Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nordvästra Gran Canaria bjuder på många vackra vyer.
Nordvästra Gran Canaria bjuder på många vackra vyer.
Nordvästra Gran Canaria bjuder på många vackra vyer.
1 AV 2
Nordvästra Gran Canaria bjuder på många vackra vyer.
Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén
2 AV 2

Hemliga Gran Canaria – den vilda nordvästern

Miljoner svenskar åker till Kanarieöarna varje år, de flesta av dem till Gran Canaria. Ändå är det förvånansvärt få som hittar till öns kanske vackraste del – den vilda norra och västra delen. Författarna bakom boken ”Mitt Gran Canaria” delar motvilligt med sig av sina hemliga pärlor i det storslagna landskapet.

Anna W Thorbjörnsson

Det börjar redan när vi styr hyrbilen västerut längs kusten från Las Palmas. Bergen reser sig brant mot himlen, samtidigt som havets vågor skummar i vitt och glänsande grönblått över klipporna. Vägen smeker sig fram längs stup och vikar, genom tunnlar och över raviner. Den gamla huvudstaden Gáldar dyker upp, en samling färgglada hus på sluttningen av en alldeles konisk vulkan, som tagen direkt ur en äventyrares kopparstick, eller kanske från de gamla tecknade filmerna med professor Balthazar.

Men det är när vägen svänger söderut igen som landskapet blir riktigt fantasieggande. När vi rullar nedför höjden mot bron Barranco del Juncal öppnar hela nordvästkusten upp sig framför oss, med orimligt vassa berg och enorma klippväggar, som El Faneque som med sina 1 027 meter är en av världens högsta klippor. Vi slås med häpnad. De taggiga bergskammarna löper långt ut i havet, som om draken Katla till sist har slagit sig till ro med svansen svalkande i Atlanten. 

Hit har vi återvänt gång på gång, men alltid ”bara” på dagsutflykter. Den här gången blir det annorlunda. Senast vi var här stötte vi på ett hemligt litet resorthotell gömt i en bred ravin bakom tät grönska. Nu ska vi bo här i en vecka, på Redondo de Guyaedra, i en brant dalgång en kvarts bilfärd söder om den lilla staden Agaete. Inte ens en skylt längs stora vägen GC200 avslöjar att den lilla avtagsvägen till höger gömmer något mer än en bondes bortglömda skjul. Men följer du den smala grusvägen hela vägen ner möts du av en lummig oas av palmer, bananplantor, avokadoträd, kaktusar, ja till och med kaffebuskar. Och djur, massor med djur! Här finns voljärer med olika färggranna fåglar, inhägnader med gäss och kalkoner, hönsgårdar, får, getter och så den keliga åsnan Margarita.

Vandringsleden från Agaete till Playa de Guayedra. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Playa de Guyaedra – känd från film och tv

Bland grönskan lockar små sittgrupper och utsiktsplatser till kontemplation. I bakgrunden hörs vågornas dova muller. Här kan man bo i allt från ganska enkla och små tvårummare till lite större och ljusare lägenheter med stora vackra trädäck under palmerna till en lyxig och mysig grottbostad med magnifik uteplats och utsikt över havet. De första dagarna är vi mestadels här, badar i den vackra poolen (också den med strålande utsikt över berg och odlingar) eller går ner till den isolerade naturstranden Playa de Guyaedra som med sin mjuka mörka lavasand kanske är en av de vackraste på hela ön (och därför förekommit i olika filmer och tv-serier). Det är en vild strand, vågorna kan vara höga och strömmarna starka så det är långtifrån alltid det går att bada här, och då bara med yttersta försiktighet. Vid högvatten kan mycket av sanden döljas av vatten, så kolla tidvattnet på nätet och gå hit nära tiden för lågvatten.

Det var just den här stranden som lockade oss till dalgången första gången. Då vandrade vi från Agaete över klippor och berg för att komma hit och kastade oss sedan i havet för att svalka oss. Det går nämligen inte att köra hit, du måste vandra, antingen som vi från Agaete, eller från avtagsvägen till resorten och sedan gå runt hela den och längs klippkusten. Men gäster på Redondo de Guyaedra har bara några minuters enkel promenad hit. 

