Jätteskulpturen Las Setas (”Svamparna”) har förvandlat det en gång trista torget Plaza de Encarnación till en plats där man får fin utsikt över hela staden.
I Sevilla lyser den sydspanska kulturen som starkast, vilket avspeglar sig i arkitektur, gastronomi och kulturutbud.
1 AV 2
Jätteskulpturen Las Setas (”Svamparna”) har förvandlat det en gång trista torget Plaza de Encarnación till en plats där man får fin utsikt över hela staden.
Foto: ANDERS PIHL
2 AV 2
I Sevilla lyser den sydspanska kulturen som starkast, vilket avspeglar sig i arkitektur, gastronomi och kulturutbud.

Guide till trendiga Sevilla – Andalusiens juvel

I Sevilla lyser den sydspanska kulturen som starkast, vilket avspeglar sig i arkitektur, gastronomi och kulturutbud. Läs om Sevillas bästa nya tapasrestauranger, de mest inbjudande takterrassbarerna och stadens många genuina flamencoscener.

Andalusiens huvudstad Sevilla breder bekvämt ut sig längs Guadalquivirflodens stränder med sin låga och vitmålade bebyggelse. Ingen annan storstad i Spanien känns lika tydligt spansk. Flamenco, tapas, tjurfäktning – alla är de begrepp som är intimt förknippade med Sevilla och till stor del har utvecklats här. 

De vindlande gränderna i Sevillas historiska kärna rymmer ett ofantligt rikt kulturarv. Det är en sällsynt trevlig plats att gå vilse i. Under tegeltaken, kyrktornen och de höga palmerna finns spår från romersk tid och framåt. Sevillas arabiska förflutna gör sig påmint i såväl enastående byggnadsverk som den granna azulejo-mosaiken som pryder många barer. Här och var bryts de täta kvarteren upp av boulevarder, grandiosa parker och imponerande palats. Citykärnan är kompakt, och de flesta av de stora sevärdheterna ligger på gångavstånd från varandra. Man är dessutom aldrig många meter från en bar eller ett kafé.

Dagarnas hetta har utformat kulturen i Sevilla sedan urminnes tider. Ingen annan storstad i iberiska Spanien har ett varmare klimat. Skymningen och natten längtar man ständigt efter här. Det är i den ljumma kvällsluften när uteserveringarna fylls med gäster under de doftande apelsinträden som Sevilla kommer till sin fulla rätt.

Plaza de España och dess vackra arkitektur. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

LÄS MER: Paella och futurism i gemytliga Valencia 

Siestan är helig i Sevilla

På dagarna väntar lokalinvånarna in kvällen. Besökare som just har anlänt till Sevilla ser sig förvånat omkring vid tvåtiden på eftermiddagen. Människor försvinner plötsligt från gatorna och butikernas jalusier dras ner. Har vi missat en helgdag? Nej, i Sevilla håller man hårt på sin älskade siesta, hur illa denna tradition än passar in i vår moderna effektiva tid. Vid fem-sex-tiden öppnar staden igen som av ett trollslag.

Nattlivet i Sevilla börjar sent och är inte sällan familjärt. Du kan sätta dig på en känd terrassbar halv elva på kvällen och undra om stället är på väg att stänga då inga besökare syns till. Att terrassen en timme senare är fylld till sista plats med ungdomar, barn och föräldrar samt nyblivna mammor med barnvagnar bör inte förvåna. Allra sist, vid halv tolv, kommer förstås morfar och mormor, de som har sovit längst och ätit kvällsmat sist. Terrassen sjuder nu av liv, det är lördagskväll i Sevilla och festen kan börja.

Även om Sevilla vårdar sina traditioner ömt har staden genomgått stora förändringar de senaste åren. I takt med att staden lockar allt fler besökare har traditionella restauranger, tapasbarer och butiker fått allt fler stilmedvetna och moderna konkurrenter. 

