För längdskidentusiasterna finns 555 kilometer längd- spår som löper genom Geilos skogs- och fjällterräng
I Geilo finns bra variation på nedfarterna.
1 AV 4
Hotellentreprenören delar med sig av sina 5 bästa tips när du ska bo på hotell.
2 AV 4
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 4
För längdskidentusiasterna finns 555 kilometer längd- spår som löper genom Geilos skogs- och fjällterräng
Foto: Shutterstock
4 AV 4
I Geilo finns bra variation på nedfarterna.
Foto: Christian Houge / Visitnorway.com

Skidsemester i norska Geilo – här är guiden

GEILO, NORGE. Ta tåget till norska Geilo för en vintersemester. Färden längs anrika Bergensbanen leder rakt in i två alpina skidområden, på gränsen till nationalparken Hardangervidda. 

Anna Wahlgren

Det absolut bästa sättet att ta sig till skidorten Geilo i norska Hallingdal är med tåg. Den morgonpigga hoppar på det tidiga tåget från Oslo och kan stå på skidor redan vid lunchtid. Klassiska Bergensbanen har i mer än hundra år transporterat turister till den populära skiddestinationen. 

LÄS MER: Alperna på nytt sätt – varva skidor och vandring

Oslo-Bergen – världens vackraste tågsträcka

Hela tågsträckan löper mellan Oslo och Bergen och har vid flera tillfällen utsetts till världens vackraste. Högsta punkten är Finse, 1 222 meter över havet. Mest spektakulär är sträckan runt Hardangervidda – den högsta bergsplatån i Europa. Men redan efter tre timmar kommer man till Geilo, som består av två alpina skidområden som gränsar till var sin nationalpark, Hardangervidda och Hallingskarvet. Geilo är en av Norges äldsta skidorter, och också populär bland svenskar, framför allt från västra Sverige. 

40-tal pister och fyra terrängparker

Här finns ett 40-tal pister och fyra terrängparker, uppdelat på två olika sidor av dalen. Att kunna åka slalom på båda sidor av dalgången, beroende på var solen befinner sig, är ett plus. Det är bra variation på nedfarterna, från nybörjarbackar till riktigt avancerad åkning. Samtidigt kan längdentusiasterna ta sig an det nätverk av 555 kilometer längd- och turspår som löper genom Geilos skogs- och fjällterräng. Orten anses dessutom vara en av de bästa platserna i världen för snökite. 

LÄS MER: Här är Europas billigaste skidorter 

RESFAKTA: GEILO

Resa hit: En tur och retur-resa mellan Oslo och Geilo kostar från 500 kronor och tar drygt tre timmar. Fem–sex avgångar dagligen. Dagliga tåg-avgångar också mellan Stockholm och Oslo. nsb.no

GUIDE: 6 TIPS TILL GEILO

SE & GÖRA

1. Ustedalen – åk hundspann

Att ratta sex livligt skällande hundar är ett minne för livet. Vackert och spännande på samma gång. Vid sjön Ustedalen, fem kilometer utanför Geilo. 

geilo-husky.com

Pröva på att köra hundspann. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Fatbike – kul på hjul

En fatbike är en mountainbike med riktigt feta däck, perfekt att ta sig fram på alla typer av underlag, till exempel snö. Två timmar guidad tur inklusive cykel och utrustning kostar 400 kronor. 

geilo-aktiv.com/en 

ÄTA & DRICKA

3. Sofias Café & Bar – prisbelönt mat

Norsk husmanskost – rustikt, hemlagat, gott och enkelt. Har fått utmärkelser i norsk matguide och prisats för sitt bröd. 

bardola.no/en/dining/sofias

4. Hallingstuene – närodlat norskt

Finns med i White Guide Nordic och satsar på ”kortrest” mat, det vill säga norska delikatesser som ren, öring och löjrom. 

hallingstuene.no

5. Havsdalskroa – mitt i backen

Äntligen en skidrestaurang mitt i backen som serverar bra mat. Vedugnseldad pizza och charkuteritallrik med älg, ren och lokala ostar. Stort urval av norsk mikrobryggeriöl. Också känd för sin röjiga afterski. 

facebook.com/havsdalskroa

BO BRA

6. Highland Lodge – hotell med pool

Trevlig lobby och nyrenoverade rum. Här finns bastu, pool och populära Highland Bakeri & Pizza. Både hotell och lägenheter. Dubbelrum från 1 200 kronor per natt. 

ANNONS: Läs mer och boka Highland Lodge här [extern länk]

LÄS MER: De bästa skidorterna i Alperna – stor guide