Sommarens 10 mest spännande platser i Spanien
Spanien är ett fantastiskt resmål. Mallorca och Barcelona hör till de självklara favoriterna, men här finns så mycket mer.
Varför inte satsa på Sevilla, Rioja eller Valencia i stället? Eller Gran Canaria som är som bäst under sommaren. Låt dig inspireras av Allt om Resors guide till 10 härliga resmål.
1. Barcelona: Härliga stränder och livlig storstad
Spaniens andra stad är en av världens mest attraktiva och älskade metropoler med allt vad det innebär av folkliv, sevärdheter och utbud. Stora, livliga medelhavstranden i hamnkvarteren Barceloneta gör kombinationen bad- och storstadsliv möjlig och här finns massor att se – från Picassomuseet och arkitekten Gaudìs fantastiska hus och parker via vackra gamla kyrkor och monument till en rad gudomligt atmosfäriska stadsdelar, alla med sin speciella, lätt bedagade charm.
Folklivet på paradstråket Ramblan är oförglömligt och god mat från all världens hörn serveras till rimliga priser. Shoppingutbudet är enormt och spänner från second-hand till ultimata lyxvaror. Barcelona är huvudstad i regionen Katalonien som alltid stått i opposition mot de styrande i huvudstaden Madrid och en uppkäftig, radikal och frisläppt anda gör livet här extra färgstarkt.
Resa dit: Direktflyg från Stockholm och Göteborg med Norwegian och Vueling. Från Stockholm även med SAS, Blue Air och Ryanair (Skavsta).
Bo bra: Hotel Catalania Port har bra läge mellan Ramblan och hamnen, Carrer Ample 1.
Äta gott: Tapasbaren El Vasa Del Oro i Barceloneta är ett litet matparadis, Calle Balboa 6.
Missa inte: Stadsdelen Raval precis intill Ramblan präglades länge av droger och prostitution men har nu renoverats upp och är en perfekt introduktion till den blandning av uråldrigt och supermodernt som präglar Barcelona.
LÄS MER: 12 tips för en weekend i Barcelona
2. Mallorca: Gulliga byar och härligt cityliv
Mallorca är svenskarnas absoluta favorutresmål i sommar. Många vill att uppleva våren och hösten här, andra vill vara här under sommaren. På Mallorca finns det mesta. Palma är den perfekta weekendstaden där det ständigt dyker upp nya häftiga hotell, krogar, strandklubbar och butiker. Du kan till exempel bo på prisbelönta hotellet Hotel Sant Francesc med takpool, äta glass på genuina glassbaren Ca'n Joan de S'Aigo, njuta av smaskiga skaldjurstapas i baren Bar del Peix i Saluhallen Mercat de L'Olivar och äta middag på fantastiska krogen Buscando El Norte. En häftig bar i Palma är Ginbo som serverar fräscha drinkar.
Utanför Palma finns gulliga byar som Soller, Fornalutx, Valdemossa och Deia. Om du ändå är i Soller ska du bada vid den orörda stranden Cala Tuent, ta en öl på krogen Es Vergeret alldeles intill och sedan åka till Soller för att sippa på läckra drinkar på krogen Randemar. Och så ska du självklart vandra i Tramuntanabergen.
Resa hit: Många bolag flyger till Mallorca, liksom en del charterbolag. SAS och Norwegian flyger direkt från Arlanda, Iberia via Madrid, Ryan Air från Skavsta.
