1 av 5: Tågexperten Susanna Elfors berättar allt du behöver veta om att tågluffa.
Arctic Circle Train från Kiruna till Narvik.
2 av 5: Arctic Circle Train från Kiruna till Narvik. Foto: KRUSE/ARCTIC-PHOTOGR
Runt polcirkeln finns det möjlighet att få se norrsken.
3 av 5: Runt polcirkeln finns det möjlighet att få se norrsken. Foto: Michael Törnkvist
Pine Tree Lodge arrangerar många hundspannsturer.
4 av 5: Pine Tree Lodge arrangerar många hundspannsturer. Foto: Michael Törnkvist
Ishotellet i Jukkasjärvi bjuder på utsmyckade rum.
5 av 5: Ishotellet i Jukkasjärvi bjuder på utsmyckade rum. Foto: Helene Lundgren / Helene Lundgren Helene Lundgren

Magiska upplevelser på tågluff norr om polcirkeln

Arctic Circle Train har utsetts till Sveriges vackraste tågresa, och Abisko är en av världens bästa platser för att uppleva norrskenet! Från Kiruna susar tåget fram genom ett fjällandskap, längs Torneträsk och över dramatiska bergsväggar nära fjorden på sin färd mot Narvik. På vintern kommer besökare från hela världen hit för att åka skidor, köra hundspann, skoter och övernatta på en frusen bädd av is.

En kall vinterkväll sätter jag mig på nattåget från Stockholm på väg till Kiruna. Tåget avgår sent på kvällen från huvudstadens puls, och det dröjer inte länge innan rälsen gungar mig till sömns mellan vita lakan i en bekväm liggvagn. Temperaturen sjunker ju längre norrut vi färdas, och jag vaknar upp i ett landskap fullt av rimfrost på träden, fjällbjörkar och snöklädda fjäll i bakgrunden. Utanför tågstationen i Kiruna står järnmalmsvagnar parkerade på rad, och härifrån går Arctic Circle Train till Narvik. 

I Kiruna kliver människor från hela världen på tåget och tågvagnarna fylls med olika språk.

Från tågfönstret breder ett vackert fjällandskap ut sig medan tåget tuffar fram med Torneträsk på sin högra sida. Torneträsk slingrar sig fram genom landskapet i över sju mil, och där vattnet slutar tar bergen vid. 

Abisko bra plats att se norrsken

Jag är inte ensam om att kliva av vid Abisko som 1909 blev en av Sveriges första nationalparker. Sakta halkar vi oss fram på den glashala vägen upp till fjällstationen som öppnade 1902. 

– För tio år sen öppnade Abisko turiststation i mars, men platscheferna bodde här året runt, berättar Barbara Frilund-Ekberg på Svenska turistföreningen (STF). En dag mitt i vintern knackade det plötsligt på dörren, och en japansk turist stod utanför. Han hade hört att Abisko var världens bästa plats att se norrskenet. Året efter fick vi direktflyg från Tokyo. 

I början kom det främst japaner och amerikaner hit. Vi hade också en bröllopsfotograf som jobbade i disken, och när han lyckades publicera foton från Abisko i National Geographic började folk från hela världen att komma hit. Vintersäsongen är sex månader, och numera är den större än sommarsäsongen.

Barbara Frilund-Ekberg arbetar som operativt chefsstöd på Svenska turistföreningen (STF) Foto: Helene Lundgren

LÄS MER: Upptäck Edsåsdalen – Åres fridfulla granne 

På eftermiddagen spänner jag och guiden Aili Forslund på oss snöskorna för att ta en sväng förbi det frusna vattenfallet vid Abisko-jåkka. På väg ner till den istäckta sjön kan man se den legendariska Lapporten, en av Abiskos mest fotograferade vyer, och vid sjön ligger en vedeldad bastu med en upphuggen isvak. På vägen tillbaka till turiststationen får vi gå över landsvägen – det är inte varje dag man går över E10 med snöskor.

