Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
En av Mallorcas många härliga stränder.
En av Mallorcas många härliga stränder.
En av Mallorcas många härliga stränder.
En av Mallorcas många härliga stränder. Foto: Department de turisme i Esports

Guide till Mallorca – pittoreska byar och mysiga matställen

Mallorca har allt att erbjuda. Golfbanor, fina bad, restauranger i toppklass och fest på charterorterna. Men det finns också en sida av ön med gömda, kanske glömda små pittoreska, genuina platser att upptäcka. 

Johan Dahlqvist

”Välkomna till Mallorca. ’Kärlekens ö’ som ön också brukas kallas.” 

Det var min öppningsfras i transferbussen från flygplatsen Son Sant Juan i Palma de Mallorca, när jag arbetade som reseledare på ön. 

Frasen har en stor del sanning i sig. Mallorca är välkomnande och det är lätt att bli förälskad i ön, som sedan 1950-talet varit Medelhavets chartermagnet. 

Mallorca erbjuder allt: golfbanor en masse, tusentals restauranger varav ett flertal med stjärnor i Guide Michelin, fest på charterorterna – och gömda, kanske glömda små pittoreska, genuina platser. 

Med hyrbilen besöker jag små byar. Stannar till lite längre i staden Llucmajor där gränderna är smala och breda suvar omöjligt kan ta sig fram. Min lilla hyrbil, världens kanske minsta, kan dock klämma sig in. 

Gatorna i Llucmajor. Foto: Johan Dahlqvist

Jag tar en promenad runt i centrum. Stillsamt. Ganska stängt och rätt tråkigt, är min spontana reaktion. Men när jag kommer till torget, som i så många andra spanska städer heter Plaza España, hittar jag det äkta Mallorca. Inga turister. Små, mysiga matställen. Tapas. Och jag provar en rätt med kroketter fyllda med den bredbara korven och mallorkinska delikatessen sobrasada. Några calamares, en Coca-Cola och lunchen är fulländad.

Lunch i Llucmajor. Foto: Johan Dahlqvist

Gatorna här i Llucmajor ser till synes likadana ut så jag tackar högre makter för att jag tog med mig min portabla GPS. Nu sitter den på bilrutan med sin ganska dåliga sugkopp och jag vet precis var jag är.

Bästa tiden april till oktober

Till Mallorca kan man åka när som helst under året. Även om de flesta väljer att resa hit från april till oktober. Kommer man hit i början av säsongen kan man njuta av blommande mandelträd, mild värme och en golfsäsong som faktiskt inleds redan i februari-mars. Kommer man lite senare väntar ett spännande nöjesliv och sköna kvällar. Under hösten dröjer sig värmen kvar, men stämningen är lugnare och många passar på att utforska de mindre kända delarna av Mallorca.

Vackra Valdemossa. Foto: Johan Dahlqvist

Kustvägen runt bergskedjan Serra de Tramuntana med byar som Deia, Valldemossa, Sóller, Lluc och Pollenca är galet vacker, om man inte lider av höjdskräck. De värsta kurvorna har rätats ut och det finns murar och räcken, men det är ändå en hissnande upplevelse att ta kustvägen. Gärna med slutdestination Port de Pollenca, som är en av öns minsta och trevligaste badorter. Härifrån är det inte långt till Cap de Formentor som är Mallorcas nordligaste punkt och varifrån du har en underbar utsikt mot grannön Menorca.

Port de Pollenca – minsta och trevligaste badorten

Uppe i Serra de Tramuntana kommer jag först till Valldemossa, ett av öns måsten. Det kanske inte är den mest genuina byn, men historien är spännande om hur det gick till den vintern när kompositören Frédéric Chopin och hans älskarinna George Sand hyrde en klostercell i byn 1838 och upplevde en hemsk vinter, kall och rå. George Sand skrev boken ”En vinter på Mallorca” och Chopin komponerade ”Regndroppspreludiet”, vilket ger en hint om hur vädret var under deras vistelse.

I dag har byn lockat till sig Hollywoodstjärnor som Michael Douglas och Cathrine Zeta Jones, som har ett hus här.

Jag fortsätter längs vägen och kommer till byn Lluc. Här har jag varit flera gånger tidigare, men upphör aldrig att förvånas över stillheten och värdigheten runt klostret Santuari de Lluc. I klostret kan man övernatta i spartanska celler, jo, det heter så på klosterspråk, och beskåda och kanske tillbe den svarta madonnan. 

Klostret i Lluc. Foto: Shutterstock

Historien om varför just klostret Lluc har byggts på denna avlägsna plats är värd att känna till. En gång för länge sedan fann en fåraherde en trästatyett av Jungfru Maria på denna plats. Enligt legenden tog han med sig madonnan till sin by och placerade den i kyrkan, men tre gånger i följd försvann madonnan från kyrkan och återfanns samtliga gånger på sin ursprungliga plats här i Lluc. Befolkningen tog detta som ett tecken från gud och byggde en egen helgedom för statyn på platsen där den hittades. Och sedan 1200-talet har pilgrimer vallfärdat till klostret. Stämningen här är lågmäld och andaktsfull.