Bo bra: Hotellet Cas Xorc – vackert i Tramuntanabergen med utsikt över Soller-dalen och med skönt poolhäng. Här kan du äta medelhavsrätter på terrassen bland oliv-och apelsinträd. casxorc.com
Äta gott: Cap Rocat är ett av Mallorcas häftigaste hotell. Du bor och äter i ett fort från 1800-talet. Den som inte vill bo här kan ändå äta på mysiga krogen Sea Club där du kan sitta ute och äta Medelhavsmat. caprocat.com
Missa inte: Purobeach Illetas som öppnar den 12e maj. Några kilometer från Palma finns redan Purobeach Palma som är en lyxig bar- och poolanläggning med vita solstolar och parasoll. Nu öppnas alltså ytterligare en strandklubb på samma tema – med sköna solsängar, goda luncher och fantastisk havsutsikt. purobeach.com
LÄS MER: 80 oslagbara tips på Mallorca
3. Gran Canaria: Spännande mat i bördiga landskap
Böljande kullar, sädesfält, vitkalkade byar och blommande rabatter är inte det första folk tänker på när Gran Canaria kommer på tal. Men öns växtlighet är en av ögruppens mest varierande och bara en halvtimmes resa från sydkustens sanddynor och öken väntar ett fascinerande landskap med en växtlighet som lockar botaniker från hela världen. Gran Canaria ingen stor ö, även om hon är ögruppens tredje största. Hennes sockertopps-liknande form skapar sitt eget vädersystem som omfattar allt från subtropisk värme till snöklädda bergstoppar.
Trots att 250 000 svenskar reser till Gran Canaria varje år är henens kontraster till stora delar fortfarande oupptäckt. Medan man i de bördiga bergstrakterna ansar sallad och kål med tåligt böjda ryggar lagar mästerkockar modern fusionmat på öns gastrobarer och gourmetkrogar. Dessutom ses det ökade välståndet i allt fler smakfulla boendealternativ.
Resa dit: Reguljärflyg och charterflyg året runt, sommarsäsong ofta byte i Madrid eller Barcelona. Tätare trafik under vinterhalvåret.
Bo bra: Utbudet är stort och varierat, från lyxigaste lyx till enkla lantliga fincor. The Old Chocolate factory, www.theboutiquerooms.com, i Las Palmas är ett chict B&B som har allt från lägenheter till rum med dusch och bad i korridoren, veguetahomes.com
Äta gott: Prisvärda matupplevelser som tar dig långt bortom sydkustens turistfällor får du på krogar där du ser kanarier äta. En av de mest hyllade är Gastrobaren Thomas Algo i Las Palmas som har belönats med två solar i spanska gourmetguiden Repsol.
Missa inte: Res runt och upptäck det genuina livet bortom sydkustens hotellstäder. Besök de gamla Vegueta-kvarteren i Las Palmas vars smala gågator och torg kantas av varsamt renoverade hus med klassiska tapasbarer som ligger vägg i vägg med moderna fusionkrogar.
LÄS MER: 12 lyxiga tips på Gran Canaria
ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen runt om i Spanien – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)
4. San Sebastian: Värt ett besök för matens skull
Pintxos, stavat på baskiska, inte pinchos som i resten av Spanien, det är vad som gäller i San Sebastian. Pintxos är små tapas bestående av en baguetteskiva med pålägg behändigt fastnålat med en tandpetare – pintxo.
Maten är en viktig anledning att besöka San Sebastian, eller Donostia som staden heter på baskiska. Och trots att här finns nio krogar med sammanlagt 16 michelinstjärnor är det just till de små opretentiösa pintxoställena i Parte Vieja (gamla stan) man går för att äta.
Men innan man kommit så långt har man ofta ägnat hela dagen åt San Sebastians fina strand La Concha. Ordet kan översättas på många sätt, bland annat till snäcka vilket är precis vad den ser ut som där den böjer sig runt ön Santa Clara i buktens mitt. Öster om la Concha, i stadsdelen Gros, ligger Playa Zurriola, mindre skyddad och därför älskad av surfarna.
Resa dit: Nonstopflyg från Sverige till Biarritz i Frankrike med Ryanair under sommaren. Flyg med byte till San Sebastian bland annat med Iberia.
Bo bra: San Sebastian har gott om hotell men det är ändå svårt att hitta boende under högsäsong. Pension Aida i stadsdelen Gros får så gott som samstämmiga bra betyg på olika sajter. Välj mellan rum eller en liten lägenhet med kokvrå och plats för fyra. Dubbelrum från cirka 700 kronor.
