Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Solsäkra Arguineguín.
Solsäkra Arguineguín.
Solsäkra Arguineguín.
Mari Jungstedt är tokkär i Gran Canaria.
Mari Jungstedt är tokkär i Gran Canaria.
Mari Jungstedt är tokkär i Gran Canaria.
Amadores Beach.
Amadores Beach.
Amadores Beach.
1 AV 4
Knepen som kan maximera din upplevelse
2 AV 4
Solsäkra Arguineguín.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 4
Mari Jungstedt är tokkär i Gran Canaria.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
4 AV 4
Amadores Beach.
Foto: Shutterstock

10 tips på Gran Canaria: Mari Jungstedts guldkorn

Författaren Mari Jungstedt är tokkär i Gran Canaria. Under två år bodde hon granne med kanarier på en trång gata i Arguineguín. Från terrassen hade hon utsikt över bergen, havet och alla hustaken. Här tar också första boken i hennes Gran Canaria-serie sin början. 

Åsa Görnerup

1. Besök hippiestranden vid Playa de Tauro

”Besök den lilla hippiestranden vid Playa de Tauro i Mogán. Titta på en karta så hittar du stranden som ligger på sydvästra sidan mellan Puerto Rico och Taurito. Du ska svänga in på en grusväg vid restaurang Guantánamo. Playa de Tauro är en fin sandstrand, där det mest är kanarier som badar. Runt den finns pyttesmå hus. Restaurant Vistamar, 'Utsikt över havet', är ett underbart ställe. Där kan man äta gambas al ajillo, grillade räkor i vitlök, och pimientos de padrón, 'herren i husets paprikor'. Ta gärna ett glas kallt vitt vin, titta ut över havet och toknjut.”

2. Kolla in genuina bergsbyn Tasarte

”Hyr man bil är det roligt att åka till annorlunda, oexploaterade platser utan att behöva ge sig i väg alltför långt. Kör upp i bergen till västra sidan av ön. På bergssidan ner mot havet ligger byn Tasarte. Vägen hit går via vindlande serpentinvägar omgivna av ett vackert odlingslandskap med avokado, zucchini och mango. Åk ner genom byn till Playa de Tasarte, en mindre stenstrand med klippor runtomkring. Här finns en helt fantastisk liten strandrestaurang. Det känns som att man sitter vid världens ände. Det är bara du, havet, klipporna och en vindpinad restaurang med flagande färg.”

Mer info: localguidegrancanaria.com/en/tasarte-beach

Playa de Tasarte, världens ände... Foto: SHUTTERSTOCK

3. Ät äkta paella på Los Botes

”Halvön San Cristóbal är en fin förstad strax söder om Las Palmas. Parkera längs vilken gata som helst och gå rakt ned mot havet. Följ strandpromenaden där gula, gröna och röda hus tränger ihop sig utmed havet. Härifrån har man en otrolig utsikt över Las Palmas hamninlopp. Här märks de stora väderskillnaderna på ön. I Las Palmas kan det vara 18 grader och regn, men bara 45 minuter söderut är det 28 grader och sol. Ät lunch inomhus på charmiga Los Botes, en riktig kanarisk restaurang. Kom vid 13 och satsa på långlunch. Vid 14-tiden är det proppfullt. Här får du bästa paellan på söndagar.” 

Mer info: grancanaria.com/turismo/se/oen/oen-med-557-ansikten/san-cristobals-fiskarkvarter

Charmiga Los Botes i San Cristóbal. Foto: Mari Jungstedt

LÄS MER: Gran Canaria – här är vackraste vandringarna 

4. Flanera i solsäkra Arguineguín

”Arguineguín betyder 'stilla vatten' på urinvånarnas språk. Här är det oftast sol. Promenera i hamnen och de genuina kanariska kvarteren kring Plaza das Marañuelas. Sätt dig i mörkret ihop med kanarier på baren La Careta, där det är dans och sång på söndagarna. Lunch äter du på Bar Restaurante Apolo XI. I backen driver ett svenskt par Taste Mesón med utsökta internationella smårätter. Sitt ute med utsikt över solnedgången. Promenera även utmed havet till Anfi del Mar. Passera norska sjömanskyrkan, där det första offret mördades i min bok 'En mörkare himmel'.”

Mer info: hellocanaryislands.com/ports-and-marinas/gran-canaria/puerto-de-arguineguin

Ät kanarisk lunch på Bar Restaurante Apolo XI i Arguineguín. Foto: Mari Jungstedt

5. Ta en heldag i Las Palmas

”Man får inte missa Las Palmas. Det är lätt att ta bussen dit från södra sidan. Jag rekommenderar att man åker till La Vegueta, gamla stan, först. På förmiddagen är den röda saluhallen öppen. Gå runt på smågator, torg och ät lunch här. Ta en taxi för fem–tio euro till den stora stranden Las Canteras, och gå utmed hela strandpromenaden. Vid 18-tiden kan du ta en taxi tillbaka till Calle Triana, en affärsgata där kanarierna strosar och shoppar. Här är det folkliv med massor av barer och restauranger där folk dricker öl och vin. Kriminaliteten är låg, och man kan lätt ta bussen hem vid midnatt.”

