Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trendiga Málaga passar utmärkt om man vill kombinera god mat, konst, storstadsliv med cykling och vandring.Trendiga Málaga passar utmärkt om man vill kombinera god mat, konst, storstadsliv med cykling och vandring.Trendiga Málaga passar utmärkt om man vill kombinera god mat, konst, storstadsliv med cykling och vandring.
Trendiga Málaga passar utmärkt om man vill kombinera god mat, konst, storstadsliv med cykling och vandring. Foto: SHUTTERSTOCK

Bästa tipsen till trendiga Málaga och Costa del Sol

Málaga lockar! Besökaren möter en trendig cykelstad med blommande gastronomi, nytt hamnområde och monumental konst på husväggar och torg.

Málaga med omnejd passar perfekt för kombinationen klassiskt badliv, storstadspuls och aktiv semester – med cykling, vandring och vattensport året om. Stadsborna själva är mäkta stolta över sin katedral, och att både Pablo Picasso och Antonio Banderas är födda här.

Och allt fler turister väljer nu Málaga som resmål för tapasrundor, häng på barer och kaféer, boende på boutiquehotell och för den snudd på bilfria historiska stadskärnan, där allt finns inom gångavstånd. För den som gillar att köra bil längs slingrande vägar finns bergen med de vitkalkade byarna inom räckhåll. Missa inte att besöka Granada och Ronda om tiden finns.

- När jag flyttade hit insåg jag ganska snabbt Málagas potential som cykelstad, säger brittiskan Kay Farrell.

För drygt tio år sedan startade hon Málaga Bike Tours, ett företag som hyr ut cyklar och har guidade turer.

När det gäller innerstan är stadsdelen Soho hennes nya favorit. Det gamla industriområdet har nyligen renoverats och olika graffiti-konstnärer har smyckat husfasaderna. ”Street art när den är som allra bäst”, enligt Kay.

I stadsdelen Soho har konsten flyttat ut på gatan.I stadsdelen Soho har konsten flyttat ut på gatan.I stadsdelen Soho har konsten flyttat ut på gatan.
I stadsdelen Soho har konsten flyttat ut på gatan. Foto: CENNETH SPARBY
Kay Farrell är cykelguide som visar gatukonst i Soho.Kay Farrell är cykelguide som visar gatukonst i Soho.Kay Farrell är cykelguide som visar gatukonst i Soho.
Kay Farrell är cykelguide som visar gatukonst i Soho. Foto: CENNETH SPARBY

Det tidigare så slitna området – som avgränsas av gatorna Alameda Principal, Alameda de Colón och Manuel Augustin Heredia – har nu blivit en het stadsdel med små hotell, tapasbarer och restauranger, och nya verkar tillkomma varje månad. 

Ett liknande konstprojekt med fantasifulla och utmanande målningar på husväggar och murar finns kring de betydligt mer ruffiga kvarteren i La Gunillas, väl värt en rundvandring.

Alcazaba är det självklara historiska minnesmärket. Det moriska fortet som byggdes under 1000-talet ser ut att vaka över staden. Njut av prunkande trädgårdar, fontäner och gamla byggnader med imponerande mosaik. Men det räcker gott och väl att bara vandra ner till Muelle Uno, den nya hamnen, för att kolla det myllrande folklivet – i synnerhet vid solnedgången. 

Här är våra tio bästa tips till Málaga.

1. Föda för foodies

Málaga räknas numera som en av de bästa matstäderna i Spanien. Ett kul sätt att lära känna den lokala gastronomin är att hänga med Spainfood Sherpas på en vin- och matvandring mellan tapasbarer, restauranger och delikatessbutiker. 

Ett absolut måste är Mercado Atarazanas, väster om Marqués de Larios. Marknaden är som allra bäst tidigt om morgonen, när fisk- och skaldjursdiskarna dignar av dagens fångst. En imponerande byggnad med ståtlig morisk marmorentré som har varit marknadsplats sedan 1800-talet. Kött- och grönsaksavdelningarna är också av högsta klass. 

