Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det är omöjligt att inte förtrollas av julstämningen i Prag.
Det är omöjligt att inte förtrollas av julstämningen i Prag.
Det är omöjligt att inte förtrollas av julstämningen i Prag.
Det är omöjligt att inte förtrollas av julstämningen i Prag. Foto: Lukas Gojda / Shutterstock

Stämningsfullt julmys i Europas mest julpyntade städer

Sex av Europas mest julpyntade städer presenterar ett smörgåsbord av shopping, kultur och uteliv. Följ med och förtrollas av en adventstid avsedd för både äventyr och avkoppling.

Stämningen smyger sig på: en julgran i ankomsthallen på Václav Havel airport, kulor och stjärnor som ramar in utgången, en wunderbaum i taxin på väg mot Prags centrum. Luften är mild och torr, men det finns hopp om snö – faktum är att det här, i starten på adventsresan, finns hopp om precis allt som hör julen till. Och det behöver knappast sägas att Tjeckiens huvudstad infriar alla förhoppningar.

Den som vill checka in till en skön säng och vackert rum har gott om alternativ. Här kan du vältra dig i traditionella sviter på Four Seasons eller sova under kristallkronorna på Alchymist Prague Castle Suites, men det finns gott om plånboksvänliga hotell i medel- och budgetklass, som till exempel Hotel Kings Court, Michelangelo Hotel Prague, Archibald at the Charles Bridge eller K+K Hotel Central Prague. Det är lätt att sova gott i Prag.

Ikoniska Karlsbron i vitt. Foto: Michaela Jilkova / Shutterstock

När bagaget är avlämnat kan upptäckandet börja. Utgå från Václavské náměstí, ett avlångt torg i hjärtat av Prag. Med Nationalmuseum i ryggen har du en lång shoppinggata framför dig, tillsammans med en stor julmarknad och S:t Wenceslas statue, ett av de mest kända landmärkena. Hela trädallén lyses upp av metervis och åter metervis med ljusslingor som ändrar färg mellan blått och grönt och lila och rött och guld, och här blir det omöjligt att missta sig: det är juletid i Prag.

Omöjligt att missa att det lackar mot jul. Foto: Lukas Gojda / Shutterstock

Det är dags att stilla hungern efter resan, och en bra start är Cosmo mitt på torget, med utsikt över julmarknaden och den strida ström av människor som passerar. Här intar du den första av många rustika tjeckiska måltider, och schnitzeln med potatissallad är särskilt att rekommendera, en klassisk tjeckisk rätt som Prag delar med syskonstaden Wien. 

Wienerschnitzel á la Prag. Foto: ArTono / Shutterstock

Nationalmuseet på torget är en inkörsport till det Pragesqua kulturlivet. Antalet museer är svårt att överblicka och utöver stora museer finns nischade varianter för de med specialintressen – kanske tonsättarna Antonin Dvořák eller Bedřich Smetana, som båda har var sitt museum, eller filmskaparen Karel Zeman, och, förstås, Franz Kafka. Den konstintresserade bör särskilt besöka Mucha-museet och Kupka-utställningen på Museum Kampa. De båda är uppskattade tjeckiska konstnärer verksamma under 1900-talets första decennier, men med helt olika stilar: Mucha var en jugendkonstnär medan Kupka företrädde det nonfigurativa måleriet. Också Národní Galerie är ett måste, där konsten är uppdelad på en rad museer runtom Prag. Har du bara tid att välja ett, åk till Veletržní palác, värt en kort spårvagnsfärd från centrum, där du får en fin överblick över tjeckisk konst i modern tid, och som dessutom alltid har intressanta utställningar av samtida konstnärer.

Maxa julkänslan med Nötknäpparen

Men kulturen i Prag är så mycket mer än museer: särskilt i juletid ges konserter och föreställningar i en sådan mängd att det kan vara svårt att navigera. Men ska du välja en konsert ska du besöka Rudolfinum, där de tjeckiska filharmonikerna i jul bjuder på exempelvis Ariane av Martinü och Dvořáks sjätte symfoni i D-dur. Själva byggnaden är en arkitektonisk skatt både på utsidan och invändigt. Också Nationalteatern, Národni divadlo, är en vacker byggnad, där publiken varje år vallfärdar för att se de klassiska föreställningarna av ”Nötknäpparen”. För den som reser på en tightare budget finns även ståplatser, men oavsett vilken prisklass man bestämmer sig för gäller det att boka i god tid före resan – föreställningarna här är en festlighet dit familjerna går uppklädda och förväntansfulla. Missa inte att fika på Kavárna Slavia, kaféet mitt emot Nationalteatern, ett klassiskt tillhåll för kulturfolk.