Playa de Guyaedra är en av de vackraste stränderna på hela Gran Canaria. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Nationalparken Tamadaba – makalöst vacker

Efter ett par dagar med total avkoppling blir vi sugna på att upptäcka omgivningarna och de vackra gröna bergen omkring oss. Som tur är slingrar sig en mängd vandringsleder upp på branterna, flera med start och början vid stranden. Utrustade med bra vandringsskor, stavar och vattenflaska ger vi oss ut på en tretimmarsrunda i bergen ovanför. Den börjar med en ganska brant stigning som delvis går på en smal kam. Här gör vandringsstavarna stor skillnad för balansen. Efter hand dyker mäktiga och väldoftande eukalyptusträd upp följda av blommande mandelträd. Med träden kommer också fågelkvittret – det enda ljud som hörs utöver ett lätt vindsus. Högt uppe på en klippkant anas nationalparken Tamadabas tallskogar, ett makalöst vackert naturområde på Gran Canarias västra sida. Det går att ta sig hela vägen upp dit till fots, men då får man räkna med cirka sex timmars vandring. Vi vänder dock halvvägs och fortsätter i maklig takt ner mot havet, för nu lockar det med ett svalkande bad. Väl tillbaka på stranden blir det perfekt med picknick i ett av vindskydden i sten och ett efterföljande dopp. 

Vi är mycket förtjusta i vandringsturer som avslutas vid någon form av mat eller ett glas. En fin tur (som också är något kortare, drygt en och en halv timme) är leden som tar oss till Puerto Las Nieves, rakt översatt ”snöhamnen”. Klara dagar syns mäktiga berget Teides vita sockertopp från hamnen, vilket sannolikt har gett den dess namn. Här trängs en liten rad fina restauranger strax ovanför en fiskehamn med färjeläge. Utsikten mot de gröna bergen är magisk, och vi njuter av färsk fisk, ugnsbakade små paprikor – pimientos de padron – och lokalt odlade avokador. Till detta dricker vi ett torrt mineraligt vitt vin från grannön Lanzarote. Söndagar är här fullt av spanska familjer på storfamiljslunch, så se till att boka i förväg om du kommer då. 

Vi sitter länge vid bordet, men till sist blir fyraåringen rastlös och längtar efter bad. Nu är det ganska högt vatten och vågorna brusar vildsint utanför hamnpiren. Tur att det bara är tio minuters promenad till ett antal lugna klippooler. Dessa är vanliga på Kanarieöarna och består av naturliga bassänger i klipporna som här och där förstärkts med betong och utrustats med moderna badstegar. När det är högvatten svämmar vattnet över kanten och fyller på med friskt klart vatten (och en och annan fisk). Oftast finns flera pooler intill varandra, ibland med olika djup. Perfekt för snorkling för stora och små! Både bottnen och klipporna runtomkring består ofta av skrovlig lavasten, så ett tips är att ta med ett par flippflopp eller ännu bättre badskor (finns i både plast och neopren och säljs i sportbutiker och ställen som har badleksaker).

Salinas klippooler i Agaete på Gran Canaria. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Klippbad och favoritstaden Gáldar

När vi kommer fram till klippbadet Las Salinas efter att ha följt hamnpromenaden norrut är det ganska fullt, både på trädäcken runt badet och på det nybyggda kaféet intill. Vågorna har börjat rinna över, så det gäller att skynda sig i innan det blir för vågigt. Badet svalkar underbart, och vi njuter länge. I utkanten av badplatsen blir kusten taggigare och skrovligare, vikarna är djupare och det formligen dånar när havet krossas mot land när högvattnet stiger. Då och då skummar vattnet över mot ouppmärksamma solbadare, ett skådespel bara det.

Ytterligare en fördel med att komma bort från turistträngseln på Gran Canarias sydkust är möjligheten att lära känna de gamla städerna på ön. En av våra favoriter är Gáldar, en halvtimmes bilfärd bort från Gyuaedra. Orten var en gång huvudstad i ett av de ursprungliga rikena för stammen Guanartematos, långt före conquistadorernas och spanjorernas tid. Även om en del av detta förflutna finns att se på museet Parque Arqueológico de la Cueva Pintada är staden numera mestadels ett vackert exempel på 1800-talsarkitektur. Vi promenerar gärna på den centrala gågatan Calle Capitán Quesada för att stanna till för en tapa på någon av alla uteserveringar. Här göms också en fin saluhall med lokala frukter och grönsaker. Ett bra ställe att både handla söta kanariska bananer på och lära sig mer om öns rika jordbruk. Kommer du lördag förmiddag är det full rulle, eftersom detta är dagen då många lokalbor gör sina inköp. 

Ena änden av gågatan öppnar sig mot vackra torget Plaza Santiago. I kanten tronar den gamla kyrkan Iglesia de Santiago, och på torget trängs välskötta tropiska rabatter under höga palmträd. Apropå träd: missa inte att titta in i det gamla Stadshuset som också ligger vid torget. På dess innergård växer en av öns äldsta drakblodsträd (bara namnet!), och det är magnifikt i både omfång och ålder. Drakblodsträdet är typiskt för Kanarieöarna, och även om bara ett fåtal växer vilt är det populärt som prydnadsväxt. Namnet kommer av den blodröda harts som tränger ut om barken skadas, förr ansedd som helande och använd inom både naturmedicin och alkemi. Det sista vi gör i staden är att ta en kaffe på serveringen som tillhör det nyrenoverade historiska hotellet Agáldar Hotel Emblematico, inhyst i en gammal skola. Inte så hemligt – men en bra avslutning på besöket. 

