Foto: Shutterstock

Drottning Elizabeth II firar 70 år vid tronen – här är allt som händer under jubileumsveckan

Storbritannien planerar drottning Elizabeth II:s 70-årsfirande för fullt. Detta unika platinajubileum kommer firas storslaget, med en kulmen en vecka i juni. Här är några evenemang besökarna kan ta del av.

Drottning Elizabeth II är den äldsta brittiska monark och regent genom tiderna. I år har hon suttit 70 år vid tronen och firar därmed platinajubileum. Och Storbritannien är redo, speciellt med en jubileumsvecka som går av stapeln i slutet av maj. Förutom mängder av evenemang runt om i landet som alla är välkomna att besöka kommer Trooping the Color att återvända efter två års uppehåll på grund av pandemin, det kommer också att anordnas en stor fest i drottningens officiella residens i London och alla är inbjudna. Dessutom olika picknick-events, parader, utställningar med mer.

Men upptakten till det stora firandet i början av juni har redan börjat. Besökare kan se drottningen i all sin glans från kröningen 1952 till nu, tack vare speciella visningar på stortavlor runt Piccadilly Cirkus. I vallgraven runt Towern har man sått 20 miljoner frön, som ska blomma i början av juni. 

70 år vid tronen är värt att fira stort. Foto: Shutterstock

Här är några av de evenemang som planeras inför jubileet

Victoria and Albert Museum, 1 juni

Victoria and Albert Museum visar den vinnande emblemdesignen för platinajubileet.

Ståtliga Victoria and Albert Museum. Foto: Shutterstock

 

Trooping the Colour, 2 juni

Trooping the Colour är en årlig militär ceremoni som utförs av Storbritanniens armé samt andra länder i Samväldet (the Commonwelth), en tradition som startade på kung Karl II:s tid. Och nu är den ståtliga uppvisningen tillbaka efter pandemin. Cirka 1 400 soldater, 200 hästar och 400 musiker, samt en mäktig flyguppvisning. Under dagen kommer även 1 500 fyrar att tändas över hela Storbritannien, brittiska territorier och samväldesnationer.

Trooping the Colour, 2018. Och nu är det dags igen. Foto: Shutterstock

 

The Platinum Party at the Palace, 4 juni

”The Platinum Party at the Palace” kommer att inkludera mer än 5 000 gatuartister, teater-, musik- och cirkusuppträdanden. På en livekonsert vid Buckingham Palace kommer några av världens främsta musiker och artister att uppträda och även visas på storbildsskärmar över hela Storbritannien, så att alla får vara med.

Missa inte partyt på palatset den 4 juni. Foto: Shutterstock

Big Jubilee Lunch, 5 juni

”Big Jubilee Lunch” kommer äga rum över hela Storbritannien i allt från stadsparker till särskilt organiserade festivaler. Windsor planerar världens längsta picknickbord (det måste vara ett minst 500 meter långt bord med plats för cirka 1 600 personer). Bordet kommer sträcka sig från Cambridge Gate, ner längs Long Walk till statyn av kung George III (Copper Horse).

Andra evenemang

Dessutom, ”the Platinum Jubilee Pageant”, runt 5000 personer från Storbritannien och samväldesländerna som kommer att bidra med mycket liv och rörelse på Londons gator.

Passa även på att hänga på lokala pubar då öppettiderna kommer att förlängas till kl. 01.00.

Sandringham House och Balmoral Castle kommer också att vara öppna för besökare under jubileumsveckan.

Balmoral Castle Foto: Shutterstock

Det kommer att finnas en mängd andra evenemang som äger rum i Storbritannien under 2022 också. The Palace of Holyroodhouse kommer att visa en tillbakablick på Hennes Majestäts tidigare jubileum, inklusive kläderna, ädelstenarna och juvelerna som bars på vart och ett av Silver-, Guld- och Diamant-jubileumen. 

Palace of Holyroodhouse i Edinburgh är drottning Elizabeths officiella residens i Skottland. Foto: Shutterstock

Windsor Castle kommer att arrangera sin egen visning som bland annat består av den klänning och mantel som bars av drottningen vid kröningen. Det tog 12 broderare mer än 3 500 timmar att slutföra handarbetet som gjordes med 18 olika typer av guldtråd.

Vackra Windsor Castle. Foto: Shutterstock

Skåla drottningen

I juli kommer State Rooms at Buckingham Palace vara öppet för besök. Här visas porträtt och diamantdiadem och andra andra kungliga föremål. Man kan även boka en privat guidad tur runt slottets privata trädgårdar, eller ta en häst och vagn runt Windsor Great Park med Windsor Carriages. De som känner för att skåla för drottningen bör inte missa den speciellt framtagna Jubileleumsdrinken av champagne toppad med guldblad på hotellet The Goring, bara några minuter från Buckingham Palace.

The Goring Hotel, här kan man skåla i champagne för drottningen. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Det femstjärniga lyxhotellet London Marriott Hotel County Hall bjuder alla som heter Elizabeth på gratis afternoon tea