Den som verkligen vill ha maximal julkänsla kan gå på någon av alla oräkneliga kyrkokonserter som ges under advent, ofta flera gånger per dag, ofta med stråkkvartetter och en mix av kompositörer som Vivaldi och traditionella tjeckiska julsånger, så kallade koledy. Foto: Denis Poltoradnev / Shutterstock

När kulturen inmundigats är det dags att kroka arm och ge sig hän åt de många julmarknaderna i Prag, där de största återfinns på Václavské Náměsti (Wenceslas square), Náměstí Republiky (Republic square) och Staroměstské náměsti (Old town square). Här finns stora julgranar, kulörta kulor i drivor, stjärnor och ljusslingor och glitter. En doft av glögg, klobasa (tjeckisk korv) och surkål sprider sig även bortom själva marknaden, och leder dig rätt. 

Den som haft svårt att hitta julklappar eller julpynt hemma kan sluta leta. Här hittar du vackra julkulor i handblåst glas, böhmisk kristall, handsnidade skålar, och, förstås, perník, en slags tjeckisk mjuk pepparkaka, som ofta ges bort i form av stora hjärtan med text (”God Jul” eller ”Till finaste mamma” till exempel) som man kan hänga upp hemma eller på granen. Den kanske bästa souveniren att köpa till sig själv är en liten, liten guldgris. Den har en lång tradition: enligt tjeckisk sägen får den som fastar på julafton fram till middagen möjlighet att se guldgrisen, som ska ge lycka och välstånd. Tack vare att produkten börjat dyka upp på julmarknaderna i Tjeckien slipper du fasta, och får med dig tur hem i bagaget.

Julpynt i mängder. Foto: essevu / Shutterstock

Och på tal om shopping: i Prag finns allt du kan tänkas vilja ha. Den som vill åt lyxshopping (eller gammal hederlig fönstershopping) ska bege sig till gatan Pařížská, där märken som Louis Vuitton och Burberry trängs med Gucci och Prada. Den som däremot ser fram emot att värma sig, och ha ett stort utbud i olika prisklasser, kan gå in på Palladium vid Republic Square, med närmare 200 olika butiker. Mindre butiker och boutiquer finns runtom i Gamla stan, och Manufaktura är perfekt för julklappsshopping, ett tjeckiskt skönhetsmärke med krämer och badsalt med fina förpackningar och humana priser.

Och den som väl äntrat Gamla stan kan irra runt länge i de trånga gränderna tillsammans med en stor mängd andra turister, och förr eller senare hamnar alla vid Prags främsta sevärdhet: Karlův most, Karlsbron där skickliga gatumusiker spelar julmusik.

Det bästa du kan göra för att se Karlsbron – och Prag – ur en annan synvinkel är att ta båten. En rad bolag har generöst uppvärmda båtar som trafikerar Vltava, och där du förstås passerar Karlsbron. Beställ in ett glas prosecco eller varmt te och luta dig tillbaka, medan Prags vackra arkitektur öppnar upp sig framför dig – och se till att ta den långa båtturen som utgår från Rudolfinum, som passerar samtliga broar och mixar välkända jullåtar med tjeckiska klassiker i högtalarna. 

Passa på att se Prag även från vattnet. En rad båtbolag har generöst uppvärmda båtar som trafikerar floden Vltava. Foto: Kajano / Shutterstock

Vill du maxa både julstämningen och den tjeckiska upplevelsen går du på någon av Prags många kaféer, pyntade från topp till tå och alltid redo med typiska tjeckiska godsaker: tårtor och bakelser i stora lass. Grand Café Orient är en sådan plats, där en pianist i frack och fluga ackompanjerar sockerintaget. Beställ kubistický věneček eller rakvičky se šlehačkou om du vill prova på klassiska tjeckiska bakelser som går way back, annars kan du alltid satsa på säkra kort som sachertårta eller bärtårta. En annan klassiker, för den som vill fika eller äta middag, är storslagna Café Imperial, eller Café Savoy. Missa inte att gå en trappa ner på Savoy, där man kan se rakt in i tårtfabriken via en stor glasruta. 

Julmat och spa – den perfekta kombinationen

Tillbringar du själva juldagarna i Prag bokar du in dig på någon av de många julaftonsmiddagarna som ges, med specialmenyer där julstämning står som huvudingrediens. Unna dig att äta på lyxiga Augustine Restaurant eller förbered dig för mycket mat för pengarna på La Republica. 

Den rejäla tjeckiska maten behöver smältas – vilket görs bäst på ett spa. Åk till exempel till Corinthia Hotel, två stationer med metro från stadskärnan. När du tankat energi igen kan du utforska närliggande Vyšehrad, det pampiga slottet med spännande historia och som omges av perfekta promenadstråk utan trängsel.