ANNONS: Läs mer och boka Agáldar Hotel Emblematico här [extern länk]

Hotel Agáldar i Gáldar. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

RESA HIT: GRAN CANARIAS NORDVÄSTKUST

Resa hit: Tåg till Huelva med byte i Köpenhamn, Hamburg, Köln, Paris, Barcelona och Madrid (sex byten). Färjan från Huelva till Gran Canaria tar drygt 30 timmar. Det finns mängder med charterflyg, från både Stockholm och Köpenhamn flyger Norwegian direkt till Gran Canaria. 

Bästa tiden: Året om. Lite större risk för moln och regn november–februari.

Tidsskillnad: -1 timme

Språk: Spanska. Engelska fungerar på relativt många ställen.

Valuta: Euro (EUR)

Prisnivå: Billigare än Sverige, både på mat och inte minst dryck.

Ta dig runt: Det går lokalbuss till en hel del platser, annars hyrbil. 

Bra att veta: Playa Guyaedra är tillsammans med många andra platser på ön med i Netflix-serien ”The Witcher”.

Läs mer: grancanaria.com

Böcker: Mari Jungstedts kriminalserie som utspelas på Gran Canaria.

GUIDE: 9 TIPS TILL GRAN CANARIAS NORDVÄSTKUST

SE & GÖRA

1. Gran Canarias vandringsleder

Hela Gran Canaria är genomkorsat av vandringsleder, och några av de vackraste finns på nordvästkusten. Prova leden mellan Playa Gyuaedra eller mer avancerade rutter i bergen upp mot nationalparken Tamadaba. 

2. Playa Guayedra 

Den här stranden är vild, vacker och vågig – perfekt för naturnjutande kombinerat med picknick. Nakenbada går också, men se upp för vågorna och doppa dig vid lågvatten. 

Redondo de Guyaedra söder om Agaete. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

3. Las Salinas

Strax utanför Agaete ligger ett populärt klippbad, väl skyddat från Atlantens vågor och med makalös utsikt över kust och hav.
Adress: Avenida de los Poetas 11C

4. Sardina del Norte

Dykare från hela ön vallfärdar till sömniga byn Sardina del Norte i nordväst. Här går man i direkt från piren och kan njuta av skimrande stora stim av sardiner, barracudor, bläckfisk och de vackra ängelhajarna.
Adress: Avenida Alcalde Antonio Rosas 46, Playa Sardina del Norte, buceonorte.com

ÄTA & DRICKA

5. Puerto Las Nieves

I fiskehamnen nedanför Agaete ligger restaurangerna på rad. Här serveras lokalfångat tillsammans med kanariska klassiker som saltkokt potatis och lokalt odlad avokado. Vi gillar speciellt restaurangerna Terraza Angor och Italieninspirerade Ragù. 

6. Gelateria Cucurucho 

Den här italienska gelaterian har två glasskiosker i pyttelilla Puerto Las Nieves, helt logiskt med tillnamnen 1 och 2. Glassen är i italiensk stil och likaså kaffet.
Adress: Calle Nuestra Señora de las Nieves 6 och 35

7. Encurtidos Anteqvera Gáldar

En hel del av allt det goda från fastlandet finns också på Kanarieöarna, till exempel pinxtos – en sorts små delikatessmörgåsar med allt möjligt gott på toppen. Beställ in och dela!
Adress: Calle Capitán Quesada 14

Pinxtos på Encurtidos Antequera i Gáldar. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

SHOPPING & NÖJEN

8. Recova de Gáldar

Saluhallen i Gáldar har full kommers alla dagar i veckan utom söndagar. Titta in för att botanisera bland allt gott från öns många jordbruk.
Adress: Calle Capitán Quesada 29

BO BRA

9. Redondo de Guyaedra

Närmare naturen på Gran Canaria än så här kan du knappast bo. Välj mellan tvårumslägenheter med terrass eller ett elegant inrett grotthus, alla har eget kök. Frukostbuffén är en mysig start på dagen, inte minst med nyvärpta ägg på bordet och lokala frukter och avokador. Från 1 500 kronor per natt.
Adress: Barranco de Guayedra S/N

Grottlägenheten på Redondo de Guyaedra söder om Agaete. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

LÄS MER: Upptäck det okända Gran Canaria
LÄS MER:
Gran Canaria – här är vackraste vandringarna
LÄS MER:
Gran Canarias 10 bästa stränder