Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns 15 mil av underbara sandstränder på Fuerteventura.Det finns 15 mil av underbara sandstränder på Fuerteventura.Det finns 15 mil av underbara sandstränder på Fuerteventura.
1 AV 2
2 AV 2
Det finns 15 mil av underbara sandstränder på Fuerteventura.
Foto: Shutterstock

Resa till Kanarieöarna? Här är bästa ön för dig

Du är sugen på Kanarieöarna – men vilken ö skulle passa dig bäst? Vi guidar dig till de åtta öarna – Gran Canaria, Teneriffa, Ferteventura, Lanzarote, La Gomera, La Palma, El Heirro och La Graciosa.

1. Gran Canaria – ön som har något för alla

Somliga liknar Kanarieöarnas tredje största ö vid en kontinent i miniatyr på grund av dess omväxlande landskap – med bergstoppar mitt på ön, ökenlandskap i söder, grönskande områden i norr och vita sandstränder längs kusten. Temperaturen kan även skilja sig upp emot 10 grader beroende på var på ön man befinner sig. 

På Gran Canaria kan resenärer koppla av på stränder vid all inclusive-hotell, bege sig ut i naturen på guidade vandrings- eller cykelturer, testa olika vattensporter, shoppa och festa i storstaden Las Palmas eller Playa del Inglés. 

Maspalomas ikoniska sanddyner.Maspalomas ikoniska sanddyner.Maspalomas ikoniska sanddyner.
Maspalomas ikoniska sanddyner. Foto: Shutterstock

 

2. Teneriffa – Kanarieöarnas vandringsmecka

Kanarieöarnas största ö är ett mecka för besökare som vill ge sig ut i naturen, dra på sig vandringskängorna för att bestiga Spaniens högsta berg, den sovande vulkanen Pico del Teide som ligger i Spaniens populäraste nationalpark, eller upptäcka det maffiga bergsmassivet Anaga, antingen via de populära vandringslederna eller i bil längs vägen TF-12 som klänger sig fast längs klippväggen.  

Men sex av öns tio miljoner årliga besökare åker inte till Teneriffa för att spendera en dag eller två i Teide nationalpark. Öns nattliv, som sägs vara det livligaste på Kanarieöarna, och en uppsjö av all inclusive-hotell, äventyrsbad, djurpark och museum på sydspetsen lockar också kompisgäng och barnfamiljer till ön. 

LÄS MER: Teneriffa – stor guide med bästa tipsen inför resan 

Entrén till Teide nationalpark.Entrén till Teide nationalpark.Entrén till Teide nationalpark.
Entrén till Teide nationalpark. Foto: Shutterstock

3. Fuerteventura – Kanarieöarnas strandparadis 

Kanarieöarnas näst största ö har charmiga marknader, färgglad arkitektur, ett nytt museum och trevliga restauranger värda att besöka. Men de flesta som väljer Fuerteventura framför de andra Kanarieöarna gör det inte för kulturens, sevärdheternas eller matens skull utan för sandstränderna som sträcker sig längs 15 mil av kusten.

Vind- och kitesurfare åker ofta till den blåsiga östkusten, till Grandes Playas i Parque Natural de Corralejo, eller Playa del Castillo för att fånga stora vågor. Många barnfamiljer och charterresenärer som vill koppla av beger sig till den långgrunda Jandíastranden på den södra sidan intill resorterna eller till de lagunliknande stränderna Los Lagos i Cotillo i norr. I konstnärliga byn El Cotillo kan de även passa på att stanna till vid tapasbarer, små butiker och utomhusgalleriet längs gågatan Calle Muelle Pescadroes. 

LÄS MER: Njut av Fuerteventura – 10 okända guldkorn  

15 mil av underbara sandstränder på Fuerteventura.15 mil av underbara sandstränder på Fuerteventura.15 mil av underbara sandstränder på Fuerteventura.
15 mil av underbara sandstränder på Fuerteventura. Foto: Shutterstock

 

4. Lanzarote – en gammal goding!

Lanzarote är känt för sina svarta lavafält och vingårdar där semesterfirare kan provsmaka öns vita viner. Längs kusten finns många fina stränder perfekta för bad och surfning. Runt hela ön går cykelleder för de som vill utforska det dramatiska landskapet med häpnadsväckande 300 vulkaner. Huvudstaden Arrecife präglas av arkitekten och konstnären César Manriques stilsäkra formkänsla. 

