Stadsdelen Santa Cruz – pittoresk så det förslår.
1 AV 2
Stadsdelen Santa Cruz – pittoresk så det förslår.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
2 AV 2

Stor guide till Alicante – pärlan på Costa Blanca

Alicante är en charmig spansk småstad på tröskeln till Costa Blanca som är lite av Spaniens motsvarighet till Skagen. Här skiner solen nästan året runt med ett förtrollande ljus som har lockat konstnärer och badgäster genom alla tider. Ska du uppleva en äkta spansk stad med tapasbarer, lokala restauranger och livliga marknader är det hit du ska åka.

Jörgen Ulvsgärd

Det kryllar av folk som går, cyklar, åker rollerblades eller skateboard utmed den marmorbeklädda Paseo de la Explanada, som är kantad av palmer och små kaféer. Redan denna första kväll under en tapasrunda på legendariska D'tablas i El Barrio kommer vi att bestämma oss för att nästa dag göra bestigningen av Monte Benacantil. Kön utanför tapasbaren verkade först avskräckande, men vi ger inte upp, vilket belönas med råge. Innanför dess dörrar i en stimmig och trång lokal känner vi omedelbart att vi befinner oss på genuin spansk mark. Detta är lokalbefolkningens egen domän – här behöver man inte trängas med andra turister. D'tablas är helt unik och måste upplevas på plats. Med jämna mellanrum ringer kyparna i en liten klocka för att annonsera att nästa bricka med olika tapasrätter på små träbitar är på gång ut till gästerna. Det är bara att sträcka ut handen, grabba tag i en planka och sedan vänta tills nästa brickrunda är på gång för att fylla på med nya spännande rätter. När man är mätt betalar man efter antalet träbrickor. Enklare, godare och bättre start på vistelsen i Alicante kan man inte få.

Alicante är lätt att bli förälskad i. Den livliga gamla stadsdelen El Barrio med sina vindlande gränder, fulla av tapasbarer och små lokala restauranger som doftar Medelhav lång väg, är som en romantisk kärleksflört. Sandstranden Playa Postiguet mitt i staden med det palmomgärdade promenadstråket Paseo de la Explanada som utelivets pulserande centrum är en inbjudande välkomsthälsning till besökaren.

Det första vi gör på eftermiddagen när vi anländer till Alicante är att strosa runt utmed Playa Postiguet innan solen släcker sin brandgula låga bakom Monte Benacantil med borgen Castillo de Santa Bárbara på toppen, som en gyllene kronjuvel färgad av den dalande solens sista strålar. 

Sandstranden Playa Postiguet mitt i staden med det palmomgärdade promenadstråket Paseo de la Explanada är ett pulserande centrum för flanörer. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Tapasbarer, restauranger och marknader

Till Alicante kommer nästan uteslutande spanjorer, främst madrileños, Madridbor, som har strömmat hit ända sedan 1858 då staden blev länkad med järnväg från Madrid. Så ska du uppleva en äkta spansk stad med tapasbarer, lokala restauranger och livliga marknader är det hit som du ska åka. Staden är inte större än att du kan utforska den under en långhelg. Den gamla stadsdelen El Barrio påminner lite om Lissabons Bairro Alto eller Oportos gamla stadsdel Rebeira som alla klättrar via kullerstensgator längs bergssidan. I Alicante strävar gatorna upp mot Monte Benacantil med bättre utsikt ju högre upp man kommer.

