Sol-stollar. På Costa Blanca hittar du mängder av solstolar och parasoller. Ett parasoll och två solstolar kostar cirka 70 kronor per dag.
Sol-stollar. På Costa Blanca hittar du mängder av solstolar och parasoller. Ett parasoll och två solstolar kostar cirka 70 kronor per dag. Foto: HASSE

SPANIEN: Hemköp, snus och Glada Hudik på Costa Blanca

COSTA BLANCA, Spanien. Här finns "Svenska kolonin", Tre Kronor, krogen Glada Hudik och Hemköp. 

Ändå är den här sydöstra biten av landet mycket äkta, mycket Spanien.

Costa Blanca med bland annat Alicante och gamla chartermålet Torrevieja har genom åren lockat många skandinaviska nybyggare.  Och det har blivit områden med många nordbor samlade i en klump där de tillbringar vår bistra vinter. På stranden, vid poolen, på terrassen eller inne i de välplanerade husen.  På en karta över Torrevieja med omnejd hittar vi bland annat både Svenska och Engelska kolonin. 

Ärtsoppa och pannkaka  Inne i Torrevieja stöter vi på restaurangen Glada Hudik. Denna torsdag serveras ärtsoppa med pannkaka och rotmos med fläsklägg. Kanske något för svenskar som tröttnat på tapas och känner sug efter husmanskost.  Hemköp en bit bort är en mäklarfirma.  Utanför stan finns Tre Kronor, en byggnad där svenska läkare och tandläkare huserar.  I Torrelamata finns en diverseaffär där en svenska regerar.  - Vad önskar ni? Jag har det mesta, till och med snus, säger hon.  Men om hörnet, ja det kan räcka med så där en bilkvart, finner man det äkta Spanien. Byar och småstäder där turister och nybyggare är få. Som Campello, Almoradi, Rojales, Guadamar, Benijofar, La Marina, San Pedro del Pinatar, Los Alcatarez...  Alla ställen med sin ursprungliga gamla bebyggelse och stil. Platser där man slinker in på ett kafé eller en tapasbar och känner sig som - i Spanien. 

Vacker strandpromenad  Torrevieja är en av de större och populäraste städerna. En gammal stadskärna med många restauranger och barer i olika storlekar. Nedanför en lång, välskött och vacker strandpromenad med flera stränder där folk stojar och badar till långt in på kvällen.  - När vi kom hit för 15 år sedan var Torrevieja en liten fiskeby. Utvecklingen har gått fort, men vi stortrivs. Bor här september till april. En härlig period med skönt klimat och med ljusa, långa kvällar jämfört med i Sverige, säger Linnea och Gösta Brännlund-Norman från Tyresö. 

Vi förstår svenskarna  Vi tittar ut över det blågröna havet som rullar på på den milslånga, bländande sandstranden.  Vi förstår svenskarna som fångar livet här. Och om knuten har de Spanien. 

Resmål/ Costa Blanca

ALLMÄNT 

  Här trivs: Den som vill flanera i städer och byar likväl den som älskar sol och bad. Och så golfare.  o Costa Blanca (den vita kusten för färgen på sandstränderna) på Spaniens sydöstsida är 178 kilometer och sträcker sig från Cabo de la Nao i norr till Cabo de Palos i söder.  Området bjuder på ett variationsrikt landskap från berg, grönska, öken, klippor och långa stränder. Och genuint spanskt liv i byar och städer.   STRÄNDER  

  Tänk på... att kolla barnvänligheten innan småttingarna går i vattnet. Det är inte långgrunt överallt.  o Milslånga, fina sandstränder. Stora med mängder av solstolar, parasoller och olika sorts vattensporter, men också mindre och lugna. Du finner en strand i stort sett var som helst när du kommer ned längs havet. Oftast finns det gott om barer, restauranger och kiosker vid playorna.  Två solstolar och en parasoll cirka 70 kronor/dag i La Mata.   SHOPPING   

 Tänk på... att hålla koll på plånboken och annat värdefullt på de välbesökta marknaderna.  o Keramik, korgprodukter, broderier, kläder, vin, skor, skärp och andra läderprodukter.  Roligaste shoppingen finns på marknaderna då man får det mustiga folklivet som bonus. Här finns i stort sett allt. Damskor 150-200, ett skärp 55 och dress till treåring 130 kronor.  Vi besökte marknader i Torrevieja, Almoradi och Los Alcazares, men de finns överallt. Du kan gå på marknad varje dag hela veckan om du vill.  Vin och sprit handlar man billigast i någon Supermercado. Varför inte en god brandy, Magno? Hundralappen för 70 centiliter. Eller skotsk whisky för 41!   MAT & DRYCK   

 Några prisexempel:  Två rätter och vin från 125 kr  Enkel lunchrätt 40-50 kr  En halv liter öl 11-13 kr  Big Mac 25 kr (30 i Sverige)  

Matställen i alla variationer ligger tätt på orterna längs Costa Blanca. Eftersom tapas, de spanska smårätterna, är vår favorit blev det många tapas-barer och vi blev besvikna bara en gång. Inte på smaken, men ett ställe i La Mata hade mage att ta en euro, drygt nio kronor, för en halv fylld mussla.

  I övrigt är tapas både gott, roligt och prisvärt. En favorit i Torrevieja blev El Rincon as Jarras, Calle Maria Parodi.  En annan baren Alaska på strandpromenaden i Los Alcazares. 150 kronor för sju rätter, tre öl och en cola.  Ett speciellt ställe är La Casa del Reloj, ctra Nacional i San Pedro del Pinatar. God mat i annorlunda atmosfär i en pampig, kulturskyddad byggnad från 1900. Specialaren är kött grillat på stenar med ris som är kokt över öppen eld.  Vill man byta ut det spanska finns en trivsam italiensk restaurang, El Italiano, på strandpromenaden i Torrelamata.   SE OCH GÖRA

  Missa inte... att hyra bil för att göra strandhugg lite varstans.  Var man än befinner sig på Alicante-kusten bör man förstås ta en titt på de gamla klassiska chartermålen Torrevieja och Benidorm. Och själva Alicante, förstås.  Alicante med sina 276 500 invånare är värd ett besök bara för den enastående promenadgatan Explanada de Espana med dess speciella stenläggning. Ett härligt folk- och båtliv. Ta en titt även på rådhuset och kyrkan Santa Maria.
Benidorm är Costa Blancas största turistort. Många lockas av de fina stränderna Levante och Poniente. Mellan stränderna finns stadens gamla kärna.  När man besöker Torrevieja är det både gamla stan och den långa strandpromenaden som gäller. Där går man också gärna ut på den lååånga piren.  Och utanför Torrevieja ligger de jättestora saltfälten La Mata-Torrevieja som är värt en titt för sig. Berg av salt reser sig runt lagunerna, men det exporteras också salt till hela världen härifrån.  För golfare är det inga problem att finna ställen för favoritsysselsättningen. Ligger med jämna mellanrum längs hela kusten.   

info/Costa Blanca 

PRIS: SAS Snowflake och Sterling flyger lågprisflyg till Alicante, men det finns inte många billiga biljetter kvar i år. Båda har platser från Stockholm och Köpenhamn i november från drygt 1 700 kronor tur och retur. Charter från slutet av oktober cirka 4 600 för en vecka i Benidorm (Fritidsresor).

BO: Dubbelrum i mellanklass 350-450 kronor.

VALUTA: 1 euro = 9,05 kronor. 100 svenska kronor = 11,04 euro.

MOBILTELEFON: Fungerar utmärkt.

TID: Samma som i Sverige.

RESA RUNT: Taxi sex kilometer 60 kronor. Lokalbuss samma sträcka 7:40 kronor. Hyrbil, minsta storlek, 200-250 kronor/dygn.

Mer INFORMATION: www.costablanca.org