LÄS MER: Malaga – bästa tipsen inför resan 

Gourmetsaluhall värd ett besök

Nära Isabelabron ligger numera gourmetsaluhallen Mercado Lonja del Barranco, där man kan ägna en eftermiddag åt att bara provsmaka sig fram bland oväntade läckerheter. Vid torget Alameda de Hércules frodas ett nytt centrum för nattlivet sedan några år tillbaka. Minst 50-60 ställen trängs runt torget och närliggande gator. Bland många bra tapasbarer här sticker El Aljibe (Alameda de Hercules 76) och Eslava (Calle Eslava 3) ut med sina utsökta och nyskapande tapas. 

Några kvarter bort hittar man själva motsatsen till nyskapande tapas: El Reconcillo öppnade sina dörrar 1670, och sannerligen ser det ut som om det inte har hänt mycket här sedan dess. Den ståtliga baren och dess gäster är något för slitna för att detta ska vara en efterkonstruerad turistfälla. Beställ in en tallrik serranoskinka, se bartendern klottra ner din beställning med krita på bardisken och insup atmosfären, tjock av historia. En tapa går inte att få i mer original än här. Enligt legenden är det nämligen just här på Rinconcillo som hela tapastraditionen en gång lär ha börjat.

Kring det avlånga torget Alameda de Hércules är trivseln stor året runt på kvällarna. Foto: ANDERS PIHL

Flamenco på klubb och museum

Att besöka Sevilla utan att gå på flamencoklubb är närmast otänkbart. Utbudet är enormt, från dyra Tablao’s där mängder av kostymer och klänningar visas upp inför en till största delen utländsk publik till pyttesmå scener där musiken av tradition nästan alltid är gratis. 

Ett mellanting kan vara att föredra om man inte har så många kvällar i Sevilla. Casa de la Memoria (casadelamemoria.es) och Museo del Baile Flamenco (museodelbaileflamenco.com) ger fina konserter med mindre uppsättningar flera gånger per kväll. För något ännu mer genuint, leta upp La Carboneria (Calle Cespedes 21) eller barerna El Mantoncillo (Calle Betis 29) eller T de Triana (Calle Betis 20).

I Sevilla är shopping en seriös konstform som praktiseras med glädje och passion. Många gamla familjeägda butiker ligger kvar i centrum och erbjuder inte sällan varor som du har svårt att hitta någon annanstans. Kvarteren kring parallellgatorna Sierpes och Tetuan och runt stilfulla torget Plaza Nuevo har många sådana butiker. Lite varstans hittar du delikatessaffärer för skinka, sherry, vin och ost.

Sevilla är inte Madrid och inte Barcelona, och har man någon känsla för takt undviker man att dra upp jämförelsen med en lokalboende. Sevilla är sin egen stolta värld och något av essensen av södra Spanien med alla dess speciella traditioner. Den som kommer hit förstår genast – om inte förr så vid tvåtiden när klockan slår siesta.

Flamenco – en del av Sevillas själ. Här på utmärkta scenen Museo del Baile Flamenco. Foto: Anders Pihl

RESA HIT: SEVILLA

Tidsskillnad: Ingen.

Valuta: Euro (EUR).

Språk: Spanska. Befolkningens engelskakunskaper blir allt bättre, men hos äldre är det enbart spanska som gäller.

Prisnivå: Prisnivån ligger under den svenska, men hur mycket skiftar. Alkohol är klart billigare här, och tapaskulturen gör att man kan äta mer och godare för mindre pengar.

Ta dig runt: Centrala Sevilla är mycket kompakt och man kan promenera runt större delen av staden. Taxi är billigare än hemma. Det finns bra cykelbanor om man hyr cykel och lokalbussarna är praktiska. Många tycker om att se Sevilla från vattnet och testar en flodkryssning.

Läs mer: visitasevilla.es/en

Böcker: Många känner till Georges Bizets berömda opera ”Carmen”, som utspelar sig i Sevilla, färre att Bizet skrev operan utifrån den utmärkta romanen ”Carmen” av Prosper Mérimée, publicerad 1847. 

