Stranden nedanför Nerja på Costa del Sol.
1 AV 2
Stranden nedanför Nerja på Costa del Sol.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2

Guide till Nerja – solsäkra pärlan på Costa del Sol

Enkelheten och lugnet i Nerja är balsam för själen. Och närheten till allt gör livet enkelt och gör det till en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka Costa del Sol. Häng med på en tur!

Var du än är i Nerja är det gångavstånd dit du ska. Och när helst du blir sugen på något eller blir trött i benen finns ett kafé, en bar eller en restaurang bara några meter bort. Egentligen behöver du inte leta tips på ställen, slå dig bara ner där du hamnar. Trivs du och kommer igen dagen efter välkomnas du redan som stammis. Klart det är lätt att att känna sig hemma!

Läget mellan Almijarabergen och Medelhavet, nästan inklämt där emellan, har kanske varit räddningen från massturism. Här gick det helt enkelt inte att bygga några jättehotell utmed havet, som i Fuengirola och andra klassiska turistorter väster om Málaga, som blev populära redan på 60- och 70-talen. Då var Nerja en liten fiskeby med enbart inhemsk befolkning i själva staden. De första semesterbostäderna för utlänningar, El Capistrano, byggdes en bit upp på berget öster om staden. En samling radhus i klassisk andalusisk stil med vitrappade väggar, tegeltak, svart järnsmide för fönster och dörrar och med prunkande trädgårdar. 

Det skulle se ut som en bergsby – det var arkitektens vision. Och så byggs det fortfarande, utanför stadskärnan. Samma arkitekt ligger också bakom att det aldrig byggdes några höga hus i själva staden. Det bidrar självklart till charmen. De smala gränderna och gågatorna i gamla stan ringlar fortfarande mellan vitmålade en- och tvåvåningshus, där familjens tvätt fladdrar i vinden mellan pelargonkrukorna, sommar som vinter.   

Här odlas tropiska frukter

Också när det gäller klimatet skiljer sig Nerja från resten av Costa del Sol. Att bergskedjan Sierra de Almijara just här ligger så nära skyddar mot kalla nordanvindar – och stoppar ofta regnet norrifrån. När meteorologerna spår regnskurar kan man se gråsvarta moln glida utmed bergskammen utan att det kommer en droppe nere i staden. Det är förklaringen till att här odlas avokado och andra tropiska frukter som mango, passionsfrukt, bananer och granatäpplen. 

December och januari är normalt de kyligaste månaderna, men det kan ändå vara runt 20 grader i skuggan. I februari lyser blekrosa mandelblom och mattor av solgul lyckoklöver upp bergssluttningarna. Och nere i själva staden möter året om ett sprakande färgspel av blommande häckar och buskar. Hibiskus, eldbignonia, bougainvillea och oleander – i alla parker och rondeller, längs med husväggar och murar, utmed gatorna och på privata balkonger och altaner. 

Läget mellan berg och hav ger inte bara milda vintrar utan också ljumma somrar. Trots närheten till Afrika blir här sällan över 30 grader, ens i augusti. Havet kyler ner och kapar solstingstopparna.

Bästa tiden att vara här då? Ja, det beror helt och hållet på vem du frågar. Maj–oktober, säger spanjoren. Men frågar du en nordbo eller en engelsman blir svaret det rakt motsatta: oktober–april. 

Vindlande gator mellan blomsterprydda vita hus i Nerja. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Barcelona – 12 tips till världens bästa weekendstad 

Som en riktigt bra svensk sommar

I augusti kommer bad- och solsugna semesterfirare från Madrid, som vill bort från hettan i huvudstadens gryta. Sommartid kommer också badturister från norra och östra Europas inland för svalkan från havet. Svenska barnfamiljer kommer gärna i juni och juli. Men den största skaran norrifrån kommer alltså mellan oktober och april på flykt från kylan, fukten och mörkret hemma. Här har de hittat en chans att få en sommar till, för vintern i Nerja är mycket lik en riktigt bra svensk sommar.

Ganska fiffigt, egentligen. För det är tack vare dessa olika behov som lilla Nerja – med bara lite över 20 000 invånare – ändå förmår ta emot alla sina fans. 

Samma sak gäller restaurangerna och barerna. Trots att det finns över 300 krogar, barer och kaféer i stan skulle det bli trångt om vi inte hade så olika vanor! 

Många tillfälliga svenska turister har sagt: men här finns ju bara svenskar och engelsmän! Och visst, så är det, om man fortsätter att leva efter svensk klocka med lunch klockan tolv och middag vid sextiden. Kloickan tolv är spanjorerna på jobbet eller i skolan, och vid sex, sju på kvällen är de hemma på siesta. Först fram emot halv tre på eftermiddagen dyker de upp på restaurangerna. och tidigast vid tio på kvällen på någon bar. Kanske för en tapasrunda, ruta de tapas?

Tapas – en klassisk spansk tradition

Tapas är en klassisk tradition, i högsta grad levande. Det innebär att du går till en bar och beställer en öl eller ett glas vin – och får ett litet fat med tilltugg till, ofta utan kostnad. Ost och oliver, skinka, en bit omelett, lite grillat kött eller kanske kyckling i sås. På många ställen kan du själv välja från bardisken. 

Här talas det högt och ljudligt mellan borden, med både kända och okända. Och efter en stund är det dags att gå vidare till nästa ställe. Och nästa. Ju mer högljutt, desto mer genuint. Några bra exempel i Nerja är Los Cuñaos (en typiskt enkel fotbollsbar), La Puntilla (med tillhörande finare fiskrestaurang tvärs över gatan) och La Marina Marisquería (har även bordsservering). 

Utöver tapas finns på spanska restauranger fenomenet raciones, mindre tallrikar med grönsaker, pommes frites, kött eller fisk. Många turister har blivit förvirrade: ”va, får man ingenting till?”. Men tanken med konceptet är att gästerna beställer flera olika rätter och delar på. 

Om söndagarna kan man se hur perfekt det fungerar. Då bokar spanska familjer gärna långbord på strandrestaurangerna och beställer in en rad raciones med lite av varje. Sallad, fisk, stekt aubergine (berenjenas fritas), heta räkor i olja (gambas pil pil), pommes frites, stekt paprika (små padrones eller större pimientos) och så vidare.  Resultat: inget tjafs, inga besvikelser. Barn och vuxna – alla hittar sina favoriter och väljer själva hur mycket de vill äta. Fast för den som gärna vill dela notan rättvist, på svenskt vis, blir det förstås lite knepigt. 

På de internationella restaurangerna i Nerja är det vanligare med hela rätter. Som på de italienska ställena vid ”restaurangtrappan”, en förlängning ner mot havet av gatan Calle Castilla Pérez i den nyare delen av Nerja. Här serveras klassiska pastarätter och pizza, enklare kan det inte bli.

Tapas – spanska smårätter som ofta serveras med en tandpetare. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: QUIZ: Vad vet du egentligen om Spanien? 

Stjärnkrogar till rimliga priser

Trots sin litenhet ståtar Nerja med två restauranger som i nationella Guide Michelin España 2021 prisats med var sin ”tallrik”, symbolen för bra matlagning (good cooking). För enkelhetens skull ligger de dessutom bredvid varandra på Calle Pintada, en av de två större gågatorna i gamla stan. På nummer 9 ligger Sollún med chefskocken Juan, som har arbetat på stjärnkrogar världen över, och på nummer 7 ligger populära Oliva-R. Båda ställena har avsmakningsmenyer med eller utan viner, och helt andra priser än motsvarande i Sverige. 

Bredvid Pintada ligger gågatan Almirante Ferrandis (i folkmun ”restauranggatan”) och den lilla gränden Calle de la Gloria. Tillsammans har de blivit lite av ett centrum för det mer internationella utelivet om kvällarna, här är det engelska, svenska, norska, tyska och franska som hörs. Internationellt, men enkelt. Ingen klädkod. Nyöppnade Sevillana högst upp, i hörnan mot Gloria har snabbt blivit populärt, inte minst för sin takterrass.

Både Pintada och Ferrandiz börjar vid stadens mest kända plats, Europabalkongen, Balcon de Europa. Det är en palmkantad allé med makalös utsikt över havet (missa inte solnedgången!) och upp mot bergen. I dag är den rena idyllen, med badstrand och små hotell på bägge sidor. Men den är byggd på ruinerna av en gammal fästning från 1500-talet och vittnar om traktens dramatiska historia med pirater längs kusten. 

Balcon de Europa i solnedgången. Foto: SHUTTERSTOCK

I romarnas och neanderthalarnas spår

Var man än går här trampar man klassisk mark. Strax utanför Capistrano village vandrar vi fortfarande på den gamla romarvägen mot Maro. 

Klimatet och den bördiga jorden har lockat hit människor i över 40 000 år. Det har forskare kunnat lista ut från målningar i de enorma Nerjagrottorna, Cueva de Nerja. Först på plats var neanderthalarna, med homo sapiens hack i häl.  Grottorna upptäcktes av en slump 1959 av några pojkar ute på jakt efter fladdermöss och räknas i dag som ett av de största arkeologiska fynden i världen. Själva grottorna antas vara över fem miljoner år gamla. Varje sommar i juli är det musikfestival med fantastiska ljusspel i en av grottorna.

Lilla Nerja har också hela åtta badstränder, alla med sin egen karaktär. Burriana i öster är störst, med restauranger i dubbla rader och solbäddar med parasoll att hyra. Här ligger till exempel Chringuito Ayo, som har serverat paella varje dag året om sedan 1960 (utom en period nu under pandemin). Här är alltid fullsatt! Från Burriana kan du paddla kanot i kristallklart smaragdgrönt vatten österut mot Cerro-Gordo i Maro. Hyr med guide direkt på playan, och gör stopp för att snorkla i vikarna, bada i naturliga vattenfall och fotografera. El Playazostranden längst västerut är näst störst, välskött med toaletter, duschar och en stor parkering, men inga solstolar. Två restauranger vid stranden, Mauri och El Playazo, serverar bägge utmärkt gambas pil pil, grillade räkor i olivolja med vitlök. 

Några av de mindre stränderna i centrum kan vara svåra att hitta, som Carabeo nedanför gatan med samma namn. I gengäld bjuder de på extra naturupplevelser, omgivna av dramatiska bergsklippor och stenblock. Turistbyrån ovanför balkongen har gratis kartor, som hjälper dig att hitta. 

Besök en vacker bergsby

Upp till bergsbyn Frigiliana går det reguljärbuss från busstationen i Nerja. På 1980-talet var det en fattig och sliten by, där svartklädda kvinnor satt på trottoarerna och spritade bönor eller skalade potatis. I dag är de vindlande gatorna vackert stenlagda och byn har fått utmärkelsen ”vackrast i Andalusien”. Precis i början av gatan upp mot toppen är det möjligt att prova och handla sherry. Små hantverksbutiker säljer choklad, oliver, olivolja och kläder, och ytterligare en bit upp ligger restauranger med hänförande utsikt över dalen. Det går också att vandra upp till Frigiliana från Nerja, en längre tur hela vägen via rio Higueròn eller en kortare upp via La Molineta. Kanske gå upp, ströva runt i byn, äta lunch och sedan ta bussen hem igen?

Ytterligare ett alternativ är att köpa ett paket med guide till både Frigiliana och den lilla bergsbyn Acebuchal, som var övergiven och bortglömd i nära 50 år efter att invånarna på 1940-talet tvingats fly på grund av strider mellan republikaner och regeringstrogna Francoanhängare. På 1990-talet lyckades dock en kvinna, som hade bott här som barn och aldrig hade glömt den vackra byn, övertala sin man att de skulle köpa några hus och renovera. Nu är alla 36 husen varsamt återställda och moderniserade, och parets söner driver restaurang med enkel, jättegod mat, helt och hållet på råvaror från trakten. Även köttet. Semesterlägenheter finns att hyra, men ta med kontanter. Här uppe finns ingen wifi!

Málaga, regionhuvudstaden, är ett måste för den som tillbringar en tid i Nerja. Det går flera bussar om dagen, och bästa stopp i Málaga är Plaza de la Victoria mellan hamnen och livliga gå- och shoppinggatan Larios. Öster om butikskvarteren, i gamla stan, ligger Picassomuseet i ett vackert 1500-talspalats. Nära 300 verk av den berömde Málagasonen har donerats av hans familj. Boka biljetter på nätet och slipp kö. Den före detta smutsiga hamn- och industristaden Málaga har sannerligen förvandlats. Hus och gator är vackert upprustade, och de höga murar som förr dolde fraktbåtar är borta. I hamnen ståtar nu lyxiga kryssningsfartyg. Ta en drink på hamnpromenaden, njut av atmosfären där och besök världens enda filial till konstmuseet Centre Pompidou i Paris. Se framför allt den fasta utställningen med samtidskonst!

Och vem vet, kanske är det nu dags för ett bad? Fina sandstränder ligger bara en bit bort från hamnpromenaden.

Men sedan är det nog hög tid att fånga bussen hem igen, till lugna Nerja.    

Smala gator i den vita bergsbyn Frigiliana. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till trendiga Sevilla – Andalusiens juvel 

RESA HIT: NERJA

Resa hit: SAS, Norwegian och Ryanair flyger direkt till Málaga från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Tåg Stockholm–Málaga via Tyskland och Frankrike, nio byten.

Bästa tiden: Året om.

Tidsskillnad: Ingen.

Valuta: Euro (EUR).

Språk: Spanska, men allt fler förstår engelska.

Prisnivå: Lite under den svenska, särskilt mat och alkohol, skor och keramik. Taxi inom Nerja ungefär som framkörningsavgiften i Stockholm.

Ta dig runt: Promenadavstånd till allt i centrala staden, bussar till grannorterna Almuñécar, Granada, Frigiliana och Malaga. Ett litet stadståg kör turister genom stan och till Burriana. Start vid Plaza Cabana, intill Europabalkongen.

Bra att veta: Kranvattnet är kalkrikt, men helt okej att dricka.

Läs mer: nerjaspanien.se 

GUIDE: 9 TIPS TILL NERJA

SE & GÖRA

1. Alhambra

Ett måste. Underbart vacker borg med magiska trädgårdar och mosaikklädda väggar. Här blir det tydligt varifrån den andalusiska arkitekturen kommer. Boka i förväg.

alhambra.org/en 

Den berömda fästningen Alhambra i Granada. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Sierra Nevada

En upplevelse mellan december och april! En och en halv timme till utförsåkning på över 3 000 meters höjd och med mer än 150 kilometer pister. Torr och fin snö. Räkna med sol. Och vik dagen efter för sol och bad på stranden i Nerja. Oslagbart.  

sierranevada.es/en 

3. Rio Chillar

Vintertid finns massor med vandringsleder i bergen ovanför Nerja, men de är inte rösade. Guideböcker finns, men enklast är ett medlemskap i spansk-nordiska föreningen AHN för 200 kronor. De ordnar tre vandringar i veckan hela vintersäsongen, utan extra kostnad. Sommartid när det är för hett uppe i bergen lockar i stället Rio Chillar i en skuggande bergsravin med svalkande vatten och bad i naturliga vattenfall. 

nerja-turismo.com/en 

4. Bodegas Bentomiz

Boka enbart vinprovning eller rundvandring i odlingarna med utsikt mot Medelhavet och avsmakningsmeny och utvalda viner i restaurangen efteråt. Vitt, rosé och rött. Enbart vinprovning 120 kronor, inklusive avsmakningsmeny från 420 kronor. 

Finca El Almendro, Sayalonga

bodegasbentomiz.com 

ÄTA & DRICKA

5. Pápalo

Missa inte den här krogens småbord ute på gränden om hörnet från själva restaurangen. Här serveras personliga, läckra smårätter och goda viner (tänk exklusiv avsmakningsmeny, fast du själv väljer ur menyn). På två rätter blir de flesta mätta. 

Calle Almirante Ferrándiz, 53, Nerja

6. Los Barriles

Litet genuint ställe med god enkel mat, skinka och ostar. Och chorizo inferno, grillkorv på nytt sätt. Du grillar din egen i en lerskål i form av en gris, som fylls med alkohol. Spriten tänds på och korven grillas av lågorna. Tycker du att det är skoj och gott kan du köpa egna lerskålar på den lokala tisdagsmarknaden. 

Calle San José, 2, Nerja

facebook.com/losbarrilesbartipico 

SHOPPING & NÖJEN

7. Almuñécar

20 minuters bussresa österut från Nerja ligger Almuñécar med traktens största veckomarknad fredagar 10–14. Här finns allt: husgeråd, frukt och grönsaker från trakten, kryddor, keramik, kläder, tyger, väskor och skor. I högarna med kläder för tre euro göms ibland exklusiva märkeskläder utan etikett. Hungrig? Avsluta på restaurang Sabina nere vid strandpromenaden, alltid dagens fisk och krogens hemlagade aioli. 

Paseo San Cristóbal, 11, Almuñécar

BO BRA

8. Parador

Stort hotell med pooler, restauranger, barer och terrasser. Egen hiss till Burrianastranden. Lugnt och avskilt – och ändå centralt. Dubbelrum från 2 000 kronor.

Calle Almuñécar, 8, Nerja

parador.es/en/paradores/parador-de-nerja 

9. Hostal Abril

Lägenhetshotell i centrum med lugnt läge. Nära till restauranger, gågatorna, Europabalkongen, nattlivet – och busshållplatsen. Från 400 kronor natten.

Calle Pintada, 124, Nerja

hostalabril.com 

LÄS MER: Málaga – bästa tipsen inför resan