Mer info: grancanaria.com/turismo/se/rutter-paa-oen/oestra-rutten/las-palmas-de-gran-canaria

6. Bada på Playa del Inglés

”Playa del Inglés är en av de mest underbara stränder jag har varit på. Jag älskar den på morgonen, dagen och kvällen. Här är ljuvligt att bada. Man kan vandra hela vägen från San Agustín till fyren i Maspalomas. Sanden är hårt packad och folk cyklar på den breda, fem kilometer långa stranden, där sanddynerna sträcker sig en kilometer in. Kör ner till köpcentret Cita och därifrån ut mot stranden. Parkera gratis vid Santa Mónica Hotel. Gå tillbaka en liten bit och ta trapporna ner. Då befinner du dig i mitten av stranden. Här har man hela horisonten, stränderna, bergen och vågorna runt sig. Det är en sådan frihetskänsla.”

Mari Jungstedt på favoritstranden Playa del Inglés. Foto: Mari Jungstedt

LÄS MER: Gran Canarias 10 bästa stränder 

7. Testa spanska läckerheter på bykrogar

”El Pajar är en genuin by på gångavstånd från Arguineguín. Ta sikte på den stora cementfabriken. Här finns också en väldigt fin sandstrand och två restauranger. Till blåmålade El Boya går alla kanarier. Vilken stämning det är där på söndagar! Vid 15 är det fullt. Intill ligger La Bahía del Pajar, där man sitter precis vid stranden. Här passar det bra att slå sig ned på kvällen. Den vita restaurangen är inte stor, men maten är helt fantastisk. Ta en taxi hit vid 20-tiden och ät till midnatt. Deras tomates aliñados, skivade tomater i vitlök, och queso hierro, rökt ost med mangomarmelad, är så goda att man bara dör.

Mer info: barplaya.com, facebook.com/Labahiadelpajar

8. Bergsvandra på tusenåriga stigar

”Jag kan varmt rekommendera bergsvandring på Gran Canaria. En kompis och jag försökte först vandra själva, men det var väldigt svårt att hitta. I stället följde vi med på arrangerade vandringar med Rocky Adventure, som drivs av svensken Björn Westin. Att vandra i bergen, som är ett par tusen meter höga, är fantastiskt. Vandringslederna trampades upp av urbefolkningen för cirka 2 500 år sedan. Tillsammans sträcker sig stigarna, så kallade kungliga leder på över 80 mil, över hela ön. Lederna går ovan molnen genom ett dramatiskt vulkanlandskap, bergssidor med pinjeskog och ner genom gamla bergsbyar.”

Mer info: rockyadventure.com

Författaren på bergsvandring på Gran Canaria. Foto: Mari Jungstedt

9. Upptäck orientaliska pärlan Samsara

”Mitt i Maspalomas turistkvarter ligger en restaurang som vid första anblicken ser urtrist ut. Utvändigt ser det ut som ett tråkigt köpcentrum med vykort i ett ställ. Men vänta bara. Ta trappan upp och kom in i en annan värld. Att äta middag här är en upplevelse. På restaurang Samsara är stilen orientalisk, det är kolonner, guldbrokad, gyllene statyer och sanslöst god, kryddig asiatisk mat. Missa inte att alla rätter är lagade för två personer. Och se till att boka bord! Det går bra att ringa, men boka tidigast klockan 21. Blir du hungrig kan du en drink, oliver och lite snacks innan.”

Mer info: samsara-gc.com

10. Gå längs klippkanten i Puerto Rico

”Åk till badorten Puerto Rico. Det är ett väldigt exploaterat ställe med hotell som klättrar utmed bergsväggarna och olika köpcenter, men stranden är fin. Härifrån kan man ta en fantastisk promenad som man aldrig glömmer. Gå till bortre änden av stranden i riktning mot Playa de Amadores. Den långgrunda sandstranden ligger i en bukt som skyddas av vågbrytare. Gå utmed klippkanten i ett par kilometer. Där har du bara hav, hav, hav! Bada innan du går tillbaka. Här är det underbar gul importerad sand och turkost klart vatten. Även om det är en riktig turistattraktion är det en väldigt härlig strand.” 

Mari Jungstedt på klassiska Playa de Amadores. Foto: Mari Jungstedt

MARI JUNGSTEDT

Ålder: 57.

Gör: Författare, har skrivit 18 böcker.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm och hus på Gotland. 

Familj: Barnen Bella, 28, och Sebastian, 27. 

Aktuell: Boken ”Där den sista lampan lyser”, nummer 16 i Gotlandsserien, utkommer i maj/juni 2021. Släppte i somras ”Innan molnen kommer”, första delen i Málagasviten. 

LÄS MER: Proffsens 10 favoriter på Gran Canaria