Mercado Atarazanas är som allra bäst tidigt på morgonen.Mercado Atarazanas är som allra bäst tidigt på morgonen.Mercado Atarazanas är som allra bäst tidigt på morgonen.
Mercado Atarazanas är som allra bäst tidigt på morgonen. Foto: CENNETH SPARBY

Passa även på att besöka Antigua Casa de Guardia, Málagas äldsta taverna och tapasbar (från 1840) som ligger nära marknaden. Tidlöst och enkelt, med vermouth och sherry serverat direkt ur vinfaten. Litet urval av tapas, med sardiner, räkor, musskor och bläckfisk i fokus. Allt du dricker och äter markeras med krita på bardisken.

Uvedoble Tabernas tapas är mer djärva och innovativa, med tataki, ceviche på svärdfisk, svarta nudlar babybläckfisk och minipizza med anklever på tapasmenyn.

Och i ett litet krypin på Duque de la Victoria, 5 skapar Carmine Guarino rustika rätter med italienska förtecken på restaurang Mura Mura. Han frestar bland annat med idel skaldjursrätter, långkok på iberisk gris och pastavarianter med bland annat buffelmozzarella, lamm och ansjovis.
Mer info: spainfoodsherpas.com, antiguacasadeguardia.com, uvedobletaberna.com/en, elmuramura.com 

Cristobal Rios frestar med mandlar och oliver i saluhallen.Cristobal Rios frestar med mandlar och oliver i saluhallen.Cristobal Rios frestar med mandlar och oliver i saluhallen.
Cristobal Rios frestar med mandlar och oliver i saluhallen. Foto: Cenneth Sparby

2. Konst och kultur i mängd

Málaga har flera spännande museer, där Museo Picasso och Centre Pompidou hör till de mer omskrivna. Det mest lockande för den motorintresserade är Museo Automovilístico y de la Moda, ett stilfullt bil- och modemuseum i Málagas gamla tobaksfabrik från 1927. Dessutom får du ta del av vintagemode och konst.

Huset där Pablo Picasso föddes 1881 är i dag platsen för Picasso Foundation, ett välskött forskningscentrum och litet museum med butik och konstgalleri som ligger i hörnet av Plaza de la Merced. Här finns bland annat ett rum inrett som när Pablo Picasso var liten samt en kopia av hans konstnärsstudio. Ute på torget finns dessutom en bronsstaty av Picasso, sittande på en bänk.

Museo Picasso Málaga, huset där konstnären föddes.Museo Picasso Málaga, huset där konstnären föddes.Museo Picasso Málaga, huset där konstnären föddes.
Museo Picasso Málaga, huset där konstnären föddes. Foto: JOSé LUIS HIDALGO SALGUERO

Men det coolaste är nog CAC Málaga, museet för modern konst, med skulpturer, målningar, fotografi och design, som dessutom har fri entré. Här går det att hänga en hel dag för att ta del av de tillfälliga och permanenta utställningarna i den 6 000 kvadratmeter stora byggnaden. Avsluta museibesöket med en helkväll på Oleo, en av de mer nyskapande krogarna i Málaga, med en härlig blandning av japanskt, peruanskt och Medelhavsmat.
Mer info: museoautomovilmalaga.com, museopicassomalaga.org/en, cacmalaga.eu, oleorestaurante.es 

CAC Málaga visar samtida konst och har en hyllad restaurang.CAC Málaga visar samtida konst och har en hyllad restaurang.CAC Málaga visar samtida konst och har en hyllad restaurang.
CAC Málaga visar samtida konst och har en hyllad restaurang. Foto: Cenneth Sparby

3. Cykla längs havet

Det tar inte många minuter att promenera från Málagas historiska centrum till Malaguetastranden, där stadsborna själva trivs. Strandpromenaden österut bjuder även på ett fint cykelstråk längs med havet mot de små badvikarna vid fiskebyn Pedregalejo. Här trampar du med klart havsnära läge, och vid sidan av biltrafiken. Längs strandpromenaden finner du ett pärlband av prisvärda små barer, kaféer och restauranger, där man kan hänga och kolla solnedgången. En klar favorit för ortsborna är stilfulla El Balneario vid Baños del Carmen, med mer än hundraåriga anor. Njut av en drink från terrassen på taket, med vidsträckt vy över Málagabukten och bergen. Fortsätt gärna kusten vidare österut mot Rincon de la Victoria, en härlig spansk kuststad med magnifik sandstrand och prisvärda restauranger i mängd. Missa inte att pröva sardinerna på spett för ett par euro. Krögarna grillar över glödande kol direkt på stranden. Málaga Bike Tours har guidade turer för den som vill veta mer om sevärdheterna längs vägen.
Mer info: elbalneariomalaga.com, malagabiketours.eu 