LÄS MER: Upptäck Silvervägen och hitta det genuina Spanien 

La Giralda är Sevillas odiskutabla landmärke. Foto: Anders Pihl

GUIDE: SEVILLA

SE & GÖRA

1. Katedralen och La Giralda

Katedralen är ett av medeltidens främsta byggnadsverk och världens största gotiska katedral. När spanjorerna erövrade Sevilla på 1200-talet rev man hela den enorma moské som låg här – utom minareten, som blev klocktornet La Giralda och Sevillas mest kända symbol.

Adress: Av de la Constitución, catedraldesevilla.es

2. Real Alcázar

Kom tidigt till det imponerande palatskomplexet Real Alcazár. Senare ringlar köerna långa. Missa inte Palacio de Don Pedro från 1360-talet med förstummande vackra mosaiker som blivit förebild för hur man dekorerar väggar, bardiskar och pelare i hela Andalusien.

Adress: Patio de Banderas, alcazarsevilla.org/en

3. Las Setas (Metrosol Parasol)

En jätteskulptur av den tyske arkitekten Jürgen Mayer-Hermann som höjer sig över torget som en gigantisk flygande våffelsmet av trä. Under finns ett underjordiskt historiskt museum med romerska mosaiker (Sevilla Antiquarium) och ovanpå en vandringsstig med enastående vyer över Sevilla.

Adress: Plaza de la Encarnación, setasdesevilla.com

ÄTA & DRICKA

4. La Brunilda

På La Brunilda är kvaliteten på tapas skyhög och priserna måttliga. Tyvärr en avslöjad ”hemlighet” numera. Ofta fullt, ställ dig på kölistan. Pröva rödbetsgazpachon och cajunkycklingen.

Adress: Calle Galera 5, labrunildatapas.com

5. El Rinconcillo

Klart att du måste besöka världens äldsta tapasbar, öppnad 1670. Stället är inte alls är den turistfälla som det kunde vara, utan en stolt och genuin tapasbar. Gör gudomliga boquerones (panerad ansjovis).

Adress: Calle Gerona 40, elrinconcillo.es

6. Hotel EME Catedral

En klassisk njutning i Sevilla är en solnedgångsdrink på de takterrassbarer som ligger tätt kring katedralen. Kanske allra bästa läget har terrassen ovanpå Hotel EME.
Adress: Calle Alemanes 27
ANNONS: Läs mer och boka Hotel EME Catedral här [extern länk]

Hotell EME:s takterrasser – ett bra ställe för en solnedgångsdrink. Foto: Anders Pihl

BO BRA

7. Hotel Casa 1800

Exklusivt litet boutiquehotell i ett historiskt hus med bekväma rum, ett otroligt läge och en avkopplande takpool. Från 700 kronor per natt.
Adress: Calle Rodrigo Caro 6
ANNONS: Läs mer och boka Hotel Casa 1800 här [extern länk]

8. Hotel Cervantes

Genom att ligga i ”fel” del av gamla stan får man ofta riktigt bra priser på detta utmärkta fyrstjärniga hotell med egen andalusisk patio. Ändå nära till allt. Från 500 kronor per natt.
Adress: Calle Cervantes 10
ANNONS: Läs mer och boka Hotel Cervantes här [extern länk]

SHOPPING & NÖJEN

9. Cerámica Santa Ana

Från stadsdelen Triana har det färgstarka Sevilla-kaklet sitt ursprung. I denna butik hittar man ett brett sortiment av de vanligaste keramikprodukterna som kakel, krukor, skyltar och prydnadsföremål.
Adress: Calle San Jorge 31, ceramicatriana.com

Cerámica Santa Ana är en klassisk butik med anor från 1600-talet. Foto: Anders Pihl

10. La Casa de Memoria

Det finns många sätt att uppleva flamenco live i Sevilla. Välj bort de stora showerna till förmån för intimare scener, som La Casa de Memoria. Minst tre konserter per dag.
Adress: Calle Cuna 6, casadelamemoria.es

LÄS MER: Guide till Andalusien – 20 bästa tipsen