Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Guide: Upptäck vackra och vilda Teneriffa

Välkända Teneriffa betyder för de flesta lata dagar med sol, strand och drinkar på hotell. Men ön är stor och har så mycket mer att upptäcka – enorma urskogar, vulkaniska månlandskap och dramatiska kustlinjer. Följ med på en tur med vild natur, finlunch med lokala viner och makalösa vyer!

Skogen är tjock och tät. Bara ett par hundra meter in försvinner de sista ljuden av människor för att ersättas av fågelkvitter, porlande bäckar och droppande vatten. Massiva ormbunkar kantar vandringsleden, lianer och hängmossa klättrar på träden och det är fuktigt i luften. Vår guide berättar att det ingenstans på jorden finns helt ren luft, men att det vi andas här i Anaga är så nära det går att komma, vilket också är en förutsättning för många av de känsliga växtarter som frodas omkring oss. Och luften är verkligen frisk, liksom vattnet som porlar fram på ett par ställen vid stigen och som vi också passar på att smaka på. 

Så här långt in i skogen ligger det också nära till hands att tro på legenden om häxorna i Anaga. Dessa mystiska kvinnovarelser ska ha dansat runt eldar i skogen innan de badade nakna i havet nedanför. Med tiden influerades myten av vampyrhistorier från Östeuropa och man utmålade då även häxorna som blodtörstiga. I verkligheten var dansen sannolikt urinnevånarnas regnritual, ett fenomen som direkt stämplades som häxkonster av katolska kyrkan. Regndans eller inte, fuktigt är det i alla fall i skogen och därmed lite halt på marken. Vid flera tillfällen är vi tacksamma över att ha med oss våra vandringsstavar. 

Vandring på Cruz del Carmen

Vi befinner oss på Teneriffa, närmare bestämt i bergsmassivet Anaga, i den enorma urskog av mestadels lagerträd som har fått växa helt i fred på öns nordöstra spets. Just den här typen av lagerträd täckte en gång en stor del av vår kontinent men försvann under istiden förutom på ett fåtal ställen. Anaga är nu det område i Europa som har i särklass flest endemiska arter och är sedan 2015 klassat av Unesco som biosfärområde, det vill säga en skyddad region för hållbara relationer mellan människa och miljö.

Vandringen med guide börjar vid den västra ingången till Anaga på en av bergstopparna, Cruz del Carmen, knappt tusen meter över havet. En liten kyrka har gett platsen sitt namn – här möttes en gång handelsvägarna mellan den gamla huvudstaden La Laguna och byarna på norra sidan. Ett besökscenter och skyltar med karta visar vägen på ett bra och informativt sätt. 

Vi började morgonen med ett besök på den lokala saluhallen i staden La Laguna för att äta frukost och köpa med picknick till dagens utflykt. Redan tidigt på morgonen var det full kommers i stånden mellan färska kryddor, exotiska frukter, nybakade kakor, blommor och vin. Vi gick till Zumerian – zumo betyder juice på spanska – och beställde ett stort glas färskpressad apelsinjuice, en liten ostmacka och en cortado för bara 50 kronor. Dagens picknick blev ett gäng bananer, eller platános som de kallas här, mindre och betydligt sötare i smaken än de vi får hemma. 

Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Men bananerna räcker inte långt – av vandring blir man hungrig, i synnerhet efter den sista branta biten uppåt. Nu lockar också Atlanten, vars blå band har skymtat fram mellan träden under vår tur. Vi hoppar in i bilen, och under den ungefär halvtimmeslånga resan på en slingrande väg (det går också att ta buss) mot norra kusten öppnar landskapet sig mot en svindlande vy. Vi stannar flera gånger längs vägen för att njuta av utsikten. Längst nere vid vattnet når vi fiskebyn Taganana, av många ansedda som den vackraste platsen på nordkusten. Vi kan inte annat än att hålla med. Grönskande obebyggda branter inramar en vild strand där det just i dag är ett par surfare ute och jagar vågor. Detta är en bra strand för vågsurfing med Atlantens svall rakt norrifrån, och det händer att öns surfskolor är på plats med nybörjare. Missa inte att gå hela vägen ut på piren som är byggd med stöd av utskjutande klippor och stenar, men se upp med vågorna som då och då bryts över klipporna och blöter ner allt i sin väg. Direkt vid stranden trängs några små restauranger, alla med havsmat på menyn. Dagens fisk är alltid ett bra val, oftast serveras den ”a la plancha”, det vill säga helgrillad, men för oss blir det bläckfisk och svalt vitt vin i skuggan, ljuvligt efter vandringen.

Atlantens blå böljor, och Taganana i Anaga. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Så småningom drar vi oss tillbaka till vårt hotell i den historiska staden La Laguna. Detta var den första huvudstaden på ön, grundad 1497 och uppbyggd som en modell för andra kolonialstäder i Latinamerika som Havanna på Kuba och San Juan på Puerto Rico. 1710 grundades universitetet, och än i dag sprudlar La Laguna av studenternas närvaro med barer, restauranger, kaféer och vinbarer. 

