Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nära gränsen till England ligger Schloss Roxburghe vackert bland grönskande kullar.Nära gränsen till England ligger Schloss Roxburghe vackert bland grönskande kullar.Nära gränsen till England ligger Schloss Roxburghe vackert bland grönskande kullar.
1 AV 2
2 AV 2
Nära gränsen till England ligger Schloss Roxburghe vackert bland grönskande kullar.
Foto: Malin Hefvelin

Slottsweekend i Skottland – 13 spännande tips

Är det något det vimlar av i Skottland så är det slott, det lär finnas över tusen stycken utspridda över hela landet. En hel rad av dem är numera också hotell och välkomnar varmt alla som vill prova på att leva kungligt för ett par dagar.

Det regnar så hårt att min regnjacka nästan slits av kroppen när vi kämpar oss uppför Castle Rock för att besöka slottens slott, Edinburgh Castle. I över 900 år har det massiva stenmonumentet betraktat och försvarat den skotska huvudstaden från sin upphöjda plats. 

Väl innanför murarna är det dock som att stillheten tar över. Här kan vi i vår egen takt utforska små gränder och prång, fängelseceller, enorma kanoner och annan militär souvenir, och inte minst beskåda de skotska kronjuvelerna, Honors of Scotland. De försvann på 1700-talet och hittades först 100 år senare, undangömda i en kista på slottet. 

Tidigt nästa morgon kör vi norrut mot Auchterarder och vårt allra första skotska slottshotell. 

Gleneagles - mycket mer än bara golf

Redan innan vi skymtar Gleneagles pampiga fasad passerar vi den oklanderligt skötta golfbanan. Skottland är onekligen golfens hemland – här finns nära 600 golfbanor, flest per capita i världen. De första anlades redan på 1400-talet. 

Pampiga Gleneagles.Pampiga Gleneagles.Pampiga Gleneagles.
Pampiga Gleneagles. Foto: Malin Hefvelin

Många kommer till hotellet på gränsen till det skotska höglandet för att njuta av lugnet, naturen och inte minst maten. Gleneagles hyser fyra restauranger, varav en är Skottlands enda tvåstjärniga Michelinrestaurang, Andrew Fairlie. Kocken Fairlie själv är född och uppvuxen nästgårds i byn Perth. Han har valt att använda sig nästan uteslutande av lokala producenter, bland dem brodern som är lammuppfödare i trakten. På slottet satsar man stort på aktiviteter som alla har anknytning till regionen och dess historia. 

I restaurang the Strathern på Gleneagles serveras en makalös frukostbuffé varje morgon.I restaurang the Strathern på Gleneagles serveras en makalös frukostbuffé varje morgon.I restaurang the Strathern på Gleneagles serveras en makalös frukostbuffé varje morgon.
I restaurang the Strathern på Gleneagles serveras en makalös frukostbuffé varje morgon. Foto: Malin Hefvelin

– Det handlar om att hålla liv i traditionerna, säger Colin som är hotellets egen instruktör i lerduveskytte. Han lär oss hur vi ska andas ut samtidigt som vi trycker av skottet för att bli mer stadiga. Och det funkar, i alla fall till en början. Lerduva efter lerduva splittras över talltopparna framför oss. Sen blir jag kaxig och ber om två lerduvor på en gång, då går det sämre. 

”Pull!” ropar man, så kommer lerduvan flygande genom luften framför båset. Sen gäller det också att träffa.”Pull!” ropar man, så kommer lerduvan flygande genom luften framför båset. Sen gäller det också att träffa.”Pull!” ropar man, så kommer lerduvan flygande genom luften framför båset. Sen gäller det också att träffa.
”Pull!” ropar man, så kommer lerduvan flygande genom luften framför båset. Sen gäller det också att träffa. Foto: Malin Hefvelin

På väg tillbaka från skjutbanan passerar vi the British School of Falconry. Falkjakt är en traditionell jaktmetod i Skottland, den var viktig för de som inte hade råd med gevär. Den som hade en väl tränad fågel kunde leva på det. Här hålls demonstrationer för gästerna i hur man med en svepande rörelse föser i väg fågeln mot ett tänkt byte och sedan lockar tillbaka henne med en liten köttbit. Besökarna får sedan själva får dra på sig läderhandsken och lyfta den tunga fågeln på rak arm. 