Hamnen i Sollér – en favorit

Tack vare den fina och långa tunneln genom berget, runt sju kilometer, är det numera lätt att ta sig till staden Sóller och eventuellt vidare ned till havet och Port de Sóller. Till Sóller kan du även ta tåget, ”Apelsinexpressen” genom den gyllene dalen från Palma. Detta tåg har tuffat på sedan 1912. 

Port de Sollér ligger runt en halvtimme med bil från Palma norrut, en by med karaktär. Foto: Johan Dahlqvist

På torget vid kyrkan i Sóller är stämningen härlig med barn som leker på kullerstenarna. Visst finns det en och annan turist, men här är det fortfarande pittoreskt. Husen är gula och varma, fönsterluckorna gröna och de lokala katterna ser välmående ut. Det här är Mallorca för länge sedan.

Staden Sollér, strax bortom bergen norr om Palma är ett av Mallorcas måsten. Foto: Johan Dahlqvist

Byarna som ligger mellan bergstopparna på norra delen av ön har sett likadana ut i hundratals år och de är alla otroligt vackra. Och hamnen i Sóller är en av mina favoriter på ön. Visst finns det finns hotell och det talas lite tyska och svenska här och där, men jag älskar den skyddade hamnen dit vågorna aldrig når och där lokalbefolkningen sitter och fiskar på stenarna. Det är pastoralt, lugnt och nästan religiöst att sitta och se vattnets rörelser och metarens försök att fånga något ätbart. 

Hamnen i Sollér, en av favoritplatserna på Mallorca. Foto: Johan Dahlqvist

Mellan hamnen och Sóller finns det får och getter, som det gör på så många ställen runt ön. Fåren bräker. Getternas bjällror låter. Det är vackert, tidlöst och stilla. Och oerhört långt från grisfesterna som en gång gjorde Mallorca känt. Eller om man ska vara ärlig, gjorde Mallorca ökänt under 70- och 80-talet. Grisfesterna startade egentligen på Gran Canaria där Antonio, eller gris-Antonio som han familjärt kallades, kom på att arrangera fester med helstekt spädgris.

Inca – näst största staden

Mallorcas grisfester på exempelvis Es Moli d’es Comte utanför Palma var möjligen inte lika dekadenta som kusinernas på Gran Canaria, men efter att som reseledare ha jagat gäster på villovägar till långt in på småtimmarna är jag tveksam. 

Vill du känna platt mark under fötterna och vara fjärran från stup är Mallorcas inlandsregion att föredra. Här ligger öns näst största stad Inca, där korven sobrasadan har sitt ursprung. Här finns också flera vinproducenter, speciellt runt byarna Binissalem och Consell nära Inca. 

Jag besöker Bodegues Ribas, som är det äldsta familjedrivna vineriet i Spanien. Nu är det den 13.e generationen som driver vineriet.

Min guide Sylvia Ottmann berättar att vinodlingarna omfattar 45 hektar och att de har cirka 160 000 vinstockar som ger runt 160 000 flaskor av rosé, vitt vin och två varianter av rött vin. Vinframställningen är organisk och skörden i augusti till september sker manuellt. 

Inte långt från Inca ligger de vackra och genuina bergsbyarna Caimari och min favorit Selva.

En av öns mest genuina byar är Selva, strax norr om staden Inca. Foto: Johan Dahlqvist

Längre söderut i det platta jordbrukslandskapet ligger städerna Campos och Llucmajor, som egentligen är bland de mest autentiska ön kan visa upp. Här finns få charterturistbussar. Visst finns det några som talar ett annat språk än spanska men de är förhållandevis få. Sydkusten är härlig och levande!

Längst ned i söder, där man utvinner salt ur havsvattnet runt Ses Salines, kommer jag slutligen till Cala Figuera. Det visar sig vara en av Mallorcas charmigaste byar med en påtaglig integritet. Här finns ingen badstrand vilket innebär att turisterna genast blir färre, och ingen skylt på tyska hälsar välkommen till byn. 

Charmiga Cala Figuera. Foto: Johan Dahlqvist

I hamnen, som doftar förföriskt av havsvatten och lite rökt fisk, ligger restauranger som serverar fångsten som byns fiskare just tagit i land. Det är en trivsam tanke att de läckerheter från havet som du just äter har fiskats av de gamla fiskarna som sitter på stolarna vid vattnet och plockar med näten.

Den pittoreska byn är full av vita små hus, som byggda i platåer, som slingrar sig ner mot vattnet och den lugna hamnen där vardagslivet pågår. Runt den lilla hamnen finns en promenadväg och du får därifrån en härlig vy över bukten och fiskebyn med alla små båtar som ligger och guppar inne i hamnen. 

