Vandra i Mallorcas vilda världskulturarv
En toppvandring i Mallorcas världskulturarv Tramuntana bjuder på mer än bara spektakulära vyer över några av öns högsta berg. Här kan man häpna över Palmas berömda katedral, sinnrika stenkonstruktioner och – med lite tur – Europas största rovfågel.
Vi står på en av Mallorcas bergssluttningar och ser en enorm fågel sväva allt närmare och betrakta oss på 30 meters håll. Vår rädsla för denna väldiga svarta fågel med sin grova näbb är lika stor som hänförelsen. Pulsen skenar.
Efteråt läser vi på och konstaterar att vi var oroliga helt i onödan. Visserligen hade vi rätt att bli imponerade. Vi råkade på Europas största rovfågel som kan ha ett vingspann på uppemot tre meter. Men en grågam skulle inte göra oss illa, i varje fall inte så länge som vi håller oss levande.
Nu har tre år gått sedan dess, och under tiden har vi hunnit både starta en vandringsblogg och längta till att återuppleva ett sådant magiskt möte. Därför beger vi oss återigen till bergskedjan Tramuntana på Mallorca.
Puig Major – Mallorcas högsta berg
Dagens första hänförelse inträffar så snart vi har ställt bilen och omfamnats av den spegelblanka Cuberdammen, där Puig Major speglar sig – ”puig” betyder berg på katalanska. Denna bergstopp går inte att förväxla med något annat berg. Inte bara för att den med sina 1 436 meter över havet är Mallorcas högsta berg, utan också för att den har en kupol högst upp.
Här nere på bergsluttningarna ekar bjällror, och fåren tittar godtroget utforskande på oss. I hundratals år har de betat på dessa marker med lågväxande, tåliga buskar och det för Mallorca så karaktäristiska långa gräset càrritx. Den kommande timmen vandrar vi genom ett kulturlandskap med betesmarker flankerade av gamla stenekar och tallar.
Vid passet Coll de l’Ofre måste vi hejda oss. Bakom oss breder Cuberdammen och Puig Major ut sig i sällskap med flera andra majestätiska bergstoppar. Och med en liten avstickare på runt 20 meter ut på en klippa får vi staden Sóller, den härliga apelsindalen, Port de Sóller och havet för våra fötter. Det är lätt att känna sig vimmelkantig. Det bästa, och det svåraste, ligger dock framför oss.
LÄS MER: Därför är Mallorca Spaniens nya matmecka
Puig de l’Ofre – 1 091 meter över havet
Efter en kort stund på stigen igen måste vi skärpa sinnena för att inte missa den lilla stigen mot berget Puig de l’Ofre. Efter ett krön vid en backe med en stenmur på tvären ska man lämna huvudstigen och vika av till vänster in på en betydligt mindre stig. Hädanefter gäller det att hålla stenkoll på stenrösen. Som en ledtråd över färdriktningen skymtar av och till bergstoppen långt över våra huvuden. Ljung och rosmarin förgyller vägen upp, och jag försummar aldrig ett tillfälle att gnugga händerna mot en rosmarinbuske och andas in väldoften.
Efter ett par hundra avklarade höjdmeter är vi framme vid klippan intill högsta toppen. De svindelkänsliga kan gotta sig åt en makalös utsikt, om än inte åt alla väderstreck. För att avnjuta ett 360-gradigt panorama på 1 091 meters höjd måste några enstaka höjdmeter till erövras (ett rakt stup finns bara åt ett håll, och det är rätt brett på toppen). Framme torkar vi bort svettpärlorna och frossar i makalösa vyer över Palmas katedral liksom oändligt många berg och stora delar av ön. För oss före detta svindelkänsliga känns detta som en triumf.
Några rovfåglar syns dock inte till på populära Puig de l’Ofre, så vi skyndar vidare till ensligare bergstoppar. Du som hellre vill utforska apelsindalen än gå djupare in i det vilda Tramuntana kan här återvända till passet Coll de l’Ofre och följa vandringsvägen längs en lång torrstensstig nedför den trånga ravinen Barranc de Biniaraix, förbi den mysiga byn Biniaraix ända ner till Sóller, med både oliv- och citronträd utmed vägen.
Men vi gör ett vildare val och tar några rejäla (och likväl försiktiga) kliv ner till en kam med fri sikt åt båda håll. Havet skymtar på håll, och de omslutande och karga Tramuntanabergen känns mäktigare än någonsin. Kammen är inte så trång och rymmer såväl enstaka aleppotallar som en del buskar.
Vildgetter på världskulturarvet Tramuntana
Även här i hjärtat av vildaste Tramuntana påminns vi om civilisationen. Vägen till Puig de na Franquesa på 1 067 meters höjd går förbi en gammal mur byggd med den sinnrika torrstenstekniken som är typisk för regionen. Ett smakprov på världskulturarvet Tramuntana till allmän beskådan.