Falkjakt är en av de många skotska lantsporter som man kan prova på Gleneagles. Det görs med kaktusvråkar som sägs vara väldigt intelligenta.Falkjakt är en av de många skotska lantsporter som man kan prova på Gleneagles. Det görs med kaktusvråkar som sägs vara väldigt intelligenta.Falkjakt är en av de många skotska lantsporter som man kan prova på Gleneagles. Det görs med kaktusvråkar som sägs vara väldigt intelligenta.
Falkjakt är en av de många skotska lantsporter som man kan prova på Gleneagles. Det görs med kaktusvråkar som sägs vara väldigt intelligenta. Foto: Malin Hefvelin

Off road med Landrover

Att kunna manövrera en Landrover genom vattendrag och uppför branta stigar är fortfarande en livsnödvändig färdighet för den som lever och bor i det hårt väderutsatta skotska höglandet. På en närbelägen naturbana får vi också själva prova att köra off road. Efter några minuters instruktioner rullar vår bil på ettans växel ut över ett stup, där man omöjligt kan se var marken tar vägen. 

– Tryck inte ner kopplingen bara, för då störtar vi, säger jeep-instruktören lugnt. 

På hemvägen passerar vi fält där fasaner obekymrat struttar omkring. Samma fasaner hamnar senare samma kväll bokstavligen i hetluften, när de serveras brässerade med grädde och enbär i restaurangen. 

I Gleneagles egen minigalleria finns flera butiker som bland annat säljer karameller, märkesvaror och blommor.I Gleneagles egen minigalleria finns flera butiker som bland annat säljer karameller, märkesvaror och blommor.I Gleneagles egen minigalleria finns flera butiker som bland annat säljer karameller, märkesvaror och blommor.
I Gleneagles egen minigalleria finns flera butiker som bland annat säljer karameller, märkesvaror och blommor. Foto: Malin Hefvelin

Vill man ägna sig åt aktiviteter torrskodd har Gleneagles en hel liten galleria inne i hotellet som säljer allehanda lyxprodukter. Här finns märkesväskor, karameller, juveler, whisky av eget märke och blomsterarrangemang för den som vill piffa upp sitt hotellrum ytterligare. Inte för att det behövs, rummen på Gleneagles är vackert inredda, det känns som att sova i ett elegant smyckeskrin. Det är med viss saknad vi lämnar det kungligt gästvänliga slottet, men vi har mycket mer att utforska. 

Cameron House - med plats för både romantik och familjeskoj

Vid sjön Loch Lomonds strand, en kort bilresa norr om Glasgow ligger Cameron House. Även om det är disigt när vi anländer skymtar vi den mäktiga Ben Lomond i fjärran, en nära 1000 meter hög vulkan som numera är utslocknad. 

Cameron Houses sagolika tornfasad har med åren förökat sig ut åt sidorna. Den äldsta delen härstammar från 1600-talet men har byggts till i omgångar. Ett av de senare tillskotten utgörs av ett vattenland med stor pool och rutschkanor, och därmed är också Cameron House mycket populärt bland barnfamiljer. 

Cameron House ligger vid stranden på sjön Loch Lomond i västra Skottland.Cameron House ligger vid stranden på sjön Loch Lomond i västra Skottland.Cameron House ligger vid stranden på sjön Loch Lomond i västra Skottland.
Cameron House ligger vid stranden på sjön Loch Lomond i västra Skottland. Foto: Malin Hefvelin

I anslutning till receptionen ligger den eleganta lobbybaren där cocktails och afternoon tea med fördel kan intas. Men vår första kväll tågar vi vidare till The Great Scots Bar bortom restaurangen, där barchefen Glenn Woodage ska guida oss genom whiskyns bärnstensfärgade historia. Vi lär oss omgående att whisk(e)y till exempel stavas utan e i Skottland till skillnad från i USA och på Irland. Det finns fem olika whiskyregioner i Skottland och alla har sin egen distinkta profil och smakpalett, berättar Glenn som basar över barens drygt 300 olika sorter, en av landets största samlingar. 