Enkelt att ta sig runt med buss

Just på de sistnämnda blir också där vi spenderar kvällen, medan vi provar ett urval av Teneriffas många fina viner till ett par lokala getostar. Naturvinstrenden finns även här, och tillsammans med de speciella druvsorter som trivs i Kanarieöarnas vulkaniska jord (till exempel malvasia och listán negro) blir både doft och smak något eget. Även den varierade naturen och de stora höjdskillnader som finns på Teneriffa bidrar till smaken. På ön har man fem olika ursprungsmärkningar för mer än 130 vingårdar, där regionerna Tacoronte-Acentejo och Valle de la Orotava är de mer välkända. Produktionen är liten och vinerna exporteras i princip aldrig till Sverige, så se till att köpa med hem om du hittar en favorit. Förutom att besöka en vinbar (ofta är de även vinbutiker) kan ett besök på vinmuseet Casa de Vino i Sauzal på norra kusten vara ett trevligt sätt att lära sig mer. Hit tar man sig bra med bil, men lika bra med buss – kollektivsystemet är väl utbyggt. Lilla Sauzal är en välmående ort på den mer tättbebyggda delen av nordkusten, och här ser man ut över havet nästan oavsett var man är. Bästa vyn över både den östra och västra sidan får man från utsiktspunkten Mirador La Garañona, där klipporna sluttar nästan lodrätt ner i havet. Långt där nere skummar vågorna mot svarta sandstränder. 

Mirador La Garañona. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

För den matintresserade finns det dock ett än bättre alternativ, restaurangen Terrazas del Sauzal. Vi kommer hit mitt på dagen och får bord ute. Solen glittrar i havet långt där ute och vyn är helt fri, det är svårt att slita blicken för att titta på menyn. Den består av moderna och lite mer tjusiga versioner av det lokala köket, som vitlöksfrästa gambas tillsammans med sallad och avokado från egen trädgård. Allt är elegant presenterat och ackompanjerat av lokala viner. Det blir en lång finlunch som så sakta glider över i eftermiddag.  

La Laguna var den första huvudstaden på ön, grundad 1497 och uppbyggd som en modell för andra kolonialstäder i Latinamerika som Havanna på Kuba och San Juan på Puerto Rico. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Mitt på Teneriffa reser sig den mäktiga vulkanen Teide, synlig från många av de andra öarna med sina mäktiga 3 715 meter över havet. Har du tur vid inflygningen kan du se toppen sticka upp ovanför molnen, vintertid ofta täckt av snö. Runt berget har man skapat en nationalpark för att skydda det unika landskapet. Här är naturen månliknande och karg, och växterna är små och förtorkade. Då och då pilar en ödla förbi på solstekta stenhällar, men annars är det inte mycket djurliv. 

I Tiede nationalpark finns både lätta och mer krävande vandringsleder. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Det finns många sätt att ta sig runt i parken. Enklast är att köra bil mellan olika utsiktspunkter, men bäst är att gå till fots. Det finns flera leder med olika svårighetsgrader, de allra flesta är branta och lite mer krävande. Här gäller det att ta med vatten, bra skor, keps och solskydd (och en extra tröja, det kan vara svalt). Lite grundkondition behövs också för att vandra på 2 000 meters höjd. Det går att ta sig till fots hela vägen upp till toppen för den som är erfaren, men vi tar en av de enklare lederna nedanför berget. Bergets närvaro är påtaglig där vi vandrar nere på stenslätten, och vi känner oss små i dess närvaro. Massivt vakar det över oss, och det är svårt att avgöra om det är betryggande eller hotfullt. Att det fortfarande är en aktiv vulkan gör det så klart inte mindre spännande.

Playa San Juan är favoritstranden

Ingen resa till Kanarieöarna är komplett utan ett bad eller två, och även om norra kusten slår alla skönhetsrekord med sina dramatiska stränder är den inte särskilt badvänlig. Då är det betydligt bättre på sydsidan. Precis som på alla de andra öarna är det här som solen skiner mest och temperaturerna är högst. Mäktiga Teide ger dessutom Teneriffa en unik fördel med ett skyddat mikroklimat i vulkanens skugga, till glädje för både solbadare och skärmflygare. Med solen kommer även fler hotell, och den södra kusten är formligen full av de stora kedjornas jättekomplex. 

Favoritstrandeb Play San Juan. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén / ANNA W THORBJÖRNSSON & MARKO T WRAMéN 2022

Men det finns ett par fina undantag, där Playa San Juan är en av våra favoriter. Den här genuina byn har fått växa försiktigt med turismen, och här bor fortfarande lokalbor. I badväg kan man visa upp både en lugn sandstrand och ett ljuvligt uppfriskande litet klippbad, allt kantat av en fin strandpromenad och en rad små uteserveringar. Bara ett stenkast från Playa San Juan ligger ännu en pärla i form av byn Alcalá. Också här är känslan autentisk, men framför allt har man ett stort och fantastiskt klippbad. Solbadare kan bre ut sig i lä på många olika avsatser ovanför badet, men se till att hyra solstol eller ta med något mjukt att ligga på, allt består av klippor och sten. 