Nästa morgon tar vi en frukostfika på Cerveceria Munich på Calle Pascual som ligger bakom katedralen San Nicolás. Här vidgar den sig och släpper in ljus i de annars trånga gränderna. När solen ligger på är barerna och kaféerna utmed gatan fulla med folk. Gränderna runt 1600-talskatedralen öster om shoppinggatan Rambla Méndez Núñez är populära promenadstråk. Skälet är enkelt: här gömmer sig gamla Alicantes själ med en känsla av tidlöshet. Hit upp går vi varje morgon för en morgonfika, en café solo och en baguette. Vissa dagar händer det att fikat övergår i en enklare lunch på Sento Barrio som bara ligger några bord bort på samma gata eller ett glas Tinto de Verano, en fräschare variant av Sangria, på utomhusserveringen på restaurangen Titi Gourmet vid det vackra torget Plaza de la Santísima Faz. Så sorglöst och enkelt kan dagarna fördrivas i Alicante. Det är med andra ord bara att vandra runt i gränderna, titta, suga in intrycken, andas in havets dofter och slå sig ner vid ett bord någonstans för att njuta av vad denna lilla spanska sydostkustpärla har att erbjuda. 

Vill du uppleva lite trendigare och chicare matställen i Alicante är Bar Manero det perfekta valet. Lokalen är vacker och elegant med sin klassiska inredning och vackra mosaikgolv, höga stämning och supergoda mat. Eftersom jag är galen i bläckfisk blir valet lätt: en spicy pulpo a la Gallega, småskuren bläckfisk med paprika. En annan het restaurang just nu är Spoon, en liten, tjusig nykomling som erbjuder ny Medelhavsmat i japansk-spansk fusionstil. För den riktigt kräsne matälskaren finns Michelinkrogen Monastrell på Avenida del Almte inom räckhåll.

Restaurangen Titi Gourmet i Alicante. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Borgen El Castillo de Santa Bárbara 

Men denna vår andra dag i Alicante har vi sen tidigare bestämt oss för att göra en vandringstur upp till borgen El Castillo de Santa Bárbara. Under flera århundraden var den centrum för stridigheter i regionen. På 800-talet erövrades staden av araberna, som gav Alicante dess namn och lade grunden till borgen. Efter den spanska reconquistan, återerövringen av Iberiska halvön från 700-talet till slutet av 1400-talet, avtog den militära aktiviteten i borgen successivt fram till 1700-talet för att till slut överges helt.

 Ju högre upp vi kommer i de trånga slingrande gränderna, desto folktommare och tystare blir det. Stadens brus avtar för varje tvärgata som vi passerar tills vi når det charmiga kvarteret Santa Cruz, en by i staden skulle man kunna säga. Här finns inte två likadana hus. Det är en samling färgstarka låga stenbyggnader med blomkrukor utanför fönstren och muralmålningar på väggarna som ibland är rena konstverk, ibland bara spontant klotter. Väl uppe på toppen av berget är utsikten magnifik med hela Alicantebukten under våra fötter. Blått hav som löses upp i ett vitt dis mot horisontlinjen där en röd tankbåt stävar i riktning mot Barcelona. 

På tillbakavägen landar vi i trappgränden i gamla stan på Rincón de Antonio. Här hamnar vi intill svensk-spanska familjen Antonio Guerrero Briones och Sara-Lotta Cedervall från Göteborg som har en lägenhet i Santa Pola lite i utkanten av Alicante och som nu äter en sen lunch i väntan på att deras son ska blir klar med skejtingen i parken intill.

– Vi gillar den lugna atmosfären i de här gamla delarna av staden. Hit kom jag varje sommar med tåg eller bil från Madrid för att hälsa på min farbror, säger Antonio. Har man växt upp i en inlandsstad som Madrid var havet och stränderna på Costa Blanca fyllda av magi och alltid lika lockande. Nu uppskattar jag Alicante mer för att den är så genuint spansk. När jag är i Spanien vill jag vara i Spanien, och Alicante gör mig aldrig besviken. 

– Det var läget, ljuset och stränderna som gjorde att vi skaffade lägenhet här, fyller Sara-Lotta i. Vi ville dessutom att barnen skulle få en anknytning till landet. Frågar du dem vad som är bäst med Alicante kommer de att säga glassen. Du måste bara smaka deras Helado de Turrón-glass med nougatsmak, den är välkänd i hela landet.

