Parc Güell är en berömd park designad av konstnären Antoni Gaudí.
1 av 4: Parc Güell är en berömd park designad av konstnären Antoni Gaudí. Foto: ADOBE STOCK
Gràcia är känd för sitt pulserande nattliv.
2 av 4: Gràcia är känd för sitt pulserande nattliv. Foto: SHUTTERSTOCK
Missa inte Casa Batlló, ett renoveringsarbete av kända konstnären Antoni Gaudí.
3 av 4: Missa inte Casa Batlló, ett renoveringsarbete av kända konstnären Antoni Gaudí. Foto: MÅNS IVARSSON
Chiringuito bar tapas ligger längs strandpromenaden Sitges.
4 av 4: Chiringuito bar tapas ligger längs strandpromenaden Sitges. Foto: SHUTTERSTOCK

Barcelona – 7 tips för dig som vill lära känna staden på djupet

Barcelona, lätt att besöka och ännu lättare att älska. Här är sju Barcelona-tips för dig som vill återse nygamla favoriter som Gaudí och La Rambla (missa inte saluhallen), eller upptäcka Barcelonetas skruffiga bakgator.

Staffan Sjöberg

Första mötet: förälskelse, passion! Gaudís byggnader, tapasbarerna och den färgglada La Rambla där allt är till för turisterna. Eixamples boulevarder och ståtliga patricierhus, och så mötet med havet! Hon har allt, tänker du. Varför har vi inte setts tidigare? 

Andra besöket – kärleken fördjupas, mognar. Du undersöker nyfiket Eixample och Raval, letar dig in i de trånga kvarteren bortom turistmyllret. Finner ständigt fler anledningar att älska henne: den dystra skönheten i gotikens gamla Born, den ystra glädjen på stranden med alla kaféer och skaldjursbarer, bakgatornas stillhet och coola butiker i Raval.

Tredje besöket – kärleken fördjupas och du återser dina nygamla favoriter bland Gràcias lugna små torg och coola nattliv. Servitören känner igen dig, kassörskan hälsar i speceriaffären. 

Du trampar upp dina egna små stigar i Barcelona, erövrar långsamt staden mellan berget och havet. Lär dig busslinjerna, smakar på det gutturala katalanska språket. 

Du är fast för livet.

Resfakta: Barcelona

Res hit: Flyg till Stockholm: från 2 600 kronor tur och retur med Norwegian, inget direktflyg med SAS. Från Köpenhamn: Norwegian från 1 200 kronor tur och retur, med SAS 3 600 kronor.

Bästa tiden: Mars–november.

Språk: Spanska, engelska, katalanska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Medel, något billigare än Sverige. Särskilt taxi.

Bra att veta: Varning för ficktjuvar i turistkvarteren!

LÄS MER: Från pisten i Andorra till playan i Barcelona – på samma resa 

GUIDE: 7 TIPS I BARCELONA

1. Churreria, här äter du churros

Churreriorna friterar bakverk med stolthet. Foto: SHUTTERSTOCK

Ett spanskt ord att lägga på minnet: Churro. Det är avlånga, räfflade bak-verken som friteras och serveras med florsocker. De intas med fördel till en cortado, espresso med en gnutta mjölk. Churreriorna är ofta små hål i väggen som gör just detta: friterar bakverk med stolthet. 

2. Chiringuito, tapasbar

Chiringuito bar tapas ligger längs strandpromenaden Sitges. Foto: SHUTTERSTOCK

De röriga, överfulla och kladdiga strandrestaurangerna där kaos är granne med gudomlig mat: friterade fiskar, skaldjur och tapas. Allt nyfångat och nedsköljt med stadens egen gåva till ölälskarna, Cerveza Moritz. Ingen bordsbeställning, du köar snällt och det är ingen idé att hetsa upp sig om det dröjer lite. Kyparna har järnkoll. Plötsligt står bordet dukat med havsutsikt och sol på köpet. Passeig de la Ribera, 31, 08870 Sitges.

 

3. Gràcia, här ligger krogarna tätt

Gràcia är känd för sitt pulserande nattliv. Foto: MÅNS IVARSSON

Slut på språklektionen, det här är namnet på Barcelonas coolaste kvarter. Småskaligt, hippt och med små mysiga torg där barn leker, hundar rastas och uteserveringarna står tätt, tätt. Ekologiskt, medvetet med radikal profil. Smala gator där krogar och barer ligger tätt. En favorit är La Pepita, Carrer de Corsega 343. Ingen bordsbokning, man köar snällt men blir rikt belönad av service och mat. Allt från tapas till rejäla varmrätter. Cool, ungdomlig publik. 

4. Raval, vintagebutiker och sunkiga barer

Gågatan Carrer de la Reina Baixa i Raval är stans ledande när det gäller vintage och secondhandkläder. Foto: MÅNS IVARSSON

Ännu en bohemisk stadsdel, men lite ruffare än Gràcia. Gränderna är smalare och butikerna speglar invånarna: mobilreparation, tillbehör för cannabisrökning, vintagebutiker och sunkiga barer som mamma inte skulle vilja ertappa dig med att besöka. Raval är också lilla Pakistan, en stor del av affärsidkarna kommer därifrån så här finns asiatiska delikatesser och halalslaktat kött. Raval hyser även universitetet och flera museer, vilket bidrar till kvarterets proggiga prägel.

5. El Born, hitta pärlorna i gotiskt kvarter

El Xampanyet pumpas lokal cava ut litervis och man äter sina tapas stående. Foto: MÅNS IVARSSON

Som Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm gånger hundra. Men dessa gotiskt mörka och fuktiga kvarter gömmer även små pärlor bland turistfällorna. Bra turistträning: hitta de genuina. Många talar om Can Culleretes som en sådan mitt i tingeltanglet. Med anor från före franska revolutionen och svartvita foton på motivmålade väggar serveras enkel katalansk mat till humana priser. Eller stökiga, trivsamma El Xampanyet i gamla stadsdelen el Born, nära Picassomuseet. Här pumpas lokal cava ut litervis och man äter sina tapas stående. Turistigt? Ja, hurså, är det ett skällsord? Carrer de Montcada, 22.

elxampanyet.com-c.net

6. Barceloneta, många spännande hål i väggen

Gatuvy med tvätt på tork i Barceloneta. Foto: COLOURBOX

Inkilad mellan vräkiga avenyer och anonyma hyreskvarter finns här en bit gammelfattigt stadsliv kvar, med tvätt på tork över gatan och vanliga människor men relativt få turister. På mäklarspråk skulle man säga att det är läget som avgör – Barceloneta ligger praktiskt taget på den kilometerlånga sandstranden som numera är en magnet för surfare, seglare och vattensportare i allmänhet. Värt ett besök för den genuina atmosfären och många spännande hål i väggen. 

7. Här äter du tapas (missa inte saluhallen)

Missa inte saluhallen på La Rambla. Foto: COLOURBOX

Begreppet med munsbitar till ett glas öl eller vin är världsbekant men sällan så utvecklat som i Barcelona. Allt från den lokala barens strama tio-tolv rätter på småtallrikar, till överdådet på Cervecería Catalana på Carrer de Mallorca. Missa heller inte saluhallen längs La Rambla, Boquerian, eller någon annan av stadens många saluhallar. Underbara fisk- och skaldjurstapas, dock något dyrare än snittet.

LÄS MER: Barcelona – 12 tips för din weekendresa 

Aktuellt just nu