Men vad vore en Pragresa utan att se den från ovan? Besök tv-tornet i området livliga stadsdelen Žižkov om du har tid över, och belönas med fantastiska vyer över hela huvudstaden.

Resan avslutas bäst på Prags trevligaste bar, Cloud 9 på Hotel Hilton, med goda drinkar och det lilla extra. Luta dig tillbaka och känn resans julstämning transporteras med syret, för den blir kvar länge i blodomloppet. 

Fem andra julstäder i Europa värda ett besök

1. Wien 

Wien skulle få självaste Grinchen på fall. Botanisera bland lyxshopping, anrika kaféer, pampiga katedraler och, förstås, Schönbrunn. Själva julmarknaderna är många och utbredda och den största av dem, vid Rathausplatz, har till och med en isrink för den som är sugen på att åka skridskor. Mulled wine serveras i koppar som du får ta med dig hem och återanvända. Värmer dig inomhus gör du med en sachertårta, själva originalet finns på Café Sacher som har en högtidlig stämning. Missa inte heller ett av världens vackraste bibliotek, The Austrian National Library, och det nyrenoverade Freudmuseet. Kulturkonsumtion här är ett måste, liksom en guidad tur i Operahuset.

Wien är julstädernas absoluta kronjuvel. Foto: Burben / Shutterstock

2. Warszawa 

Svenskarnas besök i Polens huvudstad har fördubblats sedan 2010, och det är lätt att förstå varför: det budgetvänliga Warszawa bjuder på mat, avkoppling och upplevelser. På julen bjuder Warszawa på extra allt. Stämningen är lugn och är perfekt för att gå långa promenader, besöka slott, strosa längs shoppinggatan Nowy Swiat. Teater Wielki brukar bjuda på både ”Nötknäpparen” och ”Trollflöjten” i juletid och på Chopin-museet kan du se gamla handskrivna notark. På Hotel Intercontinentals spa-avdelning kan du bada jacuzzi eller ta en simtur – på 43:e våningen, med utsikt över Kulturpalatset. I Warszawa-lunket finns ingen plats för julstress. 

I Warszawa infinner sig stämning utan stress. Foto: Artur Bogacki / Shutterstock

3. London 

London är populärt året om, och inte minst i juletid. Här står shopping högt upp på agendan, ända fram till sena eftermiddagen den 24:e springer britterna (och turisterna) längs Oxford Street med så många shoppingkassar att det är svårt att ta sig fram. Den 25:e är allting stängt i London, till och med tunnelbanan, och folk ger sig ut på långa promenader eller till juldagsmässan i vackra S: Paul's Cathedral. Den 26:e är det full fart igen – då börjar rean. Men för den kulturelle finns som vanligt ett imponerande utbud, skaffa biljetter i god tid till London Philharmonic Orchestra och tillbringa en dag i National Gallery där de i december har en utställning med 1600-talskonstnären Artemisia. 

London är populärt året om, men är en spektakulär upplevelse i juletid. Foto: mikecphoto / Shutterstock

4. Budapest

En underskattad juldestination som snart lär få ett uppsving. Mer mys än kommersialism för tankarna till gamla tiders jular. Julmarknaden på Vörösmarty tér bjuder på konserter med såväl jullåtar som jazz och traditionell folkmusik och bakverket kürtőskalács, en avlång rulle som är krispig på utsidan och mjuk på insidan, smaksatt med bland annat kanel, är en perfekt retning för smaklökarna. Den som är sugen på tårtbonanza beger sig till Café Gerbaud, som funnits sedan 1800-talet. Julstressen botas på ett av Budapests termalbad, exempelvis Széchenyi som utöver sina 18 pooler och 10 bastumöjligheter har en stor och uppvärmd utomhuspool – perfekt då Ungerns huvudstad har många milda och soliga dagar i december. 

Budapest får oss att återvända till gamla tiders jular. Foto: karnizz / Shutterstock

5. Berlin 

Tyskland är hem åt många, stora och välkända julmarknader, och den som vill åka ett stenkast bort från Sverige gör förslagsvis en helg i Berlin. Vid Charlottenburg Palace, som är jul-Berlins hjärta, sänks du ner i ett romantiskt skimmer med ljusshower och pyntoverload. Där finns också en gammaldags karusell för barn (och kanske vuxna också) och om snön ligger på är en promenad genom trädgårdarna en filmisk upplevelse. Gå på operan eller på någon av alla spelningar som ges varje vecka runtom i Berlin. Glöm inte heller att besöka UNECO-världsarvet Museum Island. Kronan på verket är förstås en currywurst på berömda Konnopke’s Imbiss i Prenzlauer Berg. 

Det ligger ett romantiskt julskimmer över Berlin i november och december. Foto: Pani Garmyder / Shutterstock

LÄS MER: 8 heta weekendtips i ett julpyntat Tallinn