Högt uppe på berget i närheten av Abisko turiststation ligger Aurora Skystation, som på dagarna är en skidstuga med varm choklad, tända ljus och björnskinn på väggarna. På natten tar förväntansfulla turister från hela världen linbanan upp på fjället Nuolja för att spana efter norrskenet.

– Vädret i Abisko är mycket föränderligt, och i den öppna dalgången bildas ett blått hål mot himlen, samtidigt som berget mot Norge stoppar upp allt regn. Abisko är en av de platser i Sverige som har minst nederbörd, och man kan tydligt se det på vintern. Det kan vara snöstorm i närheten av Abisko, men fri sikt upp i rymden just här, berättar Barbara Frilund-Ekberg.

Ta linbanan upp till Aurora Skystation

På kvällen blåser det så mycket att linbanan till Aurora Skystation håller stängt. På turist-stationen serveras lokala specialiteter på den White Guide-listade restaurangen. Efter ­middagen beger sig alla besökare i stället ut i polarnatten, iklädda sina varmaste kläder. Alla tittar intensivt upp mot natthimlen, och spanar efter det magiska norrskenet som svävar likt himmelska dansare över det svarta himlavalvet. 

Folk tassar runt turiststationen till sent på natten för att få uppleva norrskenets speciella ljus som ofta lyser upp himlen med ett grönt sken, men ibland kan ljuset även vara lila, rött och vitt. Aurora borealis, det latinska namnet på norrsken, har trollbundit människor i alla tider, och det är syret som ger norrskenet dess färger på olika höjder. Ska man vara helt säker på att se det, kan det vara klokt att boka in några dagar. 

– Ofta kommer norrskenet sent på kvällen, runt 23.00, men det kan även komma mitt i natten eller på morgonen, berättar receptionisten på turiststationen.

På Aurora sky station i Abisko har man chans att få uppleva norrsken. Foto: Chad Blakley

LÄS MER: Funäsfjällen – för livsnjutare, barnfamiljer och naturnördar 

Vid förra sekelskiftet, när järnvägen började byggas förbi malmfälten, kom forskare, konstnärer och de första turisterna hit till Abisko. 

Det tog fyra år och flera tusen man att bygga klart järnvägen, och tågresan till Narvik är fortfarande en stor naturupplevelse. Vid gränsen till Norge kör tåget längs en bergsvägg vid Rombaksbotn, där fjorden stupar rakt ner nära tågrälsen.

– Trots att jag har bott här i 16 år är tågresan verkligen en upplevelse. Tåget kör genom tunnlar och över höga broar, och det är mycket vackert hela vägen till Narvik, säger Aili Forsenius.

Checkar in på ishotellet i Jukkasjärvi 

När vi närmar oss Narvik förändras klimatet rejält. Det blir kustklimat, och järnvägen byggdes just för att man skulle kunna transportera järnmalmen till en isfri hamn vid Atlanten. I Narvik vänder tåget och kör samma väg tillbaka.

Tillbaka i Kiruna tar jag bussen till Jukkasjärvi för att checka in på det berömda ishotellet Icehotel. Naturisen kommer från Torne älv, och med hjälp av solpaneler håller en av hotellbyggnaderna – Icehotel 365 – fem grader kallt året runt. Säsongshotellet smälter däremot ner till våren för att sedan byggas upp på nytt inför nästa vinter. Ceremonihallen är gjord av två japanska iskonstnärer, och kristallkronan i pelargången pryds av 1 000 handpolerade iskristaller. Gångarna är dekorerade med fisknät gjorda i snö, och i den stora isbaren serveras drinkar i glas av is. 

Att strosa runt bland alla de vackra rummen är som att gå på en mycket speciell konstutställning med olika isiga teman. Mitt vackra rum är ljussatt i blå och lila toner, och en flock arktiska tärnor flyger runt hela natten med vingar skulpterade i ett flyktigt snölandskap.