LÄS MER: Upplev Lanzarote – en helt unik del av det soliga öriket 

Vägen mot Papagayo-stranden på Lanzarote.Vägen mot Papagayo-stranden på Lanzarote.Vägen mot Papagayo-stranden på Lanzarote.
Vägen mot Papagayo-stranden på Lanzarote. Foto: Shutterstock

5. La Gomera  – Häftigt bergslandskap

La Gomera må sakna kritvita sandstränder, ett livligt uteliv och flygplats som gör det enkelt att ta sig dit. Men likt Teneriffa har den mindre ön ett mäktigt berglandskap – värt att upptäcka längs vandrings-, cykelleder eller snirkliga bilvägar.

För att komma till La Gomera kan man välja mellan att ta färjan från Los Cristianos på Teneriffa eller flyga från Los Rodeos flygplats. Det är framför allt för naturupplevelsen semesterfirare tar sig dit.

Fästningen Castillo del Mar på norra kusten av La Gomera.Fästningen Castillo del Mar på norra kusten av La Gomera.Fästningen Castillo del Mar på norra kusten av La Gomera.
Fästningen Castillo del Mar på norra kusten av La Gomera. Foto: Shutterstock

6. La Palma – Kanarieöarnas grönaste ö 

Lokalborna kallar ofta Teneriffas lillasyster för "La Isla Bonita" – den vackra ön. La Palma har en unik svart strand, Playa de Nogales, men det är framför allt för att utforska de djupa skogarna, dalarna och det mäktiga vulkanlandskapet som resenärer åker hit. 

Omkring hundra mil av vandringsleder går kors och tvärs över hela ön. Majoriteten av dem är "kungliga leder", Caminos Reales, som öborna använde förr i tiden för att ta sig mellan olika gårdar och byar. Till skillnad från flera av de andra Kanarieöarna har den kraftiga turistströmmen ännu inte hittat dit, så det går fortfarande att vandra i lugn och ro på ön.  

Dramatiska stranden ”Playa de Nogales”.Dramatiska stranden ”Playa de Nogales”.Dramatiska stranden ”Playa de Nogales”.
Dramatiska stranden ”Playa de Nogales”. Foto: Shutterstock

7. El Hierro  – Avlägsna ön 

En del av Hierros charm är dess geografiska läge. Ön ligger väster om de andra öarna i området och kallades för världens ände fram till 1492, innan Columbus äventyr.

Den västra delen av ön är än i dag nästintill obebodd och turistströmmen har inte riktigt tagit fart vilket gör att resenärer kan ta sig fram på de natursköna vägarna utan trängsel. Både i den södra delen av ön, i El Pinar, och i närheten av San Andrés finns vackra vandringsleder att upptäcka och i väst står öns ikoniska fyr och för badsugna en kilometerlång röd sandstrand att ta ett dopp vid. De populäraste badplatserna är dock de naturliga saltvattenpoolerna i La Maceta som lockar såväl lokalbor som turister. I La Restinga på den sydvästra kusten är det varma och stilla vattnet också perfekt för dykare som vill utforska marinlivet.

Naturliga saltvattenpooler vid Maceta-stranden.Naturliga saltvattenpooler vid Maceta-stranden.Naturliga saltvattenpooler vid Maceta-stranden.
Naturliga saltvattenpooler vid Maceta-stranden. Foto: Shutterstock

8. La Graciosa – Kanarieöarnas åttonde ö

Strax utanför Lanzarote ligger Kanarieöarnas nyaste tillskott, den graciösa ön La Graciosa som senaten erkände 2018. 

Likt grannön i den kanariska skärgården har ön gyllene stränder för badsugna och berglandskap för äventyrslystna att upptäcka på cykel- och vandringsleder. Men till skillnad från Lanzarote saknar ön asfalterade vägar. La Graciosa är en glesbebodd nationalpark. Den är 29 kvadratkilometer och har omkring 750 invånare – betydligt färre än antalet turister som tar färjan över från Órzola för att semestra på ön. Omkring 25 000 personer besöker ön årligen. 

”Snäckstranden” (Playa de Las Conchas) på La Graciosa.”Snäckstranden” (Playa de Las Conchas) på La Graciosa.”Snäckstranden” (Playa de Las Conchas) på La Graciosa.
”Snäckstranden” (Playa de Las Conchas) på La Graciosa. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Upptäck Kanarieöarnas åttonde ö – La Graciosa
LÄS MER:
Upptäck Gran Canaria – 15 härliga tips på resan