Barchefen och whiskykännaren Glenn Woodage visar upp en av sina favoriter.Barchefen och whiskykännaren Glenn Woodage visar upp en av sina favoriter.Barchefen och whiskykännaren Glenn Woodage visar upp en av sina favoriter.
Barchefen och whiskykännaren Glenn Woodage visar upp en av sina favoriter. Foto: Malin Hefvelin / Malin Hefvelin/Exp Lifestyle

– Är det inte otroligt att whisky kan smaka så olika trots att den tillverkas av exakt samma ingredienser; vatten, korn och jäst? undrar Glenn retoriskt medan han häller upp en tolvårig Auchtensoshan. Den är fruktig med inslag av päron, torkade örter, mandel och smörkola och tillverkad bara nån mil från slottet. Glen berättar att man eldar på fatets insida innan man fyller det för att ge whiskyn en extra vaniljaktig smak från eken. 

Rummen på Cameron House är traditionellt inredda i skotskt tartan-mönster.Rummen på Cameron House är traditionellt inredda i skotskt tartan-mönster.Rummen på Cameron House är traditionellt inredda i skotskt tartan-mönster.
Rummen på Cameron House är traditionellt inredda i skotskt tartan-mönster. Foto: Malin Hefvelin

Vi tar en tur till resortens spaanläggning som ligger någon kilometer bort längs vägen. Här serveras vatten i alla dess former, varmt i stora mängder, het ånga i bastun, bubblande av luft i jacuzzin och isande kallt i en isvakspool. Att ligga nedsjunken i takpoolen och titta ut över de böljande kullarna är en av de lyxigaste stunderna här, och då har vi inte ens nämnt middagen i Cameron Grill på lokalt fångad skotsk hummer, fast och smakrik i köttet. 

Vatten i mängder. Cameron Houses eget spa har en uppvärmd utepool på taket.Vatten i mängder. Cameron Houses eget spa har en uppvärmd utepool på taket.Vatten i mängder. Cameron Houses eget spa har en uppvärmd utepool på taket.
Vatten i mängder. Cameron Houses eget spa har en uppvärmd utepool på taket. Foto: Malin Hefvelin

Schloss Roxburghe - Sagoslott i söder

Ytterligare ett sagoslott bjuder in till avkopplande härvaro utanför byn Kelso, någon timmes bilfärd söder om Edinburgh. Under många år ägdes Schloss Roxburghe av hertigarna av Roxburghe och det har fortfarande en känsla av privat bostad med bibliotek, rökrum och veranda där gästerna kan koppla av. 

Foto: Malin Hefvelin

Roxburghe har ett 20-tal rum, och trots att man nyligen har färdigställt en helt ny tillbyggnad med ytterligare rum och ett spa är det intimt och hemtrevligt. Höst och vinter eldas det i de höga eldstäderna, på sommaren slås dörrarna upp till trädgården där gästerna kan njuta av cocktails vid den sprudlande fontänen. Rummen är olika men alla karaktäriseras av en elegant mix av tradition och moderna bekvämligheter: Stora badrum i smakfull grå marmor och ljusa sovrum inredda med polerade mörka trämöbler. Utsikten över böljande kullar strösslade med får är oemotståndlig. Här erbjuds allt från lantliga sporter som skytte, fiske, krocket och till och med tomahawkkastning – till det som är hotellets främsta dragplåster för många, golfbanan. 

