Flygplatsen på Mallorca går ut med en uppmaning till sina turister inför turistsäsongen.
1 av 2: Flygplatsen på Mallorca går ut med en uppmaning till sina turister inför turistsäsongen. Foto: SHUTTERSTOCK
I artikeln listas tio vanliga bluffar och lurendrejerier som drabbar turister på flygplatsen Palma de Mallorca.
2 av 2: I artikeln listas tio vanliga bluffar och lurendrejerier som drabbar turister på flygplatsen Palma de Mallorca. Foto: SIMON DANNHAUER/ADOBE STOCK

Svenska turister varnas för bluffarna på Mallorca

Telefonbluffen, distraheraren, "bärhjälpen". 

Inför turistsäsongen går Mallorcas flygplats ut med en uppmaning till sina turister. 

– Det är alltid klokt att ha sunt förnuft och vara lite extra varsam, säger en talesperson enligt Daily Mirror.

Här är tio vanliga bluffar som riktas in mot turister när de anländer till flygplatsen. 

Att inleda sin semester med att bli lurad på sin plånbok och tillhörigheter önskar man bara sin värsta fiende. 

Även om flygplatser numera är mer bevakade än någonsin så finns det fortfarande risker. Därför går Palma de Mallorca – flygplatsen på den svenska turistön – ut med en uppmaning. 

Sammanfattningsvis handlar det om sunt förnuft och att ha koll på sina grejer – men det kan vara bra att ha koll på de vanligaste bluffarna man riskerar att utsättas för. 

– Självklart försöker vi inte skrämma er från att resa, eftersom Palma de Mallorca är en av världens säkraste flygplatser och det är osannolikt att du kommer bli lurad. Men med det sagt, när man är utomlands så är det alltid klokt att ha sunt förnuft och vara lite extra varsam, säger en talesperson för flygplatsen till Daily Mirror. 

LÄS MER: Mallorca inför hårdare regler mot turister

10 vanligaste bluffarna som drabbar turister på Mallorca

Daily Mirror har sammanställt de tio vanligaste bluffarna som du kan råka ut för när du anländer till flygplatsen på Mallorca. 

– Boka allting själv, håll ett öga på ditt bagage och se till att alltid har dina värdesäker på ett säkert ställe så kommer alltid gå bra och du kan slappna av och njuta av din semester, säger talespersonen. 

1. Säkerhetskontrollen

Var vaksam när du går igenom säkerhetskontrollen. 

Om en person före dig hela tiden tvingas gå tillbaka genom detektorn för att ta av sig ytterligare ett smycke eller en klocka så kan det vara en person vars uppgift är att dra ut på tiden så mycket som möjligt. Under tiden länsas din låda där du lämnade telefonen, plånboken och datorn. 

Tipset är att hela tiden försöka ha koll på lådan. Ju mer uppmärksam du framstår att vara desto större är chansen att de inte riktar in sig på dig. 

Var uppmärksam vid säkerhetskontrollen. Foto: Adobe Stock.

2. Distraheraren

På flygplatsen kan det även finnas människor som försöker distrahera dig samtidigt som en annan medhjälpare snor åt sig pengar, pass eller telefon från din ficka. Se till att inte ha alla dina nödvändigheter på ett och samma ställe. Och återigen, va vaksam!

LÄS MER: Resa till Mallorca – 7 heta tips till värmen

3. "Gratis" wi-fi

Det må vara gratis, men det finns alltid risker med öppna nätverk. I värsta fall kan en annan person koppla upp sig på samma nätverk och få tillgång till dina filer på din dator eller telefon. 

Se upp med de öppna wifi-näterverken. Foto: Adobe Stock

4. Bagageutlämningen

De flesta är fokuserade på att hitta sin väska när banden börjar rulla vid bagageutlämningen. 

Men rikta inte allt fokus på ett och samma ställe. 

Det finns människor som "råkar" stöta in i dig och plötsligt kan du stå utan plånbok eller telefon. 

Det är lätt att tappa fokus vid bagageutlämningen. Foto: Adobe Stock

5. Bärhjälpen 

Det kan framstå som trevligt och bekvämt, men se till att i så fall ta hjälp av officiell flygplatspersonal. 

Inte sällan kan en person bära din väska för att därefter kräva dig på en orimligt hög summa för besväret. 

6. Ficktjuvarna 

Äldsta tricket i boken, men inte heller flygplatserna är förskonade från ficktjuvar. Flygplatser kan också vara extra känsliga då det är en stressig miljö där man måste hitta sitt bagage och ett sätt att ta sig därifrån. 

Packa rätt och ha koll på de viktigaste grejerna. Lägg till exempel inte passet i ett lättåtkomligt ytterfack på din väska. 

LÄS MER: Spansk semesterort har fått nog – inför 64 regler

7. Telefonbluffen

Försäljare kan erbjuda dig en mobiltelefon för att ringa efter transport – mot en säkerhetsdeposition. 

Men det är först efter samtalet som försäljaren berättar om de skyhöga kostnaderna för själva samtalet – och du tvingas betala för att då fin deposition tillbaka. 

8. Det falska välkomnandet 

Även om du ringt och beställt transport från flygplatsen till hotellet, så kan det finnas mer än en person som bär en skylt med ditt namn på. Och skulle du hamna i fel taxi så kan kostnaden bli betydligt dyrare. 

I andra fall kan taxichauffören köra dig halva vägen, för att därefter kräva mer pengar för att ta dig hela vägen till hotellet. 

Dubbelkolla så att föraren har ett taxi-id. Det kan också vara smart att fråga efter det så att hen förstår att du är med på noterna. 

Se till att ha koll på vad det är för typ av transport du använder dig av. Foto: Adobe Stock

9. Bluethooth-tricket

När du anländer till flygplatsen är det en bra idé att stänga av bluetooth på din telefon. Annars kan datahackare para ihop sin enhet med din för att installera ett virus eller stjäla information om dig. 

LÄS MER: Nu blir semestern på Mallorca ännu dyrare

10. Trasiga taxametern

Det finns taxichaufförer som alltid kommer försöka få dig att betala mer. Ett sätt är att säga att taxametern gått sönder – först efter att du anlänt till hotellet. Därefter får du en siffra som kan vara helt tagen ur luften. 

Ett annat trick är att köra omvägar, ifall de får känslan av att du inte har koll på var hotellet ligger och hur lång tid resan rimligtvis ska ta. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande