Barcelona, en underbar weekendstad med extra allt!
Barcelona, en underbar weekendstad med extra allt! Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Barcelona – 12 tips till världens bästa weekendstad

Barcelona är ett av våra allra mest älskade resmål. För solen, värmen och det lättsamma livet. Men världsmetropolen vimlar också av platser och ­ställen värda att se. Barceloneta, La Rambla, Tibidabo, katedralen Sagrada Família, Picassomuseet. Här är Barcelonas 12 mesta måsten.

Barcelona är storstaden med den genuina och behagligt smeksamma Medelhavspulsen. Här lever miljoner vardagsliv i en av världens skönaste miljöer. Barcelona har nattlivet, krogarna, barerna och folklivet. Men den har också kulturen, arkitekturen, butikerna, musiken och fotbollen. Lägg sedan till sköna stränder, gröna parker, hemliga oaser och inte minst solskenet och den behagiga temperaturen. Barcelona är en av de där städerna som det kan kännas riktigt svår att behöva lämna.

Huvudstad i Katalonien

Staden kan spåras nära 7 500 år bakåt i tiden, men den började ta form på allvar först runt år 15 före Kristi födelse då romarna anlade ett militärläger på platsen. På medeltiden ingick staden i kungariket Aragonien och när Ferdinand av Aragonien gifte sig med Isabella av Kastilien 1469 uppstod det rike vi i dag känner som Spanien. Som rikets andra stad har Barcelona och dess invånare alltid haft ett spänt förhållande till huvudstaden Madrid. Inte minst under inrikeskriget på 30-talet och Francos påföljande diktatur. Barcelona är huvudstad i regionen Katalonien och kampen för Kataloniens självständighet har drivits med skiftande kraft genom århundraden (redan på 1600-talet gjorde invånarna bodig revolt mot spanske kungen). Regionens eget språk – katalanska – är i högsta grad levande i Barcelona liksom kampen för självständighet gentemot Spanien och Madrid.

12 saker du inte ska missa om du är i Barcelona

1. La Rambla

Alla Barcelonabor hamnar förr eller senare på La Rambla, "Ramblan", stadens stora pulsåder. Den långa paradgatan har ett brett, stensatt promenadparti i mitten, fyllt av stånd och kiosker med blommor och mycket annat. På lediga ytor slåss gatukonstnärerna om utrymme för att kunna samla folkmassorna till sina ofta superproffsiga shower. Folklivet är underbart, men se upp för ficktjuvar, väskryckare och allehanda skummisar.

Bland etablissemangen utmed gatan märks härliga saluhallen Mercat de la Boqueria och en del bra fik som gamla, fina konditoriet Antiga Casa Figueras (Escribà). Men många av ställena här är turistfällor och priserna är ofta lägre bara något kvarter bort.

Ramblan sträcker sig från hamnen i söder till jättetorget Plaça de Catalunya som med sina stora varuhus är hjärtat i shoppingdistriktet.

Norr om torget utgör Rambla de ­Catalunya promenadstråkets förlängning i norr in i förnäma stadsdelen Eixample. Här är trängseln mindre, promenaden skönt prydd med bänkar och svalkande träd och kantad av butiker och barer av lite lyxigare slag. Här finns många spännande och lite annorlunda butiker.

Paradgatan La Rambla. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

2. Barceloneta

Ett av Barcelonas främsta trumfkort är dess kombination av relaxad badort och intensiv storstad. Men vanan att bada mitt i staden är rätt ny. Stadsdelen nere vid plagerna, Barceloneta, var för runt 30 år sedan ännu ett mycket fattigt fiskardistrikt och stränderna fula och skräpiga industritomter. Men nu har området närmast vattnet förvandlats till ett helt pärlband fina sandstränder kantade av barer och krogar. Själva Barceloneta bär ännu arbetarprägel med sina tvättlinor över de trånga gränderna. Tyvärr är det förmodligen bara en tidsfråga innan dess många genuina kvarterskrogar och barer ersätts av flottare etablissemang. 

El Vasa Del Oro – en tapasfavorit

En av våra stora favoriter är gamla tapasbaren El Vasa Del Oro, calle Balboa 6. Folkligt och fullsatt och ­smårätterna den uniformsklädda personalen fräser upp i högar på öppna hällar bakom bardisken fullkomligt smälter i munnen. Testa paradrätten oxfilé och gåslever (serveras i småbitar med stekt lök) och du vill aldrig äta något annat. Sköljs ned med iskall öl i smala, höga glas ("flöjtar").

Foto: Shutterstock / Allt om Resor

3. El Born CCM (El Born Cultural and Memorial Centre)

Vid slutet av spanska tronföljdskriget (1705-16) kände kung Filip V starkt behov av att säkra kontrollen över de upproriska Barcelonaborna. Därför lät han rensa en betydande del av den centrala stadens yta för att bygga ett stort militärt citadell, på alla håll omgivna av öppna utrymmen och platser. Allt för att militärerna skulle ha god militärstrategisk uppsikt över de bråkiga och självständighetsivrande invånarna. När den vackra gamla saluhallen från 1870-talet stängdes 1971 var den tänkt att rivas, men lokalt engagemang för lokalen mynnade ut i de omfattande utgrävningar som nu lett till detta storslagna kulturcentrum om Barcelonas dramatiska 1700-talshistoria. Ta guidade turer bland ruinerna, kolla diverse historiska utställningar och missa inte filmen om stadens 1700-tal (som bland annat visas i en engelsk version).
Adress: Placa Comerial 12, El Born.

Golvet i den gamla saluhallen i Born ruvar på en dold skatt. Foto: Shutterstock / Allt om Resor


LÄS MER: 7 måsten för dig som redan sett det mesta av Barcelona

4. Antoni Gaudí

Det är omöjligt att lämna Barcelona utan att ha lagt Antoni Gaudís namn på minnet. Denne extremt originelle arkitekt (1852–1926) har satt sin prägel på Kataloniens huvudstad via en mängd storslagna och färgstarka byggnader. Mest omtalad är jättekyrkan Sagrada Família, påbörjad 1882 och fortfarande under uppförande(!). Katedralen är ett av stans största turistmål, har ofta jättelånga köer och bör besökas utvilad och påläst. Tack vare de enorma summor man drar in på biljettintäkter har byggandet kunnat påskyndas rejält de senaste åren och hela härligheten beräknas nu stå färdig inom några år. Gaudís stil är närmast barnsligt lekfull med oväntade kurvor, klara färger och skrattretande påhitt. 

Ett par av Gaudís mest berömda hus är Casa Batiló (Passeig de Gràcia 43) och Palau Guell (Carrer Nou de la Rambla, 3-5). Den som vill njuta av arkitektens skapelser i mindre trång omgivning bör kolla in parken Parc Güell (t-banestation Lesseps), ännu en mycket originell kreation med bland annat jättesköldpaddor av ­kakelmosaik.

Bygget av Sagrada Familia påbörjades 1882. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

5. Passeig del Born

Denna lilla torgformade aveny ligger som en skön oas under skuggan av gamla ståtliga träd i hjärtat av storstaden. Här vimlar det av bra barer och uteserveringar som lockar en trevligt blandad publik i alla åldrar. Platsen har ännu en del 1300-talsbebyggelse kvar: här hölls tornerspel på medeltiden och spanska inkvisitionens ruggiga avrättningar på 1500-talet.
Jazzbaren Miramelindo (Passeig del Born 15) är ett riktigt skönt och avslappnat ställe med inredning i mörkt trä, fläktar i taket, öppen spis och lite intellektuell framtoning med salsa eller jazz i högtalarna. Alldeles runt hörnet, på Carrer de Montcada 22, finner vi klassiska El Xampanyet, en vacker, kaklad hall från 1929 där toppattraktionen är den egna cavan som matas ut i rask takt för en billig penning. Ackompanjeras av en uppsättning fina tapas. Munter stämning och fantastiskt mys.

Lummiga, mysiga Passeig del Born. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

6. Tibidabo

För den som tröttnat på både strandliv och storstadspuls erbjuder staden ett stort antal avslappnande parker och andra naturupplevelser. Som ett zoo med över 7 500 arter och ett stort akvarium med världens största samling av havsdjur från Medelhavet. Men Barcelonas högsta berg Tibidabo, 512 meter över havet, erbjuder en charmant och annorlunda upplevelse.  Den ståtliga panoramautsikten över staden kompletteras utsökt med en promenadvänlig  skywalk. Berget är platsen för stadens äldsta nöjespark, öppnad 1901, och för den som inte har rätta åldern inne för karusellåkning utgör den gammaldags tivolimiljön en mycket trivsam miljö för en matbit eller en fika. Genuint och trevligt.
Adress: Plaça del Tibidabo 3-4

Från Barcelonas högsta berg har man strålande utsikt över staden. Dessutom erbjuds här nostalgisk njutning via nöjesparken som varit sig lik sedan öppningen 1901. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

7. Picassomuseet

Pablo Picasso, som föddes i Malaga 1881, studerade på olika konstskolor i Barcelona som ung (1895-1904). Trots att han därefter tillbringade de återstående 69 åren av sitt liv bosatt i Frankrike tog han 1960 initiativet till att placera det stora museet över sin gärning i ungdomsstaden. Samlingen rymmer inte mindre än 4 249 verk, varav ett flertal mästerverk. Betoningen ligger på målarens tidiga period som här visas så gott som komplett fram till och inkluderande Picassos berömda "blå period" som inföll under hand sista år i staden (1901-1904).
Adress: Carrer de Montcada, 15-23

Barcelonas mest besökta museum är inhyst i fem ståtliga och sammanlänkade stenpalats byggda mellan 1200- och 1400-talen. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

8. Santa Maria del Mar

Strax intill Passeig del Born, och i skuggan av katedralen bara några kvarter bort, ligger kyrkan som trots (eller kanske tack vare) sin relativa enkelhet är stadens skönaste. Santa Maria del Mar, en gotisk basilika uppförd på 1300-talet, är enorm, välproportionerad och smakfull. Bygget ­genomfördes gemensamt av hela den arbetsföra befolkningen i området och har sedan dess ställning som arbetarnas katedral. Ett utmärkt sätt att avnjuta miljön är att köpa biljett till någon av de många musikaftnar som hålls här – kyrkan är nämligen även berömd för sin fina akustik.
Adress: Placa Santa Maria (Barri Gotic)

Placa Santa Maria, precis vid Santa Maria del Mar. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

9. Can Paixano (La Xampanyeria)

En måste-upplevelse som ligger gömd, utan skylt, på en mycket oansenlig bakgata strax norr om Barceloneta. Vinbaren är inte mycket mer än ett hål i vägen, men alltid fullsatt med en glad och kamratlig publik som ofta spiller ut på gatan utanför. Can Paixano pytsar ut flera sorters utmärkt egentillverkad cava (mousserande vin) i glas (drygt 15 kronor) eller helflaskor (drygt 50). Till drycken beställer man diverse härliga tapas, i huvudsak minimackor. Det kan vara hemskt trångt, men att bevara det goda humöret lönar sig – alla är trevliga och du kommer att få beställa snabbare än du först tror. Ett fantastiskt ställe för glada turistgäng att träffa likasinnade. Till ställets många fans hör amerikanen Questlove, ledare för Roots, husbandet i amerikanska "The Tonight Show", som hyllar ställets skink- och camembertmackor som han säger "smälter som Dali-klockor i din hand".
Adress: Calle Reina Cristina 7

10. Can Culleretes

Maten i staden är oftast bra, men ­undviker man de direkta lyxkrogarna, tycks ­kvalitén kunna skifta rätt friskt från säsong till säsong på många krogar. Enklaste och säkraste sättet att äta gott och till rimligt pris i Barcelona är att söka sig till en av de många oftast mycket läckert skyltade tapasbarerna. Jag har ingen lång lista på säkra kort i avdelningen normalpriser, men Can Culleretes är ett av ställena jag ofta återvänt till.
På denna stadens äldsta restaurang, från 1786, sköter äldre tanter serveringen i en labyrintisk, robust lokal i flera plan och med gammaldags hemkänsla. Att stället överlevt så länge beror på det lysande konceptet: rejäl och god katalansk husmanskost till försumbara priser. Testa grillad kanin med vitlökssås, butifarra (korv) med bönor eller efterrätten bararois, färskost med sås. Bland mycket annat på menyn märks grisfötter, vildsvin, lamm och paella. Läget är mycket centralt nära Plaça Real.
Adress: Calle Quintana 5

Can Culleretes är en tapasbar värd att återvända till. Foto: Schutterstock / Allt om Resor

11. Raval

Den fattiga och trånga arbetarstadsdelen är fortfarande centrum för såväl knarkhandel som prostitution även om saneringarna de senaste tjugo åren minskat buset avsevärt. Gatan Carrer L'Hospital betraktas dock ännu som en av stadens farligaste när det gäller ficktjuveri och väskryckningar. Nybyggen och renoveringar har gett området flera, nya attraktioner på senare år. Som Moderna museet, MACBA, och den nya gågatan Rambla de Raval komplett med pyntat torg och lyxiga designhotellet Barceló Raval. Runt torget finns ett flertal nya heta krogar. Men "gamla" Raval med sina trånga gränder lockar ännu många, inte minst området på och kring gågatan Carrer Reina Baixa som är bäst i staden på vintage- och secondhandkläder samt gatan Carrer Juaquin Costa med sin många lustiga och hippa barer. Krogen/baren Marmalade, inrymd i en stor före detta möbelbutik, är ett kul nattnöje.
Adress: Carrer di Riera Alta 4-6

Trots sitt extremt goda läge precis väster om Ramblan har stadsdelen Raval lidit av dåligt rykte i över 150 år. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

12. Museu Frederic Marès

Skulptören Frederic Marès (1893–1991) var en samlare av gigantiska proportioner. I bottenvåningar ståtar antika statyer men det är högst upp det blir riktigt kul. Marès blev 98 år och verkar ha samlat på det mesta. Fickur, solfjädrar, dockhus, promenadkäppar, hängslen, lås – tusentals av dem, inom glas och ram. Svårglömt.
Adress: Plaça de Sant Iu 5-6, Barri Gotic

Marès blev 98 år och verkar ha samlat på det mesta. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

 

LÄS MER: 20 saker du nog inte visste om Barcelona