Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Salinas klipp-pooler i Agaete.
Salinas klipp-pooler i Agaete.
Salinas klipp-pooler i Agaete.
1 AV 2
Behagligt klimat året runt
2 AV 2
Salinas klipp-pooler i Agaete.
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén / Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén/ExpLifestyl

Gran Canarias 10 finaste stränder – proffsen tipsar

Vad vore solsemestern utan hav och bad? Författarna till boken ”Mitt Gran Canaria” har valt ut sina tio favoriter på den populära ön – från öde sandstränder till coola klipp-pooler och livliga stadsstränder.

Anna W Thorbjörnsson

1. Playa de Las Canteras 

I Las Palmas finns en av världens bättre stadsstränder. Nästan tre kilometer lång, mestadels skyddad av ett klipprev och kantad av en bred och bilfri strandpromenad med kaféer, restauranger, bagerier och livsmedelsbutiker har den något för alla. Här kan man promenera, springa, simma eller snorkla. I söder håller vågsurfarna till, i norr massturisterna. Vi gillar den mittersta delen mellan Calle Kant och Calle Olof Palme. Intill ligger flera bra restauranger, som La Bikina Cantina på strandpromenaden för tacos eller burgare eller galiciska Restaurante Ons ett kvarter in för kulinariskt finlir. Hemgjord glass köper du på Peña la Vieja. Det finns solstolar och parasoll att hyra här och där, mest i norr.

Playa de las Canteras – en av världens bättre stadsstränder. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

2. Playa de Melenara

Utanför Playa de Melenara vakar en över fyra meter hög bronsstaty av havsguden Neptunus, med treudd i hand och krona på hjässan. Den ligger inte så långt ut, så en stilla dag går det fortfarande bra att simma ut till Neptunus från stranden. Ligger vågorna på är det mäktigt att se havet brytas runt hans orubbliga och kraftfulla figur. Här badar mest lokalbefolkningen, turisterna är få. Sanden är mörk och mjuk, stranden bred, vilket är bra för de små som kan springa runt och gräva, men håll koll på eventuella vågor. Inga solstolar men flera restauranger, kaféer och bra italiensk glass. Meleneras ligger nära flygplatsen, så då och då susar ett flygplan förbi. Fem minuter norrut med bil ligger två stränder vid sidan om varandra – fina stillsamma Playa del Pozuelo och Playa del Hombre.

Havsguden Neptunus vakar över Playa de Melenara. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén / Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén/ExpLifestyl

3. Sardina del Norte

Längst uppe i öns nordvästra hörn ligger lilla byn Sardina del Norte. Här klättrar färgglada hus upp på klipporna ovanför vattnet. Sandstranden är liten och kan ibland ha stora vågor och baksug i vattnet (inte perfekt för barnfamiljer), men den är också vacker och mysig. Byn är som sagt liten så det finns få faciliteter, men lyckligtvis en liten restaurang precis ovanför. Är du sugen på äventyr hittar du öns kanske bästa dykning precis utanför pirarna bortom stranden. Kontakta det lokala dykcentret. Här har vi sett både bläckfiskar, sjöhästar, de bottenlevande stillsamma ängelhajarna och stora stim med barracudor, allt på ett dyk!

Fyren, stranden och vägen vid Sardina del Norte. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

4. Agaete Piscina Natural

Lilla vita staden Agaete ligger långt norrut på västkusten, omgiven av gröna berg och dramatiska klippformationer. Här finns tre sammankopplade klipp-pooler där friskt havsvatten stängs inne mellan de svarta lavaklipporna av några murar. Poolerna svämmas över vid högvatten varpå vattnet byts ut. Även om vågorna svallar rejält utanför är det lugnt och fint inne i poolen. Ofta är det också fint att snorkla här för att spana in de förvånade fiskar som spolats över kanten. Bekvämligheter i form av bänkar att sitta på och offentliga toaletter finns, samt en liten kiosk. Borta vid hamnen Puerto Las Nieves ligger en liten samling fiskrestauranger. Flera är bra men vår favorit är definitivt Terraza Angor. En gata upp från hamnen finns glasskiosken Gelateria Cucurucho 1. 

Klipp-pooler i Agaete på Gran Canaria. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

5. Playa de Guayedra

För den som längtar efter nakenbad och/eller vilda naturstränder med svart vulkansand är den isolerade stranden Playa de Guayedra ett paradis, en bit söder om Puerto Las Nieves. Den är en månskära av svart mjuk sand som tar emot djupblå skummande vågor. Vi är nästan helt ensamma på stranden, långt borta från all ära och redbarhet. Kläderna ryker, och vi springer förtjusta ner i vågorna. Vi är efteråt överens om att detta nog är en av våra bästa badupplevelser någonsin. Men glöm inte bort att vågorna är starka på västkusten, så var mycket försiktig och låt småbarnen stanna och gräva på stranden. Här finns inga faciliteter alls, om du inte bor på vackra ekofincan Redondo de Guayedra som ligger lummigt sidan om. Annars får du antingen vandra 20 minuter från Puerto Las Nieves eller ta bil eller buss så nära du kan längs GC-200. Vilket som måste du klättra ner (och efteråt upp) på branta stigar. Kuriosa: flera scener i tv-serien ”The Witcher” har spelats in här.

Playa de Guayedra – en månskära av svart mjuk sand. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

6. Playa de Mogán

Öns sydkust (egentligen sydvästra kusten) är hårt exploaterad, det är här alla charterdestinationerna i betong har byggts i ett torrt ökenlandskap. Anledningen är förstås att det är mer vädersäkert – mer sol, mindre regn. Mogán tillhör de charmigare med småskalig bebyggelse kring en hamn. Den familjevänliga sandstranden är lätt böjd, relativt skyddad och ofta fullpackad. Men de mysiga kvarteren är en stor bonus, här finns många restauranger och kaféer, och glass på Bacio Pastifrulligelleria Heladeria. Vår favoritglass här, Heladeria Martonela Mogán, ligger längre bak och upp, på gulliga lilla torget Plaza del Sol. Här finns också fina Restaurante La Cucina i en brant gränd. I Mogán finns också möjlighet till ett spännande äventyr för stora och små – att åka ubåt!

Playa de Mogán – familjevänlig sandstrand. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén / Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén/ExpLifestyl

7. Playa de Amadores 

Charterturism i renodlad form – hav, strand, sol. I en brant ravin klättrar husen upp på sidorna. Längst ner har man byggt en halvmåneformad skyddad sandstrand perfekt för familjer. Här finns alla faciliteter: solstolar, parasoller och ett lekland ute i vattnet. Räkna med mycket folk. Bakom sanden löper en liten promenad kantad med kiosker och restauranger. Den bästa ligger längst österut, Pizzammare Tradicional Neapolitan Pizza, som serverar mycket uppskattade pizzor. I andra änden av stranden, längst västerut, breder Amadores Beach Club ut sig, där gästerna njuter av skuggande vita tyger, svala drinkar och pooler.

Pizzammare på Playa de Amadores. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

8. Playa de Tauro

Länge var stranden i Arguineguín vår favorit på den annars betongiga sydkusten. Men så snubblade vi på Playa de Tauro och nu är förstaplatsen delad. Det här är strand som vi gillar det bäst – lite vildare, lite mer avslappnad, mycket mindre exploaterat. En bred kuperad sandstrand i en ödslig vik mellan två resorter. Inga hotell, inga solstolar, ingen trängsel, men härligt hav och avslappnad stämning, till och med en och annan surfare som har slagit läger. Två enkla låga serveringar en bit bakom ser till att du inte går hungrig eller törstig, den ena heter Bar Pio Pio (tänk musik och öl), medan Restaurante Vistamar serverar klassiska spanska rätter både inne och ute, och kall Tropical-öl därtill. Du kan också köpa med kall burköl till stranden.

Playa de Tauro – mer avslappnad. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

9. Playa Las Marañuelas

Lilla Arguineguín är en skönt tillbakalutad pärla. Här finns både ett lokalt folkliv och en fiskehamn. Nedanför en liten strandpromenad ligger mysiga Playa Las Marañuelas väl skyddad i en halvlagun. Det är enkelt att komma i och ur för både stor och liten. Parasoll och solstolar finns att hyra för det mesta. Intill stranden ligger flera kaféer och restauranger, till exempel fina Taste Mesón. Vill du ha riktigt färsk fisk promenerar du bara fem minuter bort till fiskegubbarnas egen restaurang, Cofradía de Pescadores. Krusidullfritt, rustikt men också pinfärskt och vällagat. Bra för barnfamiljer.

Arguineguín – en skönt tillbakalutad pärla. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

10. Playa de Maspalomas

Nu närmar vi oss epicentret för charterturismen. Det finns en mindre strand sidan om den höga fina fyren, efter den kommer en flera kilometer lång strand ända till Playa de Inglés. Maspalomas stora attraktion är de fantastiska sanddynerna som breder ut sig i ett triangelformat stort område. Ta av skorna, ta med vatten och solhatt och ge dig ut på Tintinäventyr! Till vänster om fyren i Maspalomas finns också en fin strandpromenad ovanför klippor med härlig utsikt över havet, inte minst vid solnedgång. Här ligger restaurangerna på rad, till exempel El Churrasco, filial till en berömd grillrestaurang i öns huvudstad Las Palmas. Den stora glasskiosken Pingüino Soul är så populär att du betalar i en automat först innan du väljer bland de många hemgjorda sorterna.

Sanddynerna vid Maspalomas. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

LÄS MER: Så maxar du upplevelsen i Spaniens roligaste stad
LÄS MER:
Gran Canaria: Åtta gulliga byar bortom turistorterna
LÄS MER:
Resa till Kanarieöarna? Här är bästa ön för dig