt fokus på att njuta av närheten till havet och den ekologiska maten. Skärgårdslunchen serveras med havsutsikt, och intas efter väder antingen i matsalen, på terrassen eller i trädgården. Under säsong fångas havskräftor i vattnet utanför, och dillen odlas i trädgården. Cyklar, sällskapspel och kikare finns att låna. Hundar är välkomna.
Adress: Skäretvägen 53

9. Slipens hotell & pensionat, Bohuslän

Pensionatet i Fiskebäckskil är visserligen bara ett par år gammalt, men har tagit vara på öns historia och en familjär stämning. Mormödrarnas öppna kök har inspirerat krögarna, och varje rum har fått sin prägel efter en lokal profil. Bo i mästersmeden Werner Petterssons rum, eller kanske roddmästarinnan Regina Anderssons, och ta del av deras liv och äventyr – som en hyllning till kustsamhällets spännande historia. Frukostbuffén serveras i whiskybaren men kan tas med ned till bryggan vid fint väder. Om ett vanligt dopp i havet inte duger, finns en bokningsbar bastu-flotte med jacuzzi. Havsbetonad tvårätters-middag serveras i restaurang Brygghuset.
Adress: Fiskebäckskilsvägen 28, Fiskebäckskil

Grönsakshandlaren Alexius Ödmans rum vetter ut mot en gemensam uteplats.Grönsakshandlaren Alexius Ödmans rum vetter ut mot en gemensam uteplats.Grönsakshandlaren Alexius Ödmans rum vetter ut mot en gemensam uteplats.
Grönsakshandlaren Alexius Ödmans rum vetter ut mot en gemensam uteplats. Foto: press

10. Solvikens pensionat, Småland

Söder om Växjö, på ön Somra, ligger pensionat Solviken. Huvudbyggnaden från förra sekelskiftet var tänkt som ett rekreationshem för misshandlade kvinnor. Idén för­verkligades aldrig, och så småningom inhystes i stället ett pensionat som fick många återkommande gäster. 

”Att komma till Solviken är precis som att kliva in i en 30-tals-film”, hälsar de nuvarande ägarna. Alla rum är fint inredda i gammal stil. 

I paketerbjudandet ingår kaffe och kakfat, ett glas mousserande, trerättersmiddag och frukostbuffé. Båt och kanot finns att låna för en tur på sjön och badstrand ligger på promenad­avstånd. En gammal bod tjänstgör som loppis, där du kan botanisera bland gamla prylar, eller köpa med närproducerad honung hem.
Adress: Somravägen 1, Ingelstad

LÄS MER: Glasriket i Småland – här är allt spännande du kan göra
LÄS MER: Österlens bästa boenden – allt från hotell till bed & breakfast
LÄS MER:
Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs