Spaniens bästa strand – för dig som vill bada naken
El Torn är en av Spaniens bästa sandstränder. Lång, platt och omgiven av skyddande gröna kullar. Vattnet är utmärkt. En naturstrand där alla är helt nakna.
El Torn är en fridfull miljö. Ingen trängsel, ingen hög musik, inga solstolar. Människor strosar runt i vattenbrynet, tar långa simturer i solglittret och pratar med vänner. Nakenheten har den effekten: Efter en stund blir vi lugna och avslappnade.
Överallt i sanden ligger avklädda kroppar. De är så många att frånvaron av badkläder snart blir likgiltig. En stor grupp är medelålders par, men alla åldrar finns verkligen representerade. Ett gäng 30-åringar, kvinnor och män, spelar beachvolley. De är vana nudister och kör på utan tvekan. Just därför är de vackra att titta på.
Stranden är behagligt tyst. Förutom på den lilla tavernan där kön är lång till en ledig stol. Alla har något på sig vid borden. Men runt barborden utanför hänger man vid immande ölglas och ingen har en tråd runt höften.
Nudister och naturister på El Torn
Nudister och naturister började komma till El Torn redan under Francodiktaturens dagar, när nakenbad ännu var förbjudet. Polisen brydde sig sällan. Att gå ner till stranden var varmt och jobbigt. Dessutom var de avklädda inte särskilt få, ens då, och var skulle man börja?
Just på grund av denna tradition byggdes naturistanläggningen El Templo del Sol, solens tempel, här på 1980-talet. En plats där Europas alla naturister är välkomna och kan känna sig trygga.
Ägaren är en fransman i 90-årsåldern. Han flydde från Algeriet under självständighetskriget på 1950-talet, men längtade alltid tillbaka. Därför valde han en spanskmorisk arkitektur till de roströda huvudbyggnaderna. Tänk Granada och Alhambra, med tjocka penseldrag av Sahara. Svala arkader, springbrunn och utsiktstorn.
Nudister badar och solar utan kläder. Nakenbadare drar av sig onödiga plagg när läget är rätt. Men för naturister är detta en hel idévärld. Psyket och själen mår bra när kroppen är naken, menar de, och därför bör vi sträva efter det. Barn som vuxit upp utan kläder blir mer harmoniska och får bättre självkänsla, hävdar de också.
Boende på El Templo del Sol
På campingplatsen El Templo del Sol är nakenhet därför obligatorisk runt poolerna och på stranden. Men de flesta tillbringar hela dagarna avklädda – bäst att passa på. Först när de närmar sig restauranger och affärer drar de på sig några lätta saker.
Området är stort med tält, gäststugor och långa rader med husvagnar. Många inrättar sig för ett par veckors vistelse och bygger små oaser runt husvagnarna. De sitter i solstolar med kroppar jämnbruna som chokladkakor och vilar, umgås och läser. Varje påklädd främling får ett granskande ögonkast.
Icke-nakenbadare kallas textilare. De är man hövlig mot men inte mer. Av goda skäl.
Om nakentvånget släpptes skulle de påklädda snart ta över. Av människor som mest såg detta som en vacker och välskött spansk semesteranläggning. Eller ännu värre: av folk som bara kom för att titta. Sådant har hänt i Kroatien, som var först med att bygga upp stora naturistområden.
Flest naturister från Belgien och Holland
Belgare och holländare är de vanligaste nationaliteterna på soltemplet. De representerar två nationer med ganska lite natur. Kanske är det därför de har flest naturister procentuellt av de europeiska länderna.
Trots att Frankrike är grannlandet väljer de flesta franska naturister hellre de välutrustade anläggningarna vid Atlantkusten, runt Bordeaux. Där behärskar de språket.
Naturligtvis finns det tyskar. Tyskland har en gammal tradition av nakenbad som envetet och självmedvetet trotsar alla förändringar. Och svenskar? Ett fåtal – det är många mil att köra hit.
Henk är en lång holländare som arbetar strandtavernan. Under terminerna gör han en doktorsuppsats i sociologi om mat som slängs bort, men servitörsjobbet ger en möjlighet att tillbringa sommaren utan kläder. Han är uppvuxen i en naturistfamilj och har alltid gillat det.
Fast naturism överförs inte självklart från en generation till en annan. För de flesta är det ett personligt val som görs i 20-årsåldern. Alltihop utlöses av en händelse som får dem att inse att de uppskattar nakenheten.
Henks yngre tonårsbror kom ner och hälsade på en tid. Han badade regelbundet utan badbyxor men vägrade att bo inne på soltemplet. Aldrig: Där var han bestämd.
Mark blev naturist när han var 19 år
För Mark kom förändringen under en vandringstur med kompisar i nationalparken Lake District i England. En morgon kom en man ut ur sitt tält och satte sig naken att äta frukost. Just så skulle jag vilja leva, tänkte Mark. Då var han 19 år.
Han var teknisk chef på en högskola och organiserade nakencykelturer om helgerna. Gruppen hade mycket roligt, men anmäldes ibland när de svepte fram genom landskapet. Trots att nudism inte är förbjudet i England tillbringade han timmar på olika polisstationer; polisen hade skyldighet att utreda varje anmälan.
På högskolan sa de aldrig något. Men när Mark ville ta ett nytt jobb kom rektorn genast springande med utmärkta arbetsintyg och flera månaders extra avgångslön.
Marieke avskydde vita partier på sin kropp. Hon var mer försiktig och väntade tills hon gått ut gymnasiet i Bryssel. Hon bearbetade sin pojkvän som upptäckte, ganska förvånad, att han också gillade det.
Spaniens första nudiststrand
De åkte runt till nakenstränder i Italien, Kroatien och Grekland. När de fått sitt första barn köpte de en gammal husvagn och började tillbringa semestrarna på naturistläger. Det var enkelt, behagligt och barnet mådde bra. Och de uppskattade andra naturister. En förstående partner är ofta en förutsättning.
Södra halvan av El Torn är en fri nakenstrand utan koppling till anläggningen. Redan vid entrén till stranden finns skyltar som talar om att badkläder, hundar och fluktare inte accepteras.
Manel driver poolbaren på soltemplet. Han är också ordförande för en lokal nudistförening vars medlemmar fungerar som områdets fotbollspappor. De har med sig broschyrer till skeptiska medmänniskor och ser vänligt men bestämt till att nakenheten efterlevs.
Snittåldern här är 20–35 år. Många är spanjorer från Barcelona, Zaragoza och Valencia som kommer på en dags- eller helgutflykt. De övriga är utländska turister som söker nakenheten och det fina vattnet vid El Torn.
Spaniens första officiella nudiststrand invigdes 1979. Fast den allmänna attityden ändrades inte förrän på 1990-talet. Då blev även kullarna runt El Torn ett nudistområde. Efter några intensiva soltimmar tar många en tur på de svala och skuggiga stigarna, där allt doftar starkt av pinjer.
Hospitalet del´Infant närmaste stad
El Torn ligger i Kataloniens sydspets. Närmaste stad är Hospitalet del´Infant. Orten var känd redan under antiken eftersom huvudvägen längs Medelhavet sammanstrålade här med en större väg från spanska inlandet.
Stadens äldsta byggnad är det befästa sjukhuset Coll de Belanguer, uppfört 1344 av den unge prins Peter av Aragon. En massiv gotisk anläggning som en gång fungerade som skydd för resenärer och pilgrimmer. Men inget annat återstår från gamla tider, i övrigt är staden byggd från 1960-talet och framåt.
Många nudister har cyklar på sina husvagnar. Och längs den tre mil långa, platta kusten norr om Hospitalet – kallad Costa Daurada – trivs cyklar väldigt bra. Badorterna är snarlika. Mest intressant är fiskehamnen Cambrils.
Här ligger partyorten Salou
Vid buktens slut ligger partyorten Salou vars kaféer, restauranger och klubbar glimmar om natten. I närheten finns en mindre nakenstrand kallad La Sabinosa.
Ett helt annorlunda utflyktsmål, som många nakenbadare uppskattar, är floden Ebros delta ett par mil söderut. Ett flackt naturområde på hela 320 kvadratkilometer. Ris odlas i stor skala och alla Europas fågelskådare söker sig hit. De öde sandstränderna ger många möjligheter till spontanbad utan kläder.
På den långa landtungan El Trabucador vandrar man längs sanddyner med havet på båda sidor. Ingen skugga någonstans. De få personer som passerar har inget emot avklädda kroppar och här är människan ensam med naturen, en halvt overklig känsla. Hit åker man inte under blåsiga dagar.
Alla gör utflykter upp till bergen. Bara ett par kilometer från kusten börjar vägarna stiga och ett första stopp är lilla medeltidsorten Vandellós. På det charmiga olivmuséet kan besökarna i uppbyggda scener följa hur oliver odlades och framställdes i Katalonien i äldre tider. Pedagogiskt upplagt. Och lite nostalgiskt.
Men de mäktiga bergen – med toppar på 1000 och 1500 meter – erbjuder mycket mer än så. På sluttningarna ligger de berömda vinområdena Priorat, Monsant och Terra Alta. Jorden är knastertorr men porös och druvplantornas rötter kan borra sig 80 meter ner för att suga upp vatten och mineraler. Vilket ger vinet en mustig och rik smak.
Hit kom en grupp franska vinmakare på 1970-talet. De hade förstått att förutsättningarna var utmärkta och köpte övergiven mark. I dag har deras viner kultstatus i Madrid, London och San Fransisco (och finns på Systembolaget).
Falset heter centralorten i grevskapet Priorat, fem mil från Hospitalet. Turistbyrån har många goda råd om vägar, sevärdheter och vandringsleder.
Besök katalanska Gratallops
Många fascineras av Gratallops, en liten katalansk kullerstensstad från 1200-talet med vindlande gränder, sneda tak och spöklika källare. Ingen bodde kvar i staden när de internationella vinmakarna började återplantera druvstockar, men gradvis startades olika sommarverksamheter igen. Antalet öppna restauranger och kaféer varierar från år till år.
Bland gröna kullar längre upp i Katalonien gömmer sig naturistbyn El Fonoll. Tomten omfattar 200 hektar. Ägaren är en idealistisk man i 60-årsåldern som skapat campingplats, rustikt boende och affär runt en liten bygata som också ägs av honom. Många familjer kommer för att vandra på de rofyllda stigarna och stämningen är fin om kvällarna.
Även Barcelona har nakenstränder
Slutligen. Den stora persikan. Barcelona. Sant Sebastia, stadens allra äldsta strand, har en avdelning för nudister. Det samma gäller Mar Bella. Där är besökarna yngre, stranden är populär även bland hbtq-grupper och cyklister.
Spanien har inga lagar mot nudism. Barcelona har infört ett lokalt förbud mot nakenflanering, i övrigt är toleransen stor. Landet har minst ett trettiotal nudiststränder. Många vanliga stränder har en avdelning där nakenbad accepteras. Fråga runt, alla vet.
GUIDE: EL TORN, SPANIEN
NUDISM I OMGIVNINGARNA
1. Floden Ebros delta
Ett naturreservat på 300 kvadratkilometer med goda möjligheter att spontanbada utan kläder. Fantastiska dyner på Trabucador-näset. La Marquesa-stranden har en avklädd sträcka och ön Isla de Buda är nudistinriktad. Ett par mil söder om El Torn.
2. La Sabinosa
På La Sabinosa tar man ett dopp i samband med en utflykt. Stadsbebyggelse inom synhåll. Blå flagga, bra vatten.
3. Naturistbyn El Fonoll
Privatägt naturistområde på 200 hektar med många vandringsleder. Rustik camping, enklare boende, restaurang, affär. Fin gemenskap. Ensligt beläget. Tio mil norr om Hospitalet, på småvägar. Buss från Barcelona. Tel. 0034 977 266 138, www.elfonoll.cat
UTFLYKTER
4. Coll de Balaguer
Imponerande gotiskt sjukhus och fästning från 1344. Mitt i stan, vid gamla romerska vägen Via Augusta. www.hospitalet-valldellors.cat
5. Olivoljemuseet i Vandellós
Charmigt museum som visar traditionella metoder och arbete i äldre tider. Lärorikt, tänkvärt, nostalgiskt. På huvudgatan i bergsbyn Vandellós, 11 km nordväst om Hospitalet. Tel. 0034 977 823 328, www.hospitalet-vandellos.cat
6. Medeltidsstaden Gratallops
Bra vilopunkt vid en rundtur i Prioratbergen. Ikonisk plats för vinentusiaster. Bra EU-vägar. 5,5 mil nordväst om Hospitalet.
ÄTA & DRICKA
7. Hostal Sport, Falset
Regionalt kök med ankbröst, griskind och oxsvans. Rimliga priser. Fem mil nordväst om Hospitalet. Calle Miquel Barceló 4-6, Falset. Tel. 0034 977 830 078; info@hotelspriorat.com
8. Restaurang La Safareig, Vandellós
Nya katalanska köket. Prisnivå: medium. I spakomplexet La Figuerola, som även har en enklare lunchrestaurang. Carretera de Móra, Vandellós. Tel. 0034 977 041 777; fghotels.com
9. Can Bosch, Cambrils
Gourmetrestaurang i hamnen, drivs av familjen Bosch i tre generationer. Boka bord, lokalborna älskar stället. Riklig traditionell meny 430 kr. Rambla Jaume I, Cambrils. Tel. 0034 977 360 019; restaurant@canbosch.com
BOENDE
10. El Templo del Sol
Är öppet 15 mars-31 okt. Campingplats 460-520 kronor i juli och augusti. Stugor (3-6 personer) 1.170-1.920 kronor per natt. Via Augusta, 43890 Hospitalet del´Infant. Tel. 0034 977 823 434; info@eltemplodelsol.com
11. Rentalmar Sun Dore
Lägenhetshotell med liten pool nära El Torn. Bra personal. Prisexempel i juli: Lägenhet (2 sovrum, 5 bäddar), en vecka, 10.100 kronor Via Augusta 122, 43890 Hospitalet del´Infant. Tel. 0034 977 353 643.
Resfakta: El Torn
Resa hit: Flyg Stockholm-Barcelona kostar runt 2.500 kronor retur i juli/augusti. Air Berlin, KLM, Norwegian, SAS/Lufthansa. Från centralstationen Sants i Barcelona går täta regionaltåg längs kusten. Barcelona-Hospitalet del´Infant går på 220 kronor retur.
Bästa tiden: Juni-september Undvik våren när vindarna är starka. Temperatur: 28-35 grader dagtid i juli och augusti. Havet: 21-25 grader om sommaren.
Restid: Direktflyg 3,5 timme, med mellanlandning 5-6 timmar. Tåg Barcelona- Hospitalet del´Infant tar 1 timme och 40 minuter.
Tidsskillnad: Ingen
Språk: Katalanska och spanska. Många kan lite engelska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Som Grekland eller Turkiet. Turistindex om sommaren: 73.
Ta dig runt: Cykel – närområdet är platt. Bil för utflykter i bergen. Tåg till Tarragona, Sitges och Barcelona.
Stranden & anläggningen: El Torn är Spaniens bästa nakenstrand med enbart naturister och nudister. 1,6 kilometer lång. Naturistanläggningen El Templo del Sol ligger vid strandens norra del, nära staden Hospitalet del´Infan.
LÄS MER:
12 måsten för dig som vill kasta kläderna
Här är staden där alla ständigt är nakna
Av Ingvar von Malmborg