Den underbara sandstranden Platja des Trenc. Foto: Shutterstock

Inte långt från denna paradisiska by ligger kanske Mallorcas allra största trumfkort, om man är badentusiast vill säga. Platja des Trenc vid byn Colònia de Sant Jordi är en underbar sandstrand med vit, finkornig sand, inga hotell och få restauranger. Visst, det är mycket folk här i säsong, men mest lokalbefolkning.

En söndagslunch strax innan jag ska åka hem besöker jag den Svenska kyrkan på Mallorca, som ingår i SKUT (Svenska kyrkan i utlandet). Förutom en delikat lunch med svampcrêpes och sallad, blir jag bjuden på ett spännande tips. 

- Nunneklostret Oratori de Santa Llucia Mancor de la Vall i bergen en bit från Inca är en underbar plats där vi brukar anordna retreater. De tre äldre nunnorna bjuder på rustik mat och rödvinsflaska direkt på bordet utan krusiduller. Vill man ha det lugnt och tyst och genuint är detta en plats att tillbringa en natt eller två, säger kyrkoherde Carin Saracco.

Se där, ytterligare en anledning att åka tillbaka till denna kompletta ö!

GUIDE: 11 tips till Mallorca

SE & GÖRA

1. La Seu

Katedralen Santa Maria av Palma, eller La Seu, ligger närmast havet och hamnen i början av Palmas äldsta stadsdelar. Katedralen är 121 meter lång, 55 meter bred och 44 meter hög och byggd i gotisk stil. Bygget påbörjades år 1230 och det tog mer än 400 år att färdigställa den.
Adress: Plaza de la Almoina

Katedralen i Palma, La Seu är Palmas landmärke och nästan omöjlig att missa. Foto: Johan Dahlqvist

2. Mercat de Santa Catalina

I stadsdelen Santa Catalina ligger Palmas äldsta saluhall sedan 1905 - Mercat de Santa Catalina. Saluhallen har öppet måndag till fredag klockan 8.00-14.00 och 17.00-20.00. På lördagar endast mellan klockan 08.00-14.00. Här kan man köpa bakverk, grönsaker, frukt, fisk och kött. Och äta gott!  
Adress: Plaça de la Navegació, Palma

Den äldsta saluhallen i Palma, Merat de Santa Catalina, är en oas för finsmakarna. Foto: Johan Dahlqvist

3. Bodegues Ribas

Vin har odlats på Mallorca sedan romartiden. På Mallorca finns i dag över 80 bodegor och fler än 500 vinmärken. Bodegues Ribas i Consell är det äldsta familjedrivna vinieriet i Spanien. Nu är det 13.e generationen som driver anläggningen.
Adress: Muntanya 2, Consell

Foto: Department de turisme i Esports / TOLO BALAGUER

4. Santuari de Lluc

Den svarta madonnan, en trästatyett av Jungfru Maria, förvaras i detta kloster sedan 1200-talet. Klostret i Lluc anses vara Mallorcas heligaste plats och har ett spektakulärt läge bland ekar och tallskog i en dal i bergskedjan Serra de Tramuntana.
Lluc ligger i en dal tre mil nordost om Sóller, på den nordvästra delen av ön.

5. Valdemossa

Valldemossa är ett av öns måsten. Det kanske inte är den mest genuina byn, men historien om hur det gick till den vintern när kompositören Frédéric Chopin och hans älskarinna George Sand hyrde en klostercell i byn 1838 och upplevde en hemsk vinter är spännande. 

6. Cala Figuera

Cala Figuera på södra delen av ön är en sällsynt plats. Den gamla fiskebyn har charmen bevarad och av turismen syns knappt ett spår. Byn ligger lite svåråtkomligt och här finns ingen badstrand. Däremot fiskegubbar som sitter och rensar nät. 

7. Port de Sóller

Det är lätt att bli förälskad i Port de Sóller. Atmosfären, stranden, viken, lugnet – allt gör sitt till för att du ska känna harmoni. Här spelades också filmen ”Om kärlek” in 1986 med Sven Wollter och Linn Stokke. 

SHOPPING & NÖJEN

8. Avinguda de Jaume III 

Palma är ett perfekt resmål för den shoppingsugne! Avinguda de Jaume III är en aveny med flotta butiker. Det finns även ett par stora varuhus, inte minst El Corte Ingles. 

ÄTA & DRICKA

9. Ram Bar

I hjärtat av La Rambla omgiven av blommor och inspiration från New York ligger denna nyskapande restaurang.
Adress: La Rambla 20

10. Forn

Restaurang Forn ligger längs gågatan från Plaza de la Llotja nära katedralen. Mysig och med ett innovativt kök.
Adress: Carrer de Sant Joan 4

BO BRA

11. Hotel Palma Bellver

Längs strandpromenaden med utsikt över havet och marinan ligger detta fina hotell med skön pool och gott om parkeringsplatser på gatan om man har hyrbil. Riktigt bra frukost.
Adress: Avinguda de Gabriel Roca 11, Palma

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Palma
LÄS MER: Vandra i Mallorcas vilda världskulturarv
LÄS MER: Därför är Mallorca spaniens nya matmecka