Äta gott: Välj inte bara en pintxobar, en klassisk tapasrunda innebär att gå runt och äta lite här, lite där. Omöjligt att säga vilken som är bäst, men jag fastnade bland annat på Bar Txalupa på Fermín Calbetón 3.
Missa inte: Den stora jazzfestivalen Jazzaldia som 2017 är 20–25 juli. I år med bland andra Herbie Hancock, Pretenders och Bryan Ferry.
5. Cádiz: Semestra som spanjorerna själva
Det är ett mysterium att denna urtrevliga stad längst ner vid Atlantkusten i Andalusien inte är helt sönderturistad. Men trots läget vid havet och den härliga lilla stadsstranden Playa Caleta är turisterna förhållandevis få. De som hittar hit är ofta spanjorer och bor i någon av de stora turistområdena längs kusten söder om Cádiz.
Ovanför Playa Caleta breder barområdet La Viña ut sig med hur många små tapasbarer som helst längs Calle Virgen de Palma och dess tvärgator. Tapas må vara ett spanskt påhitt, men allra mest är det andalusiskt, och det märks här. Flamenco kommer också från Andalusien så avsluta gärna kvällen på flamencoklubb.
Cádiz är en av Europas äldsta städer, grundad av fenicierna redan för 3 000 år sedan. Stadens historia och en nutida blick över gatorna genom en fascinerande camera obscura får man i Torre Tavira.
Resa dit: Närmaste flygplats är Jerez de la Frontera, fyra mil från Cádiz. Flyg dit med flygbyte med bland annat Iberia. Sevillas flygplats ligger 13 mil från Cádiz. Närmaste nonstopflyg från Sverige går till Malaga 23 mil från Cádiz.
Bo bra: De största hotellen ligger längs den långa Playa Victoria söder om gamla stan. Men för största stadsmys, välj hellre något av de små hotellen i Cádiz gränder, till exempel Hotel Argantonio eller Parador de Cádiz som båda får bra betyg av besökare. Dubbelrum på Argantonio kostar från cirka 1 000 kronor, Parador de Cádiz minst det dubbla.
Äta gott: El Faro är en klassiker i det lite elegantare segmentet medan Casa Manteca är en favorit där det serveras skinka på papper direkt på bordet och det ofta blir allsång. Båda ligger i La Viña.
Missa inte: På Peña Flamenca La Perla är flamenco blodigt allvar. Glöm flamencodräkter och kastanjetter, det här är på riktigt.
6. Sevilla: Dans, musik och tapas
Sevilla är flamencons hemstad och självklart finns en massa ”tablaos” dit turister vallas för att få en färgstark show på en stor scen. Leta i stället reda på lilla Carbonería, svår att hitta på Calle Levíes 18 i den gamla stadsdelen Santa Cruz. Här uppträder artisterna på en liten scen framför en publik som bänkat sig vid bord under ett korrugerat plåttak. Inga dräkter, ofta inte ens dans, men äkta flamenco, ”toca y canta”, gitarr och sång.
För en modern blick på Sevilla kolla in det märkliga byggnadsverket Metropol Parasol på Plaza Encarnación. En gigantisk trästruktur som mest påminner om ett gäng hopväxta kantareller. På toppen finns en promenadväg med utsikt över staden.
Och missa förstås inte en av Sevillas mest kända sevärdheter, katedralen där Columbus är begravd och dess torn Giralda, före detta minaret.
Resa dit: Flyg med byte med bland andra Iberia och KLM.
Bo bra: Gott om hotell i alla prisklasser. Petit Palace Canalejas har små men snygga, moderna och prisvärda rum med bra läge nära både shopping och barer. Dubbelrum från cirka 1 000 kronor.
Äta gott: Som överallt i Andalusien är det tapas som gäller. Bodega Santa Cruz Las Columnas är en favorit där varje beställd tapa markeras med ett kritstreck på bardisken.