Det är lätt att bli sittande länge på Rincón de Antonios uteservering i trappgränden och följa vardagslivet på gatan. Efter avslutad bergsvandring tar vi en café solo på Madness Specialty Coffee, ett kombinerat rosteri och kafé på Calle San Nicolás intill 1700-talsklostret som nu är förvandlad till ett boutiquehotell. Detta ställe är utan tvekan ett Mecka för kaffenördar.

Stadsdelen Santa Cruz på Benacantils bergssluttning är som en by i staden. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Rambla Méndez Núñez – Alicantes huvudgata

Nästa dag utforskar vi Rambla Méndez Núñez, Alicantes huvudgata, som är värd för den berömda fiestan Les Fogueres de Sant Joan som går av stapeln varje år runt midsommar och som avslutas med en procession av enorma papier-maché-figurer. Årets vinnande skulpturer ställs sedan ut i ett museum på Ramblan, medan förlorarnas figurer bränns på bål i en ritual tillsammans med ett storslaget fyrverkeri. Ovanför denna gata ligger den vackra jugendbyggnaden Mercado Central, en marknadsplats med färsk fisk, kött och grönsaker. Testa gärna deras lufttorkade skinkor, vällagrade ostar eller vinkokta musslor från någon av alla tapasbarer som finns inne i marknaden. På någon av restaurangerna kan man passa på och smaka på en caldero de pescado, en fiskgryta med ris som inte får kallas paella. Den största skillnaden mot paella är att riset kokas i fiskbuljong och sedan serveras separat behållare från resten av ingredienserna. Efter en så intensiv stadsrunda är det skönt att bara slå sig mer i den lugna oasen Plaza Gabriel Miró.

Sista dagen i Alicante tar vi spårvagnen några kilometer österut till semesterorten San Juan. Stadsstranden Postiguet är bra, men den i San Juan är bättre. Hyr en cykel eller ta spårvagnen och bege dig de åtta kilometerna längs kusten till dessa långa fina stränder för en heldag i vågorna och solen. Ett alternativ är att ta utflyktsbåten till den historiskt intressanta badön Tabarca som en gång i tiden var fristad för Medelhavspirater. Ön är ett suveränt snorkelställe och ett marint naturreservat med kristallklart vatten. Dock är restaurangerna på gränsen till turistfällor.

Utflykten avslutas som sig bör denna sista kväll i Alicante med att åter ställa sig i kön utanför tapasbaren D'tablas. En bättre upplevelse och ett bättre smakminne att ta med sig är svårt att tänka sig.

Calle San Antonio nedanför borgen Santa Barbara i bakgrunden. Foto: Jörgen Ulvsgärd

RESA HIT: ALICANTE

Resa hit: SAS, Norwegian och Ryanair flyger direkt till Alicante från Stockholm och Köpenhamn. Vissa flygbolag flyger också direkt från Göteborg.

Bästa tiden: Egentligen året om, men de flesta väljer dock tiden mellan mars och oktober.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Spanska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Billigare än i Sverige. Spanien har 61 på Forex semesterindex (Sverige 100).

Ta dig runt: I Alicante är det bästa sättet att promenera, men det finns en spårvagnslinje som bland annat går till stranden San Juan.

Läs mer: spain.info/en/destination/alicante-alacant

En av många kaffebarer på Plaza Calvo Sotelo i Alicante. Foto: Jörgen Ulvsgärd

GUIDE: 13 TIPS TILL ALICANTE

SE & GÖRA

1. Tabarca

Med dagliga båtturer från Alicante ligger den lilla ön Tabarca med fyr på toppen av ön. Turkosblått klart vatten och restaurang på stranden med härliga fisk- och skaldjursrätter. 

Mer info: alicanteturismo.com/en/tabarca-island 

För den som vill snorkla eller dyka är ön Tabarca strax utanför Alicante ett marint naturreservat med kristallklart vatten. Foto: Jörgen Ulvsgärd

2. Mercado Central de Alicante

Vacker klassisk spansk marknadsplats med mysig atmosfär. Här hittar du alla typer av mat.