Uppe på den karga sluttningen mot toppen av Puig de na Franquesa avslöjar ett bräkande ljud några urinvånare som tycks uppskatta ensliga stigar på hög höjd. De vilda getterna, boc balear, har funnits på ön i över fyratusen år och de lever i alldeles utmärkt sämja med förvildade tamgetter. Vilda getter kännetecknas främst av rödbrun päls med svarta ränder längs mage och rygg.
Inte heller på toppen är vi ensamma om att insupa vyerna över gräddan av Mallorcas bergstoppar. Ett älskvärt och rödkindat engelskt par i övre 70-årsåldern gör en likadan tur som vi, och inte första gången. Goodbye, have a jolly good day!
Nu hägrar ståtliga Puig de sa Rateta ovanför dagens sista branta sluttning. Vi är trötta, hungriga och alla svindlande utsikter till trots besvikna. Inte en enda gam har synts till. Men med knappt hundra meter kvar till toppen inträffar något som får oss att kasta oss på marken och ta fram kikaren. Elva gamar svävar i luften på en och samma gång! Ännu är de långt borta och långt under oss, men de rider på varma luftvågor som bär dem allt högre och allt närmare. De är här, de är här! De flyger så graciöst, svävande, med endast sporadiska vingslag för att öka på farten. Och de flyger vidare och slukas snart av horisonten.
LÄS MER: 7 heta tips på sköna Mallorca
Rovfåglar på Puig de sa Rateta
Redan sittande på en klippa dukar vi upp pastasallad med serranoskinka, närodlade svarta oliver och avokado. Det blir ingen lång vila, för snart nalkas nästa flock vidunderliga rovfåglar. Och nästa. När pastasalladen har ätits upp känner jag mig vimmelkantig. Och då har vi ännu inte bestigit de sista meterna upp till toppen på 1 113 meter över havet.
Från Puig de sa Ratetas topp, där den bästa panorama-selfien kan tas, fortsätter rundturen nedåt. För att undvika skador påminner vi varandra om att ta det försiktigt bland lösa stenar. En sten i taget. Med jämna mellanrum stannar vi till för att beundra omgivningarna med alla bergstoppar, stenekar och enstaka växter insprängda i bergsskrevor. Inte minst håller vi ständigt utkik efter nästa stenröse och efter en sporadisk blå färgklick på en sten. Den starkaste ledtråden om man irrar bort sig är att ta sig nedåt. Mitt bland klipporna uppenbarar sig ännu ett civiliserat spår från en svunnen tid, före kylskåpens intåg – resterna av ett snöhus som förr i tiden användes till att samla snö som transporterades till Palma efter behov. Ett annat världskulturarv utgörs av stenstigen på väg ner från snöhuset mot ravinen.
Väl nere vid ravinen är tipset att ta sig förbi vattenledningen som transporterar vattnet från Cuberdammen till Palmaborna. Över vattenrännilen längst ner i ravinen ger den uppåtgående och karga stigen genom den smala ravinen med rullgrus en känsla av en annan, och vild, värld. Väl på plan och lättgången mark glimrar Cuberdammen igenkännande. Snart är det dags att ta farväl av Puig Major och Tramuntanabergen. Tre bergstoppar räcker för en oförglömlig dag.
5 OLIKA LANDSKAP ATT VANDRA I
1. Berg. Bergskedjan Sierra de Tramuntana har allt. Mallorcas högsta berg som Puig Major, Puig de Massanella och Puig Tomir. En mängd betande får och getter vars bjällerklang ekar över sluttningarna. Inte minst präglas ”stenriket” av murar, stigar och snöhus byggda efter torrstenstekniken, vilket har förlänat området status som världskulturarv.
Toppvandringen till Puig de l’Ofre ger en storslagen vy över Tramuntana och Mallorcas två stora dammar. En klar dag kan man även se Palmas katedral och havet.
2. Stränder. Mallorcas varierande stränder är mumma att vandra längs med. Allt från Alcudias milslånga sandstrand till gömda badvikar och klippkust som i närheten av Cala Marmols. Eller varför inte en vandring på strandpromenaden från Palma till s’Arenal?
Vandringen från Cala s’Almunia till Cala Marmols börjar och slutar med en liten paradisisk strand med turkosblått vatten. Panoramavägen mellan stränderna går längs en betagande klippkust. Håll ögonen efter måsflockar vid vattenytan, det kan även finnas delfiner i närheten!
3. Hav. En vandring på klippor svindlande högt över vattnet kan få hjärtat att dunka extra hårt. Det kan vara den oändliga horisonten, stupen, båtarna, öarna eller kanske måsarnas skri.
Vandringen från Sant Elm till La Trapa och vidare till Coll de Sa Gramola är oförglömlig.
Den startar vid havet och går sedan uppför berget med vidöppna utsikter över havet och ön Dragonera. Känslan av att stå på en klippa uppemot 400 meter rakt över havet är mäktig.
4. Landsbygd. Mallorca är bräddfyllt med landsbygd, och många vandringar går genom odlingslandskap med mandelträd, olivlundar, apelsinodlingar, får, getter, höns och annat lantligt som skänker välbefinnande. Ju närmare bergen, desto fler terrasserade odlingar att vila ögonen på. Från mitten av januari blommar några miljoner mandelträd i ett par månader.
Rundvandringen mellan Sóller och vackra byn Fornalutx i apelsindalen har extra allt: olivlundar, betande får, perfekt skötta odlingsterrasser och givetvis apelsinträd. Som fond har man Tramuntanabergen. Dessutom föredömligt välskyltade vandringsvägar.
5. Skog. Under den varma årstiden är det en lisa att vandra i skogen, och Mallorca har härliga steneksskogar exempelvis i Tramuntana runt Lluc. Här och var överraskar smultronträdens glada färgkickar. Mest av allt finns gott om skog med aleppotall.
En fantastisk skogsvandring mellan två mysiga byar och med en dramatisk final är Postvägen, Cami des Correu, från Esporles till Banyalbufar. I steneksskogen är det gott om stenstigar, stenmurar, stenterrasser – typiskt för världskulturarvet Tramuntana.
LÄS MER: Upplev Mallorca på ett helt nytt sätt – från vattnet
GUIDE / TRAMUNTANA
SE & GÖRA
1. S’Albufera de Mallorca
Naturreservatet S’Albufera de Mallorca utanför Alcudia är Balearernas största och viktigaste våtmark. I denna vidsträckta fågellokal kan man göra hisnande små upptäckter. Goda möjligheter till såväl korta som långa plana vandringar.
Adress: Avenida de s'Albufera, en.balearsnatura.com/parque_natural/parc-natural-de-salbufera-de-mallorca
2. Finca Raixa
Det är inte så underligt att Raixa har varit kuliss i flera filmer, däribland Agatha Christie-filmen ”Mord på ljusa dagen” (1982). Lantgodset betraktas som ett arkitektoniskt mästerverk i den neoklassiska stilen. Missa inte Raixas berömda trappor i Apollo-trädgården.
Adress: Carretera Ma-11 de Palma a Sóller, km 12,2, Bunyola, raixa.conselldemallorca.cat/en
3. Ecovinyassa
Den bästa platsen för att besöka en apelsinodling är självklart i apelsindalen utanför mysiga staden Sóller. Förutom apelsinens historia får man sig också pinfärsk apelsinjuice till livs.
Adress: Carretera Fornalutx, Camí de Sa Vinyassa 3, Sóller, ecovinyassa.com/en
ÄTA & DRICKA
4. Es Taller
En ombyggd bilverkstad som ömsat skinn och bjuder på internationellt inspirerade rätter och varm stämning.
Adress: Santiago Russiñol 1, Valldemossa, estallervalldemossa.com
5. Es Raco d’es Teix
En vandring kan mycket väl vara en kulinarisk upplevelse. Denna Michelinkrog i mysiga Deia ligger praktiskt taget mitt på långvandringsleden GR 221. Trerätters lunchmeny från cirka 400 kronor.
Adress: C/ Sa Vinya Vieja, 6, Deia, esracodesteix.es/en
BO BRA
6. Santuari de Lluc
Omgivet av Tramuntanabergen är läget för anrika klostret Lluc enastående som startpunkt för toppvandringar, däribland till Mallorcas näst högsta topp Massanella. Enkel standard. Dubbelrum från 600 kronor.
Adress: Plaça dels Peregrins, 1, Escorca, lluc.net/en
7. Ecocirer Healthy Stay
Detta hemtrevliga veganvänliga butikhotell med sex rum i Sóller erbjuder fräscht och hållbart boende. Tramuntana och en mängd spännande vandringar finns runt knuten. Dubbelrum från 1 300 kronor.
Adress: Carrer de Reial 15, Sóller, ecocirer.com/en
LÄS MER: 10 bästa hotellen i Palma
SHOPPING & NÖJEN
8. Citrusfrukter
Pass på att frossa i citrusfrukter. Apelsiner, clementiner och citroner odlas på ön och kan köpas i en affär nära dig eller på marknad. Gott, nyttigt och närodlat.
9. Fet a Sóller
Handla högkvalitativa livsmedel från Sóllerdalen. Från olivolja, ost och charkuterier till grönsaker och givetvis citrusfrukter. Allt i en trevlig butik där man även kan slå sig ner och avnjuta en lokaltillverkad glass.
Adress: Placa des Mercat 1, Sóller, fetasoller.com/en
RESA HIT: TRAMUNTANA
Resa hit: Med tåg Stockholm–Barcelona, cirka sex byten, bland annat Hamburg och Paris. Färja Barcelona–Mallorca, cirka 8 timmar. Direktflyg med SAS och Norwegian från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Charter under sommarhalvåret.
Bästa tiden: Går att vandra hela året, men juli–augusti kan vara väl varma.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Spanska, många kan engelska.
Valuta: Euro (EUR).
Prisnivå: Billigt. 77 på Forex semesterindex (Sverige har 100).
Ta dig runt: Buss från Palma finns till de flesta orter och många vandringar. Hyrbil är vanligt.
Bra att veta: Ha koll på vädret vid vandring i bergen!
Läs mer: serradetramuntana.net/en
Böcker: ”Se mig falla” av Mons Kallentoft.