På cykeltur öster om Málaga.På cykeltur öster om Málaga.På cykeltur öster om Málaga.
På cykeltur öster om Málaga. Foto: CENNETH SPARBY

4. Alhambra – Grenadas världsarv

Granada, knappt två timmar med bil från Málaga, är en av Andalusiens bästa restaurangstäder, med många tapasbarer. Men den stora anledningen till ett besök är Alhambra, den sista viktiga moriska utposten i Spanien. Det välbevarade och närmare tusen år gamla världsarvet tronar på en klippa, och det tar sin tid att ta del av morernas enastående arkitektur. Här kan du vandra mellan palats och trädgårdar i många timmar. Ett säkert tips är att förboka entrébiljetten.

Världsarvet Alhambra, väl värt ett besök.Världsarvet Alhambra, väl värt ett besök.Världsarvet Alhambra, väl värt ett besök.
Världsarvet Alhambra, väl värt ett besök. Foto: CENNETH SPARBY

Efter besöket är det värt att kolla utsiktsplatsen Mirador de San Nicolas i stadsdelen Albaicín och njuta av vyn över Alhambra och de snötäckta Sierra Nevada-bergen i fonden. Missa heller inte grottbostäderna på kullen ovanför Sacromonte.

Under perioden november till april är det många som kombinerar besöket med skidåkning, tack vare närheten till bergskedjan Sierra Nevada, vars toppar mäter över 3 000 meter. Det tar drygt två timmar från Málaga att nå själva byn på 2 500 meters höjd, och endast 45 minuter från Granada. Är man vid stadd kassa är en övernattning på El Lodge ett måste, en rustik timmerbyggnad ritad av finsk arkitekt och med en kanadensisk skilodge som förebild. Här kan du åka skidor från hotellet direkt ut i pisten.
Mer info: alhambra.org/en, sierranevada.es/en, ellodge.com 

Solnedgång på 3000 meters höjd i Sierra Nevada.Solnedgång på 3000 meters höjd i Sierra Nevada.Solnedgång på 3000 meters höjd i Sierra Nevada.
Solnedgång på 3000 meters höjd i Sierra Nevada. Foto: CENNETH SPARBY

5. Vinprovning i Ronda

Provinsen Málaga har under de senaste tio åren blivit en vinregion att räkna med. Och kring den vackra bergsstaden Ronda, väster om Málaga finns ett 20-tal vingårdar som går att besöka, för både vinprovning och att köpa med favoriterna hem. Dessutom satsar allt fler bodegor på ekologisk odling och naturviner. Ett bra val är vingården Bodegas Lunares, där man kan boka vinprovning och sedan äta lunch på hotell Bodega El Juncal vägg i vägg med vingården.

Vinprovning på Bodegas Lunares.Vinprovning på Bodegas Lunares.Vinprovning på Bodegas Lunares.
Vinprovning på Bodegas Lunares. Foto: Cenneth Sparby

Ronda är på många sätt själva essensen av allt som förknippas med Spanien: vitkalkade hus, legendarisk tjurfäktningsarena, blomsterprakt och anrika palats. Staden vilar på en magnifik klippa, delad itu av en väldig ravin, med vid vy över slättlandskapet och vingårdarna i nordväst. De ståtliga byggnaderna ser ut att klamra sig fast i klippkanterna, hundratals meter ovan marken. Ernest Hemingway var ofta här och hämtade inspiration till sina böcker.

Legendarisk tjurfäktningsarenan i Ronda.Legendarisk tjurfäktningsarenan i Ronda.Legendarisk tjurfäktningsarenan i Ronda.
Legendarisk tjurfäktningsarenan i Ronda. Foto: Cenneth Sparby

Allra bäst bor man på Soho Boutique Palacio San Gabriel, ett rustikt boende i en renoverad 1700-talsbyggnad med egen biograf. Här var Hemingway återkommande gäst när huset var ett privat palats, och Led Zeppelin-sångaren Robert Plant gillar också boendet. Hans porträtt hänger i frukostmatsalen.