Adress: Avenida Alfonso El Sabio, 10

Mer info: mercado-central-alicante.negocio.site 

3. Maca

För den konstintresserade är Maca, ett museum med modern och samtida konst, ett måste att besöka. 

Adress: Plaza de Santa María 3

Mer info: maca-alicante.es 

ÄTA & DRICKA

4. D'tablas Alicante

Ett genuint spanskt tapasställe som älskas av lokalbefolkningen. Här serveras pinchos som efter en liten klockringning kommer in på en bricka då kyparna går runt i lokalen. Det är bara att välja och ta för sig och betala efter antal träbrickor som rätterna serveras på.

Adress: Calle Rafael Altamira, 6

Mer info: dtablas.es 

5. La Taberna del Gourmet

Ett riktigt bra tapasställe nära småbåtshamnen med innovativa tapasrätter blandat med klassiska. 

Adress: Calle San Fernando, 10

Mer info: latabernadelgourmet.com/en 

6. Restaurante Damasol

Tapasbar på övervåningen av matmarknaden Mercado Central. Billiga och riktigt bra tapas som drar till sig både lokalbefolkningen och turister.

Adress: Calle de Capitán Segarra, 21

7. Nou Manolín

Detta är en berömd lokal restaurang gömd bland ett litet kluster av barer och matställen på Calle Villegas, 3. Liksom de flesta spanska restauranger kommer den till liv först efter klockan 22.

Adress: Calle Villegas, 3

Mer info: grupogastronou.com/en/nou-manolin 

8. El Portal

En populär restaurang och bar med hög klass och nyromantisk design med kristallkronor i taket. Bra service och med kockar av världsklass. Prova gärna deras tonfisk med två sorters såser som passar fint ihop med ställets egen variant av patatas bravas.

Adress: Calle Bilbao, 2 

Mer info: elportaltaberna.es/en 

9. La Goleta 

Detta är en klassisk skaldjurs- och fiskrestaurang med uteservering som specialiserat sig på caldero, Alicantes svar på paella. Missa inte efterrätten Helado con Turrón, deras glass smaksatt med nougat.

Adress: Explanada de España, 8

10. Bar Manero

En av de populäraste barerna och tapasställena i Alicante. Trångt, men en härlig intim stämning och mycket bra mat och goda cocktails. Prova gärna deras bläckfiskrätter.

Adress: Calle Médico Manero Mollà

Mer info: barmanero.es 

Tapasbarerna ligger tätt i Alicante. Foto: Jörgen Ulvsgärd

BO BRA

11. Hotel Boutique Alicante Palacete S.XVII

Läckert boutiquehotell med 17 rum inrymt i ett före detta kloster från 1700-talet. Bra läge intill katedralen San Nicolás med livliga gränder pepprade med barer, kaféer och restauranger runtomkring. Dubbelrum från 1 300 kronor.

Adress: Calle Miguel Soler, 22

Mer info: hotelboutiquealicante.com 

12. Hotel Hospes Amérigo

Fyrstjärnigt renoverat gammalt dominikanerkloster i hjärtat av gamla stan med utsikt mot den upplysta borgen Santa Bárbara från takterrassen. Dubbelrum från 1 900 kronor.

Adress: Calle Rafael Altamira, 7

Mer info: hospes.com/en/amerigo 

13. Hostal Les Monges Palace Boutique

Inrymt i en vacker belle époque-byggnad i hjärtat av gamla stan ligger detta charmiga prisvärda hotell.

Adress: Calle San Agustin, 4

Mer info: hotellesmonges.es/en/home

I stadsdelen Santa Cruz i Alicante finns det gott om muralmålningar Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Bästa tipsen till trendiga Málaga och Costa del Sol
LÄS MER: Guide till Nerja – solsäkra pärlan på Costa del Sol
LÄS MER:
Guide till trendiga Sevilla