Dröm sött i fint dekorerat sovrum på Icehotel Jukkasjärvi. Foto: Helene Lundgren

LÄS MER: Sveriges 9 mysigaste hotell i vinterskrud 

På eftermiddagen besöker jag det samiska centret Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi där man kan få lära sig lite mer om den samiska kulturen och den viktiga rennäringen.

Vi fortsätter till hagen för att fånga in några härkar (kastrerade renar) med hjälp av mumsig renlav. Slädarna spänns på bakom renarna, och vi får prova på att köra en sväng med rensläde. På vägen tillbaka till hagen får jag hjälpa till att leda renarna. Det är dagens höjdpunkt att få nära kontakt med dessa magnifika djur som är så väl anpassade till ett liv ovanför polcirkeln.

På kvällen arrangeras en skotertur tillsammans med ett internationellt gäng, och vi får låna varma overaller, vantar, hjälm och kängor. På knarrande snö tassar vi ut i nattmörkret medan snön viner om öronen. Vi ställer upp skotrarna på rad, sätter på lyset och startar motorerna. 

Magisk natthimmel på skoterturen

I en lång karavan kör vi ner till sjön och fortsätter längs Torne älv. På avstånd syns några kullar, och vid den stora myren Kokkavaara stannar vi till. När motorerna stängs av blir det helt knäpptyst i den ödesmättade polarnatten. Det är magiskt att stå helt stilla här ute i vildmarken och titta upp mot natthimlen.

– Det var här vid kullarna som John Bauer klättrade upp och fick inspiration till sina tavlor, berättar guiden Erik.

Ute på udden vid Guossanjårga ligger det några fina timmerstugor nära sjön, och vi stannar till för att laga gulaschsoppa över en öppen eldstad. Det är mysigt att sitta i fotogenlampornas sken och dricka lingondricka i trä-kåsor. På vägen tillbaka gasar vi på över sjön så att snön yr om medarna, och det blir en tur på 35 kilometer innan vi kommer tillbaka till Icehotel. Då är det verkligen skönt att ta en varm dusch och sätta sig en stund i bastun innan det är dags för en natt på det isiga hotellet. 

Pinetree Lodge, en klassisk lodge med rustika trähus. Foto: Helene Lundgren

LÄS MER: Åre – skidsemester med extra allt 

I receptionen får jag låna en varm vintersovsäck, och jag kryper ner i den, ovanpå renfällar och en bädd gjord av is. Omgiven av mina vackra snöiga tärnor släcker jag lampan och drar upp sovsäcken så långt jag bara kan så att bara lite av näsan sticker upp. 

På morgonen väcker receptionisten mig med en kopp varm lingondricka. Innan tåget från Kiruna åker söderut hinner jag få se en liten skymt av det nya stadshuset Kristallen med den gamla klockstapeln i rostat järn och guldfärgad beläggning som lyser i det mjuka morgonljuset.

Tågresan hemåt tar sin början, jag kliver av i Gällivare för ett stopp i byn Särkimukka, strax utanför Kangos i Tornedalen. Den lilla byn ligger vid Lainio älv, fyra kilometer bortom allmän väg och 15 mil norr om polcirkeln. 

Här, mitt i taigaskogen, bor det 20 gånger fler hundar än människor, och hit flyttade Johan Väisänen och hans fru Sara Ljunggren 2005 för att bygga upp Pinetree Lodge, en klassisk lodge med rustika trähus.

Att köra hundspann är rasande kul

Planen är att vi ska ut en sväng i skogen och köra hundspann. Nere vid kenneln står ett hundspann med fem ivriga hundar redo att börja dra så fort vi släpper på bromsen som är väl förankrad i snön. Jag ställer mig med hela min vikt på bromsen så att det otåliga gänget hundar inte sticker i väg med släden. När vi stannar vill hela gänget bara dra vidare så fort som möjligt, och de skäller, hoppar och rycker hårt i sina selar. 