Frukostdags på Soho Boutique Palacio San Gabriel.Frukostdags på Soho Boutique Palacio San Gabriel.Frukostdags på Soho Boutique Palacio San Gabriel.
Frukostdags på Soho Boutique Palacio San Gabriel. Foto: Cenneth Sparby

Missa inte att äta middag på Restaurante Pedro Romero, mitt emot tjurfäktningsarenan. Rustik mat och inredning, där namnet kommer från den legendariske tjurfäktaren från Ronda, född i mitten av 1700-talet.
Mer info: turismoderonda.es/en, bodegaslunares.com, hotelesyo.com/hotel-soho-boutique-palacio-san-gabriel/, rpedroromero.com 

Bildsköna Ronda med sin dramatiska ravin som delar staden.Bildsköna Ronda med sin dramatiska ravin som delar staden.Bildsköna Ronda med sin dramatiska ravin som delar staden.
Bildsköna Ronda med sin dramatiska ravin som delar staden. Foto: Cenneth Sparby

6. Hisnande ravinvandring

Caminito del Rey, en timme med bil nordväst om Málaga, räknas som en av Europas mest svindlande ravinvandringar, ursprungligen byggd som transportled i samband med ett kraftverksbygge. Guideboksförlaget Lonely Planet har listat vandringen som ett av de hetaste äventyren i världen.  

En smått hisnande ravinvandring längs Caminito del Rey.En smått hisnande ravinvandring längs Caminito del Rey.En smått hisnande ravinvandring längs Caminito del Rey.
En smått hisnande ravinvandring längs Caminito del Rey. Foto: Cenneth Sparby

Gillar du grottor finns de världsberömda grottorna i Ardales längs vägen, med vad som sägs vara Europas äldsta målningar gjorda av neandertalare. Här gäller det att boka i god tid före besöket. Både El Caminito och Ardales finns även på nomineringslistan över kommande världsarv.

Även kustorten Nerja bjuder på spännande håligheter i urberget. I Cuevas de Nerja finns bland annat världens största stalagmit, som är hela 32 meter lång. Missa inte musikfestivalen i juli som hålls inne i en av grottsalarna.
Mer info: caminitodelrey.info/en, cuevadenerja.es/en 

7. Muelle Uno – det nya hamnområdet

Det nya hamnområdet Muelle Uno har blivit den nya mötesplatsen för både Málagabor och turister. Ett bilfritt och arkitektoniskt utmanande område med små butiker, restauranger, kaféer, museer, utegym och lekplatser. Det är den perfekta platsen att njuta av en glass och kolla solnedgången på. Häng på någon av barerna och se segelbåtarna och kryssningsfartygen lägga till. Dessutom fritt fram för joggare, cyklister, inlinesåkare och skateboardkids – om man tar hänsyn till fotgängarna förstås. Här ligger även Centre Pompidou - en filial till den omskrivna Paris-institutionen, och den första av sitt slag i världen. Den invigdes 2015, i en unik byggnad som allmänt kallas för ”Kuben”. Besökarna får ta del av kända konstnärers verk, som Francis Bacon, Marc Chagall, Pablo Picasso och Frida Kahlo, tillsammans med tillfälliga utställningar.
Mer info: muelleuno.com/en, centrepompidou-malaga.eu 

Centre Pompidous kub lockar i hamnen.Centre Pompidous kub lockar i hamnen.Centre Pompidous kub lockar i hamnen.
Centre Pompidous kub lockar i hamnen. Foto: CENNETH SPARBY
På promenad i hamnområdet Muelle Uno.På promenad i hamnområdet Muelle Uno.På promenad i hamnområdet Muelle Uno.
På promenad i hamnområdet Muelle Uno. Foto: Cenneth Sparby

8. Smarta hotell och takbarer

Satsa på att boka ett rum på något av de mindre boutiquehotellen, med avslappnad atmosfär i centralt läge. Room Mate Valeria, Dulces Dreams, Picnic Dreams och Petit Palace Plaza är en säker kvartett, där Valeria ligger ett stenkast från hamnen i k-märkt stilfull byggnad.