Hela badet är väl skyddat och försett med rejäla stegar. Den som vill snorkla har mycket att spana på, och det är faktiskt tillräckligt stort för en rejäl simtur. Hit tar man sig bäst med bil, men om man nu inte vill hyra eller känner sig orolig över att köra finns busslinjer över hela ön. Man kan i princip resa överallt, till och med till naturreservaten – dessutom är det billigt!

Resfakta Teneriffa

Resa hit: Tåg till Huelva med byte i Hamburg, Köln, Paris, Barcelona och Madrid. Färja från Huelva till Gran Canaria, cirka 41 timmar. Det finns mängder med både charter- och reguljärflyg från Stockholm och Köpenhamn till Gran Canaria. Turen till La Palma från Gran Canaria görs bäst med något av de regionala flygbolagen, som Binter.

Bästa tiden: Året om. Lite större risk för moln och regn november–februari.

Tidsskillnad: -1 timme.

Språk: Spanska. Engelska fungerar på många ställen.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Billigare än Sverige. Spanien har 61 på Forex semesterindex (Sverige 100).

Ta dig runt: Det går lokalbuss till en hel del platser, annars hyrbil. Bussinfo på titsa.com/index.php/en.

Bra att veta: Berget Teide på Teneriffa är världens tredje största vulkan.

Läs mer: tenerife.es samt guideboken ”Mitt Teneriffa”, skriven av artikelförfattarna.

GUIDE TENERIFFA

SE & GÖRA

1. Parque Rural de Anaga

Sagoskogen breder ut sig på Teneriffas västra spets och är genomkorsad av vandringsleder. Se till att ha bra skor och stavar, kom tidigt om du kör bil eller ta bussen – det går flera från både La Laguna och Santa Cruz. 

Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

2. Auditorio de Tenerife

Konserthuset i Santa Cruz är en makalös skapelse, liknande en blomma som öppnar sina blad för solen – skapad av arkitekten Santiago Calatrava (som också står bakom Turning Torso i Malmö).
Adress: Avenida de la Constitución 1, Santa Cruz

Auditorio de Tenerife i all sin prakt. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

3. Maritima Acantilados

Det breda sundet mellan södra Teneriffa och ön La Gomera är ett utmärkt område för valsafari – närmare 30 olika arter av valar och delfiner har setts i området. Regelbundna turer går bland annat från Los Gigantes på öns sydvästra kust. 

Val- och delfinutflykt – regelbundna turer går från Los Gigantes. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén / ANNA W THORBJÖRNSSON & MARKO T WRAMéN 2022

ÄTA & DRICKA

4. Taganana & Playa del Roque de las Bodegas

Stranden vid lilla byn Taganana är en av norra kustens vackraste platser, perfekt för surfare och en utmärkt plats för att äta färsk fisk. Slå dig ner vid en av restaurangerna och beställ pulpo (bläckfisk) eller pescado a la plancha (helgrillad fisk).

Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén / ANNA W THORBJÖRNSSON & MARKO T WRAMéN 2022

5. Terrazas del Sauzalde

Ljuvlig utsikt, god mat och ett svalt vitt vin till det gör den här kombinerade baren och restaurangen till en riktig pärla.
Adress: Calle Sierva de Dios 9, Sauzal

Wow-faktorn är lika hög som läget på Terrazas del Sauzalde. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

6. Casino de La Laguna

Lite hemligt och till hälften dolt av palmer ligger ett av La Lagunas pampigaste hus. Kasinot är en privat klubb av gamla skolan, men lunch, kaffe med kaka eller bubbel kan intas av alla på deras underbara innergård, fylld med fågelsång och med en porlande fontän i mitten.
Adress: Nava y Grimon 7, La Laguna

La Lagunas pampigaste hus. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén / ANNA W THORBJÖRNSSON & MARKO T WRAMéN 2022

SHOPPING & NÖJEN

7. Bronzo

Den här butiken är lika mycket konstgalleri som affär med sina vackra skapelser i brons. Flera olika konstnärer samsas om att sälja och visa sina verk. Missa inte de fantastiska dörrknopparna i olika organiska former som sjöborrar, snäckor och sjöstjärnor.
Adress: Calle Núñez de la Peña 19, La Laguna

BO BRA

8. La Laguna Gran Hotel

Gamla staden La Laguna är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka norra delen av ön. Gran Hotel ligger i ett gammalt men smakfullt renoverat hus med pool på taket, missa inte heller deras utmärkta vinbar. Dubbelrum från 800 kronor.
Adress: Calle Nava y Grimon, 18, La Laguna

Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

LÄS MER: 7 härliga tips till El Hierro – Kanarieöarnas okända ö
LÄS MER:
Resa till Kanarieöarna? Här är bästa ön för dig