Schloss Roxburghe som länge var hem åt hertigarna av Roxburghe är hemtrevligt och ombonat.Schloss Roxburghe som länge var hem åt hertigarna av Roxburghe är hemtrevligt och ombonat.Schloss Roxburghe som länge var hem åt hertigarna av Roxburghe är hemtrevligt och ombonat.
Schloss Roxburghe som länge var hem åt hertigarna av Roxburghe är hemtrevligt och ombonat. Foto: Malin Hefvelin

Köket är skotskt, med en touch av franskt. Till middag äter vi kanin- och dragonrillette med en kryddig chutney och därefter en bakad fläsksida med calvadossås. 

Morgonen därpå möter vi upp Eoin Fairgrieve. Han har arbetat här i över 30 år och lärt åtminstone de senaste av slottets hertigar den ädla konsten att flugfiska. Nu är det vår tur. Eftersom det är lite blåsigt avråder han från en båttur på floden, utan tar i stället med oss till den närbelägna Lochan, som betyder ”Lillsjön”. Det är generöst att kalla den ens det, jag skulle snarare kalla den en damm. Men den ska vara proppfull med fisk, här har man planterat in öring och regnbåge för att maximera chansen att gästerna får napp. ”Loch to plate” kallas företeelsen att gästerna får fiska sin egen lunch och få den tillagad av slottets kock.

Fiskelycka i laxdammen. ”Loch to table” betyder att man får ta med fisken hem till hotellet och få den tillagad i restaurangköket.Fiskelycka i laxdammen. ”Loch to table” betyder att man får ta med fisken hem till hotellet och få den tillagad i restaurangköket.Fiskelycka i laxdammen. ”Loch to table” betyder att man får ta med fisken hem till hotellet och få den tillagad i restaurangköket.
Fiskelycka i laxdammen. ”Loch to table” betyder att man får ta med fisken hem till hotellet och få den tillagad i restaurangköket. Foto: Malin Hefvelin

Eoin visar hur vi snärtigt ska få ut den i mitt tycke alltför långa och trassliga linan så långt ut i dammen som möjligt. Genom att spana ut över ytan kan vi gissa oss till var fisken står, och sedan försöka träffa den i huvudet med den färgglada flugan, eller åtminstone i närheten. Jag tror det har med mer överflöd av fisk än med skicklighet att göra, men efter en halvtimme har vi fångat var sin stor regnbågslax som får följa med i golfbilen tillbaka. 

BO KUNGLIGT

1. Gleneagles 

Stort klassiskt och pampigt hotell med anor från 1924 som har alla bekvämligheter man kan önska. På hotellets 850 hektar stora ägor erbjuds tre golfbanor, ett ESPA-spa samt kurser i falkjakt, skytte och terrängkörning. Fem restauranger, varav en michelinrestaurang. 

På Gleneagles tas alla gästerna emot som kungligheter av en kiltklädd portier.På Gleneagles tas alla gästerna emot som kungligheter av en kiltklädd portier.På Gleneagles tas alla gästerna emot som kungligheter av en kiltklädd portier.
På Gleneagles tas alla gästerna emot som kungligheter av en kiltklädd portier. Foto: Malin Hefvelin / Malin Hefvelin/Exp Lifestyle

2. Cameron House 

Utbyggt slott med 140 hotellrum och över 600 anställda. Spaet har 17 olika rum som man kan prova på, och slottet har en 18-håls golfbana och ett vattenland, samt en av landets största whiskysamlingar i baren. 

Cocktailbaren på Cameron House ligger vid lobbyn och fylls av gäster framåt eftermiddagen.Cocktailbaren på Cameron House ligger vid lobbyn och fylls av gäster framåt eftermiddagen.Cocktailbaren på Cameron House ligger vid lobbyn och fylls av gäster framåt eftermiddagen.
Cocktailbaren på Cameron House ligger vid lobbyn och fylls av gäster framåt eftermiddagen. Foto: Malin Hefvelin / Malin Hefvelin/Exp Lifestyle

3. Schloss Roxburghe

Lyxigt boutiquehotell med spa som tillhör Hyatt-koncernen söder om Edinburgh, på gränsen till Northcumbria i Storbritannien. Charmiga och individuellt inredda rum. Aktiviteter som fiske, golf och skytte går att prova på. 