Att färdas genom ett gnistrande vinterlandskap med snöklädda granar är bland det vackraste som finns. Det är rasande kul att köra hundspann, och pudersnön yr om medarna när jag bromsar för att parera kurvor och kvistar längs stigen. Det blir en fantastisk avslutning på min polarresa!

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

RESFAKTA: LAPPLAND

Resa hit: Med SJ kan man ta tåget till Kiruna och därifrån Arctic Circle Train till Narvik. Det finns tre och sju dagars pass med möjlighet att stanna när man vill längs linjens 13 stopp. 

Bästa tiden: Aurora Skystation är öppen från november till mars. Det går att åka skidor från sen höst till midsommar. 

Restid: Tåg från Stockholm till Narvik tar cirka 19 timmar. Arctic Circle Train tar 3 timmar mellan Kiruna och Narvik.

Ta dig runt: Visit Abisko arrangerar transfer mellan Kiruna och Abisko/Björkliden, visitabisko.com/transport

Bra att veta: Abisko turiststation är populär, så boka tidigt.

Läs mer: kirunalapland.se.

GUIDE: 9 TIPS TILL LAPPLAND

SE & GÖRA

1. Aurora Skystation – norrsken i fokus

Med linbanan upp till Aurora Skystation kan man få uppleva norrskenet. Uppe på berget kan man äta en exklusiv fyrarätters middag under norrskenet. 

auroraskystation.se

2. Nutti Sámi Siida – ekologiska äventyr

Ett samiskt center som ligger i Jukkasjärvi och har guidade visningar, renar, slädturer och kafé.

Adress: Marknadsvägen 2, Jukkasjärvi, nutti.se

Samiska centret Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi där man kan få lära sig mer om den viktiga rennäringen. Foto: Helene Lundgren

3. Lights over Lapland – lär dig fotografera norrsken

Ett företag som ordnar fotoexpeditioner i Abisko med skoter där man kan lära sig att ta de bästa norrskensbilderna. 

lightsoverlapland.com

ÄTA & DRICKA

4. STF Abisko Turiststation – ät i nationalparken

Abisko turiststation har en White Guide-listad restaurang som serverar lokala specialiteter. 

svenskaturistforeningen.se/boende/stf-abisko-turiststation

Pröva på det lokala köket på STF Abisko Turiststation. Foto: Helene Lundgren

5. Icehotel – het mat på kallt hotell

Icehotel är en av Lapplands bästa restauranger och serverar luncher samt fem- och tolvrätters middagar. 

Adress: Marknadsvägen 63, Jukkasjärvi, icehotel.com/sv/hotell/mat-dryck/vardshuset-jukkasjarvi-restaurang

BO BRA

6. STF Abisko Turiststation – öppet året om

Abisko turiststation har vandrarhem, hotell och stugor att välja på. 

svenskaturistforeningen.se/boende/stf-abisko-turiststation

7. Icehotel – bo i ett rum av is

Icehotel är ett mycket speciellt hotell med kreativt utsmyckade rum byggda av is samt vanliga hotellrum, restaurang och aktiviteter. 

Adress: Marknadsvägen 63, Jukkasjärvi

ANNONS: Läs mer och boka Icehotel här [extern länk]

Vackra rum på Icehotel i Jukkasjärvi. Foto: Helene Lundgren

8. Camp Ripan – mitt i fjällvärlden

Camp Ripan ligger i Kiruna och har bekväma hotellstugor, restaurang, aktiviteter och spa. 

Adress: Campingvägen 5, Kiruna

ANNONS: Läs mer och boka Camp Ripan här [extern länk]

9. Pinetree Lodge – boende med hundspann

En riktigt fin lodge i byn Särkimukka utanför Kangos med utsikt över sjön Sarijärvi. Hundspann, skoter, skidåkning och snöskor. 

Adress: Särkimukka 27, Kangos, explorethenorth.se

På Pinetree Lodge ordnas utflykter med hundspann och skoter. Foto: Michael Törnkvist

LÄS MER: De bästa skidorterna i Alperna – stor guide 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande