Mallorcas litenhet är också dess storhet – här är det nära till allt
Cala Figuera, i idylliska Santanyi, sydöstra Mallorca.
1 AV 2
Mallorcas litenhet är också dess storhet – här är det nära till allt
2 AV 2
Cala Figuera, i idylliska Santanyi, sydöstra Mallorca.
Foto: Shutterstock

Fem maxade pärlor på Mallorca som få känner till

Söker du ett stillsamt hälsoretreat eller kulinarisk njutning i en bergsby ? Eller kanske en innovativ konstupplevelse? Här är fem mer eller mindre oupptäckta smultronställen på ön.

Turkosglittrande vikar, spektakulära vandringsleder, tapaskrogar i svala gränder, stilfulla boutiquehotell, citrusodlingar, fiskebyar, katedraler, marknader – och inte att förglömma: mallorkinerna själva. Att Mallorca har varit den populäraste ön i Medelhavet för svenskar sedan 1950-talet är inte svårt att förstå. 

Det har skrivits förr och det är värt att skrivas igen: Mallorcas litenhet är också dess storhet - och det är det som gör att ön känns som en ocean av möjligheter. Här kan du vakna till vågorna vid en strand i södern, gå en vandringsled i bergen vid lunchtid och avsluta kvällen på en stjärnkrog i Palma. Öns överkomliga avstånd och utbud av allt mellan himmel och hav är anledningen till att strömmen av turister inte har upphört sedan det första charterflyget från Stockholm landade 1955. Efter ett drygt år av stillastående inreseflöde blomstrar besöksnäringen åter på Balearernas pärla. Här är fem platser dit turistmassorna ännu inte har hittat. 

1. Cal Reiet

Holistiskt retreat och boutiquehotell

Helhetshälsa kombinerat med vajande palmblad, fågelkvitter och en pool som tycks hämtad ur The Great Gatsby. Att stiga in på Cal Reiet, det kombinerade holistiska retreat och boutiquehotell som gömmer sig i utkanten av byn Santanyi på öns sydöstra hörn, är en upplevelse för alla sinnen. Här är minsta detalj - yogashalan och spat, trädgården, inredningen och maten - utformad med omsorg och hjärta. Vilket var det svensk/schweiziska paret Henning och Petra Benslands intention när de öppnade stället 2015. Att verksamheten på det mallorkinska stengodset kommer ur en vision om ”självläkning” är tydlig - Cal Reiet är stället som Henning Bensland byggde upp efter han själv drabbats av MS för ett drygt decennium sedan. Efter solhälsningar i en drömsk yogashala, en rätt igenom hemlagad frukostbuffé - bestående av allt från stekta kokosbananer till ricottafyllda tomater och spirulinadrinkar - och en siesta under bougainvillean känns både kropp och själ lite lugnare. Hit kommer gäster för ett hotelldygn eller för delta i ett längre retreat - dock kan även icke-boende boka in sig för en yogaklass eller frukost/lunch/middag. 
Adress: Carrer de Cal Reiet, 80, Santanyí

Devisen om att helhetshälsa innebär asketism eller absolutism är inte Cal Reiets melodi: en dubbel espresso och ett iskallt glas vitt finns på menyn. Foto: Sofia Edgren

2. Hotel Can Ferreteta 

Orientalisk lyx i Santanyi

Känslan är lite av att stiga in i en marockansk riad. Bakom en oansenlig dörr i en stilla gränd öppnar ett litet kungadöme upp sig, isolerat från världen utanför. Innanför ramar rustika stenväggar in en glimrande pool och en drömmig trädgård med kaktus, jasmin och rosmarin. Men den här oasen ligger inte i Marrakech utan i Santanyi på sydöstra Mallorca, drygt 50 minuter från Palma. Nyöppnade Can Ferreteta ligger i en 1800-talsherrgård och här har man, liksom på systerhotellet Sant Francesc i Palma, inte sparat på krutet vad det gäller restaurering och inredning. Hotellets strama estetik hade kunnat bidra till att atmosfären upplevts som stel, men genom noga materialval och en storsatsning på arkitektur och samtidskonst (både inne och ute) är känslan snarare harmonisk och varm, egenskaper som även avspeglas i personalen. Är det femstjärnigt, så är det - och kostar därefter. Can Ferreteta är en riktig ”unna sig”-upplevelse, en ”once in a lifetime” när man ska fira något speciellt. Som ett giftermål exempel - och många av gästerna verkar vara just förälskade par på smekmånad. Man dödar lätt ett dygn eller två innanför hotellets murar - här finns restaurang, barer och spa med pool inne och ute. För de mer aktiva finns dock en hel värld att upptäcka utanför, som gulliga gränder (med marknad på lördagar och onsdagar) och regionens turkosblåa vikar. 
Adress: Carrer de Can Ferreteta, 12, Santanyí

Är det femstjärnigt, så är det - och kostar därefter... Foto: Sofia Edgren

3. Ca Na Toneta 

Mallorkinska matminnen i bergsby

Människor med extremt kontrollbehov kan hoppa över det här stycket – nyfikna matnördar med dragning åt det avslappnade men samtidigt extraordinära kan däremot läsa vidare. På Ca Na Toneta vet man aldrig riktigt vad man blir serverad, förutom att menyn är säsongsbaserad och lika lokal som miljön den serveras i – under vinrankorna på terrassen eller i den lika stilfullt inredda matsalen. Restaurangen i den lilla byn Caimari vid foten av Serra de Tramuntana, berget på öns nordvästra hörn, startades av systrarna Maria och Therese Solivellas med syftet att skapa matupplevelser ur sina minnen. Här jobbar man nära lokala fiskare och bönder, och köket beskriver systrarna själva som en verkstad där ”tekniken tjänar smaken”. På stället presenterar vanligen en sexrättersmeny bestående av två förrätter (aptitretare och soppa), en ”coca” (typ av focaccia), fisk- och kötträtter och dessert. Målbild: att skapa rätter för både öga och gom som levereras till bordet som ett lantligt litet konstverk. Ambition i den här matverkstaden råder det med andra ord inte brist på. Så är ett besök på Ca Na Toneta också mer än ett restaurangbesök: det är resan dit, promenaden i byn och drinken i den lilla trädgården innan du slår dig ner vid en måltid som du inte kommer att glömma i första taget.  
Adress: Horitzó 21, Caimari

På restaurang Ca Na Toneta serveras lantliga små konstverk.
1 AV 2
På restaurang Ca Na Toneta serveras lantliga små konstverk.
Foto: Claire O’Keefe
2 AV 2
Foto: Shutterstock

4. Baró Galeria 

Ny konstpärla i Palma

500 kvadratmeter av internationell samtidskonst i 1700-talsmiljö. Nej, María Barós konstsatsning på Mallorca är inte av det blygsamma slaget. Så har galleristen också över trettio års erfarenhet inom konstbranschen och driver med sin partner Enno Roelf Scholma sedan tidigare även gallerier i Lissabon och São Paulo. När Baró Galeria öppnade upp i Palma i somras handlar formeln fortfarande om att skapa dialog mellan mer etablerade konstnärer – ofta med betoning på 1970- och 1980-talen – och yngre och mer experimentella. En kombination som har genererat en rad spännande konstprojekt genom åren.

I övrigt är tiden då mallorkinsk kultur kopplades samman med grisfest i Magaluf sedan länge förbi. Faktum är att ön har ett riktigt spännande utbud – inte minst på konstsidan. Förutom ovan nämnda finns flera intressanta gallerier i Palma. Nämnas kan exempelvis Galleri Kewenig, en filial till det Berlinbaserade galleriet som satsar stort på installationer, ofta visade i spektakulära miljöer.  
Adress: Carrer de Can Sanç, Palma

500 kvadratmeter av internationell samtidskonst i 1700-talsmiljö. Foto: GORI SALVA

 

barogaleria.com

5. Puig de sa Morisca 

Familjevänlig vandringsled med wow-vy

Storslagna vyer och ett glittrande Medelhav. Kombinationen av mäktiga bergsmassiv, sköna kustremsor och ett kulturarv där människan har levt nära naturen i tusentals år lockar vandringsentusiaster från världens kanter. Och val av leder finns det gott om. Den som vill vika av från de mer kända – som ”Pedra en Sec” eller den ut till halvön ”Sa Foradada”– och upptäcka nya stigar gör bäst i att alliera sig med inhemsk expertis. De populäraste lederna är nämligen som allt annat på ön – packade under högsäsong. Ett tips på en mindre led är stigen genom den arkeologiska parken Puig de sa Morisca i Santa Ponsa i kommunen Calvià. Vägen till utkiksplatsen, som slingrar sig uppåt likt uthuggna trappor i naturen, går via arkeologiska efterlämningar och tar runt 20 minuter. Väl uppe väntar en wow-vy över hela Santa Ponsa-bukten – från lyxyachtshamnen Puerto Adriano till berget Puig de Galatzo (även den en vandringsled) som reser sig likt en sockertopp i horisonten. Ta med picknick och kalasa på den lilla platån högst upp medan solen sänker sig i oceanen. 
Adress: Puig de sa Morisca, Santa Ponsa, Calvià

Tips: ta med picknick till toppen för en måltid med utsikt. Foto: Sofia Edgren

​LÄS MER: Vandra i Mallorcas vilda världskulturarv
LÄS MER:
Därför är Mallorca Spaniens nya matmecka