Nära gränsen till England ligger Schloss Roxburghe vackert bland grönskande kullar.Nära gränsen till England ligger Schloss Roxburghe vackert bland grönskande kullar.Nära gränsen till England ligger Schloss Roxburghe vackert bland grönskande kullar.
Nära gränsen till England ligger Schloss Roxburghe vackert bland grönskande kullar. Foto: Malin Hefvelin / Malin Hefvelin/Exp Lifestyle

ÄTA GOTT

De flesta slottshotell har minst en, ofta flera välrenommerade restauranger, men vill man göra sig en utflykt finns det mycket att välja på även utanför slottsmurarna. 

4. Jon & Fernanda's Restaurant

Jon och Fernanda har själva arbetat på Gleneagles en gång i tiden, och öppnade därefter en egen restaurang i byn. Skum och ätbara blommor är portade, här fokuserar man på nylagad, rättfram mat på lokala färska råvaror.
Adress: 34 High Street, Auchterarder

5. Loch Fyne Oysters

Inte mycket att titta på från utsidan, men inne i den låga byggnaden vilar en skandinaviskt ljus och fräsch anda, och till råga på allt serveras ostron och lax från sjöar och vikar runtomkring.
Adress: Clachan Farm, Cairndow 

6. The Naked sourdough

Christina Wood började baka surdeg under pandemin. Nu är hennes lilla bageri Naked sourdough i byn Kelso alltid välfyllt av smörgåssugna gäster.
Adress: 17 WoodMarket, Kelso 

SE & GÖRA

7. Edinburgh Castle

På Castle Rock ovanför Edinburghs gråbruna stenfasader höjer sig det gotiska Edinburgh Castle, numera ett museum som i sin tur inhyser en rad olika små museer. Imponerande vyer och dyrbara reliker kan beskådas här. 

8. Stirling Castle 

En av landets främsta sevärdheter och ett av de största och viktigaste slotten, både historiskt och arkitektoniskt. Flera skotska kungar och drottningar kröntes här, inte minst Maria Stuart som blev drottning redan som bebis 1543.

WHISKY

En nästintill omistlig aktivitet om man har det minsta intresse för ädla drycker är att besöka ett av Skottlands drygt 140 whiskydestillerier. De flesta har öppet för besökare, men boka gärna på deras respektive hemsida innan besöket. 

Att prova några (eller fler) ädla droppar whisky är nästan ett måste om man är i Skottland.Att prova några (eller fler) ädla droppar whisky är nästan ett måste om man är i Skottland.Att prova några (eller fler) ädla droppar whisky är nästan ett måste om man är i Skottland.
Att prova några (eller fler) ädla droppar whisky är nästan ett måste om man är i Skottland. Foto: Malin Hefvelin / Malin Hefvelin/Exp Lifestyle

9. Holyrood Distillery

I huvudstaden finns tex Holyrood Distillery där man kan få lära sig om hela whiskyprocessen. Gör även gin. 

10. Tullibardine Distillery 

Tullibardine i byn Blackford är närmaste whiskydestilleri till Gleneagles Hotel. Floden rinner rakt igenom det lilla familjeägda destilleriet. 

 11. Auchtentoshan

Auchtentoshan är en exklusiv tillverkare som ligger nära Cameron House vid de stora sjöarna i väst. 

12. The borders distillery 

Byn Hawich ligger längs det som kallas textilvägen, där bland annat tweeden uppfanns. Byns stolthet är annars Borders distillery i en enorm gammal tegelbyggnad strax utanför. 

13. Kelso racecourse

Att gå på söndagarnas hästkapplöpningar är ett folknöje i Skottland, och man klär mer än gärna upp sig. Det är då fjäderhattarna med tyll och utsmyckade skor kommer fram ur garderobernas djup. Kelsos hästkapplöpningsbana har flera restauranger och barer. 

LÄS MER: Tågsemester till Skottland – stor guide med 6 tips
LÄS MER:
35 fina tågresor i Europa – alla med det lilla extra