Dulces Dreams, mitt i gamla stadsdelen, har devisen ”the comfort of a hotel, the charm of a boutique, the price of a hostel”. Hotellet samverkar med Picnic Dreams, ett par kvarter från huset där Picasso föddes. Har även trendigt kafé med öl från mikrobryggerier. Petit Palace har gratis lånecyklar och ligger granne med gågatan Marqués de Larios.

Börja sedan kvällen på någon av hotelltakterrasserna. Klart bästa utsikten har AC Hotel Málaga Palacio, Molina Lario och Room Mate Valeria. Alla tre ligger vid Plaza de la Marina/Alameda Principal och har maffiga vyer över havet, staden och bergen. Kolla även in Chinitas Lounge, med katedralen i blickfånget.
Mer info: spainfoodsherpas.com/malagas-best-rooftop-bars 

Takterrassen på AC Hotel med vy över Muelle Uno.Takterrassen på AC Hotel med vy över Muelle Uno.Takterrassen på AC Hotel med vy över Muelle Uno.
Takterrassen på AC Hotel med vy över Muelle Uno. Foto: Cenneth Sparby

9. Cykel och vandring

Málaga är en perfekt utgångspunkt för vandringar och cykelturer i bergen strax norr om staden. Ta bussen, bilen eller cykeln dit. Du behöver inte färdas många kilometer för att nå vandringslederna, det räcker att åka till Parque Natural Montes de Málaga. Populärt är också att cykla mellan de vitkalkade bergsbyarna kring Málaga och Marbella.

Nalu Sur i Marbella erbjuder ett äventyr med e-mountainbike, som även den relativt ovane cyklisten kan hänga med på. Här börjar heldagsturen med guiden Jose Martos på hög höjd, med kuperad cykling in i Sierra de las Nieves. Nationalparken bjuder på djupa dalgångar, bergsmassiv och turkosblå sjöar. Lunchen i den gamla moriska bergsbyn Istán är en höjdare i sig, där den ser ut att klänga på bergssidorna. Sedan väntar härligt utförsrull tillbaka till Marbella, en närmare två mil lång och fartfylld sträcka längs slingrande bergsvägar.
Mer info: nalusur.com/?lang=en, nationalparkspain.com 

Paus med utsikt över nationalparken Sierra de las Nieves.Paus med utsikt över nationalparken Sierra de las Nieves.Paus med utsikt över nationalparken Sierra de las Nieves.
Paus med utsikt över nationalparken Sierra de las Nieves. Foto: Cenneth Sparby

10. Utflykt till Marbella

Charmiga Marbella väster om Málaga är en klassiker värd att besöka året runt. Här finns en vilsam strandpromenad, mysiga gamla kvarter med små butiker, kaféer och restauranger och det berömda apelsintorget. Satsa på ett boende i den historiska stadsdelen, där bed & breakfasten La Morada Mas Hermosa är ett fynd, med en handfull mysiga rum. The Town House är ett annat bra alternativ.

En lunch eller middag på fiskekrogen Altamirano är en upplevelse i sig – i synnerhet om man får ett bord ute på det lilla torget och blir serverad av ägaren Salvador Gallardo. Han har drivit krogen i närmare 40 år, med prisvärda tapas och smakrika fisk- och skaldjursrätter på menyn. Santiago är en annan klassiker nere vid hamnen, där ytterst korrekta servitörer frestar med en extra lyxig skaldjurspaella, där även hummer ingår. 

Olivoljefantasterna beger sig gärna till butiken D'Oliva i gamla stan, som har ett urval av Spaniens främsta olivoljor, tillsammans med ett brett sortiment av viner och delikatesser. Det är nära till Puerto Banus trendiga lyxhamn där man kan flanera bland yachterna i mångmiljonklassen och smutta på drinkar vid någon av alla uteserveringarna.
Mer info: lamoradamashermosa.com/en, townhousemarbella.com, baraltamirano.es, dolivaonline.com/home-h-1-51, turismo.marbella.es/en 

Vackra Apelsintorget i Marbella.Vackra Apelsintorget i Marbella.Vackra Apelsintorget i Marbella.
Vackra Apelsintorget i Marbella. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Guide till Nerja – solsäkra pärlan på Costa del Sol