Missa inte: Sevillas största sevärdhet Real Alcazár som byggdes som moriskt fort på 900-talet och sedan byggts om och till i olika stilar av muslimska och katolska härskare.
7. Pyrenéerna: Vandra mellan medeltida småstäder
Denna bergskedja skiljer Spanien från Frankrike och sträcker sig från Atlanten till Medelhavet. En bilresa innebär gärna flera gränsövergångar i några av bergspassen.
Många reser hit för att vandra. Nationalparkerna Ordesa y Monte Perdido med toppen Monte Perdido på 3 355 meter och Aigüestortes med över 200 sjöar är populära val för vandring.
Den kända pilgrimsleden Camino de Santiago passerar också Pyrenéerna. Det finns flera sträckningar att välja på, men den vanligaste börjar i Saint Jean Pied de Port i Frankrike eller i Roncesvalles i Spanien, båda i Pyrenéerna.
Leden passerar bland annat Jaca, en liten medeltida stad med citadell, katedral och det trevliga krogtorget Plaza del Marqués de la Cadena. I närheten ligger flera alpina skidanläggningar. I Valle de Hecho nära Jaca finns flera vandringsleder och chans att se lammgam.
Resa dit: Direktflyg till Barcelona med Norwegian, SAS, Vueling, Iberia eller Ryanair. Eller till franska Beziers eller Biarritz med Ryanair.
Bo bra: Det finns flera paradorer (statliga spanska hotell, ofta i historiska byggnader) i Pyrenéerna: La Seu d'Urgell, Vielha, Arties och Bielsa. Dubbelrum från dryga 800 kronor.
Äta gott: Rejäl spansk husmanskost med fokus på kött snarare än fisk gäller i bergen. Det får man bland annat på El Portón i Jaca.
Missa inte: En avstickare till Andorra, den märkliga ministaten där bankpalatsen trängs mellan bergen och man kan tokfynda bland annat skattefri alkohol.
8. Costa Brava: Charmiga fiskebyar med stor kultur
På kusten norr om Barcelona finns allt från avdankade charterorter till förtjusande fiskebyar. Tossa de Mar är en riktig favorit med sin gamla stadsdel Vila Vella och ringmur på berget och den nyare stadsdelen nedanför. Här har man fiskat sedan medeltiden och badat åtminstone sedan Ava Gardner kom hit och spelade in film 1951.
Andra favoriter längs kusten är Llafranc, där man festat på klassiska hotellet med Llafranch nästan sedan Ava var i Tossa.
Och så får vi inte glömma lilla vita byn Cadaqués, den charmigaste av dem alla. Duchamp, Picasso, Miró, Magritte… Alla har de varit här och låtit sig inspireras. Men framför allt förknippas byn med Salvador Dalí, som hade ett av sina hus i Port Lligat, på gångavstånd från byn. I dag är hans fantasifulla hem ett omtyckt museum. Boka gärna tid, annars kan det vara svårt att komma in.
Resa dit: Direktflyg till Barcelona med Norwegian, SAS, Vueling, Iberia eller Ryanair.
Bo bra: Hotel Diana i Tossa de Mar är en dröm i katalansk modernistestil. Dubbelrum från cirka 1 600 kronor.
Äta gott: Några av världens bästa restauranger finns på Costa Brava. Legendariska El Bulli har lagt ner, men El Celler de Can Roca i Girona ligger trea på San Pellegrinos lista som El Bulli en gång toppade.
Missa inte: Flera av Salvador Dalís hem i området är nu museer. Förutom huset i Port Lligat kan man besöka Dalímuseet i Figueres och hans hustru Galas hus i Púbol.
9. Rioja: Åk på vinsafari mellan bodegorna
Rioja bjuder på ett behändigt landskap, mysiga byar, fantastiska bodegor och inte minst en genuin vänlighet, ändå är det överraskande få svenskar som tar sig hit. Regionen, norr om Bilbao, breder ut sig som en vinbubblande gryta omgärdat av ett bergsmassiv som ger det fördelaktiga klimatet. Att ge sig i väg på en vinsafari här är inte bara en gastronomisk upplevelse, det är också en fascinerande studie i gästfrihet och glädje där urgamla seder och traditioner varvas med moderna restauranger och hotell som lika gärna kan ligga Barcelona.
Det finns bodegor överallt, från stora kända märken till mer okända. De sistnämnda är roligare att besöka eftersom de är mer personliga än visningarna på de större bodegorna. Den generella regeln hos de mindre bodegorna är att besöken och vinprovningarna inte kostar något så länge man handlar med sig något. Bäst är att ringa och beställa tid, man kan också chansa men risken finns att vinmakarna då är ute på fälten.
Resa dit: Reguljärflyg till Bilbao, vars flygplats har ritats av Santiago Calatrava, via Madrid eller andra europeiska transitstäder. Man kan också flyga till Biarritz med Ryanair. Från Bilbao till Rioja tar det cirka 45 minuter med bil, från Biarritz cirka 2 timmar.
Bo bra: Casa Masip i mysiga byn Ezcaray drivs av systrarna Angelina och Magdalena och i köket styr brodern Pedro, casamasip.com
Äta gott: En av alla gourmetrestauranger drivs av Héctor Oribe som arbetat på flera av Baskiens Michelinkrogar. Egen köksträdgård, bra vinkällare och prisvärda avsmakningsmenyer i byn Paganos.
Missa inte: Åk på en vinsafari med den spansksvenska arrangören Bonitonorte, som drivs av Hans och hans spanska hustru Eva. De skräddarsyr alla slags resor i Rioja liksom vinprovningar, bonitonorte.com
10. Valencia: Badliv på breda stränder
Spaniens tredje största stad är en härlig cocktail fylld av palmkantade avenyer, brokig arkitektur, strandpromenader och ett överdåd av krogar, barer och restauranger. Att Valencia har något speciellt insåg musikern José Padillas som 1924 skrev den kända pasodoble-sången Valencia. Ett år senare checkade författaren Ernest Hemingway in på ett hotell nära Plaza de Toros. Hans favoritkrog La Pepica, intill playa Malvarossa är en i mängden fisk- och paellarestauranger som kantar strandpromenaden längs med Valencias breda stränder. En annan stjärna som ständigt återkommer till Valencia är skådespelerskan Gwyneth Paltrow som lärde sig älska staden då hon under ett skollov tillbringade två månader i Valencia för att lära sig spanska. Men oroa dig inte för språket, stadsborna är kända för sin gästfrihet och sin tolerans – gester och vänlighet överbygger alla språkbarriärer.
Resa dit: Reguljärflyg med mellanlandning i Barcelona eller Madrid, eller flyt till Alicante och sedan tåg. Från Barcelona och till Madrid går snabbtåg till Valencia.
Bo bra: Checka in ståndsmässigt med utsikt över sandstrand och paviljongen som byggdes inför Amerikas cup på Hotel Neptuno, hotelneptunovalencia.com, eller bo billigare på något av stadens alla pensionat.
Äta gott: En guldgul väldoftande paella må vara Valencias, men stadens kök omfattar också kreativa unga kockar liksom avsmakningsmenyer. La Pepica, intill playa Malvarossa, är en i mängden fisk- och paellarestauranger som kantar strandpromenaden längs med Valencias breda stränder
Missa inte: Barrio del Carmens gränder som kantas av tapasbarer, krogar och butiker och den nio kilometer grönskande parkanläggningen Jardines de Turia, som också omfattar konst- och vetenskapsstaden Ciutat de les Arts les Ciències Ciutat de les Arts les Ciències som projekterat av Valenciasonen Santiago Calatrava, den kände arkitekten som även byggt Turning Torso i Malmö.